Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, ούτε υποτελείς στη Τουρκία

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, ούτε υποτελείς στη Τουρκία

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε χθες βράδυ την υποψηφιότητα του για επανεκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις παράνομες «προεδρικές» εκλογές της 26ης Απριλίου

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, ούτε υποτελείς στη Τουρκία
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ανακοίνωσε χθες βράδυ την υποψηφιότητα του για επανεκλογή του στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις λεγόμενες παράνομες «προεδρικές» εκλογές της 26ης Απριλίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Έχουμε δύο δρόμους. Ή θα πιέσουμε για λύση και θα την πετύχουμε ή ως βορράς του νησιού θα συρθούμε σε μια πιο εξαρτημένη δομή. Εμείς δεν αποδεχόμαστε να είμαστε ούτε μειονότητα των Ελληνοκυπρίων ούτε υποτελής διοίκηση στην Τουρκία. Εμείς θέλουμε ανεξαρτησία και ελευθερία».

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας έγινε σε έναν κλειστό γνωστό χώρο στη κατεχόμενη Λευκωσία, στην παρουσία ηγετών τουρκοκυπριακών κομμάτων και κινήσεων που ήδη έχουν ανακοινώσει στήριξη στο πρόσωπό του, του λεγόμενου «δημάρχου» Λευκωσίας, Μεχμέτ Χαρμαντζί, ανθρώπων των τεχνών και των γραμμάτων. Με το ίδιο σήμα, ένα κλαδί ελιάς, που είχε και το 2015, ο Μ. Ακιντζί εισήλθε με τη σύζυγό του, Μεράλ στην αίθουσα υπό τους ήχους ενός τραγουδιού που γράφτηκε γι’ αυτόν έχοντας ως ρεφρέν το επίθετό του.

Πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα του εξέφρασε τη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων και σε ολόκληρη την Τουρκία για το ατύχημα με την χιονοστιβάδα στο Βαν και το δυστύχημα με το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο Σαμπίκα Γκιοκχέν της Κωνσταντινούπολης. Την δική του υποψηφιότητα, είπε, δεν την αποφάσισε κανένα κομματικό οργανο γιατί είναι πραγματικά ανεξάρτητος, αλλά την αποφάσισε ο λαός «και εγώ λογοδοτώ πρώτα στον λαό και μετά στον εαυτό μου, σε κανέναν άλλο». Δεσμεύτηκε να ανακοινώσει το κόστος της προεκλογικής του εκστρατείας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Δεν έχουμε ανάγκη τα λεφτά, αλλά την πίστη του λαού, την αποφασιστικότητα και την εμπιστοσύνη του, δήλωσε ο κ. Ακιντζί στην συγκέντρωση που ονομάστηκε «Βραδιά εμπιστοσύνης και αποφασιστικότητας». Πάντοτε ένιωθε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ανέφερε στην ομιλία του, «το είδα στα μάτια σας όταν βγήκα στους δρόμους. Απόψε δείχνετε την εμπιστοσύνη και την αποφασιστικότητά σας».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι για πρώτη φορά μετά το 1960, πραγματοποιήθηκε πενταμερής διάσκεψη και υπογράμμισε την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ μετά το Κραν Μοντάνα ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία. «Εμείς δεν είχαμε αρνητικό ρόλο σε αυτό. Στόχος μου κατά την προεκλογική περίοδο δεν είναι το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών είτε στο εσωτερικό είτε προς την ελληνοκυπριακή πλευρά». Θέλησε όμως να πει σύντομα – όπως ανέφερε – κάποιες δυσκολίες που υπάρχουν.

Κυπριακό

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε για στάση κλυδωνισμού της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της πολιτικής ισότητας και δυστυχώς – είπε – μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες ήταν αυτό που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει ως μαξιμαλιστική στάση της ελληνοκυπριακής πλευρά, «το μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό».

Απαντώντας σε επικρίσεις που δέχεται κάποτε για το θέμα της λύσης δύο κρατών, πως ακόμα και οι Ελληνοκύπριοι δέχονται λύση δύο κρατών αλλά ο ίδιος όχι, είπε ότι πρόκειται για προσπάθεια σπίλωσής του λέγοντας ότι το ζήτημα ανέκυψε από την συνάντηση του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο Κραν Μοντάνα. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν εκεί την τελευταία μέρα, είπε, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να αφομοιώσουν την πολιτική ισότητα, να τον αφήσουν να προχωρήσει με τις Προεδρικές εκλογές του 2018 και μετά να βάλουν στο τραπέζι την λύση δύο κρατών. «Όταν ο κ. Τσαβούσογλου μου το είπε, του είπα ‘μην το πιστεύετε’. Μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για συνομοσπονδία, χαλαρή ομοσπονδία, εκ περιτροπής πρωθυπουργία και αποκεντρωμένη ομοσπονδία. Ποτέ μας δεν είχαμε και δεν έχουμε καμία δυσκολία έναντι της αποκεντρωμένης».

Ο ίδιος, συνέχισε, δεν πρότεινε ποτέ λύση δύο κρατών γιατί γνωρίζει ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι. Μπορεί, πρόσθεσε, η ελληνοκυπριακή πλευρά να το κάνει αυτό για να εκμεταλλευτεί μονομερώς το φυσικό αέριο, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τους Τουρκοκύπριους είπε, είναι τι έχει αποδεχθεί και τι υπερασπίζεται η ελληνοκυπριακή πλευρά ενώπιον του ΟΗΕ.

Φυσικό αέριο

Για το φυσικό αέριο, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την θέση του για τρείς δρόμους: είτε μορατόριουμ, είτε να τύχει σε ώτα ακουόντων η πρόταση του Ιουλίου 2019 που υπέβαλλε για το θέμα και να συνεργαστούν οι δύο πλευρές, είτε θα παραμείνουμε στην κατάσταση του να κάνει η κάθε πλευρά τα δικά της. «Δεν θα περιμένουμε με δεμένα χέρια να επωφελούνται μόνοι οι Ελληνοκύπριοι από αυτό τον φυσικό πλούτο.

Κλείσιμο
Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν μπόρεσε να πετύχει ένα πράγμα που είχε αποτελέσει μέρος της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας και αυτό είναι η επιστροφή των Βαρωσίων στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους και το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην Τύμπου για διεθνείς πτήσεις. «Επειδή από την πρώτη στιγμή οι Τούρκοι αρμόδιοι είπαν ότι το εδαφικό πρέπει να ειδωθεί συνολικά και όχι κομμάτι - κομμάτι. Αυτό δεν ήταν η μόνη δυσκολία». Ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε, στην πρώτη τους συνάντηση είδε θετικά το θέμα του αεροδρομίου. Ούτε όταν ο τότε Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν ήρθε στην Κύπρο, πρόσθεσε, μπόρεσαν να συμφωνήσουν να μπει μια ομάδα ειδικών στα Βαρώσια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης