Αλχημείες ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα: Η ΝΔ κάνει κλεψιά, θα αναγκαστούμε να...

Αλχημείες ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα: Η ΝΔ κάνει κλεψιά, θα αναγκαστούμε να...

Το σύνδρομο της γκαζόζας ξαναχτύπησε: Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος προειδοποιεί ότι δεκάδες ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές μπορεί να απόσχουν από την ψηφοφορία για την αναθεώρηση του άρθρου 32 σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με σκοπό να μην εφαρμοστεί η πρόταση της ΝΔ!

katrougalos_main01
Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις που υποδηλώνουν πανικό απεργάζεται η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να μπλοκάρει την υπερψήφιση της πρότασης  για  αναθεώρηση του άρθρου 32 του Συντάγματος από 180 βουλευτές. Πρόκειται για την πρόταση που προβλέπει την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής λόγω αδυναμίας  εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την σύσκεψη που πραγματοποίησαν οι εισηγητές των κομμάτων για την συνταγματική αναθεώρηση η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε την απόφασή της να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την τροποποίηση του άρθρου 32.

Η ενέργεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται πως προκάλεσε πανικό στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας με τον  κ. Γιώργο Κατρούγκαλο να μιλά για «cheating (πονηριά)» και να αφήνει να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σαμποτάρει την δική του πρόταση προκειμένου να μην λάβει 180 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι αν το επίμαχο άρθρο λάβει στην παρούσα φάση τουλάχιστον 180 ψήφους τότε στην επόμενη Βουλή, η επόμενη κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορεί να το τροποποιήσει με απλή πλειοψηφία 151, και άρα να αποφύγει την επανάληψη της θεσμικής εμπλοκής που οδήγησε τον Δεκέμβριο του 2014 σε πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά, επεξεργάζεται σχέδια – παρωδία.

«Η Νέα Δημοκρατία κάνει πονηριές. Λεει ότι θα ψηφίσει την πρότασή μας για το άρθρο 32 αν και διαφωνεί με το περιεχόμενό της που μιλά και για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. Το κάνει αυτό η ΝΔ για προφανείς λόγους. Γιατί θέλει να πάρει τώρα 180 και να μπορέσει να το αλλάξει στην επόμενη βουλή με 151» είπε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για την Συνταγματική Αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται την αποχή από την ψηφοφορία, είπε «Μας εξαναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που σε άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς»,

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα σχέδια που επεξεργάζεται το επιτελείο της πλειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι να θέσει σε αναγκαστική αποχή από την ψηφοφορία τόσους βουλευτές όσοι χρειάζονται ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 180, ώστε να αφαιρέσει από τη ΝΔ την προνομία της δυνατότητας αλλαγής του άρθρου 32 στην επόμενη Βουλή ακόμη και με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων.

Κλείσιμο
Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις της πλειοψηφίας εκτός από πανικό και ηττοπάθεια υποδηλώνουν την επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει ως εργαλείο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε στην επόμενη Βουλή, ως αντιπολίτευση να επιχειρήσει να ρίξει και πάλι την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Πάντως, σύμφωνα με την απόφαση των εισηγητών η διαδικασία της ψηφοφορίας θα γίνει με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια ένα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ένα δεύτερο με τις προτάσεις της ΝΔ. Ωστόσο οι βουλευτές θα μπορούν να ψηφίσουν και τα δύο. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν πως εάν τελικά υιοθετηθεί το σχέδιο αποχής από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό θα συμβεί στην δεύτερη ψηφοφορία που θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο.

ΝΔ: καταγέλαστη η δήλωση Κατρούγκαλου

Η καταγέλαστη δήλωση του κ. Κατρούγκαλου ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτονται, λέει, να μην ψηφίσουν κάποιες από τις δικές τους συνταγματικές προτάσεις, από φόβο μήπως τις ψηφίσει και η ΝΔ, θα μείνει στην Ιστορία ως μνημείο κοινοβουλευτικού αυτοεξευτελισμού: Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση όχι μόνον ομολογεί ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές, αλλά ότι ο αντίπαλός της θα έχει και την αυτοδυναμία.
Για να ολοκληρωθεί η πλήρης αυτογελοιοποίηση της κυβέρνησης-κουρελού, προτείνουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσουν τις προτάσεις τους, να πάνε μετά, όλοι μαζί, και για γκαζόζες...


Δείτε live τη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής για τη συντγματική αναθεώρηση:


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης