Όταν ο Τσίπρας εκθείαζε την «Παπαστράτος» για τις εργασιακές σχέσεις

Όταν ο Τσίπρας εκθείαζε την «Παπαστράτος» για τις εργασιακές σχέσεις

Σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται τώρα ο πρωθυπουργός, πριν απο δύο χρόνια,  είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και επιχειρηματολογούσε με πάθος  για τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης ρύθμισης! «Εχετε την τύχη να εργάζεστε σε μία υγιή επιχείρηση, σε μία επιχείρηση που φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις», είχε πεί χαρακτηριστικά

tsiprass_papastr_arthroos1
Ήταν τον Αύγουστο του 2017 όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το εργοστάσιο της εταιρίας «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο. Τότε προτεραιότητά του ήταν να δείξει πόσο φιλική είναι η χώρα στις επενδύσεις και πόσο σταθερό περιβάλλον είχε δημιουργήσει η κυβέρνησή του για τις επενδύσεις αυτές.

Παράλληλα όμως δεν είχε παραλείψει να «αποθεώσει» την εταιρεία για τις σχέσεις της με τους εργαζόμενους, για τις συνθήκες εργασίας που διαμορφώνει αλλά και για την δημιουργία 4000 νέων θέσεων εργασίας. Πρόκειται ακριβώς για την ρύθμιση των σχέσεων εταιρείας- εργαζομένων που τώρα  δήθεν απορρίπτει και επιχειρεί να τη στρέψει προεκλογικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκαλώντας πολιτική σύγχυση. 

Οι δυο τοποθετήσεις του πρωθυπουργού είναι βεβαίως εντελώς αντιφατικές εμταξύ τους. Άλλα υποστήριζε τότε και άλλα λέει τώρα το Μέγαρο Μαξίμου για την επταήμερη εργασία, όπου  χαρακτηριστικά γίνεται λόγος για επιστροφή των εργαζομένων στον 18ο αιώνα!

Όπως φαίνεται και από το βίντεο της ομιλίας που απηύθυνε προς τους εργαζόμενους της εταιρίας και τα μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός εκτός όλων των καλών λόγων που είπε στην εταιρία, αποκάλυψε και έναν διάλογο που είχε με εργαζόμενο: «Είχα την τιμή να συνομιλήσω με έναν εργαζόμενο και ελπίζω να μου είπε την αλήθεια όταν τον ρώτησα πώς είναι οι συνθήκες εργασίας και μου είπε ότι "είναι εξαιρετικές"», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τσίπρας: «Είχα την τιμή να συνομιλήσω με έναν εργαζόμενο»
Κλείσιμο

Στην ίδια ομιλία, λίγο αργότερα, ο κύριος Τσίπρας αναφέρεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που επρόκειτο να κατατεθεί στη Βουλή εκείνες τις ημέρες και το οποίο όπως τόνισε είχε σκοπό «να καταπολεμήσει φαινόμενα που έχουν γίνει καθεστώς όπως η απλήρωτη εργασία, να απεγκωλβίσουμε τους εγκλωβισμένους εργαζόμενους».

Στο σημείο αυτό μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της εταιρίας: «Δεν έχετε εσείς σχέση με αυτά τα φαινόμενα γιατί έχετε την τύχη να εργάζεστε σε μία υγιή επιχείρηση, σε μία επιχείρηση που φροντίζει να διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις».

Τσίπρας: Εργάζεστε σε μία επιχείρηση που διασφαλίζει τις εργασιακές σχέσεις


Δείτε στο παρακάτω βίντεο ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού (τα σχετικά αποσπάσματα 06:45 και στο 09:28):

tsipras papastratos


Υπενθυμίζεται πως μετά το σάλο που προκάλεσε η ανακοίνωση του Μαξίμου κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως επιθυμεί να εισάγει την επταήμερη εργηασία, δειυκρινίστηκε ότι η «Παπαστράτος», μια εταιρία - πρότυπο, όπως είχε παραδεχθεί και ο πρωθυπουργός, λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα.

Βασίζεται συγκεκριμένα σε ένα σύστημα κυλιόμενων βαρδιών, με 4 μέρες 8ωρης εργασίας ακολουθούμενο από 2 ημέρες ανάπαυσης (ρεπό). Αυτό το μοντέλο εξασφαλίζει σε κάθε εργαζόμενο επιπλέον 18 ημέρες άδειας το χρόνο και φυσικά εφαρμόστηκε με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, που όπως εξάλλου είδαμε χαρακτηρίζουν τις συνθήκες εργασίας τους «εξαιρετικές». Μέσα από το νέο μοντέλο η Παπαστράτος μειώνει τον μέσο χρόνο εργασίας σε 37,3 ώρες την εβδομάδα (αντί για 40), διατηρώντας παράλληλα το ίδιο επίπεδο μισθών.

Κύκλοι της Πειραιώς επισημαίνουν, ως εκ τούτου, ότι το Μαξίμου καταγγέλλει τον κ. Μητσοτάκη που επαίνεσε μια επιχείρηση και τους εργαζομένους της που συμφώνησαν τη μείωση του χρόνου εργασίας στο 37ωρο αντί 40ώρου, δηλαδή τη συνολική μείωση του χρόνου εργασίας των κατά περίπου 7%.

Παράλληλα ο κύριος Μητσοτάκης με νέα δήλωσή του χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «απελπισμένα ψεύτη», κάνει λόγο για «αθλιότητα» του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί ότι «οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που αναφέρθηκα δουλεύουν κανονικά πενθήμερο και αντί 40 ώρες την εβδομάδα, 37 με καλύτερες απολαβές».

Δήλωση Κυριάκου Μητσοτάκη για την κυβερνητική αθλιότητα περί δήθεν επταήμερης εργασίας


Παπαστράτος: Με συγκατάθεση των εργαζομένων εφαρμόζουμε 7ήμερη λειτουργία

«Με την συγκατάθεση των εργαζομένων εφαρμόζουμε στην Παπαστράτος την επταήμερη λειτουργία του εργοστασίου» δήλωσε εξάλλου σήμερα ο αντιπρόεδρος της Εταιρίας, Ιάκωβος Καργαρώτος, στον απόηχο της πολιτικής διαμάχης για την επταήμερη εργασία.

Ο κ. Καργαρώτος διευκρίνισε, μιλώντας στον Σκάι, ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται 4 ήμερες και ακολουθούν δυο ρεπό, συνολικά 37,4 ώρες την εβδομάδα χωρίς να χάνουν κανένα εργασιακό και μισθολογικό τους δικαίωμα.

«Πριν εφαρμόσουμε την επταήμερη λειτουργιά του εργοστασίου θέλαμε να έχουμε την συγκατάθεση τους» πρόσθεσε ο Αντιπρόεδρος της εταιρείας.

Τόνισε δε, ότι το εργοστάσιο της εταιρείας εξάγει το 80% της παραγωγής του και αποκάλυψε ότι η εταιρεία συμπεριέλαβε, ως μέρος της επένδυσης της και την αλλαγή του εργασιακού μοντέλου, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης