Μητσοτάκης: Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις οικοδομές

pm0

H ρύθμιση αφορά σε όλες τις άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006   - Στόχος η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων - Ανακοίνωσε ότι εντός του 2020 θα τεθεί υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος - Έστειλε μήνυμα στους τραπεζίτες ενόψει της αυριανής του συνάντησης: «Είναι άδικες οι χρεώσεις» - H ομιλία του πρωθυπουργού στο δείπνο του Economist

Δύο σημαντικές οικονομικές ειδήσεις ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στον Economist. Πρώτον, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αναστολή για 3 χρόνια του ΦΠΑ σε όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από 1-1-2006.

Η κίνηση αυτή θα οδηγήσει άμεσα στην αναθέρμανση της παγωμένης (στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας) αγοράς ακινήτων, που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή.

Ταυτόχρονα, η κίνηση αυτή βελτιώνει θεαματικά τους ισολογισμούς των τραπεζών καθώς αυξάνει την αξία των ενυπόθηκων δανείων στα βιβλία τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη χορήγηση ρευστότητας από την πλευρά των τραπεζών στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.Δεύτερον, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την «ισχυρή βεβαιότητά του» ότι θα μειωθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας, από το 2021 και ότι θα θέσει το θέμα στους εταίρους μας εντός του 2020.

 Η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμού, τόλμης και ανάπτυξης

Παρά την εικόνα αμηχανίας που συχνά προβάλλει η ηπειρός μας, εδώ στη χώρα μας διαμορφώνονται συνθήκες όχι μονο σταθερότητας αλλά κυρίως προόδου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.

Και αν οι Βρυξέλλες εμφανίζονται δυστακτικές ενώπιον υπαρκτών προκλήσεων όπως το μεταναστευτικό, η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα ρεαλισμου, τόλμης και ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Διαθέτουμε πλεόν τη γνώση, τη βούληση, τη συλλογική αυτογνωσία. Νικώντας στην πράξη το λαϊκισμό και τη δημαγωγία μπορούμε να επικαλεστούμε την κινητήριο δύναμη της αλήθειας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών»

«Όταν προς τα τελη του 2014 η χώρα φάνηκε να βγαίνει στο ξέφωτο, η επικρατηση του λαϊκισμου την πηγε πίσω. Τώρα ξέρουμε ποιους βαραίνουν οι ευθύνες για τη μεγάλη οπισθοδρόμηση των τελευταίων ετών. Και βιβλία γράφονται και στόματα ανοίγουν. Ακόμα και παλιοί συνεργάτες τους δεν τους αφήνουν να ησυχάσουν. Καλά ξεμπερδέματα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.

Αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας, και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία

Θα ξεκινήσω με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται αυριο στη Βουλή. Διατάξεις που μειώνουν τη γραφειοκρατία και αφαιρούν σημαντικότατα εμπόδια για τους επενδυτές.

Είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά τα μνημόνια που όχι μόνο έχει αναλαβει την πραγματική ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων και εφαρμόζει το δικό της σχέδιο. Είμαστε αφέντες πια της μοίρας μας. Είναι ένα ελληνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Έχει πάρει τη νομιμοποίηση του ελληνικού λαού.

Η Ελλάδα δεν ζητά πλέον από τους εταίρους της. Συζητά μαζί τους. Δεν είναι ακροατής αλλά δημιουργικός συνομιλητής.

Αποτελούμε εκτός από εξαίρεση πολιτικής σταθερότητας, και μία εξαίρεση προόδου στην οικονομία. θα απεικόνιζα το σχέδιό μας για την οικονομία με ένα τρίγωνο. Στη μία πλευρά οι μεταρρυθμίσεις. Στη δεύτερη πλευρά το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και στην τρίτη πλευρά οι παρεμβάσεις μας για το τραπεζικό σύστημα.

«Ανάπτυξη για όλους»

Το σύνθημά μας είναι ανάπτυξη για όλους και εννοούμε κάθε προσπάθεια που θα την υπηρετεί να γίνεται με τη συνεργασία και των τοπικών κοινωνιών, κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της «23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση» που διοργανώνει ο Economist.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως το μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί πλήρες το 2023 και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρύματα και θα προστατευτούν και θα αναδειχθούν.

Η Ελλάδα έως το 2028 θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος

Το πρόγραμμά μας απλώνεται επίσης στις υποδομές και την ενέργεια. Το 30% του Ελ. Βενιζέλος ιδιωτικοποιείται. 10 περιφερειακά λιμάνια θα αξιοποιηθούν με συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και χιλιάδες ακίνητα δημοσίου.

Για την ενέργεια, έως το 2028 η Ελλάδα θα έχει απεξαρτηθεί πλήρως από το λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών βάσει των οποίων θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ ο οποίος ήδη μειώθηκε και θα μειωθεί κι άλλο.

Τα μέτρα απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη

Εισάγουμε στις επιχειρήσεις την εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης. Το μέτρο αρχικά πυλωτικά. Σύντομα υποχρεωτική για όλους και παντού.

Όσο μειώνεται η φορολογική επιβάρυνση, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις για φορολογική συμμόρφωση. Είναι δική μας φροντίδα να μειώσουμε τους φόρους. Μέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η ελάφρυνση εισφορών, επίδομα 2000 για κάθε νέα γέννηση από 1.1.2020, απευθύνονται πρωτίστως στη μεσαία τάξη. Όπως και όσα ακολουθούν. Σταδιακή κατάργηση φόρου αλληλεγγύσης. Λάθος να χαράσσεται οικονομική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο σε υποομάδες του κοινωνικού συνόλου.

Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες 

Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα ακίνητα. Η αγορά των ακινήτων ανακάμπτει. Οι τιμές αυξηθηκαν 7,7% το β τρίμηνο του 2019. Εκτός από μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και η μείωση φόρου 40% στις εργασίες ενεργειακής και αισθητικής αναβάθμισης.

Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ένα ακόμη τολμηρό μέτρο. Αναστέλλεται και για τα επόμενα 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές άδειες και για τις παλαιότερες που εκδόθηκαν από 1.1.2006.

Εντός του 2020 θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος

Αυτές οι δημοσιονομικές κατευθύνσεις θα ακολουθηθούν σε συνεργασία με τους εταίρους μας. Ο προϋπολογισμός χαιρετήθηκε από όλους. Ζητήσαμε και συμφωνήσαμε πρόωρη αποπληρωμή μέρους δανείων του ΔΝΤ.

Ο ρυθμός ανάπτυξης καθοριστικός για την ανάλυψη βιωσιμότητας του χρέους.

Ολοκληρώνω με μία ασφαλή πρόβλεψη. Για τα έτη 2021 και 2022 έχουμε πει ότι θα θέσουμε υπό συζήτηση με τους εταίρους το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα γίνει αυτό εντός του 2020. Εκφράζω ισχυρή βεβαιότητα ότι η συζήτηση αυτή θα έχει καλό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας.

Το σχέδιο Ηρακλής θα συμβάλει στην ταχεία μείωση κόκκινων δανείων

Μέσα σε μόλις 3 μήνες καταρτίσαμε το σχέδιο Ηρακλής και λάβαμε έγκριση Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Ηρακλής πρωτοεφαρμόστηκε στην Ιταλία.

Αναμένουμε ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν αυτή τη βοήθεια. Και αισιοδοξούμε ότι ο Ηρακλής θα συμβάλει στην ταχεία μείωση κόκκινων δανείων.

Μήνυμα στους τραπεζίτες: Άδικες οι χρεώσεις

Υγιές τραπεζικό σύστημα σημαίνει και υγιής συμπεριφορά των τραπεζών. Αύριο θα συναντηθώ με ηγεσίες πιστωτικών ιδρυμάτων. Θα τις συγχαρώ για το γεγονός ότι οι τράπεζες έσπευσαν να ανταμείψουν συνεπείς δανειολήπτες. Θα συζητησουμε πως θα αντιμετωπιστούν άδικες χρεώσεις.

Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται μόνο σε τροχιά πολιτικής σταθερότητας και οικονομικής προόδου. Βρίσκεται σε πορεία θεσμικής ενδυνάμωσης. Η νέα κυβέρνηση εμπιστεύεται τη Δημοκρατία, τη Βουλή, τη Δικαιοσύνη. Δεν αντιπολιτευόμαστε στην αντιπολίτευση. Προχωράμε μπροστά ενώνοντας όλους τους Ελληνες εντός και εκτός συνόρων.

Βαδίζοντας σε αυτό το δρόμο τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπορεί να πάνε καλύτερα.

Όραμα, ρεαλισμός, σχέδιο. Μία λέξη που πρέπει να υπαγορεύει το στόχο της: Μετρήσιμο αποτέλεσμα για όλους. Βαδίζοντας σε αυτό το δρόμο τα πράγματα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη μπορεί να πάνε καλύτερα.


ΣΧΟΛΙΑ (86)

αερατος

Αερατο μετρο. Αφενως η Ελλαδα δεν ζει ποια απο την οικοδομη και δεν χτιζονται καινουργια κτιρια μονο ανακιανησεις γινονται και οι αντιπαροχες αφενος ειναι πολυ λιγα πλεον τα κτιρια αφετερου εχει γεμισει ολη η Αθηνα. Ετσι και αλλιως σε μια παγκοσμιοποιημενη αγορα δεν θα αγορασει ευκολα υλικα απο Ελλαδα ενας εργολαβος οποτε τα λεφτα δεν θα πεσουν στην ελληνικη οικονομια.. Εκτος και αν θελει αναστολη φπα σε ενα πολυ συγκεκριμενο ιδιωτικο χωριό πλουσιων all exclusive που θελουν να πληρωσουν και να φτιαξουν κατι κινεζοι (αν οι ελληνες φορολογουμενοι λεγονται κινεζοι) σε χωρο που παλια ηταν αεροδρομιο...

αυτό

πέρα από τους εργολάβους που βρίζετε όλοι εδώ αλλά λεφτά να χτίσετε εσείς δεν έχετε και ξεχνάτε βέβαια και πόσα μεροκάμματα δίνουν οι οικοδομές, είναι πάρα πολύ καλό για όσους πουλάνε ακίνητα και κυρίως οικόπεδα και ειδικά μέσα στην Αθήνα. Και όχι, δεν θα τα χτίσουν για τους λάθρο, πολυτελείας ακίνητα χτίζονται γραφείων και κατοικιών και εκεί οι λάθρο ούτε ως κηπουροί δε θα μπαίνουν.

Xx

Για γέλια και για κλάματα

Και άλλα

Φτιάξτε και άλλα άδεια κτήρια, έχουμε πολλούς μουσουλμάνους που θα έρθουν στο μέλλον να τα αρπάξουν. Πληρώνουν οι πετρελαιάδες και φίλοι τους. Ιντσαλάχ

Ο κατάλληλος άνθρωπος για να τελειώσει τη δουλειά

Αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ για να μπορούν να χτιστούν σπίτια για τα ταξικά μας αδέρφια από το Αφγανιστάν και να γεμίσει η χώρα ανθρωπισμό, έτσι Κυριάκο;

VIP

Οχι κοροιδο. Για να χτισει ο Λατσης τζαμπα το Ελληνικο και με δανεικα λεφτα απο τις τραπεζες. Τρια χρονια θα του παρει, αρα... ταμαμ (που λενε και στη Θεσ/νικη). Τι; Οχι;

MισθωτόΚορόιδο

Και πάνω που ετοιμαζόμουν να ρίξω τα θεμέλια για τον καινούργιο μου ουρανοξύστη. Κάτι μου λέει όμως πως -κι αυτόν- τον ΦΠΑ πάλι εγώ θα τον πληρώσω!

Ιδιωτικος υπαλληλος

Κουλη γιατι δεν κανεις εξαιρεση για τρια χρονια να μην πληρωνουν φοροι οι ιδιωτικοι υπαλληλοι που δεν μπρορουν να κλεψουν ουτε σεντς. Οι μεγαλοεργολαβοι φιλοι σου ειναι αποδεδειγμενα ολοι τους φοροφυγαδες αφου δηλωνουν τιμη πωλησης την αντικειμενικη αξια και οχι την εμπορικη. Αυτο το μετρο θα βοηθησει την αναπτυξη, την παραγωγικοτητα και θα σταματησει το brain drain.

;

άρες μαρες κουκουνάρες. Με τη λογική σου ούτε οι ΔΥ πρέπει να πληρώνουν γιατί ούτε αυτοί μπορούν να κρύψουν σεντ. Ότι θέλεις λες. Σιγά μην έρθω από το εξωτερικό επειδή θα εξαιρέσω από τον ΦΠΑ..

...

Αν δεν πληρώνουν φόρους οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, και οι φόροι των ΔΥ είναι απλά λογιστικές εγγραφές, από πού θα χρηματοδοτηθεί η χώρα;

πυλωτικά?

Ρε ζώα πιλοτικά είπε ο άνθρωπος, πιλοτικά.

Lamogotermination

Λες και το πλήρωναν οι μεγαλοεργολάβοι πρώην μπετατζήδες το ΦΠΑ... Απλά τίθεται για άλλη μια φορά υπό την σκέπη του κράτους η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή. Ευτυχώς που υπάρχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι για να φορολογούνται! 😡

;

Γιατί να χρειάζεται να πληρώνεις ΦΠΑ όταν χτίζεις; Αρκετούς φόρους πληρώνεις για ΙΚΑ εργατών κλπ συν όλες τις κερατιατικες πολλές φορές χρεώσεις πολεοδομίας κλπ. Τι κάνει το κράτος για να εισπράξει ένα τέτοιο ποσοστό ;;;

Αρχιλαμογιο

Έτσι να στηρίζουμε τα λαμογια τους μεγάλο εργολάβους που τσεπώνουν μαύρο χρήμα μετρητά τη διαφορά μεταξύ αντικειμενικής κ εμπορικής αξίας, έτσι να στηρίζουμε την Ελλάδα της πάραοικονομίας που είναι η οικοδομη και να πληρώνουν φόρους οι ηλιθιοι κι αυτοί που δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα, ντροπή και αίσχος, ξέρω ότι δεν θα το δημοσιεύσετε αλλά δεν με πειράζει

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης