Βουλή: Να «παγώσει» την ψήφιση των Κωδίκων «απειλεί» ο Καλογήρου

Βουλή: Να «παγώσει» την ψήφιση των Κωδίκων «απειλεί» ο Καλογήρου

Χρησιμοποιώντας την θέση της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε στην Επιτροπή ότι μπορεί να τους αποσύρει - Αντιδράσεις από τα κόμματα

kalogirou-vouli-ena
Ανοικτό ενδεχόμενο να «παγώσει» την συζήτηση και ψήφιση των Κωδίκων της Δικαιοσύνης εάν δεν υπάρξει ευρεία συναίνεση, άφησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου κατά την έναρξη της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ επισήμαναν ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί εν μέσω προεκλογικής περιόδου. Για τον λόγο αυτό προανήγγειλαν ότι θα απέχουν απο τις εργασίες της βουλής μεταξύ των οποίων και η ψήφιση των Κωδίκων.

Ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασε το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

«Θα ήθελα οι εισηγητές να μας πουν την άποψή τους γιατί η διακοπή της συναινετικής πορείας θα μας αναγκάσει να δούμε ζητήματα με βάση τα νέα δεδομένα» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης πετώντας με τον τρόπο αυτό το μπαλάκι στην αντιπολίτευση.

Πάντως, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει τους Κώδικες στο παρά πέντε προκειμένου να ψηφιστούν εντός δύο ημερών. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι Κώδικες ψηφίζονται με ιδιαίτερη διαδικασία που δεν επιτρέπει βελτιώσεις και αλλαγές κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι η Νέα Δημοκρατία απέχει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να νομοθετεί στο παραπέντε των εκλογών. Τον δρόμο της αποχώρησης έλαβε το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Κλείσιμο
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζήτησε την απόσυρση των Κωδίκων προκειμένου να συζητηθούν μετά από νέα διαβούλευση και με ευρύτατη συναίνεση στην επόμενη Βουλή και ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

«Κρατήσατε τους κώδικες συνειδητά και τους φέρνετε την τελευταία στιγμή. Θα μπορούσατε να τους φέρετε πριν το Πάσχα και όχι σε μια περίοδο που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό η προκήρυξη εκλογών. Δεν υπάρχει η αναγκαία νηφαλιότητα για διάλογο και η απαραίτητη συναίνεση» τόνισε ο κ. Παπαθεοδώρου και πρόσθεσε «η κατάθεση των Κωδίκων συνδέθηκε με την σπουδή που δείξατε για τις αλλαγές στην ηγεσία της δικαιοσύνης. Αυτά δεν είναι απλά παραβίαση του συντάγματος αλλά δείγματα κακοποίησης του θεσμού της Δικαιοσύνης. Εμείς είχαμε πει ότι θα είμαστε σύμφωνοι να συζητήσουμε το σύστημα εξορθολογισμού εγκλημάτων και εσείς προχωρήσατε σε παρελκυστικές διαδικασίες και το φέρνετε να το ψηφίσουμε σε μια ημέρα. Καταγγέλλουμε την διαδικασία δεν συμμετέχουμε και προτείνουμε να δούμε ξανά τους κώδικες σε ύστερο χρόνο μετά τις εκλογές. Αν δεν θέλετε κύριε υπουργέ να συνδέσετε την παρουσία σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με διαδικασία που είναι σοβαρή για να υποτάσσεται σε σκοπιμότητες πρέπει να το αποσύρετε και το ξανασυζητάμε μετά τις εκλογές. Είναι πολύ σοβαρό να συζητηθεί σε μια βουλή μόνο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρόθυμους».

«Απαράδεκτη και φαστ τρακ διαδικασία που αφορά πολύ σοβαρό νομοθέτημα. Αυτό καθορίζει και την στάση μας» τόνισε ο κ. Μανώλης Συντυχάκης ανακοινώνοντας την αποχώρηση του ΚΚΕ.


Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στα άρθρα περί βασανιστηρίων και βιασμού

Την διαφωνία και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ο νέος ποινικός κώδικας που εισήγαγε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Βουλή για ψήφιση.

Οι ενστάσεις συγκεντρώνονται στα άρθρα περί βασανιστηρίων και βιασμού.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ν;iκος Παρασκευόπουλος μίλησε για ποινική υποβάθμιση των άρθρων περι βασανιστηρίων καθώς όπως είπε μεταφέρονται απο το κεφάλαιο περί προσβολών του δημοκρατικού πολιτεύματος στο κεφάλαιο περί κατάχρησης της υπαλληλικής ιδιότητας.
«Διαφωνώ με την επιλογή να υπάρχουν μορφές βασανιστηρίων οι οποίες θεωρούνται ότι δεν βλάπτουν το πολίτευμα. Οι πράξεις των βασανιστηρίων έχουν αποδέκτη το ίδιο το πολίτευμα. Μια πράξη βασανισμού αναιρεί τον ίδιο τον αυτοπροσδιορισμό» τόνισε ο κ. Παρασκευόπουλος για να προσθέσει: «Εξαναγκάζεται ο πολίτης να κάνει το "α" ή το "β" επειδή πονάει το σώμα του. Μηδέν αυτοπροσδιορισμός. Η ύπαρξη αυτοπροσδιορισμού είναι το κομβικό στοιχείο για το πολίτευμά μας. Πολύ σωστά στον απόηχο της δικτατορίας αυτό είχε τοποθετηθεί στα εγκλήματα κατά του πολιτεύματος».

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου οι διατάξεις των άρθρων 137Α – 137Δ καταργούνται και τα βασανιστήρια μεταφέρονται στο άρθρο 239Α και το κεφάλαιο περί κατάχρησης υπαλληλικής εξουσίας με το σκεπτικό, ότι «μεμονωμένες πράξεις βασανιστηρίων δεν θίγουν πράγματι το πολίτευμα».

«Βεβαίως η τιμώρηση των βασανιστηρίων προκύπτει από την απαγόρευσή τους από το Σύνταγμα και τη ρητή πρόβλεψη της τιμώ-ρησής τους (άρθρο 7 παρ. 2), ανεξάρτητα από τη συστηματική ένταξή τους στον Π.Κ.. Τα βασανιστήρια απαγορεύονται, εξάλλου, όπως είναι γνωστό, από την Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (άρθρο 5), την ΕΣΔΑ (άρθρο 3) και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (άρ-θρο 4). Τα βασανιστήρια εξειδικεύονται στα διεθνή κείμενα ως η ακραία μορφή της «σκληρής, ταπεινωτικής και απάνθρωπης μεταχείρισης» του θύματος. Είναι, δηλαδή, άμεση η σχέση τους με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την οποία προσβάλλουν με τρόπο που συνιστά οριακή δοκιμασία εκείνου που υφίσταται βασανιστήρια, αλλά και του κράτους δικαίου» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, η Μαρία Θελερίτη και η Αννέτα Καββαδία εξέφρασαν την διαφωνία τους για την τροποποίηση του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα που κλιμακώνει το αδίκημα του βιασμού καθιστώντας το σε ορισμένες περιπτώσεις ως πλημμέλημα.

Η κυρία Θαλερίτη δε, πρόσθεσε ότι ο ορισμός του βιασμού στον νέο Ποινικό Κώδικα θα έπρεπε να ακολουθεί τις υποδείξεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης