Από το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την επταήμερη εργασία

ENIMEROSI-1

Δείτε το ΦΕΚ της 4ης Οκτωβρίου 2018 που υπέγραψε η Έφη Αχτσιόγλου και τη σχετική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας - Και κόντρα Βρούτση με Αχτσιόγλου στη Βουλή

Νέα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωνε την επταήμερη εργασία από το 2018, αποκάλυψε ο τομεάρχης εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης.

Ο πρώην υπουργός σε σχετική ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτήρισε «υποκριτές» τα στελέχη της κυβέρνησης που επιτέθηκαν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και δημοσίευσε το ΦΕΚ της 4ης Οκτωβρίου 2018 που υπέγραψε η Έφη Αχτσιόγλου και τη σχετική Σύμβαση Εργασίας για τους όρους ανοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας.

Δείτε την ανάρτηση του Γιάννη Βρούτση
Νωρίτερα, σε δηλώσεις του ο τομεάρχης της ΝΔ αναφερόμενος στο θέμα που ανακίνησε το Μέγαρο Μαξίμου είχε επισημάνει:

«Ήταν η απόλυτη γκάφα του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι πάνω στη μανία τους και στο άγχος τους και στην απόγνωση που έρχεται η επερχόμενη δεινή ήττα στις ευρωεκλογές, και ακολουθούν οι εθνικές, ο πανικός τους έχει φέρει σε σημεία να τραβάνε και να κάνουν την τρίχα τριχιά με αποτέλεσμα πολλές φορές όπως το χθεσινό, να πέφτουν μέσα σε αυτό το οποίο προσπάθησαν να κάνουν οι ίδιοι. Δηλαδή να γελοιοποιούνται καθώς πρόκειται για την απόλυτη γκάφα.»

Δείτε τα έγγραφα που δημοσίευσε ο Γιάννης Βρούτσης
ΦΕΚ_ΞΕΝ
ΣΣΕ_ΞΕΝ

Την εν λόγω κλαδική σύμβαση, που επιτρέπει την εργασία πέραν του πενθημέρου και φέρει την υπογραφή της κυρίας Εφης Αχτσιόγλου, κατέθεσε ο κ. Βρούτσης και στην Ολομέλεια της Βουλής,  συνεχίζοντας τον πολιτικό... πετροπόλεμο κυβέρνησης και ΝΔ αναφορικά με τα εργασιακά δικαιώματα.

«Δεν καλύπτεται η γκάφα σας σήμερα. Το εργατικό δίκαιο έχει αρχές όπως το πενθήμερο. Η πρώτη κλαδική σύμβαση επταήμερης εργασίας φέρει την υπογραφή Αχτσιόγλου» υποστήριξε ο αρμόδιος τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η κυρία Αχτσιόγλου είπε ότι δεν ορίζει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας τις συλλογικές συμβάσεις και εξήγησε ότι βάσει νομοθεσίας η επιχειρησιακή σύμβαση μετατρέπεται σε κλαδική, όταν συμφωνεί το 51% των εργαζομένων. Η ίδια σε συνομιλία της με κοινοβουλευτικούς συντάκτες εξήγησε πως η κυβέρνηση και το ΣΕΠΕ έχουν επιβάλει δεκάδες πρόστιμα για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι η υπουργός Εργασίας μετέτρεψε σε υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε στις 27.3.2018. Σε αυτή τη σύμβαση προβλέπεται ότι η εργασία στις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο, Κυριακή) δεν μπορεί να θεωρηθεί «παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας»! Ο Γιάννης Βρούτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στα πρακτικά της Βουλής. Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας

Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες «διευκρινίσεις» και «επεξηγήσεις» των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να «μαζέψουν» τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Κατανοούμε τον κ. Βρούτση που μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας κάνει ό,τι μπορεί για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μια δύσκολη αν όχι αδύνατη αποστολή.

Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει.

Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας που επικαλέστηκε ως δήθεν «αποκάλυψη» τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σ.ΕΠ.Ε., που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση - «αποκάλυψη», στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: «Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν».

ΣΧΟΛΙΑ (38)

ΝΙΚΟΣ

Μια επιχείρηση μπορεί να "δουλεύει" 365 μέρες τον χρόνο. Αλλη μπορεί να λειτουργεί πέντε μέρες την εβδομάδα, άλλη οκτώ ώρες την ημέρα, άλλη ώρες καταστημάτων, άλλη σπαστό ωράριο, άλλη μόνο μέρα η μόνο νύχτα. Οπως επίσης μόνο καλοκαίρι η μόνο χειμώνα. Αυτό το καθορίζει η αγορά και η βούληση του επιχειρηματία. Ο εργαζόμενος, διαλέγει και παίρνει. Αν δεν γουστάρει, ψάχνει την επόμενη δουλειά του. Προσφορά και ζήτηση όπως συμβαίνει σε όλες τις ελεύθερες οικονομίες του κόσμου.

Δεν μιλάμε για τις επιχειρήσεις αγαπτητέ

για τους εργαζόμενους μιλάμε και για τους νόμους της χώρας, ο ηλιθιος ειπε οι εργαζόμενοι να εργάζονται εφτα μέρες την βδομάδα, οχι οι εταιρείες. Επίσης αν σε κάποιες εταιρείες δεν τους αρέσουν οι νόμοι της χώρας,ας το κλεισουν το μαγαζί και ας πάνε αλλου. Στα τσακίδια οι παράνομοι, ετσι δεν ειναι;

Μ.Γ

"κλαδική σύμβαση εργασίας στον Τουρισμό που φέρει την υπογραφή της κυρίας Αχτσιόγλου και μεταξύ άλλων προβλέπει «ελαστικό» ωράριο εργασίας. Συλογική Σύμβαση Εργασίας του προσωπικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για το 2019-20 που υπογράφηκε το 2018 και διευθετώντας το χρόνο εργασίας των μηχανοδηγών αναφέρει ότι "δύνανται να εργάζονται επτά συνεχόμενες ημέρες"».

Σ

Η Αχτσιόγλου είναι καταφανώς ψεύτρα και σε αυτή την περίπτωση. Με τις νέες συντάξεις εδω και τρείς φορες λεει ότι θα λυθει το θέμα και ακόμη εκκρεμούν!

Kostas

Δημοσιευστε και το όνομα αυτού που προσβάλει την νοημοσύνη μας βρε παιδιά και μας κοροιδεύει τοσο απροκάλυπτα με ένα κείμενο που το στηρίζει σε ένα έγγραφο που δεν έχει καμια σχεση με τα όσα γραφει ο "συνάνθρωπός" μας εδώ. Να μην ξέρουμε ποιος μας κοροιδεύει τόσο ασύστολα;

Ελενη

Και γιατι θελατε πιο παλια τα μαγαζια να λειτουργουν και τις κυριακες και οι υπαλληλοι να μην καθονται ουτε την κυριακη να ξεκουραστουν αλλα αυτη ηταν η νεα αλλαγη του συριζα.οι ελευθεροι επαγγελματιες δουλευουν και τα σαββατα και ολοι οι υπολοιποι πινουν τον καφε τους.

Μ.Γ

" προβλέπεται ότι η εργασία στις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο, Κυριακή) δεν μπορεί να θεωρηθεί «παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας»! ΠΟΤΕ ΜΑ ΠΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ "ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ. ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΠΤΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ

Kostas

Διαβασε, δεν είναι πολύ. Αλλά είναι αρκετό για να δείξει ότι μάλλον λάθος τα'χεις καταλάβει. [...]

Kostas

Φυσικά κόβεις επίτηδες την παράγραφο για παραπλάνηση: 1.3. Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας - το οποίο εξακολουθεί να ισχύει - αφού όποτε αυτή πραγματοποιείται, αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας του ξενοδοχείου και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου. Πηγή: [...]

Νικος

Τραγική Αχτσιογλου... κοροϊδεύει εδώ και ενάμιση χρόνο, τους δανειολήπτες του ΟΕΚ από τραπεζα, με την ανοχή του πρωθυπουργού.

Γιαννης

Καλα ο Βρουτσης μπορει να ειναι και αγραμματος η απλα ψευτης, εσεις εκει στο πθ δεν διαβασατε το ΦΕΚ πριν δημοσιευσετε την κοτσανα του Βρουτση; Που βλεπετε στο κειμενο του ΦΕΚ να αναφερει για 7ημερη εργασια την εβδομαδα; Αγραμματοι και εσεις;

Εδω, το γράφει...

«Η υπουργός Εργασίας μετέτρεψε σε υποχρεωτική τη συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε στις 27.3.2018. Σε αυτή τη σύμβαση προβλέπεται ότι η εργασία στις ημέρες ανάπαυσης (Σάββατο, Κυριακή) δεν μπορεί να θεωρηθεί «παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας»! ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;;; Τεράστιο ΡΟΥΣΦΕΤΙ στους μεγαλοξενοδόχους και τις τουριστικές πολυεθνικές η καθιέρωση της επταήμερης εργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ!!!ΝΤΡΟΠΗ!!!

40 Γιάννηδες, ενός κοκόρου γνώση...

Ειδικότερα το άρθρο 4 της σύμβασης αναφέρει ότι – «Οι μισθωτοί που υπάγονται στην παρούσα, εάν εργαστούν σε ημέρες ανάπαυσης τους λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή και συγκεκριμένα αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν, το οποίο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά 75% εφόσον η απασχόληση σε ημέρα ανάπαυσης λάβει χώρα καθ΄ ημέρα Κυριακή ή σε ημέρα θεσμοθετημένης από την εργατική νομοθεσία αργία». – «Η απασχόληση σε ημέρες ανάπαυσης, εφόσον προκύψει και πραγματοποιηθεί, αυξάνει τις μηνιαίες αποδοχές και το οφειλόμενο ασφαλιστικό ημερομίσθιο των εργασθέντων, κατά τα παραπάνω, εργαζομένων και λειτουργεί υπέρ αυτών. Σε καμία λοιπόν περίπτωση η τυχόν εργασία τους κατά τις ημέρες αυτές δεν δύναται να θεωρηθεί απλή (μεμονωμένη) ή κατά σύστημα παράβαση του συστήματος της πενθήμερης εργασίας – το οποίο εξακολουθεί να ισχύει – αφού όποτε αυτή πραγματοποιείται, αυτό γίνεται λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας του ξενοδοχείου και όχι από πρόθεση, επιθυμία ή συμφωνία των μερών περί μη τήρησης του συμπεφωνημένου πενθημέρου…».

Γιώργης

Πάλι λέει ψέματα? Δεν το πιστεύω!! 😋😋😋😋 Το τερμάτισε ο 🥃 κρής.

Θα μας τρελάνετε

Σαφής διάκριση: 7ημερη λειτουργία επιχείρησης και 7ημερη εργασία εργαζομένου. Πρόκειται για δυο διαφορετικά πράγματα. Πολλές επιχειρήσεις (όπως εν προκειμένου οι ξενοδοχειακές) λειτουργούν συνεχώς δλδ 7 ημέρες εβδομαδιαίως και μάλιστα επι 24ωρου βάσεως. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις επιχειρήσεις εργάζονται κανονικά 5 ημέρες επι 8ωρο ή 6 ημέρες με λιγότερες ώρες. Σε πολλές των επιχειρήσεων αυτών οι εργαζόμενοι εργάζονται και 7 ημέρες εμβομαδιαίως (κυρίως στις εποχικές όπως οι ξενοδοχειακές) αλλά αμείβονται υπερωριακώς. Αυτά ισχύουν εδώ και δεκαετίες. Τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης ειναι για 7ημερη εργασία δλδ κάτι διαφορετικό από όσα ισχύουν. Μάλιστα έψεξε τους αντιπάλους του οτι δεν "μπορούν να καταλάβουν τον κόσμο που αλλάζει." Αν μίλαγε για κάτι που ισχύει και εφαρμόζεται και απο την παρούσα κυβέρνηση ποιός ο λόγος του ψόγου και της επίκλησης του νεωτερικού του πνεύματος απο τον κ. Μητσοτάκη;;;;;; και αν επικαλούνταν το καθεστώς του Παπαστράτου όπως ισχυρίσθηκε η ΝΔ με ανακοίνωση της αλλα και ο ίδιος με νέες δηλώσεις του γιατι παρουσίαζε το καθεστώς αυτό ως δική του νεωτερική πρόταση αφού ο Τσιπρας σε επίσκεψη του στην επιχείρηση ενημερώθηκε και συμφώνησε για το καθεστώς λειτουργίας και εργασίας της επιχείρησης και η Αχτζιογλου υπέγραψε τη σχετική σύμβαση;;;; Το ίδιο ισχύει και για τις αποκαλύψεις του κ. Βρούτση.

Sdf

Ξεκαθαρα ο μητσοτακης μιλησε για 5νθημερη εργασία με δυο ρεπο. Σε οσες επιχειρησεις συμφωνησουν οι εργαζομενοι. Οτι ισχύει ουσιαστικα χρονια τωρα σε πολλες επιχειρησεις στην ελλαδα. Ουτε σκλαβοι δε δουλευουν 7 μερες την εβδομαδα. Μονο και μονο που το συζητατε καταστρεφετε την εικονα σας. Κοψτε κανα εκας καλυτερα.

Πειραιώτης μαουνιέρης.

...δεν είπε έτσι βρε βλάκα,δε μίλησε για εργασία. Ακου το ηχητικό να δεις τι ακριβώς είπε και ξαναέλα να γράψεις.Ούφο,ε ούφο.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zaev_ar

Οι δημοσκοπήσεις εν όψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου του 2020 δείχνουν πρωτιά για το VMRO-DPΜNE - Το μπλόκο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους πειθαναγκασμού των Σκοπιανών για εφαρμογή των συμφωνηθέντων

3
mitsotakis

Η ταινία αναφέρεται στις σημαντικότερες στιγμές της ζωής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος «έφυγε» τον Μάιο του 2017 - «Παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

4901547

Οι εμπλεκόμενοι στην οικονομία πρέπει να αντιληφθούν τα προβλήματα που έρχονται και πως μπορούν να αντιμετωπιστούν, είπε ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας από το βήμα εκδήλωσης της εϕημερίδας "Μακεδονία" 

4928703

Έξι εμβληματικά έργα αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης επεσήμανε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης - Την πόλη επισκέπτεται αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εποπτεύσει την πορεία υλοποίησης όσων εξήγγειλε στη ΔΕΘ 

papaggelopoulos-0

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πρόσωπο-«κλειδί», του οποίου η κατάθεση θα προκαλέσει αίσθηση, ωστόσο δεν έχει ακόμα αποφασιστεί εάν θα κληθεί να καταθέσει άμεσα ή θα προσκληθεί σε επόμενες συνεδριάσεις - Τα ονόματα που θα προτείνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

4