Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Στη Ρωσία ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη

vartholomaios_kyrillos

Ο Πατριάρχης παραδέχθηκε ότι «το πρόβλημα της Ουκρανίας έγινε αφορμή να συγκρουστούμε με την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας» - Ο κκ Βαρθολομαίος κάλεσε τη Μόσχα να αντιληφθεί ότι η Ουκρανία, «αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας»

«Τη στιγμή που οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη», είπε σε ομιλία του μετά τη Θεία Λειτουργία, κατά την οποία χοροστάτησε, σήμερα, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στην απόφαση να παραχωρηθεί «αυτοκεφαλία» στην Εκκλησία της Ουκρανίας που προκάλεσε την αντίδραση της Εκκλησίας της Ρωσίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην ομιλία του επισήμανε:

«Με την αγάπη πορεύεται η Μητέρα Εκκλησία δια μέσου των αιώνων και με αυτή την αγάπη προσπαθεί και τώρα να λύσει το εκκλησιαστικό πρόβλημα της Ουκρανίας. Καθ’ ην στιγμή οι εκ βορρά αδελφοί μας ομιλούν για σχίσμα, εμείς ομιλούμε για αγάπη!», και υπενθυμίζοντας τους λόγους του επισκόπου Ρώμης Κλήμεντος προς τους Κορίνθιους τόνισε: «Ουδέν βάναυσον εν αγάπη, ουδέν υπερήφανον, αγάπη σχίσματα ουκ έχει, αγάπη ου στασιάζει, αγάπη πάντα ποιεί εν ομονοία. Εν τη αγάπη ετελειώθησαν πάντες οι εκλεκτοί του Θεού. Δίχα αγάπης ουδέν ευάρεστόν έστι τω Θεώ».

Αφορμή για την αναφορά του Παναγιωτάτου στην προσπάθεια που καταβάλλει η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως για την επίλυση του εκκλησιαστικού προβλήματος στην Ουκρανία και τη θεραπεία των σχισμάτων που δοκιμάζουν επί δεκαετίες την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας αποτέλεσε σχετική αποστροφή κατά την προηγηθείσα προσφώνηση του παρισταμένου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνου, ο οποίος εξέφρασε την στήριξή του στις κανονικές ενέργειες της Μητρός Εκκλησίας για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος.

«Αναφερθήκατε, μετά παρρησίας», σημείωσε ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, «και στο επίκαιρο πρόβλημα της Ουκρανίας, το οποίον έγινε αφορμή να συγκρουστούμε με την αδελφήν Εκκλησίαν της Ρωσίας, η οποία δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο χειραφέτησε τόσους και τόσους λαούς εις τα Βαλκάνια - αποδυναμώθηκε το ίδιο το Πατριαρχείο, αλλά αναγνώρισε το δικαίωμά τους για εσωτερική αυτοδιοίκηση, ανεξαρτησία εκκλησιαστική, Αυτοκεφαλία, και εξέδωκε του σχετικούς Πατριαρχικούς και Συνοδικούς Τόμους συστάσεως και δημιουργίας αυτών των τοπικών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών – έτσι και η Μόσχα θα έπρεπε να παραδεχθεί ότι και ο Ουκρανικός λαός, ο οποίος κατά τρόπον όχι ορθόδοξον περιήλθε για μερικούς αιώνας εις την δικαιοδοσίαν της, ή εις την διοίκησίν της για την ακρίβειαν, αυτός ο λαός των σχεδόν πενήντα εκατομμυρίων δικαιούται και αυτός της εκκλησιαστικής του ανεξαρτησίας, της αυτοκεφαλίας, και η Μητέρα Εκκλησία με στοργή και με αγάπη θέλησε να θεραπεύσει το σχίσμα, το οποίο δημιουργήθηκε εκεί, όχι εξ υπαιτιότητός της αλλά εξ υπαιτιότητος άλλων, και να επαναφέρει τους Ουκρανούς Ορθοδόξους αδελφούς μας εις την κανονικότητα και εις την Κοινωνία μετά πασών των Αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών».


vartholomaios_patriarxis_rosias
Φωτογραφία από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο στο Φανάρι, στις 31 Αυγούστου 2018


Προηγουμένως, ο Μητροπολίτης Ιουστίνος, ποιμενάρχης μίας εκ των Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου στη Β.Ελλάδα, των λεγομένων «Νέων Χωρών», τόνισε ότι οι ημέρες που διερχόμαστε, εκκλησιαστικώς, είναι «ημέρες κρίσιμες αλλά και συγκλονιστικές».

«Για μία ακόμα φορά η Μητέρα Εκκλησία - το Οικουμενικό Πατριαρχείο, και ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καλείται όχι να αυθαιρετήσει αλλά να εφαρμόσει Ιερούς Κανόνες, τους οποίους οι Πατέρες έθεσαν εν Οικουμενικές Συνόδοις. Θέλουμε να γνωρίζετε ότι ημείς, οι ταπεινοί και ανάξιοι δούλοι σας αλλά και πνευματικά σας τέκνα, στηρίζουμε τη μεγάλη σας προσπάθεια, ουχί, επαναλαμβάνω, δια κυριαρχίαν και αυθαιρεσίαν, αλλά διά την εφαρμογήν των Ιερών Κανόνων. Και προσευχόμεθα από τα βάθη της καρδίας μας ο Θεός να σας δίδει δύναμη, υπομονή και σύνεση, την οποία έχετε, διά να τελεσφορήσει η υπόθεσις».

Βαρθολομαίος για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Είναι καλύτερα να ζεις αρμονικά και να συνυπάρχεις ειρηνικά με τον γείτονά σου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υποδέχθηκε, μεταξύ άλλων προσκυνητών, και έναν όμιλο εκπαιδευτικών από το ΕΠΑΛ Δράμας που επισκέπτονται την Πόλη, προκειμένου να συνεργαστούν με ένα αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Τουρκίας. «Αυτού του είδους οι επαφές και οι συνεργασίες μας δίνουν μεγάλη ικανοποίηση διότι ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμεθα πάντοτε υπέρ της καλής γειτονίας και της δημιουργικής συνεργασίας των δύο γειτόνων λαών, της Ελλάδος και της Τουρκίας. Είναι γνωστό αυτό που λέγεται στον λαό μας, ότι τον φίλο σου τον επιλέγεις, τον γείτονά σου δεν τον επιλέγεις. Είναι αυτός που είναι, είναι δίπλα σου και είναι καλύτερα να ζεις αρμονικά και να συνυπάρχεις ειρηνικά μαζί του, παρά να υπάρχουν εκατέρωθεν αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις, οι οποίες αποβαίνουν επί ζημία αμφοτέρων των πλευρών».

ΣΧΟΛΙΑ (21)

zz

1949: Όταν οι αμερικανοί διόριζαν πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη με το έτσι θέλω των Αθηναγόρα, . 2018 Όταν οι Αμερικανοί διατάζουν των Κωνσταντινούπολης τι και πως πρέπει να κάνει . Όλα τα αλλά που διαβάζω από διάφορους είναι του κώλου τα εννιάμερα . Κωνσταντινούπολη σήμερα δεν υπάρχει , υπάρχει Ιστανμπουλ , άρα και ο πατριάρχης εκεί είναι σαν να μην υπάρχει . Άμα θέλουμε ηρεμία στην Ορθοδοξία ένας είναι ο δρόμος , εφαρμογή των κανόνων και όχι παρέκκλιση αυτών για ικανοποιήσει άλλων μη Ορθόδοξων .

Όλυμπος

Από συριζαίους π.χ Βαρθολομαίο καίει Ιερώνυμο δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα Ο γενίτσαροι πήραν θάρρος επειδή είναι οί φασίστες τού σύριζα στην εξουσία.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ, ΞΕΚΑΘΑΡΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΝΑ ΨΑΡΕΨΕΙ Ο ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΡΡΕΠΗΣ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΧΙΣΜΑΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΣΥΝΗΛΘΕ ΣΥΝΟΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΚΑΘΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΚΛΗΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΗΓΗΘΕΙ ΜΗ ΑΡΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΔΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ. Ο ΦΙΛΑΡΕΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΕΒΟΥ ΟΝΟΥΦΡΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΗ ΛΑΥΡΑ ΤΩΝ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ. Ο ΗΘΙΚΟΣ ΑΥΤΟΥΡΓΟΣ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ. ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ "ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ. ΗΔΗ Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟ ΖΗΤΗΣΕ. ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΔΑΦΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ, ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ. ΑΣ ΜΟΥ ΛΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΠΤΕΤΑΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Ή ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ; ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΥΤΕΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟ. ΑΣ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΠΑΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, ΠΑΡ' ΟΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΗΘΕΛΕ. ΤΕΡΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΣΤΗ ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΒΥΓΕΝΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΩΝ. ΓΙ' ΑΥΤΟ, ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ, ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ, ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΑΝΔΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΑΞΕ.

stp

Αυτός ξεπέρασε και τον Αλέξη. Κρίμα γιατί αντί να ενώνει διαιρεί, αναγνωρίζοντας την αυτοκέφαλη εκκλησία της Ουκρανίας, κάνοντας τα χατίρια των υποστηρικτών της παγκοσμιοποίησης. Μιλάει για συμφιλίωση ενώ ο ίδιος με τις πράξεις του κάνει το αντίθετο. Όταν εδώ και 500 χρόνια υπήρχε ένα πατριαρχείο Μόσχας με όλες αυτές τις χώρες τώρα τι θέλει και τους χωρίζει, ποια συμφέροντα εξυπηρετεί. Και μην πει κάποιος για πρώην σοβιέτ κλπ, το 1600 δεν υπήρχε ο Λένιν , όπως δεν υπήρχαν και οι ψευτομακεδόνες το 300 ΠΧ. Να μην πω καμιά βαριά κουβέντα , γιατί και εμας εδώ μας έχει κάνει εκατό κομμάτια, άλλο στην Κρήτη, άλλο στα Δωδεκάνησα, άλλο στις βόρειες χώρες, άλλο των Αθηνών. Ξεφτιλισμένοι , και μετά θέλετε ο κόσμος να έρθει στην εκκλησία, στα τσακίδια.

κωστας αιρετικος κυνικος 51

Ολοι αυτοι ζουν πλουσιοπαροχα απο την ευπιστια του ποιμνιου και την συνδρομη των πολιτικων.....Καστα κλειστη σκληρη με κανονες και νομους εξουσιας.Για τα μπαζα ολοι τους.Δεν θα γνωρισουν ποτε το θεο που υπηρετουν διοτι δεν θελει ουτε να τους βλεπει!!!!!!!!

Ροδίων

Σας κλέβουμε από αγάπη...

ΓΙΑΝΝΗΣ

ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΛΕΕΙ Ο ΜΟΥΛΑΣ

Οι Ρωσοι ζητουν Πανορθοδοξη ως ειθισται

Να δειξει ο καθεις τα χαρτια του και να παρθει αποφαση

Στυλιανός

Πρέπει να είναι πολύ αδιάβαστος ο πατριάρχης για να μην ξέρει ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί είναι μόνο περίπου τα 2/3 του πληθυσμού της Ουκρανίας και το υπόλοιπο 1/3 είναι καθολικοί, οποίοι μάλιστα ήταν στο Β' ΠΠ συνεργάτες των Γερμανών ναζί ! Αλλά κάνει ότι οι Άγγλοι με το ,, διαίρε και βασιλεύε ,, βλέποντας την δύναμη της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας που την έχει ως ανταγωνισμό !

Διαβασμενος

Ο αδιάβαστος εδώ είσαι εσύ και μάλιστα επανεξεταστεος. Οι καθολικοί δηλαδή οι Ουνίτες, δεν ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια στην Ουκρανία, δηλαδή είναι λιγότερο από το 1/10 του πληθυσμού. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υποδέχθηκαν τους ναζί ως απελευθερωτές από το σταλινικό ζυγό κατά τον τρόπο που και το Άγιο Όρος είχε στείλει συγχαρητήρια επιστολή στον Χίτλερ όπου τον διαβεβαίωνε για τις προσευχές του.

@

Όχι δεν ισχύουν αυτά. Οι Ουκρανοί συνεργάτες των ναζί διέπραξαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σφάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίους και Πολωνούς. Δεν νομίζω ότι οι Αγιορείτες έκαναν καμιά εθνοκάθαρση.

@@

Και φυσικά ισχύουν. Μην λιβανίζουμε τον αιμοσταγή Στάλιν έναντι των ναζί. Μην κοιτάμε την μακρινή Ουκρανία. Ας δούμε στην Θεσσαλονίκη που 50000 Εβραίοι εξολοθρεύτηκαν από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Η Η μόνη αντίδραση των ορθοδόξων ήταν το πλιάτσικο στις περιουσίες των εβραίων, η εκ θεμελίων εξαφάνιση του μεγαλύτερου εβραικού νεκροταφείου στον κόσμο από καταβολής κόσμου, και η αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Δημητρίου και των λοιπών ναών της συμπρωτεύουσας χάρη στην εβραικές ταφόπλακες, την στιγμή που το εβραικό νεκροταφείο στο Βερολίνο έμεινε άθηκτο. Και ούτε μια συγνώμη.

Μας κούρασες ψεύτη

Σταμάτα να ψεύδεσαι! Οι Θεσσαλονικείς δεν συμμετείχαν στη γενοκτονία των Εβραίων όπως οι Ουκρανοί, ούτε εξόντωσαν δεκάδες χιλιάδες Πολωνούς υπό την προστασία των ναζί. Αυτά είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τα οποία ο Στάλιν δεν είχε καμία σχέση. Σταμάτα να δικαιολογείς γενοκτονίες

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αφου ετσι κι αλλιως θα εδινε αυτοκεφαλια , τί τον πειραζε, εαν η Ουκρανια εξακολουθουσε να ηταν μαζι με την Εκκλησια της Ρωσιας; Ο εγωισμος του Πατριαρχη'' βγαζει ματι'', και αυτο δε συναδει ουτε με το πνευμα του Χριστιανισμου, ουτε με την Ιστορια και τα επακολουθησαντα γεγονοτα, αμεσως μετα την Αλωση, αλλα και με τη σημερινη πραγματικοτητα, που κινδυνευει η Ορθοδοξια, εαν διασπαστει να συρρικνωθει σε μια ολιγαριθμη Αιρεση!'' Μωραινει Κυριος ον βουλεται απωλεσαι...''

Λευτέρης

Ο Πατριάρχης είναι σοφός και συνετός άνθρωπος και σωστά ενεργεί. Οι επικριτές του είναι είτε αγράμματοι είτε εξυπηρετούν συμφέροντα άλλων !

Οδοστρωτήρας

Πήγαινε εσύ και οι όμοιοί σου να προσκυνήσετε και να φιλήσετε την παντόφλα του Πάπα.

Κόντρας

Ο Πάπας χάνει τους Ουνίτες του με την Αυτοκεφαλία, Ο Ερντογάν σκάει για το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κι ο Πούτιν κλαίει γιατί δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί πλέον πολιτικά 40 εκατ. πιστούς. Ο Παπισμός διείσδυσε στην Ουκρανία ΑΚΡΙΒΩΣ λόγω του ελέγχου των Ουκρανών από το Πατριαρχείο Μόσχας, ο Ερντογάν υποβάθμιζε μονίμως την Οικουμενικότητα του Θεσμού, ο Πούτιν ξεχνά, όπως και όλοι οι Ρώσοι πριν από αυτόν, ΠΩΣ Η ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΙΕΒΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΟΥ ΟΙΚ.ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ.

ανωνυμος

Τι λες ρε καραγκιοζη,ποιος είναι σοφος και συνετος; αυτος που κανει προσευχες με τους μουσουλμάνους,τους βουδιστες και με τον αντιχριστο παπα,τοση τυφλα πια εχετε ορισμένοι.

DIMITRIOS KAVOURAS

ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

yavuz_main01

Λόγω των παράνομων γεωτρήσεων στην ΑΟΖ η ΕΕ διακόπτει τον διάλογο υψηλού επιπέδου, μειώνει την προενταξιακή βοήθεια,  και καλεί την Επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες για στοχοθετημένα μέτρα - «Γελιούνται όσοι βρίσκουν δίκιο στην απέναντι πλευρά» απαντά ο Ερντογάν 

62