Το πρόγραμμα της ΝΔ: Δημόσια και δωρεάν Παιδεία που δεν θα χρειάζεται τα φροντιστήρια

kyriakos01

Τα επτά βασικά σημεία των προτάσεων που παρουσιάστηκαν το Σάββατο - Τι προβλέπεται για το πανεπιστημιακό άσυλο, την αξιολόγηση, την επαγγελματική εκπαίδευση, τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών και της Πληροφορικής - Θα εφαρμοστεί «σύστημα που θα λειτουργεί ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας και θα εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά»

«Ήρθε η ώρα επιτέλους να το παραδεχθούμε όλοι: Δημόσια δωρεάν εκπαίδευση δεν υπήρξε ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα καθώς η ιδιωτική παραπαιδεία ήταν απαραίτητο και αυτονόητο συμπλήρωμά της». Με αυτή την παραδοχή που κάνουν οι ιθύνοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προβάλλουν τον φιλόδοξο στόχο να απαλλάξουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την ανάγκη των μαθητών να καταφεύγουν στα φροντιστήρια είτε για ενισχυτική διδασκαλία για την πρόοδο τους στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, είτε για την απόκτηση πιστοποιητικού γλωσσομάθειας ή επαρκούς γνώσης Πληροφορικής.

«Αν κάπου στοχεύουν οι προτάσεις της ΝΔ είναι να δημιουργήσει επιτέλους τις συνθήκες μιας πραγματικά δημόσιας και δωρεάν ποιοτικής εκπαίδευσης που δεν θα χρήζει καμίας εξωτερικής ενισχυτικής διδασκαλίας», υπογραμμίζουν επιτελείς που παρουσίασαν το περασμένο Σάββατο τους βασικούς άξονες του Προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Είναι, σημειώνουν οι ίδιοι, «ένα ρηξικέλευθο πρόγραμμα» που διαπνέεται από την εξής λογική:

*Αφενός δίνει μεγαλύτερη ελευθερία και αυτονομία στους δασκάλους, τους καθηγητές, τις σχολικές μονάδες και τα πανεπιστήμια, και

*Αφετέρου ελέγχει το αποτέλεσμα του έργου που παράγουν μέσα από την αντικειμενική αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα.

Εξηγούν ότι ο λόγος που ενισχύεται η αυτονομία των διδασκόντων είναι επειδή αυτοί είναι που γνωρίζουν καλύτερα τα προβλήματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας «και επομένως μπορούν να προσαρμοστούν ταχύτερα στις ραγδαίες εξελίξεις που συμβαίνουν στον κόσμο. Και όχι προφανώς κάποιος απρόσωπος γραφειοκρατικός μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας».

Ο τελικός στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός ποιοτικού δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης των οικογενειών τους, επισημαίνουν γαλάζιοι αξιωματούχοι. Το σύστημα που θα εφαρμόσει η ΝΔ «θα λειτουργήσει ως ο κύριος μοχλός κοινωνικής κινητικότητας και θα εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά».

Δίνοντας έμφαση στην επισήμανση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η επένδυση στην παιδεία είναι η σημαντικότερη επένδυση που μπορούμε να γίνει για τη χώρα», προσθέτουν: «Αυτή που δεν θα θυμίζει μόνον ότι η Ελλάδα έχει ένδοξο παρελθόν αλλά θα κοιτά στο ελπιδοφόρο μέλλον της. Αυτή που θα φέρει την Ελλάδα στην εμπροσθοφυλακή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό και -γιατί όχι- σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως ακριβώς το έχουν πετύχει χώρες όπως η Φινλανδία, το Ισραήλ, η Νότιος Κορέα ή η Ολλανδία σε μικρό μάλιστα χρονικό διάστημα.

Οι επτά βασικές προτάσεις του Προγράμματος της ΝΔ, έχουν εξής:

*Πρώτον: Το δημόσιο σχολείο απελευθερώνεται από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό του υπουργείου Παιδείας. Ο εκπαιδευτικός αποκτά μεγαλύτερη ελευθερία να εμπλουτίζει τον τρόπο και τα μέσα διδασκαλίας και να διαμορφώνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με βάση τις ανάγκες των μαθητών. Η μεγαλύτερη όμως ελευθερία συνδυάζεται και με έναν αντικειμενικό και αποδοτικό μηχανισμό αξιολόγησης: Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τους γονείς με τη χρήση ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων. Ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι ο στιγματισμός και η τιμωρία, αλλά η διαρκής βελτίωση και η επιβράβευση της προσπάθειας, και για αυτό η αξιολόγηση θα συνδέεται με τη διαδικασία επιμόρφωσης και κατάρτισης, για συνολική βελτίωση του εκπαιδευτικού δυναμικού.

*Δεύτερο: Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκτά πραγματική αυτονομία. Η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε άμεση κατάργηση των νόμων Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και την ψήφιση ενός σύγχρονου νόμου πλαισίου για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα τους δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζουν από μόνα τους τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες τους. Για παράδειγμα, θα έχουν την αρμοδιότητα να καθορίζουν τα ίδια τον ετήσιο αριθμό εισακτέων και τη βάση εισαγωγής. Σε κάθε περίπτωση, θα εκλείψει το φαινόμενο να εισάγονται φοιτητές με βαθμό 3 στις πανελλαδικές. Ακόμη, θα διαμορφωθεί πλαίσιο που θα επιτρέπει στα ιδρύματα να προσελκύουν πόρους από ιδιωτικές πηγές και να τους διαχειρίζονται με τον πιο αποδοτικό τρόπο, αλλά με τήρηση αυστηρών κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας. Και πάλι η μεγαλύτερη ελευθερία συνδυάζεται με την αξιολόγηση. Η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π) καθιερώνεται ως ο βασικός θεσμός αξιολόγησης των προγραμμάτων σπουδών, των διδασκόντων και των Ιδρυμάτων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα δημοσιοποιούνται ώστε να ενισχύεται η διαφάνεια και να αναδεικνύονται οι καλύτερες πρακτικές. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης θα συνδέεται με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης.

*Τρίτο: Κατάργηση του ασύλου. Και η καλύτερη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο τα ιδρύματα βρίσκονται υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας ακραίων ομάδων που έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το πανεπιστήμιο. Για αυτό και το άσυλο θα καταργηθεί οριστικά, προκειμένου να γίνουν πράξη οι αλλαγές που εισηγούμαστε αλλά και για να διασφαλιστεί για πρώτη φορά η ελευθερία της έκφρασης στα πανεπιστήμια.

*Τέταρτο: Η εκπαίδευση ξεκινά πριν το δημοτικό σχολείο. Για αυτό διασφαλίζουμε ότι κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός παιδικού σταθμού. Για κάθε παιδί που δεν βρίσκει θέση σε δημοτικό παιδικό σταθμό, η οικογένεια του, εφόσον πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λαμβάνει κουπόνι ύψους 180 ευρώ το μήνα για 10 μήνες το χρόνο, το οποίο και θα μπορεί να εξαργυρώνει σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής της.

*Πέμπτο: Ενίσχυση της αξιοκρατίας. Δημιουργούμε ένα Πρότυπο και ένα Πειραματικό σχολείο σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας. Αντίστοιχα, ιδρύονται και Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια σε αντιπροσωπευτικές περιοχές, τα οποία θα συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Δι’ αυτού του τρόπου διευρύνουμε τις επιλογές για τους μαθητές που επιτυγχάνουν καλύτερες επιδόσεις και δίνουμε κίνητρά σε όλους να βελτιωθούν.

*Έκτο: Ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και σύνδεση της με την αγορά εργασίας. Για αυτό και εκτός από τα πρότυπα επαγγελματικά λύκεια, δημιουργούμε για τα ΕΠΑΛ συμβούλια σύνδεσης με την παραγωγή και την αγορά εργασίας στα οποία θα συμμετέχουν και οι επιχειρήσεις της κάθε περιοχής.

*Έβδομο: Ξένες γλώσσες και πληροφορική για όλους. Οι μαθητές θα αποκτούν πιστοποιητικό βασικών γνώσεων Πληροφορικής μέχρι την Α’ Λυκείου, ενώ μέσα στα σχολεία θα προσφέρεται εκμάθηση ξένων γλωσσών και θα διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας.ΣΧΟΛΙΑ (73)

ελληνικη λυση-νεα δεξια

δεξιο κομμα η νεα δημοκρατια? ελα χριστε και παναγια. νεοφιλελευθεροι ειναι οι ανθρωποι και φιλοι των αριστερων και των συριζαιων. σαμαρας, βοριδης και αδωνης αυτοι ειναι ο φερετζες, ειναι για το ξεκαρφωμα.

ΜΕ ΜΑΙΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ

ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΠΟΛΑΡΗ ΚΑΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΒΕΒΑΙΩΣ ΒΕΒΑΙΩΣ

Φρoυράαα, φρoυράααα, Κούληnnnη βoήθεια, φρoυράααααααααα

Koύλn, τov Tσατσόπoυλo να τον έχεις δίπλα, στο πλάι σου!

Πρόεδρε καλα τα λες τα παχιά τα λογια αλλα έρχεται the Black Friday.

Και θα πρέπει να παμε να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ τον φόρο αλληλεγγύης. Τον φόρο εισοδήματος και ενα σορό φόρους που μας χωσaτε. Καμεια δηλωση για το χρεως του κόμματος σου.και ποτέ θα αποπληρωθη θα μας κανεις. Αυτο μας καίει. Γιατι όλα αυτα και αλλα πολλα. Πληρωνη σημερα ο Ελληνικός λαος.

Λ.....ΘΣΝΚ

αυτά πού λέει Κούλης για την παιδεία μας φαίνονται..... κουλά....... όμως είναι αυτονόητα στην Ευρώπη......στην Ολλανδία τα παιδιά παιδιά που τελειώνουν το σχολείο γνωρίζουν άπταιστα μια ξένη γλώσσα ..... χωρίς ιδιωτικα φροντιστήρια....εδώ ξεκινούν ξένη γλώσσα στο δημοτικό έως το λύκειο πληρώνονται εκπαιδευτικοί γιά αυτή την δουλειά από όλους μας μέσω των φόρων και ξανά πληρώνουμε το φροντιστήριο να μάθει το παιδί μας μια ξένη γλώσσα .......στη Σουηδία οι μαθητές μπορούν να μάθουν στο σχολείο τους όσες γλώσσες θέλουν...... γιά τούς υπολογιστές τι να πούμε είμαστε στό σχολείο στην παλαιολιθική εποχή......οι εκπαιδευτικοί στην Ολλανδία έχουν συνεχή αξιολόγηση....οι αμοιβές τους δεν θα τίς λέγαμε υψηλές δουλεύουν πολλές ώρες.... υποχρεώνονται τούς αδύνατους μαθητές να τους κάνουν φροντιστήριο ώστε να φτάσουν στο μέσο επίπεδο τής τάξης τους..... αυτά γίνονται στην καταπιταλιστικη Ευρώπη......και άλλα πολλά πού εμάς μας φαίνονται κουλά....

ChrisAK

Έτσι είναι ρε φίλε, γνωρίζω πολλά απο Σουηδία και σχολιά. Στο σπίτι σπάνια υπήρχε σχολικό βιβλίο, Τιν Τιν και κώμικς σε όλα τα δωμάτια. Ένα σακίδιο με την φόρμα γυμναστικής, ένα μολύβι και μια σελίδα. Όταν το κουδούνι χτύπαγε λήξη, τα παιδιά ζούσαν την παιδική ηλικία κάτι που πρέπει να απολαμβάνει κάθε παιδί, γι αυτό άλλωστε στις στατιστικές και η Σουηδία, Σκανδιναβία, είναι στα τοπ των χωρών με τα πιό χαρούμενα και ευτυχισμένα, οπότε και το μέλλον τους ανάλογο αλλά και της κοινωνίας. Όσο από ξένες γλώσσες πεντάχρονα είναι εξοικειωμένα με τα αγγλικά ήδη απο το Μοντεσόρι. Όπως και στην Ολλανδία φροντιστήριο στο σχολείο... μπλα μπλα και πολλά άλλα. Οδική κυκλοφορία; κανένα θανατηφόρο ανηλίκου λέει πολλά, γιατί, δεν ήταν κλεισμένα σε μια αίθουσα αλλά έξω στην κοινωνία, μουσεία, διανυκτερεύσεις στο δάσος μακριά από τους γονείς μόνα τους 10χρονα παιδάκια, με τις δασκάλες φυσικά. Σήμερα ο 18χρονος Σουηδός έχει γυρίσει "όλον" τον κόσμο, στην Ελλάδα με τον μπαμπά και την μαμά, μέχρι.... Έρευνα, συνεργασία, ομαδικότητα σούμα από γυμνάσιο και λύκειο είναι ο δρόμος του καθενός για το παν/μιο, η αποστήθιση κλπ δεν μετρούν.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Μη γελιεστε, αν δεν κανετε τον κοπο να αποστηθισετε μερικα πραγματακια να κατοικοεδρευουν στο μυαλο σας και οχι στο κομπιουτερακι σας, δεν προκειται να στροφαρετε Διαφορετικα θα μοιαζετε με τον αφελη πλουσιο που νομιζει πως επειδη εχει πλουσια βιβλιοθηκη ειναι και περισσια μορφωμενος! Προοδευτικα μαλιστα θα ξεχασετε και την ελληνικη Ιστορια και τις ριζες σας, σαν να να σας εχουν μεταδωσει την νοσο Αλτσχαιμερ!

Δένει το ζαβό τα κορδόνια του μπροστά στο άγημα που του αποδίδει τιμές μα θέλει να σώσει την Ελλάδα

Πάλι αυτογκόλ έβαλε ο γουρλομάτης!

Γ.

Αυτο δεν ειναι πολιτικο σχολιο, αλλα κουτσομπολιο γκρινιαρας γεροντοκορης, οταν και ο γοητευτικοτερος γαμπρος δεν ειναι για παρτη της!

κοινος νους

κουλη διακρινουμε μια διγλωσσια...θελεις ιδιωτικα πανεπιστημια και δεν θελεις ιδιωτικα φροντιστηρια?πως εγκεν αυτο ????προφανως θελετε να βαλετε παλι χερια και ποδια στο κρατικο χρημα και θα ταξετε οτι θα μας φερεις θαλασσα,οπως τα ζαπεια του σαμαρα...εχει πεσει πεινα και τα δανεια τρεχουν....

trollbuster

αγαπητο κουμουνδοροτρολ... προφανως ο κοινος νους θα καταλαβαινε οτι το ιδιωτικο πανεπιστημιο ειναι παραλληλη και ανεξαρτητη επιλογη απο το δημοσιο, ενω το ιδιωτικο φροντιστηριο ειναι συμπληρωματικη δομη που εγειρει το ερωτημα για το αν τα δημοσια λυκεια κανουν σωστα την δουλεια τους ή οχι. καταλαβες τωρα; Περνα απο το ταμειο για τα 0,60 και την επομενη φορα προσπαθησε πιο πολυ...

Να τα λέμε αυτά

Πες τε μου εσείς πως αυτή η "αγία" οικoγέvεια έχει φτιάξει μια τεράστια περιoυσία δίxως να έχουν έναν επιχειρnματία, έναν γιατρό, έναν δικnγόρο ρε αδερφέ, έναν έμπoρο... κάτι τέλος πάντων! Όλα τα "έσοδά" τους είναι από την πολιτική...

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αυτη η οικογενεια απο την εποχη των Μακεδονομαχων,πανω απο αιωνα, προσφερει μεγιστες υπηρεσιες στην Πατριδα και παντα με την ψηφο του ελληνικου Λαου,που αναγνωριζει τις ικανοτητες και την προσφορα των μελων της! Ειναι αξιοσημειωτο οτι παρολο που εχει τεθει στο στοχαστρο της κριτικης και στο μικροσκοπιο του ελεγχου της κοινης Γνωμης,''δόλος ουκ ευρέθη εν τώ στόματι αυτών'', δηλαδη κατι μεμπτο, και εχουν λυσσαξει'' οι εναντιοι''!

Γιατί η ΝΔ δεν θα είναι πρώτο κόμμα το '19

Στα φροντιστήρια απασχολούνται χιλιάδες απόφοιτοι καθηγητικών σχολών. Από μαθηματικοί (6 (!) πανεπιστημιακά τμήματα) μέχρι καθηγητές αγγλικών. Ουσιαστικά τους λέει θα είστε άνεργοι κι ας σπουδάσατε. Καθώς όλοι τους σε επίπεδο σχολείου δε χωράνε. Μαύρο λοιπόν από τους πτυχιούχους που είχαν μια διέξοδο, μαύρο κι από τους φροντιστές που σταδιακά το πρόγραμμα υπονοεί να κλείσουν. Επίσης, επιστροφή της βάσης του 10 στις πανελλήνιες. Οι 17χρονοι το Μάϊο θα βλέπουν ψηφοδέλτιο της ΝΔ και θα τρέχουν. Κι ακόμη κάτι που ειπώθηκε στην παρουσίαση: επιστροφή του ν+2 (& διαγραφή) στους προπτυχιακούς. Μετά τον καθηγητή "Φακελάκη" που για να πάρεις πτυχίο έπρεπε είτε να πληρώσεις σε συνεργαζόμενο φροντιστήριο είτε να περάσεις από .... και σήμερα που πολλοί φοιτητές επιλέγουν να δουλεύουν παράλληλα, η ΝΔ επιμένει στη διαγραφή τους. Κι αυτά: πριν τις εκλογές! Πέρα από τις γενικότητες είναι και πολιτικά άστοχες. Σα να μην έχει να προτείνει κάτι άλλο. Σα να μην ξέρει τι ακριβώς να προτείνει. Σα να μη θέλει (?!) να... εκλεγεί.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Θα ανοιξουν πολλα ιδιωτικα σχολεια ολων των βαθμιδων και θα δοθει ωθηση στη μορφωση του ελληνικου Λαου και αρα θα χρειαστουν ακομη περισσοτεροι εκπαιδευτικοι! Οπως ξερεις οι Ελληνες εχουν κανει τη μεγαλυτερη διαδρομη μεσα στον πολιτισμο και εχουν εγγραψει στο γενετικο τους κωδικα το ''φύσει ορέγονται τού ειδέναι'' και γι αυτο και στα πιο δυσκολα χρονια(τουρκοκρατια, φτωχειες,κλπ) φροντιζαν καποιο μελος τουλαχιστον της οικογενειας, να μορφωθει οπωσδηποτε και διεθεταν και διαθετουν μεγαλο ποσοστο του οικογενειακου τους προυπολογισμου για τη μορφωση των παιδιων τους. Εμεις οι Ελληνες εχουμε τη μεγαλυτερη παραδοση στην εκπαιδευση των νεων, δημοσια και ιδιωτικη Ο αμερικανοστροφος Αντρεας για ψηφοθηρικους λογους ευτελισε την Παιδεια, αλλα ελπιζουμε οτι ο Κυριακος θα βγαλει απο τα Σχολεια και τα Πανεπιστημια τα κομματα και θα την αναβαθμισει, οπως το επιθυμει ολος ο ελληνικος Λαος!

Ο Κoύλnς τιμά και σέβεται τους αγώνες της αριστεράς

@08:10: Tι τι θα κάνει; Δεν ξέρεις ότι ο Koύλης και η οικογένεια Mnτσoτάκη έχει 2 ΜΚΟ (ΑctionΑid & Solidarity Νοw) και θα αναλάβει πρόσφυγες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης