Ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Το διπλό παιχνίδι με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

Ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες: Το διπλό παιχνίδι με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, παρατηρητής ξανά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

sosialisss
Μετά τη διήμερη περιοδεία του στην Αχαία, όπου ο συμβολισμός της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανής, μέσω της επιλογής της πατρογονικής εστίας των Παπανδρέου για την έναρξη της διεύρυνση του κόμματος δια της ψηφιακής πλατφόρμας isyriza.gr, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για να συνεχίσει το ιδιότυπο φλερτ με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, παρατηρητής ξανά στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά, που θα παραβρεθεί σε μία τέτοια σύνοδο, καθώς προσκαλούνταν από τότε που ήταν πρωθυπουργός, αλλά στη σημερινή συγκυρία έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ηγετικά στελέχη του κόμματος έχουν αναζητήσει μία ειδική φόρμουλα, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει και επίσημα ένα μεταβατικό καθεστώς για την ένταξή του στους κόλπους του ΕΣΚ, χωρίς να χρειάζεται να απομακρυνθεί αυτή την ώρα και με βίαιες κινήσεις από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Το ιδανικό για τον κ. Τσίπρα θα ήταν να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανήκει και στις δύο ομάδες (!!!), ώστε και την αριστερή του ταυτότητα να διατηρήσει και τα δίχτυα του να απλώσει στην κεντροαριστερά, αναδεικνυόμενος κυρίαρχη δύναμη σε αυτό το χώρο.

Οι σχετικές κρούσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν αποτέλεσμα, καθώς θεωρείται τουλάχιστον παράταιρο και πάντως χωρίς προηγούμενο να ανήκει ένα κόμμα σε δύο ευρωπαϊκές ομάδες.

Πιθανόν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές, μέσα στην κρίση φυσιογνωμίας και αξιοπιστίας, που τους ταλανίζει τα τελευταία χρόνια να εξέταζαν κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς εάν ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμενε στην κυβέρνηση, αλλά μετά την εκλογική ήττα του Ιουλίου η γοητεία που ασκεί ο κ. Τσίπρας στις γραμμές του ΕΣΚ έχει μετριαστεί. Και μάλιστα λέγεται ότι συναντά και σημαντικές αντιστάσεις το σχετικό φλερτ, ειδικά από σοσιαλιστικά κόμματα όπως το Ισπανικό, που έχει ταλαιπωρηθεί από τη συμπόρευση παλαιότερα του ΣΥΡΙΖΑ με τους Podemos.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παρακολουθεί μάλλον διακριτικά τις εξελίξεις, καθώς θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να κερδίσει ποτέ κάτι περισσότερο από τη θέση του απλού παρατηρητή στις συνόδους του ΕΣΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι οι εσωτερικές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην ηγεσία του να φύγει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Ωστόσο θα έχει σημασία πώς θα είναι τα πράγματα στις Βρυξέλλες αύριο Πέμπτη όταν και θα γίνει αυτή η σύνοδος και πώς θα εξελιχθούν διάφορες συμβολικές στιγμές, όπως η φωτογράφηση των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων. Κυρίως δε σε τι θέση θα τοποθετήσουν τον κ. Τσίπρα και σε ποια την Φώφη Γεννηματά.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την Πέμπτη, στις 09:00 πμ, θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα προεδρεία των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων. Στις 12:45 θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική του PES και στις 16:00 θα συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ State of Europe που διοργανώνει το think tank "Friends of Europe".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης