Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Επιστρέφει για τέταρτη θητεία στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

mixalis_xrysoxoidis

Επί θητείας του στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στη χώρα μας - Τα προφίλ των υφυπουργών Γιώργου Κουμουτσάκου και Λευτέρη Οικονόμου

Είναι ο άνθρωπος που «εξάρθρωσε» τη 17Ν, τον ΕΛΑ και τον Επαναστατικό Αγώνα. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει συνδέσει το όνομά του με μεγάλες επιτυχίες στο χώρο της αντιτρομοκρατίας, καθώς επί υπουργίας του στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στη χώρα μας. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος υπουργός στις τρεις θητείες του στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη.

Ανέλαβε τα ηνία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πρώτη φορά το 1999 και στην πρώτη του θητεία εξαρθρώνεται η τρομοκρατική οργάνωση 17Ν, ενώ επιτυγχάνει τον διπλασιασμό της εξιχνίασης των εγκλημάτων και τη μείωση της εγκληματικότητας κατά την περίοδο 1999-2003, ως αποτέλεσμα στοχευμένων πολιτικών παρεμβάσεων, όπως η αύξηση των πεζών περιπολιών και ο θεσμός του «Αστυνομικού της Γειτονιάς». Παράλληλα, σημειώνεται θεαματική κάμψη των τροχαίων ατυχημάτων, με χαρακτηριστική τη μείωση θανάτων κατά 35% και των σοβαρών τραυματισμών κατά 52%, χάρη στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «ΚΑΘ’ ΟΔΟΝ», η μεγαλύτερη μείωση της τελευταίας 50ετίας στον αριθμό των δασικών εμπρησμών, ενώ αυτό που πιστώνεται είναι η απολύτως επιτυχής σε θέματα ασφάλειας διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του, από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2010, όπου τοποθετείται από τον Γιώργο Παπανδρέου, εξαρθρώνεται ο Επαναστατικός Αγώνας, ενώ η τρίτη θητεία του ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους.

Στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα, το οποίο στάλθηκε μέσω των ΕΛ.ΤΑ με αποδέκτη τον κ. Χρυσοχοΐδη. Η βόμβα σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού, Γιώργο Βασιλάκη, όταν αυτός επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο με δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο, την ώρα της έκρηξης.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης γεννήθηκε το 1955 στο Νησί Ημαθίας, ένα χωριό στην πεδιάδα της Κεντρικής Μακεδονίας. Έχει ποντιακή καταγωγή. Ο πατέρας του Βασίλης είναι αγρότης και κατάγεται από τη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, ενώ η μητέρα του κατάγεται από την Μπάφρα του Πόντου. Σπούδασε Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε ως δικηγόρος στη Βέροια και στα Γιαννιτσα. Το 1982 εκλέχθηκε γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Η κομματική οργάνωση της Ημαθίας ήταν από τις μαζικότερες και πιο πετυχημένες του ΠΑΣΟΚ στη βόρεια Ελλάδα. Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε βουλευτής Ημαθίας (1989). Από εκείνη τη στιγμή μέχρι το 2007 συμμετείχε και εκλεγόταν πρώτος βουλευτής του Νομού Ημαθίας σε έξι συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Το 2007 και το 2009 εκλέχθηκε βουλευτής Β' Αθήνας.

Έχει διατελέσει υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με υπουργό τον Κώστα Σημίτη, υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη. Ήταν μέλος του προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1994-1996. Το Σεπτέμβριο 2010 ανέλαβε υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.Γιώργος Κουμουτσάκος, ο νέος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο νέος αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, είναι πολιτικός επιστήμονας, διπλωμάτης, βουλευτής και αναλαμβάνει έναν τομέα που την προηγούμενη πενταετία υπήρξε καθοριστικός τόσο για τη χώρα όσο και ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι, καλείται να χειριστεί ένα θέμα φλέγον που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς.

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 1961 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο το 1979 και άρχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα Διπλωματίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών.

Από το 1995 έως και το 1997 υπηρέτησε στο Γραφείο του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Στη συνέχεια και μέχρι το 2001, ήταν μέλος της Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2001 έως και το 2003 διετέλεσε υπεύθυνος για θέματα διμερών σχέσεων, ελληνικής μειονότητας και σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αλβανίας στην Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα. Από το 2003 έως το 2004 διετέλεσε Επικεφαλής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη. Από το Μάρτιο του 2004 διατέλεσε Εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών έως τις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009, οπότε και εκλέγεται με τη Νέα Δημοκρατία ευρωβουλευτής.

Ως ευρωβουλευτής συμμετείχε στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού και την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Στις Περιφερειακές Εκλογές του 2014, κατήλθε ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής με τον συνδυασμό «180 μοίρες - η Αττική αλλάζει πρόσωπο». Στον πρώτο γύρο των εκλογών συγκέντρωσε ποσοστό 14,08%, το οποίο δεν του εξασφάλισε την συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο. Εξελέγη μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εξελέγη για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 και για δεύτερη φορά στις 20 Σεπτεμβρίου 2015.

Στις 6 Νοεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια συμμετοχής του σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, δέχθηκε λεκτική και σωματική επίθεση από μερικούς διαδηλωτές. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας καταδίκασε την ενέργεια αυτή. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας είχε ως σημείο αφετηρίας τις πρότερες δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ο οποίος χαρακτήρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ως εθνοκάθαρση.
Ελευθέριος Οικονόμου, ο νέος υφυπουργός αρμόδιος για την αντεγκληματική πολιτική

Ο Ελευθέριος Οικονόμου, ο νέος υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την αντεγκληματική πολιτική, είναι ο άνθρωπος που έχει περάσει από όλες τις βαθμίδες της ΕΛ.ΑΣ και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου την εποχή που εξαρθρώθηκε η 17Ν και έφθασε μέχρι την αρχηγία του Σώματος το 2009. Τότε, εξαρθρώθηκε η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας, δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αναβαθμίστηκε η Άμεση Δράση με την ίδρυση των ομάδων Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) και συνελήφθησαν πολλοί γνωστοί εγκέφαλοι εγκληματικών οργανώσεων. Είναι δηλαδή ο άνθρωπος που υπήρξε φυσικός και πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ και γνωρίζει όσο κανένας άλλος το αντικείμενο και τα μυστικά της Κατεχάκη.

Στις 5 Νοεμβρίου 2009, με απόφαση του ΚΥ.Σ.Ε.Α. ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έως τις 17 Δεκεμβρίου 2011, οπότε τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης. Στις 6 Μαρτίου 2012, ανέλαβε Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά τον δεύτερο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης Λουκά Παπαδήμου. Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.Αντικαταστάτης του είναι ο Νίκος Δένδιας.

Ο Ελευθέριος Οικονόμου γεννήθηκε στην Κόνιτσα στις 12 Απριλίου του 1956, κατετάγη το Σεπτέμβριο του 1974 στο Σώμα της πρώην Ελληνικής Χωροφυλακής και αποφοίτησε από τη Σχολή Αξιωματικών το 1981. Υπηρέτησε σε διάφορες μάχιμες και επιτελικές Υπηρεσίες κυρίως Κρατικής Ασφαλείας. Παρακολούθησε πολλαπλά εξειδικευμένα σεμινάρια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, για θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος και έλαβε μέρος σε Ομάδες Εργασίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα για την αναγνώριση του συνδικαλιστικού δικαιώματος στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Υπήρξε ο πρώτος Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, θέση την οποία υπηρέτησε από το Μάρτιο του 2001 έως το Μάρτιο του 2006. Είχε, μεταξύ άλλων, την ευθύνη για την επικοινωνιακή στρατηγική κατά την εξάρθρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων 17 Νοέμβρη και Επαναστατικός Αγώνας, την ασφάλεια της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα το 2003 και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Ως Ανώτατος Αξιωματικός υπηρέτησε, με το βαθμό του Ταξιάρχου, ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής και ως Α’ Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής μέχρι τον Μάρτιο του 2008, όταν και προήχθη στο βαθμό του Υποστρατήγου και τοποθετήθηκε Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων. Στις 3 Μαρτίου 2009 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος. Είναι έγγαμος και έχει μία κόρη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (123)

ΦΑΝΗΣ

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΧΕΙ Κ ΚΡΥΒΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΜΠΟΧΑ ,ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΥΛΑΚΗ ,ΞΗΛΩΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΛΛΩΝ ΜΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ ΚΑΘΩΣ Κ ΣΕ ΑΛΛΕς ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Κυνικός

ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΔΗΘΕΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ. Αυτό πρέπει να είναι από τα πρώτα μέτρα. Δεν είναι δυνατόν να γεμίζει το κέντρο της Αθήνας από νεαρούς Άραβες με αλήτικο ύφος περιφερόμενους χωρίς να κάνουν τίποτα και από μαντηλοφορούσες με τα κουτσούβελα που επίσης περιφέρονται και δεν πληρώνουν ούτε εισιτήριο στο μετρό.....Αρκετά με την κατάσταση αυτή. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναφομοίωτοι, φανατικοί, τεμπέληδες, σε πολλές περιπτώσεις κακοποιά στοιχεία και το μόνο που επιδιώκουν είναι να ζουν σε βάρος των άλλων....

Η ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ...

..του Μιθψαλη, και του Υπουργείου γενικοτερα, δεν θα είναι τα εξαρχια, αλλα καποιοι ειδικοι στις φωτιες, που περιμενουν τις καταληλες καιρικες συνθήκες να καψουν παλι την Ελλαδα . Ένα αλλο Ματι δηλαδή για να εξηλεωθουν οι προηγούμενοι και να σπιλωθουν οι τωρινοι, αλλα και για οποιους αλλους λογους καινε την Ελλαδα αυτοι οι ανθρωποι. Μελτεμια ερχονται, και μαζι με αυτό και οι κίνδυνοι, ας το προσεξουν καλα εκει στην Κατεχακη, στην Πυροσβεστικη και οπου αλλου. Καλο θα ηταν να εχουν ετοιμα και καμια 10ρια αεροπλάνα παραπανω, καποια συμφωνια με χωρες που μπορουν να βοηθησουν, γιατι αν σκασει , θα σκασει και εδώ και εκει και παραπερα, οπως γινεται κάθε χρονο...ευχομαι να μην γινει...ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ.

ξανα-απατημένος ψηφοφόρος Νδ

καλά, εγώ Νδ ψήφισα... πάλι Πασοκ βγήκε!

Πίσω στο παρελθόν...

Φοβερή επιλογή "επανίδρυσης" και "ανανέωσης"...

περσα

χρυσοχοιδη αν θελεις πραγματικα να πετυχεις καθαρισε ολη την βρωμικη αστυνομια της θεσσαλονικης κ τα ηγετικα οργανα της

Βασίλης

Να ηρεμήσουμε λίγο. Καλό παιδί ο Μιχαλάκης κι εργατικό. Και αρκετά καλός γνώστης του αντικειμένου. Όχι κανένας τετραπέρατος. Αν δεν ήταν στο ΠΑΣΟΚ, σα δικηγόρος θα δυσκολευόταν πολύ. Αλλά κι εξαιρετικός στις πολιτικές κωλοτούμπες. Κλασικό τσοχατζοπουλάκι, όταν χρειάστηκε πούλησε τον Άκη κι έγινε Σιμητικος. Εκτός από λάτρης του ποδόγυρου είναι και λάτρης της εξουσίας. Δεν μασάει να κάνει τον υπουργό του Κουλη αρκεί να φαίνεται και να ακούγεται. Δυστυχώς στο ΠΑΣΟΚ είχαμε πάρα πολλούς τέτοιους. Που ζαλίστηκαν από την εξουσία και δεν μπορούν χωρίς αυτή. Τρείς πρώην γραμματείς του κόμματος, Ραγκούσης Ξενογιαννακοπούλου και Χρυσοχοΐδης είναι αλλού. Που σημαίνει ότι κάτι στραβό κάναμε. Μάλλον αριβίστες επιλέξαμε.

Ερώτηση

Σου άρεσαν τόσο πολύ οι προηγούμενοι, ή όντας κλεισμένος στο σπίτι σου δεν σε νοιάζει τι γίνεται έξω;

Πρόσεχε Υπουργέ μου...

...Την κομματική αλληλογραφία (της ΝΔ) να μην την ανοίγουν οι μετακλητοί σου στο υπουργικό σου γραφείο.

Steve

Απλά δεν υπάρχει σύγκριση ανάμεσα στον Χρυσοχοΐδη και σε Τοσκα,Παπακώστα,Γεροβασιλη.Απειρος καλύτερος.

Εεεε

Εσείς ρε γίδια που λέτε αν διάβασε η όχι το μνημόνιο δλδ αν το διάβαζε τι θα άλλαζε;;αυτό σας πείραξε;ιθηκοκλάστες

...

Είναι απλό. Αν το διάβαζε, τουλάχιστον θα έδειχνε ότι ενδιαφέρεται αρκετά ώστε να δει σε τι συμμετέχει. Επίσης, τον πληρώνουμε χρυσό για να κάνει μία συγκεκριμένη δουλειά, και για να την κάνει θα πρέπει να είναι ενήμερος για όλα. Με την παραδοχή του ότι δε διάβασε τι υπέγραψε, όχι μόνο δείχνει πως είναι ακατάλληλος, καθώς το να προσέχεις πού βάζεις την υπογραφή σου είναι από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει ένας ενήλικος άνθρωπος, αλλά και ότι δεν έχει δική του βούληση και ακολουθεί πιστά ό,τι του λένε. Δεν καταλαβαίνω τι σε μπερδεύει από όλα αυτά.

ZZ

Αν το διάβαζε θα ήταν διαβασμένο γίδ , τώρα είναι αδιαβαστο γίδ σαν εσένα .

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης