Από το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την επταήμερη εργασία

Από το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την επταήμερη εργασία

Δείτε το ΦΕΚ της 4ης Οκτωβρίου 2018 που υπέγραψε η Έφη Αχτσιόγλου και τη σχετική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας - Και κόντρα Βρούτση με Αχτσιόγλου στη Βουλή

ENIMEROSI-1
Νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωνε την επταήμερη εργασία από το 2018, αποκάλυψε ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρώην υπουργός σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε «υποκριτές» τα στελέχη της κυβέρνησης που επιτέθηκαν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και δημοσίευσε το ΦΕΚ της 4ης Οκτωβρίου 2018 που υπέγραψε η Έφη Αχτσιόγλου και τη σχετική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους ανοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Δείτε την ανάρτηση του Γιάννη Βρούτση
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο τομεάρχης της ΝΔ αναφερόμενος στο θέμα που ανακίνησε το Μέγαρο Μαξίμου είχε επισημάνει:

«Ήταν η απόλυτη γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι πάνω στη μανία τους και στο άγχος τους και στην απόγνωση που έρχεται η επερχόμενη δεινή ήττα στις ευρωεκλογές, και ακολουθούν οι εθνικές, ο πανικός τους έχει φέρει σε σημεία να τραβάνε και να κάνουν την τρίχα τριχιά με αποτέλεσμα πολλές φορές όπως το χθεσινό, να πέφτουν μέσα σε αυτό το οποίο προσπάθησαν να κάνουν οι ίδιοι. Δηλαδή να γελοιοποιούνται καθώς πρόκειται για την απόλυτη γκάφα.»

Κλείσιμο
Δείτε τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Γιάννης Βρούτσης
ΦΕΚ_ΞΕΝ
ΣΣΕ_ΞΕΝ

Την εν λόγω κλαδική σύμβαση, που επιτρέπει την εργασία πέραν του πενθημέρου και φέρει την υπογραφή της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου, κατέθεσε ο κ. Βρούτσης και στην Ολομέλεια της Βουλής,  συνεχίζοντας τον πολιτικό... πετροπόλεμο κυβέρνησης και ΝΔ αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα.

«Δεν καλύπτεται η γκάφα σας σήμερα. Το εργατικό δίκαιο έχει αρχές όπως το πενθήμερο. Η πρώτη κλαδική σύμβαση επταήμερης εργασίας φέρει την υπογραφή Αχτσιόγλου» υποστήριξε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι δεν ορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας τις συλλογικές συμβάσεις και εξήγησε ότι βάσει νομοθεσίας η επιχειρησιακή σύμβαση μετατρέπεται σε κλαδική, όταν συμφωνεί το 51% των εργαζομένων. Η ίδια σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε πως η κυβέρνηση και το ΣΕΠΕ έχουν επιβάλει δεκάδες πρόστιμα για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η υπουργός Εργασίας μετέτρεψε σε υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε στις 27.3.2018. Σε αυτή τη σύμβαση προβλέπεται ότι η εργασία στις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο, Κυριακή) δεν μπορεί να θεωρηθεί «παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας»! Ο Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής. Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες «διευκρινίσεις» και «επεξηγήσεις» των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να «μαζέψουν» τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Κατανοούμε τον κ. Βρούτση που μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας κάνει ό,τι μπορεί για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μια δύσκολη αν όχι αδύνατη αποστολή.

Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει.

Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας που επικαλέστηκε ως δήθεν «αποκάλυψη» τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σ.ΕΠ.Ε., που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση - «αποκάλυψη», στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: «Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης