Βουλή: Αποχώρησε η αντιπολίτευση για τις τροπολογίες της «τελευταίας στιγμής»

Βουλή: Αποχώρησε η αντιπολίτευση για τις τροπολογίες της «τελευταίας στιγμής»

Οι τροπολογίες αφορούν την θέσπιση πλαφόν στις συντάξεις και  τις απολύσεις-  Οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν επί της διαδικασίας - Δεν  έγινε συζήτηση  για την ουσία των δυο νομοθετικών παρεμβάσεων

vouleutes_apoxwrisi_art
Εκρηκτικό κλίμα στην συνεδρίαση της Ολομέλειας όπου συζητείται το διυπουργικό νομοσχέδιο προκάλεσαν τροπολογίες της κυβέρνησης που κατατέθηκαν τελευταία στιγμή μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση για το πλαφόν στις χρυσές συντάξεις.

Ηδη οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνικής Λύσης και ΜεΡΑ25 αποχώρησαν καταγγέλλοντας την διαδικασία.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μεθόδευση κυβέρνησης και συμπαιγνία με το προεδρείο για να παρατείνετε την συνεδρίαση και να προλάβετε την κατάθεση των τροπολογιών.

Η μια τροπολογία φέρνει την εδραίωση του οπλοστασίου του νόμου Κατρούγκαλου που πετσόκοψε τις συντάξεις

Είναι απαράδεκτα να τα αποσύρετε .  

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: παρατάθηκε η διαδικασία μέχρι τις 6. Από ότι φαίνεται όλο αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο παρα μια προσπάθεια να καθυστερήσει η διαδικασία και να μας καταθέσει ο κ. Βρούτσης 3 τροπολογίες που στην ουσία και διαδικασία είναι απαράδεκτες

Κλείσιμο
ΚΑΜΙΝΗΣ: έρχεται ο υπουργός και καταθέτει τελευταία στιγμή τροπολογίες ενώ μας είχε ανακοινωθεί ότι στις 6 θα ξεκινήσει η ψηφοφορία. Να μην ακολουθήσει η κυβέρνηση διαδικασίες που το προηγούμενο διάστημα στηλίτευε. Απογοητευτικό το φαινόμενο να ακολουθεί διαδικασίες υποβάθμισης του κοινοβουλίου

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: πάρτε πίσω τις τροπολογίες για την υστεροφημία σας και την ΝΔ σας

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: από την στιγμή που μπαίνετε στην ουσία

 καταγγέλλουμε επίσης αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και αποχωρούμε   

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: πράγματι η Βουλή τα 4 τελευταία χρόνια βίωσε την εκτροπή από τον κανονισμό . Διαδικασίες πέραν από το πλαίσιο κανονισμού που κατήγγειλε η τότε αντιπολίτευση

Αυτά που στηλιτεύαμε αυτά κάνετε σήμερα

Και μόνο ο τίτλος των τροπολογιών επιτάσσει να τηρηθεί ο κανονισμός και να γίνει σοβαρή συζήτηση. Σοβαρά θέματα που αφορούν δικαιώματα εργαζομένων πρέπει να συζητούνται

Θα παρακαλέσω τον υπουργό εργασίας να αποσύρει την τροπολογία και να την φέρει στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων να την συζητήσουμε. Όχι έτσι. Το 2014 το κάναμε μια ημέρα την τελευταία. Δεν τα ξανακάνετε από την αρχή. Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας που έγινε επι ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν και από εσάς  

Γ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ: η κατάθεση τροπολογίας είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: βιάστηκαν να αποχωρήσουν. Ίσως ορισμένων η αποχώρηση να είναι και εσκεμμένη. Η ρυθμίσεις που φέρνω έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Η πρώτη διάταξη που φέρνουμε είναι η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3% και για την ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία με 120 δόσεις. Το πρόβλημα που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έχει σχέση με τις 120 δόσεις είναι ότι δεν είχαν εκκαθαριστεί οι οφειλές του 2017 και 2018 και οι οφειλέτες δεν μπορούσαν να τις εντάξουν στην ρύθμιση.

Το δεύτερο ζήτημα, κορυφαίο επίτευγμα της κυβέρνησης, είναι το πρώτο βήμα για το ψηφιακό άλμα της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρώντας κρύβεται από την βαριά κληρονομία που μας άφησε. Πάνω από 170 χιλ εκκρεμείς συντάξεις. Και σήμερα ενσωματώνουμε τον ΑΤΛΑ στο ψηφιακό σύστημα. 1.6.2020 το 37% των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά
    
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η εξοικονόμηση από την προωθούμενη ρύθμιση θα ανέλθει σε 550 χιλ ευρώ για το 2019, 1,314 εκατ ευρώ για το 2020, 1,579 εκατ ευρώ για το 2021, 1,708 εκατ ευρώ για το 2022 και 1,850 εκατ ευρώ για το 2022.

Η αποχώρηση του ΚΙΝΑΛ

Την αποχώρηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου αν και οι βουλευτές είχαν ήδη αποχωρήσει νωρίτερα μετά από σχετική ανακοίνωση του γραμματέα της ΚΟ Βασίλη Κεγκέρογλου.

«Άκουσα και ακούσαμε αυτές τις ημέρες πολλές φορές την έννοια αποφασιστικότητας και κυβερνησιμότητας. Αν αυτή η αποφασιστικότητα σημαίνει έλλειψη σεβασμού σε βασικούς θεσμούς δημοκρατίας όπως η διαβούλευση σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τα αίτια της κρίσης που ταλαιπωρεί τα 10 χρόνια τον λαό. Η κρίση δεν ήταν μόνο δημοσιονομική. Ηταν η αδιαφάνεια που επέτρεψε την αυθαιρεσία της εξουσίας να εκτροχιαστεί η οικονομία . Αν θεωρείτε ότι μπορείτε να το συνεχίσετε κάνετε μεγάλο λάθος. Πρόχειρες και αυθαίρετες οι πρακτικές σας και θίγουν το δημοκρατικό αίσθημα των βουλευτών γι αυτό και αποχωρούμε».

Βουλευτές ΝΔ: μα έχετε ήδη αποχωρήσει

Γ. Παπανδρέου: γι αυτό αποχωρήσαμε


Τα πρακτικά της Βουλής για την αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ - Όλη η συζήτηση

Από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής προκύπτει πως ο Συριζα - όπως εκφράστηκε απο τον κοινοβουλευτικό του εκπροσωπο Δημητρη Τζανακόπουλο - αποχώρησε από την διαδικασία καταγγέλλοντας την διαδικασία ως απαράδεκτη.   

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Τζανακόπουλε, για τη διαδικασία θέλετε να μιλήσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, η αρχική συνεννόηση ήταν ότι μετά τις ομιλίες του κυρίου Πρωθυπουργού και των πολιτικών Αρχηγών θα δινόταν μία παράταση περίπου μίας ώρας για να μιλήσουν και άλλοι Βουλευτές και στη συνέχεια θα προχωρούσαμε στην ονομαστική ψηφοφορία. Αυτή ήταν η αρχική προφορική ενημέρωση την οποία είχα από τον Πρόεδρο της Βουλής. Στη συνέχεια απ’ ό,τι καταλαβαίνω παρατάθηκε η διαδικασία και ο Πρόεδρος Βουλής μάς ανακοίνωσε ότι θα πάμε μέχρι τις 18.00΄. Καλώς, το δεχθήκαμε να μιλήσουν περισσότεροι Βουλευτές.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Αν χρειαστεί, θα δοθεί και άλλη παράταση για τις τροπολογίες. Μην ανησυχείτε γι’ αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ ό,τι φαίνεται, όλο αυτό δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μία προσπάθεια να καθυστερήσει η διαδικασία, ώστε να έρθει εδώ ο κ. Βρούτσης, να καταθέσει, μετά από τριάντα ώρες διαδικασίας, τρεις τροπολογίες, οι οποίες στην ουσία τους είναι απαράδεκτες ούτως ή άλλως, αλλά και διαδικαστικά επίσης απαράδεκτες.
Καλούμε το Προεδρείο να μην τις κάνει αποδεκτές ή την Κυβέρνηση να τις αποσύρει τώρα. Η ευθύνη είναι τεράστια. Τα ζητήματα αυτά δεν μπορούν να λύνονται τελευταία ώρα στις 8 Αυγούστου μετά από διαδικαστικές παραβιάσεις, τις οποίες νομίζω ότι οφείλει όλο το Κοινοβούλιο και όλες οι πτέρυγές του να καταγγείλουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
....
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω τον λόγο.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΕΟΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Σας παρακαλώ, δόθηκε ο λόγος στον Υπουργό.
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ: Τι συμβόλαια εκτελείτε;
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε!
ΠΡΕΟΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Ελάτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον μπαίνουμε στην ουσία, καταγγέλλουμε επίσης αυτή την απαράδεκτη διαδικασία και αποχωρούμε από την Αίθουσα.
ΠΡΕΟΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Δεν μπαίνουμε στην ουσία, απλώς πρέπει να τις αναπτύξει ο Υπουργός.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)


Δείτε εδώ την τροπολογία για τις συντάξεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης