Διεθνές Δικαστήριο: Απόφαση «χαστούκι» στη Βρετανία για τις βάσεις στον Μαυρίκιο

Διεθνές Δικαστήριο: Απόφαση «χαστούκι» στη Βρετανία για τις βάσεις στον Μαυρίκιο

Η απόφαση έχει προεκτάσεις και για την Κύπρο - Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση

2544e4d6bf7154ea9c536fc7854e17be_XL
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκησή του Αρχιπελάγους Τσάγκος «το συντομότερο δυνατόν». Aπό το διεθνές σώμα είχε ζητηθεί όπως γνωμοδοτήσει κατά πόσον είναι νόμιμο, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Βρετανία να κατέχει έδαφος του Μαυρικίου πρώην αποικίας της Βρετανίας, το οποίο χρησιμοποιεί ως στρατιωτική βάση.

Ενώπιον του δικαστηρίου, είχαν αγορεύσει εκπρόσωποι 22 χωρών μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, της οποίας το 3% του εδάφους της χρησιμοποιείται από την Βρετανία ως στρατιωτική βάση.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δικαστηρίου στη γνωμοδότησή του το Δικαστήριο ομόφωνα αποφάσισε ότι έχει την δικαιοδοσία να δώσει αυτή την συμβουλευτική γνωμοδότηση.

Με δώδεκα ψήφους υπέρ και δύο εναντίον αποφάσισε ότι θα συμμορφωθεί με το αίτημα για την συμβουλευτική γνωμοδότηση.

Με δεκατρείς ψήφους υπέρ και μία εναντίον εξέφρασε την άποψη ότι, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο, «η διαδικασία τερματισμού της αποικιοκρατίας (decolonization) του Μαυρικίου δεν ολοκληρώθηκε νόμιμα όταν η χώρα προχώρησε στην ανεξαρτησία της το 1968, μετά τον διαχωρισμό του Αρχιπελάγους Τσάγκος».

Επίσης με δεκατρείς ψήφους υπέρ και μία εναντίον το Δικαστήριο γνωμοδότησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει την υποχρέωση να θέσει τέρμα στην διοίκηση από το ίδιο του Αρχιπελάγους Τσάγκος το συντομότερο δυνατόν».

Κλείσιμο
Με την ίδια αναλογία ψήφων το διεθνές σώμα εξέφρασε την θέση ότι «όλα τα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη για να ολοκληρωθεί ο τερματισμός της αποικιοκρατίας (decolonization) του Μαυρικίου».

Στη γνωμοδότησή του το Δικαστήριο κάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο Χάρτη του ΟΗΕ καθώς και στο ψήφισμα 1514(XV) της 14ης Δεκεμβρίου 1960 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την απόδοση της ανεξαρτησίας σε χώρες και λαούς αποικιών καθώς και στην μετέπειτα διακήρυξη για τις αρχές του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις φιλικές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ κρατών σύμφωνα με την Χάρτα του ΟΗΕ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης