Πετρόπουλος: Η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν είναι ευθύνη της δικής μας κυβέρνησης

tasos-petropoulos

Συνέντευξη του υφυπουργού Εργασίας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ και οι μειώσεις συντάξεων στις πρόωρες αποχωρήσεις, δεν είναι ευθύνη της παρούσας κυβέρνησης αλλά αποτελούν μέτρα που νομοθετήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Στη συνέντευξή του, ο υφυπουργός επισημαίνει πως η πτώση του ΑΕΠ συμπαρέσυρε και τις συντάξεις και συμπληρώνει ότι ο ΕΦΚΑ, η μη περικοπή των συντάξεων, οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, που έχουν στόχο να διορθώσουν «τις παλιές αμαρτίες του συστήματος», αποτελούν «την οφειλόμενη προς τον λαό καλύτερη παροχή, προκειμένου να ξανασταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους».

Η μη μείωση συντάξεων, όσον αφορά τις παλιές, πλέον αποτελεί γεγονός, τόνισε ο Τάσος Πετρόπουλος και πρόσθεσε: «Για την μη περικοπή, ψηφίστηκε η σχετική διάταξη. Έχουμε όλα τα δεδομένα, που δείχνουν την εικόνα των συντάξεων αυτών. Παρατηρείται αύξηση στις 620 χιλιάδες από αυτές. Αυτό σημαίνει ότι κατ΄ αναλογία και οι χορηγούμενες νέες συντάξεις, δεν σημειώνουν μείωση, όπως έλεγαν πάρα πολλοί στο παρελθόν .

Η κάθε νέα σύνταξη, είναι αποτέλεσμα της εθνικής σύνταξης, η οποία καταβάλλεται σε όλους κατά τον ίδιο τρόπο, συν το ανταποδοτικό μέρος, με αποτέλεσμα, εκείνες οι περιπτώσεις που έχουν καταβάλλει μεγαλύτερες εισφορές , να έχουν μεγαλύτερη ανταποδοτική σύνταξη. Και γι αυτό, σημειώνονται και αρκετές αυξημένες συντάξεις» .

Από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ελήφθησαν οι αποφάσεις για τις μειώσεις των συνταξεων, στις πρόωρες αποχωρήσεις

Ο κ. Πετρόπουλος, ωστόσο είπε, ότι πρόβλημα υπάρχει στις συντάξεις, λόγω πρόωρων αποχωρήσεων καθώς σε αυτές σημειώνεται μια μείωση, όμως αυτό είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ειδικότερα υπογράμμισε: «Πρέπει να σας πω κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος.

Οι αποφάσεις για τις μειώσεις στις πρόωρες αποχωρήσεις, είναι ήδη νομοθετημένες από παλιά. Δεν είναι τώρα. Είναι από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Υλοποιείται τώρα, αλλά προβλεπόταν από προηγούμενους νόμους.

Το ίδιο συμβαίνει σχετικά με τις συντάξεις χηρείας. Ήταν μέσα στις συζητήσεις και στο mail Χαρδούβελη, η αντιμετώπιση των συντάξεων χηρείας».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική του που άσκησε ο Γιάννης Βρούτσης σχετικά με το θέμα των συντάξεων, ο υφυπουργός είπε, πως «διαρκώς αποκρύπτει την αλήθεια». Και συνέχισε: «Ο κ. Βρούτσης αποσιωπά ότι η συζήτηση για τις συντάξεις χηρείας έγινε επί των ημερών της δικής του ευθύνης, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Το ότι δεν είχε ολοκληρωθεί το μοντέλο το οποίο θα επιβαλλόταν, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχε αυτή η προοπτική. Δεν τέθηκε από την δική μας κυβέρνηση άλλωστε. Υπήρχε προηγούμενο, στην συζήτηση που είχε αναπτυχθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τους δανειστές, στα πλαίσια των σχετικών δεσμεύσεων και των μνημονικών προοπτικών».

Υπάρχει κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας, ειδικά των αγροτών

Επιπλέον ο κ. Πετρόπουλος είπε, ότι στις συντάξεις χηρείας ειδικά των αγροτών, υπάρχει κατώτατο όριο, το οποίο είναι πολύ προστατευτικό. Οι συντάξεις όπως είπε, ως προς το ύψος έχουν πολλαπλασιαστεί, καθώς ήταν 74 ευρώ και σήμερα, έχουν ξεπεράσει τα 360 ευρώ.

Αναφορικά με το κατώτατο όριο στις άλλες συντάξεις, ο Τάσος Πετρόπουλος είπε ότι αυτό έχει αυξηθεί και διευκρίνισε: «Γίνεται αναφορά στην ελάχιστη σύνταξη των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, τα οποία είχαν γύρω στα 23 ευρώ το μεροκάματο. Από αυτή την άποψη, επειδή ο ν.3863 προέβλεπε ότι από το 2015 θα καταβάλλεται η κατώτατη σύνταξη στο ύψος των 15 ημερομισθίων ανειδίκευτου εργάτη, γι αυτό εκδόθηκε η εγκύκλιος από τον Παύλο Χαϊκάλη, η οποία δεν εφαρμόστηκε ποτέ, γιατί εμείς αλλάξαμε συθέμελα τον προηγούμενο ν. 3862 ο οποίος επίσης, δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Και η κατωτάτη σύνταξη, δεν είναι πια στα όρια αυτά, που έλεγε ο Π. Χαϊκάλης, έχει αυξηθεί κατά βάση. Οι συντάξεις που ήταν σε χαμηλό ύψος και συμπληρώνονταν με το ΕΚΑΣ, έχουν βελτιωθεί με τον νέο Νόμο, από 40 μέχρι και 60 ευρώ και πολύ περισσότερο, ανάλογα με την περίπτωση».

Η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης

«Η κατάργηση του ΕΚΑΣ έχει αποφασιστεί να καταργηθεί από παλιά. Καταργείται σταδιακά. Με τον ν. 3863 του 2010, υπήρχε δέσμευση, να αποκοπεί το μέρος του ΕΚΑΣ από την σύνταξη και κρίθηκε ως προνοιακό επίδομα και στο mail Χαρδούβελη συμπεριλαμβανόταν στο πακέτο της κατάργησης. Δεν έβαλε η δική μας κυβέρνηση τέτοια θέματα.

Πρέπει όμως να πούμε, πως όταν το ΑΕΠ έπεσε τόσο χαμηλά και οι συντάξεις ως δημοσιονομική δαπάνη, συνδέονται με το ΑΕΠ, σε όλη την Ε.Ε και κυρίως στις χώρες του Eurogroup, η πτώση του ΑΕΠ, συμπαρέσυρε και τις συντάξεις.

Το 16,2% να είναι το ανώτατο ύψος δημοσιονομικής δαπάνης για τις συντάξεις, ορίστηκε από τον ν.3863 του 2010, δεν ορίστηκε από μας, αλλά από το 1ο μνημόνιο και κρίθηκε μάλιστα από το ΣτΕ ότι αυτός ο περιορισμός είναι συνταγματικά ορθός. Επομένως το ίδιο το ΣτΕ έχει επιδοκιμάσει ως ορθή αυτή την διάταξη του 1ου μνημονίου και γι αυτό το λόγο καμία δαπάνη δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτό το ποσοστό» είπε χαρακτηριστικά.

Βελτιώσεις και καθοριστικές παρεμβάσεις στις «αμαρτίες του συστήματος»

Ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε πως η κυβερνητική πολιτική είναι να κάνει βελτιώσεις και καθοριστικές παρεμβάσεις στις «αμαρτίες του συστήματος». Για τον ΕΦΚΑ, τόνισε πως «έχει επιβεβαιωθεί ως μια ορθή σύλληψη» και πρόσθεσε: «Για όποιο θέμα στη πράξη, φαίνεται ότι χρειάζεται να βελτιώνουμε, το κάνουμε. Αλλά οι πιο πολλές νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουμε κάνει, αφορούν παλιές αμαρτίες του συστήματος. Δεν είναι οι διορθώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου, είναι οι διορθώσεις ενός συστήματος, που έχει γεράσει εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες και κανείς δεν το άλλαξε». Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα το ότι από την 1η μέρα, που υποβάλλει απογραφικό δελτίο ο κτηνοτρόφος και ο αγρότης, γίνεται ασφαλισμένος του ΕΦΚΑ κάτι που δεν υπήρχε. «Περιμένανε οι άνθρωποι και δυο και τρία χρόνια, να ασφαλιστούν στον ΟΓΑ, για να συμμετάσχουν σε προγράμματα και τους ζητούσαν και αναδρομικά τις οφειλές. Αυτό έχει σταματήσει και με διάταξη που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό».

Ο κ. Πετρόπουλος επισήμανε πως ο ίδιος ο ΕΦΚΑ έχει διορθώσει μια κατάσταση, και ότι για τις οφειλές των ασφαλισμένων λαμβάνονται μέτρα που βλέπουν, ειδικότερα τις περιπτώσεις, που υπάρχουν από το παρελθόν. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο επόμενο βήμα: «Τώρα πρέπει να δούμε εκείνους που δεν έχουν καμία οικονομική δραστηριότητα και έχουν οφειλές. Πρέπει να δούμε, να βρούμε ένα μοντέλο που ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και έτσι την προσεγγίζουμε».

Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να ξανασταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους»

Στην νέα σελίδα για την χώρα ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «να ξανασταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους» ενώ έκανε μία αναδρομή στο ποια ήταν η κατάσταση αυτής της κυβερνητικής ευθύνης.

«Θα το πω περιγραφικά. Στην Αθήνα και στις μεγάλες πόλεις , στην Αθήνα το ζούσα, το έβλεπα και εγώ στους δρόμους, είχαν εξαφανιστεί οι γάτες από τους σκουπιδοτενεκέδες γιατί έτρωγαν οι άνθρωποι εκεί.

Αυτή η δραματική κατάσταση αντιμετωπίστηκε, καθώς ο πρώτος νόμος που κάναμε ήταν για την ανθρωπιστική κρίση. Να μπορούμε να ενισχύσουμε εκείνους που δεν είχαν που "την κεφαλή κλείνει".

Και αυτό το πράγμα, για μια κυβέρνηση σαν την δική μας ήταν αναγκαίο, υποχρεωτικό. Οφειλόμενο θα έλεγα. Αυτό που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια και κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να διορθώνουμε τα πράγματα και να παρέχουμε μια οποιαδήποτε οφειλόμενη από εμάς προς τον λαό καλύτερη παροχή, προκειμένου να ξανασταθούν οι άνθρωποι στα πόδια τους».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Νάσος Πετρόπουλος

Οι αριστεροί κύριοι και κυρίες ΆΛΛΑ και άλλες παραφυάδες υπόλοιποι ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΏΝΤΑΙ αύριο μεθαύριο όταν θα γίνουν εκλογές ΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ ΓΙΑΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ανεβαίνει η ακροδεξιά!!!!! ...πάω ΣΉΜΕΡΑ να πάρω την σύνταξη μου, που ΜΌΝΟ ΑΥΤΗΝ έχω και τίποτα άλλο ως εισόδημα η επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 90% και γράφει το μηχάνημα της τραπέζης 425 ευρώ ρε τι από ΚΕΠΑ πέρασα ρε τι ξεσκόνισμα έφαγα από το ταμείο μου πάει το εκας...Η ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μου έκοψαν δώρα και επίδομα άδειας τα όποια πλήρωνα κανονικά και ψήφησα ΣΥΡΙΖΑ για επαναφορά τους και ήλθε ο ΑΛΕΞΞΞΞ και μου έκοψε και το ΕΚΑΣ που μου είχαν αφήσει έστω κουτσουραιμενο οι προηγούμενοι....ΤΙ ΝΑ ΚΆΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΡΉΣΩ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ που με ρίχνουν χωρίς ενδιασμους στον καιάδα;;; Η Σταλινική αλλά και η νεοφιλελεύθερη πολιτική με γ.......................................... λέω να τους γράψω κανονικά ΟΛΟΥΣ

ajohn

Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε.Ακυρώνουμε το νόμο των άλλων και φέρνουμε το δικό μας .

Πλάκα τρομερή

Εμείς κάναμε πολλά καλά και περηφανευόμαστε. Να ξέρετε ότι για τα κακά που κάναμε φταίνε μόνο οι προηγούμενοι...Ρε μάστορα, έλεος βρε, νομίζεις ότι είμαστε όλοι ψηφοφόροι του Σύριζα..

stavros

Τελικά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιός είναι ο μεγαλύτερος απατεώνας στον θίασο του Αλέξη! Κάνουνε κόντρα μεταξύ τους ποιός θα πεί το μεγαλύτερο ψέμα! Απίθανοι!

Βαλεντίνη

Και ποιανού ευθύνη είναι βρε ανάλγητε, του καφετζή της γειτονιάς σου, εκεί στην Κουμουνδούρου; Εσύ δεν είσαι κυβέρνηση; Δεν είπες ότι απέκτησες την ανεξαρτησία σου, ότι μας έβγαλες από τα μνημόνια; Σε ποιούς ρίχνεις τις ευθύνες; Εσύ το έκανες αυτό! Μιά ζωή μες στο παραμύθι...Κανένας προηγουμένως δεν το δέχθηκε και δεν το εφήρμοσε, Μόνο εσείς, οι ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ !!!! Έτσι φτιάξατε το περίφημο υπερπλεόνασμα !!! Ακου υπερπλεόνασμα, το αίμα του ελληνικού λαού! Το ΕΚΑΣ, που έπαιρναν φτωχοί συνταξιούχοι, για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους! Εισφορές που πλήρωσαν άνθρωποι, εργαζόμενοι τόσα χρόνια, για να αφήσετε τις χήρες και τα ορφανά τους, στην πείνα, τη δυστυχία και την απελπισία! Δεν μας παρατάτε λέω εγώ.. παραμυθατζήδες....

Φανή

Άλλοι έκαναν τις μειώσεις και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, αλλά με νόμο του Τσίπρα που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ. Δεν υπάρχει ούτε ντροπή, ούτε και ελάχιστη τσίπα.

Δεξιός

Άμα πουν αυτοί καμιά αλήθεια θα γκρεμιστεί φούρνος. Αυτοί πήραν την απόφαση, αυτοί ψήφισαν το νόμο Κατρούγκαλου το 2016, αυτοί τον εφάρμοσαν το 2018, αλλά οι προηγούμενοι φταίνε, λέει, γιατί είχαν κάνει συζητήσεις...

Έλεος ...

Κύριε Πετρόπουλε ... «κυβερνάτε» πέντε χρόνια, δε βαρεθήκατε να βαφτίζετε το κρέας ψάρι; Το φως της αλήθειας (εκλογες) πλησιάζει, η μαύρη τρύπα του ψέματος σας, θα σας καταπιεί ...

Last

Καλά ο άνθρωπος θεωρεί ότι απευθύνεται σε μάο-μάο ε στις εκλογές θα τα πούμε

Ν.4387/2016

ΠΟΙΟΥ ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΡΕ ΑΠΑΤΕΩΝΑ?ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΟ ΕΚΑΣ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1996 ΜΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟ.ΠΟΥΣΑΙ ΡΕ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ ΠΟΥ?

@ N.4387/16

Αυτόν τον νόμο τον ψήφισαν οι κατσαρίδες τάχα μου αριστεροί που βλέποντας εδώ και 2 χρόνια τις αντιδράσεις των συνταξιούχων (2,8 εκ.) αναλογίστηκαν τις συνέπειες στο εκλογικό αποτέλεσμα και αναγκάστηκαν να τον αχρηστεύσουν πριν τους πάρει η μπάλα !! Μην ξεχνάμε ότι οι αχρηστεροί ήταν αυτοί που το κούρεμα των συντάξεων προσφέρανε στο πιάτο στους τροϊκανους και κανείς άλλος ! Και οι εκλογές έρχονται και το μαύρο το ίδιο, άλλωστε αυτό φάνηκε και στο Παλέ της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή που μας πέρασε, που και με ναυλωμένα πούλμαν από Αθήνα δεν μπόρεσαν να γεμίσουν το γήπεδο που ήταν μισό !!!!!!!!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

dikaiosini_art

Η νέα κυβέρνηση θα τοποθετήσει τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα στον Αρειο Πάγο μετά την επιστροφή των διαταγμάτων χωρίς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Cavusoglu_ar

Αδιάλλακτη στάση τηρεί η Άγκυρα, αψηφά τα μέτρα που αποφασίστηκε να επιβληθούν στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ των 28 - Ικανοποιημένη η Λευκωσία, προχωρά σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την Αθήνα - «Μοιρασιά» ζητάει ο Ακιντζί

12