LIVE

Κορωνοϊός

ollak_arthroos5

Ως «γραφική φιγούρα» που απασχολεί συνεχώς τα ΜΜΕ, είτε παραβιάζοντας τους νόμους περί καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, είτε παραδεχόμενος ότι κρατούσε «διπλά βιβλία» όταν ήταν δήμαρχος, παρουσιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ τον αναπληρωτή υπουργό - Δείτε τι γράφουν Financial Times, New York Times και Reuters

Η καταγγελία του Γιάννη Στουρνάρα περί ηχογράφησής του από τον Παύλο Πολάκη (την οποία ο ίδιος αρνείται) και η μετέπειτα αυτολεξεί δημοσιοποίηση της συνομιλίας τους από φιλικό προς τον υπουργό μέσο, απασχολεί εκτενώς όχι μόνο τα εγχώρια ΜΜΕ, αλλά και τα διεθνή.

Σε σημερινό τους δημοσίευμα με τίτλο «Ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Ελλάδας καταγγέλει παρέμβαση υπουργού στο έργο του», οι New York Times αναφέρονται στην κόντρα Πολάκη-Στουρνάρα που ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις τους «Πρώτου Θέματος» την Κυριακή για το καταναλωτικό δάνειο που πήρε από την Attica Bank ο αναπληρωτής υπουργός.

«Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει την Τρίτη, έχοντας προηγουμένως δεχτεί ένα τηλεφώνημα από μέλος του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο του υπεδειξε πώς να κάνει τη δουλειά του και κατόπιν φέρεται να διέρρευσε την συνομιλία τους στον Τύπο».

Στην δήλωση του, ο διοικητής της ΤτΕ κάνει λόγο για «ιστορικά πρωτοφανή» ενέργεια του αναπληρωτή υπ. Υγείας. «Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας καλώντας ευθέως τον Πρωθυπουργό «να διαφυλάξει εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

Όπως εξηγούν οι New York Times, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος - υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση - και η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχουν μια αρκετά ταραχώδη σχέση μεταξύ τους και ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο των φιλοκυβερνητικών μέσα ενημέρωσης.

Αναφερόμενο στο σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει μετά τις αποκαλύψεις για το δάνειο του Παύλου Πολάκη, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο «αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι μια γραφική φιγούρα που έχει φωτογραφηθεί να παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους καπνίζοντας σε εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους». Όπως επισημαίνουν οι NYT, ο κ. Πολάκης παραδέχτηκε ότι τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα για να του ζητήσει να διερευνήσει τα δάνεια που φέρονται να έλαβαν μέλη της αντιπολίτευσης.

«Μια verbatim καταγραφή της συζήτησης, 450 λέξεων, δημοσιεύθηκε στη συνέχεια από μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα. Ο Στουρνάρας κατηγόρησε τον Πολάκη ότι κατέγραψε κρυφά το τηλεφώνημα και μετά διέρρευσε το περιεχόμενό της. Ο κ. Πολάκης αρνήθηκε ότι κατέγραψε την κλήση, όμως η καταγγελία οδήγησε έναν ανώτερο εισαγγελέα της Αθήνας να διατάξει έρευνα. Ο κ. Πολάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας προθεσμία τριών ημερών για να διερευνήσει τα υποτιθέμενα δάνεια των πολιτικών της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με το διαρρεύσαν κείμενο της τηλεφωνικής κλήσης, που ο Πολάκης είπε ότι ήταν μια ακριβής απόδοση, ο ίδιος είπε στον Στουρνάρα: Αφού ελέγξετε το δάνειό μου ελέγξτε και τους άλλους, αλλιώς θα έρθω και δεν θα φύγω μέχρι να διατάξετε την έρευνα.»

finanncialFinancial Times

«Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κατηγορεί έναν αναπληρωτή υπουργό της αριστερής κυβέρνησης του Συρίζα ότι έκανε μία «ανήκουστη προσπάθεια» να επηρεάσει το έργο του, λίγη ώρα αφότου διέρρευσαν σε ελληνικό site αποσπάσματα από μια τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δυο τους», αναφέρουν οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο.

Η οικονομική εφημερίδα υπενθυμίζει στους αναγνώστες της ότι ο κ. Πολάκης τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα έχοντας πληροφορηθεί από τον Τύπο ότι η Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να ελέγξει το δάνειο ύψους 100.000 ευρώ που έλαβε ο υπουργός από την Attica Bank, μια μικρή κρατική τράπεζα.

«Το δάνειο, το οποίο θεωρείται ασυνήθιστα μεγάλο, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών της Ελλάδας, αποκαλύφθηκε την Κυριακή από την ελληνική εφημερίδα Πρώτο Θέμα. Ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι το χρειαζόταν για να καλύψει προσωπικά και πολιτικά του έξοδα επειδή, ως μέλος του υπουργικού συμβουλίου, δεν είναι σε θέση να ασκήσει το επάγγελμά του ως χειρουργός. Είπε ότι τα δημοσιευθέντα αποσπάσματα ήταν ακριβή, αλλά αρνήθηκε ότι τα διέρρευσε ο ίδιος στο Documento, μια φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα που βάζει συχνά στο στόχαστρό της τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας».

«Ο καυγάς με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας έφερε ξανά στο προσκήνιο την τεταμένη σχέση μεταξύ του κ. Στουρνάρα και της κυβέρνησης, όσον αφορά στην χάραξη της οικονομικής πολιτικής της χώρας, από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία πριν από τέσσερα χρόνια. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας έχει διαφωνήσει αρκετές φορές με αποφάσεις κυβερνητικής πολιτικής, πιο πρόσφατα για την απόρριψη από την κυβέρνηση μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, τον Αύγουστο του περασμένου έτους», αναφέρει η οικονομική εφημερίδα.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος κάποτε παραδέχτηκε πως όταν ήταν δήμαρχος Σφακίων στην Κρήτη, οι δημοτικοί υπάλληλοι κρατούσαν δύο διαφορετικά ταμεία, «ένα άσπρο και ένα μαύρο», είναι συνηθισμένος στα πρωτοσέλιδα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα επικρίθηκε από τον Επίτροπο Υγείας κ. Βιτένις Αντριουκαϊτις... επειδή αγνόησε την απαγόρευση της Ελλάδας για το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Ερωτηθείς να σχολιάσει ένα βίντεο που δείχνει τον κ. Πολάκης να χορεύει σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης κρατώντας ένα τσιγάρο, ο Επίτροπος είπε: «Είναι ντροπή... Αυτός ο τύπος δεν ξέρει τίποτα για την υγεία».

greek
Reuters

«Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος ζητά από την κυβέρνηση να "μαζέψει" τον υπουργό της». Αυτός είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Πρώτου Θέματος αλλά και τον σάλο που έχει ξεσπάσει μετά το τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον κ. Στουρνάρα.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων την Κυριακή εξαιτίας ενός καταναλωτικού δανείου 100.000 ευρώ που έλαβε από την κρατικά ελεγχόμενη Attica Bank», εξηγεί το δημοσίευμα και συνεχίζει: «Ο κ. Πόλακης επιβεβαίωσε ότι έλαβε το δάνειο, γράφοντας στο Facebook ότι αναγκάστηκε να αναζητήσει κεφάλαια «προκειμένου να καλύψει τις οικογενειακές και πολιτικές του ανάγκες». Τα σχόλιά του προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση ορισμένων πολιτικών του αντιπάλων, που επισήμαναν ότι απλοί Έλληνες πολίτες δεν έχουν δεν την ίδια πρόσβαση στο δανεισμό. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές όσον αφορά στα καταναλωτικά δάνεια, προσπαθώντας να αναδυθούν κάτω από ένα βουνό επισφαλών χρεών».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο τηλεφώνημα του κ. Πολάκη στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και στην κατοπινή καταγγελία του δεύτερου εις βάρος του υπουργού, ότι κατέβαλε μια «ανήκουστη προσπάθεια να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και τον ίδιο προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων τους» κάτι, που αποτελεί «βάναυση θεσμική εκτροπή».

Τα ελληνικά ΜΜΕ ασχολούνται τακτικά με τον κ. Πολάκη, επισημαίνει το Reuters και συνεχίζει: «Νωρίτερα αυτό το μήνα τον επέπληξε ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ για το κάπνισμα σε δημόσιο χώρο. Μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο Πολάκης απάντησε στον Επίτροπο ότι δεν είναι δική του δουλειά».

Με την υπόθεση ασχολείται και το αμερικανικό πρακτορείο «Bloomberg».

«Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, λίγη ώρα πριν συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή της Τράπεζας της Ελλάδος, που είχε καλέσει τη διοίκηση της Αttica Bank για να δώσει εξηγήσεις για το καταναλωτικό δάνειο των 100 χιλιάδων ευρώ, πήρε τηλέφωνο τον διοικητή, Γιάννη Στουρνάρα και μαγνητοφώνησε την τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Tο πρακτορείο «Bloomberg» αναφέρει ότι ο Παύλος Πολάκης απαίτησε από τον Γιάννη Στουρνάρα να εξετάσει και μια σειρά από άλλα δάνεια των πολιτικών του αντιπάλων.

Ο Γιάννης Στουρνάρας συγκάλεσε σύσκεψη της διοίκησης της Attica Bank για να διερευνήσει τα δάνεια που έδωσε η τράπεζα στον Π. Πολάκη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε την παράνομη μαγνητοφώνηση και την διαρροή της τηλεφωνικής επικοινωνίας ως «ιστορικά πρωτοφανή στην Ευρώπη» κάνοντας λόγο και για επίθεση κατά της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με σημερινή δήλωση στην ιστοσελίδα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (160)

Τπτ για την ταμπακιερα αλλα

Ενταξει ξεφτιλα η προπαγανδα του ΠΘ αλλα πραγματικα θα ειχε πλακα να βαλετε εναν ρεπορτερ σας να παει να ζητησει 100.000 καταναλωτικο δανειο απο την Αττικα να γελασουμε λιγο.

Σ

Με την προβολή που του κανετε θα βγει πρωτος σε σταυρους, το έχετε καταλάβει;

ΝΕΑΤΕΡΝΤΑΛ

Ο Παυλαρας τιμαει τους προγονους μας .........τα τρολλοσυριζοπουλα βγαζουν τον ροζζζζζζζ μπερε,κλινουν ευλαβικα το γονυ και μετα μπαφος,

Ο Πολάκης κατάφερε πλεόνασμα σε νοσοκομεία!!!

Εκεί που ήταν καταχρεωμένα με τις υπερτιμήσεις φαρμάκων και μηχανημάτων. Ενα μηχανάκι έκανε 70 ευρώ και το αγόραζαν 7000 και βάλε. Γινόταν ο κλέψας του κλέψαντος επι σαράντα χρόνια....... ΣΥΝΕΧΩΣ.......Υπάρχουν δάνεια μαρεβας, αδωνης, σπυράκη και η βαλίτσα πάει μακριά. Τα χρέη της Νδ, πασοκ και άλλα χρέη εκατομυρίων γιατί δε τα γράφεται;......Τα εκατό και τα τρακόσια με υποθήκες σας μπήκαν στο μάτι. Λαμόγια και στρατιωτάκια λαμογιών.

Σοφια

Κομματικό ήταν δλδ ?Αφελής πρέπει να σαι...

Αγύριγο κεφάλι

Υποψήφιοι γιά Ευρωβουλευτές της ΔΕΞΙΑΣ:__________ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ!____________Πρώην ΚΟΛΛΕΓΙΟΠΑΙΔΑ!____ Καλο-ΤΑΪΣΜΕΝΟΙ!..___ Πρώην ΔΙΕΥΘΥΝΤΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ!__________ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ!_______Με ...ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ!..__________'Οχι φυσικά με τον ... μανάβη της λαϊκής, ή τον μάστορα που καρφώνει πρόκες!..

ea

Εχουν πιάσει δουλεία όλα τα συριζόσκυλα εδώ μεσα και ξερνάνε αβέρτα.....!! Καλά να παθει ο μαλακοελληνας με τους βρυκόλακες που έφερε για να του "καταργήσουν τον ενφια και τα διόδια" και βρεθηκε με νέα μνημόνια...λαθρομετανάστες... ξεπουλημένη προδομένη χώρα...και μεγαλύτερο χρέος σε μια κατεστραμενη γη.... Οσο μένουν αυτοι οι αλητοκομμουνιστοτσιπρέοι....ακόμα δεν έχετε δει.....τίποτα. Για να μην φύγουν απο την εξουσία θα αιματοκυλίσουν το τόπο.

Αχιλλέας

Μεγάλε Πολακη, γραψτους ολους κανονικά... Δείξε το μεγαλείο των συντρόφων σου και των οπαδών σου. Τελικά μας αξιζεις... χωρίς αμφισβήτηση... Εγώ πάντως νιώθω περήφανος με τέτοιον εκπρόσωπο του λαού στην Βουλή!!! και πιστεύω και όλοι οι Ελληνες!

Οδυσσέας

Τέτοιες μ@λ@κιες έλεγες από παλιά και δεν άντεξε ο Πάρις και σε έστειλε στον αγύριστο....

@

Γαλαζιο τρολακι θα παθεις τενοντιτιδα ολη μερα στο πληκτρολογιο

Χουριατς

Αλεξ, σι φτύνουν κι συ νουμιζεις ότι ψιχαλιζ.

itio

(διορθωση) νουμιζς οτ ψχαλιζ

κ

Τώρα έχει άδικο ο Πολάκης; Για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων τσιμουδιά ο Στουρνάρας. Ρε τι είναι τούτοι! Καταχρέωσαν ένα κράτος, τα κόμματά τους τα ίδια, τα προσωπικά τους δάνεια που δεν είναι καν ενήμερα και μιλάνε. Δεν ξέρω ο Πολάκης τι ανάγκες οικογενειακές αντιμετωπίζει και χρειάστηκε το δάνειο των εκατό χιλιάδων, αλλά δεν είναι δα και εκατομμύρια! Καθ' όλα νόμιμο είναι και εξυπηρετούμενο. Έλεος πια! Για εκείνο το ένα εκατομμύριο που ξέχασε να δηλώσει ο σύζυγος της Ντόρας τσιμουδιά, τον Πολάκη βρήκαν γιατί τους χαλάει το μαγαζί στο Υγείας. Τους κόβει την μάσα, ε! ρε πείνα που έπεσε, αυτοί αν έρθουν στην εξουσία, Θεός φυλάξει, θα πέσουν σαν λυσσασμένα τρωκτικά στο τυρί. Θέλουν λέει να μας ξανασώσουν, μας έσωσαν μια φορά και θέλουν να μας ξανασώσουν. Ο Θεός να μας φυλάξει.

Γιώργος 45

Είσαι, η παριστάνεις τον άσχετο ;;;; Από το 2010 έχουν ανακατευτεί Εισαγγελείς, Άρειος Πάγος, Βουλή, Εξεταστικές Επιτροπές Βουλής, Τράπεζα της Ελλάδος, έχουν βγεί πορίσματα, αποφάσεις κ.λ.π., για τα δάνεια των κομμάτων αλλά και για το δάνειο του Πρώτο Θέμα και το δάνειο στον Κήρυκα Χανίων αλλά εσύ, και όλα τα Συριζοτρολ το ίδιο παντα βιολί : Τα δάνεια των κομμάτων, το δάνειο του Πρώτο Θέμα και το δάνειο του Κήρυκα δεν θα τα εξετάσουν:;;;

@Τσυριζο κ

Αμάρτησε για τις σπουδές των παιδιών του ο..... φτωχούλης του Τσυριζοθίασου.....

Μηπως μπερδεύεσαι σύντροφε

Για το ποιος ξέχασε να δηλώσει εκατομμύριο;;; Κι όχι ένα αλλά δυο;;; Μηπως ήταν κανα αριστερό ΛΑΜΟΓΙΟ, υπουργός κι ολας;;; Μηπως τον λέγανε Σταθάκη;;;

SPYRIDON ZOURIDAKIS

Οι αναγνωστες σας περιμενουμε λεπτομερεστατο και αντικειμενικο αρθρο\αρθρα για τα-απληρωτα- δανεια:Τα 220 εκατομμυρια ΠΑΣΟΚ-ΝΔ , τα δανεια που πηρε η Οικογενεια Μητσοτακη για τον 'Κηρυκα Χανιων', τις 713.000ε που χρωσταει κα' Σπυρακη, και τα 623.000ε που χρωσταει ο κος' Γεωργιαδης .Επισις τα δανεια των ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ μετα της συζυγου (ακουσα οτο χρωστανε πανω απο 2,1 εκ.ευρώ,την κα ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ (πανω απο 600,000 ευρω).ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΑΚΗ.ΔΕΝ ΤΑ ΕΚΛΕΨΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΕΒΑΛΕ ΚΑΙ ΕΝΕΧΥΡΟ.ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΣΗ ΛΑΣΠΗ ΣΤΟΝ ΚΡΗΤΙΚΑΡΟ.ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ??? ΑΦΟΥ ΘΑ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΦΙΟΖΙΚΗ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ.ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΠΑΝΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΒΗΣΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ!!!!!!!!!!1

ta

δανεια των μμε περασαν απο εξεταστικη της βουλης και δεν βρηκαν τιποτα.το θεμα σε αυτο το αρθρ τουλαχιστον δεν ειναι το δανειο του πολακη.ειναι η συμπεριφορα του.με πληρη επιγνωση αγνοει συστηματικα τους νομους.αυτο δεν επιτρεπεται σε κανενα πολιτη,πολυ δε περισσοτερο σε υπουργο.που ακουστηκε ποτε υπουργος υγειας να καπνιζει δημοσιως πχ σε κλειστο χωρο?να δινει δηλαδη πρωτος το κακο παραδειγμα για θεμα του υπουργειου του?που ακουστηκε υπουργος να παραδεχεται δημοσιως οτι παραβιαζε την φορολογικη νομοθεσια ως δημαρχος?πως θα ζητησει μετα απο τον πολιτη να ειναι νομοταγης? ποτε ακουστηκε υπουργος να εκβιαζει τον κεντρικο τραπεζιτη- που σημειωτεον υπαγεται απευθειας στην κεντρικη ευρωπαικη τραπεζα-και να του υποδεικνυει τι να κανει θετοντας και προθεσμια 3 ημερων?ποιος υπουργος πολιτισμενου δυτικου κρατους παραβιαζει νομο προσωπικων δεδεμενων που ψηφισε η δικια του κυβερνηση και εκβιαζει εμμεσως πλην σαφως ανωτατα στελεχη ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης