Το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη: Φτάσαμε στον προορισμό μας

Ο πρωθυπουργός μαγνητοσκόπησε εν κρυπτώ το διάγγελμά του σε ένα αλώνι στη θέση Κάστρο - «¨Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ» - Καμία αυτοκριτική αλλά υψηλοί τόνοι καθώς, όπως είπε, «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια»

Ιστορική χαρακτήρισε στο διάγγελμά του από την Ιθάκη ο Αλέξης Τσίπρας την «απόφαση του ελληνικού λαού να δώσει το τιμόνι της χώρας σε νέους καπετάνιους πριν 3,5 χρόνια». «Περάσαμε από πολλά κύματα για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.  «Τα μνημόνια της λιτότητας και της ύφεσης επιτέλους τελείωσαν. Αφήσαμε πίσω μας τις συμπληγάδες. Η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

Έχοντας φόντο το λιμάνι της Ιθάκης ο πρωθυπουργός, στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, υποστήριξε ότι η Ελλάδα γίνεται κανονική ευρωπαϊκη χώρα χωρίς άλλους εκβιασμούς και χωρίς άλλες θυσίες.

Από τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν και οι αιχμές για τους τραπεζίτες που έγιναν πρωθυπουργοί και για τους υπουργούς που έγιναν τραπεζίτες, καθώς και για τις αλλαγές στο πλήρωμα καθώς «φοβήθηκαν τα κύματα».

Σημείωσε, επίσης, ότι «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ» για «να μη ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας».


Το διάγγελμα έγινε από ένα αλώνι στη θέση Κάστρο προκειμένου ο πρωθυπουργός να έχει πίσω του θέα όλο το λιμάνι της Ιθάκης. Πρόκειται για ένα απόμακρο σημείο μακριά από το κεντρικό δρόμο το οποίο - όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν -  είχε αποκλειστεί από αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να μαγνητοσκοπηθεί το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα.  Σημειώνεται ότι η μαγνητοσκόπηση του πρωθυπουργικού μηνύματος έγινε εν κρυπτώ, ενώ απαγορεύθηκε η εισόδος στο χώρο στους φωτορεπόρτερ. 

foto-astynomikoi-1
foto-astynomikoi-2


Ολόκληρο το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα.
Μια μέρα ιστορική.  Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης, και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν. Η χώρα μας ανακτά το δικαίωμα της, να ορίζει αυτή τις τύχες και το μέλλον της.  Σαν μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.  Χωρίς εξωτερικούς καταναγκασμούς.  Χωρίς άλλους εκβιασμούς. Χωρίς άλλες θυσίες του λαού μας.

Ο τόπος μας είναι κλειστός, τον κλείνουν οι δυο μαύρες Συμπληγάδες, λέει ο ποιητής. Αυτές τις Συμπληγάδες αφήσαμε πίσω μας. Γνωρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι η ιστορία της. Τα επιτεύγματα, οι αγώνες αλλά και οι οδύνες. Αυτά δηλαδή που καθόρισαν τη διαδρομή της στην πορεία των αιώνων.

Μια διαδρομή που δεν ήταν ποτέ εύκολη. Αλλά είχε πάντα προορισμό. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες, στις πιο μεγάλες φουρτούνες.

Η Ελλάδα βίωσε από το 2010, τη σύγχρονη Οδύσσειά της. Μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης. Χάθηκε το 25% του εθνικού μας πλούτου. 3 στους 10 έμειναν άνεργοι. 6 στους 10 νέους, επίσης. Υλοποιήθηκαν μέτρα λιτότητας 65 δις. Η βία και η καταστολή, έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας. Η δημοκρατία ευτελίστηκε. Τραπεζίτες έγιναν πρωθυπουργοί και υπουργοί έγιναν τραπεζίτες. Φασιστικές συμμορίες, βγήκαν από τις κρυψώνες τους μετά από 60 χρόνια.

Μια χώρα σε διαρκή κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Κι ένας λαός, όμως, που ποτέ δεν αποδέχτηκε τη μοίρα που του επιφύλασσαν οι ισχυροί. Και έγραψε νέες σελίδες αντίστασης

Αυτός ο λαός, πριν από τριάμισι χρόνια πήρε μια ιστορική απόφαση. Να πάρει το τιμόνι της χώρας από αυτούς που την οδήγησαν στα βράχια. Και να το δώσει σε νέους καπετάνιους. Αναλάβαμε αυτή την βαριά ευθύνη. Με σθένος, αποφασιστικότητα αλλά και σεβασμό στις θυσίες του λαού μας. Δεν πορευτήκαμε με βεβαιότητες. Παρά μόνο με μία. Αυτή που μας όρισαν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες: Να βγάλουμε τη χώρα από τη στενωπό των μνημονίων και της αέναης λιτότητας.

Περάσαμε από κύματα πολλά για να φτάσουμε σήμερα στον προορισμό μας. Το πλήρωμα άλλαξε. Άλλοι φοβήθηκαν τα κύματα, άλλοι προτίμησαν να τα δαμάσουν. Ακούσαμε πολλές φορές τις Σειρήνες της ματαιότητας. Ότι τα πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν. Και τα μνημόνια θα είναι για πάντα εδώ.
Ότι δεν έχει νόημα να αντιστέκεσαι όταν απέναντι σου στέκονται οι Λαιστρυγόνες και οι Κύκλωπες. Τα θεριά που η μικρή και αδύναμη Ελλάδα δεν θα μπορούσε να νικήσει.

Τίποτα από αυτά, όμως, δεν λύγισε την προσπάθειά μας. Και αυτό γιατί, οι άνθρωποι που μόχθησαν για να φτάσουμε στον προορισμό, δεν ήταν πια στο περιθώριο. Δεν ήταν πια κλεισμένοι στο αμπάρι, χωρίς φωνή, χωρίς ελπίδα. Αλλά ήταν στο τιμόνι. Μαζί μας. Και στα δύσκολα ήταν αυτοί που το κράτησαν σφιχτά.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης. Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής. Και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δε θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι.

- Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.

Τη φοροασυλία του μεγάλου πλούτου,
τη γενικευμένη διαπλοκή και διαφθορά,
την ασυδοσία μιας σειράς επιχειρηματικών και εκδοτικών ομίλων που για χρόνια θεωρούσαν ότι η χώρα τους ανήκει,
τον κυνισμό και την περιφρόνηση μιας πολιτικής ελίτ η οποία νόμισε ότι η Ελλάδα είναι φέουδο και οι Έλληνες πειθήνιοι υπήκοοι της.

- Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που λοιδόρησαν και απαξίωσαν την Ελλάδα και τους Έλληνες, επειδή τόλμησαν να μη συναινέσουν στην υλοποίηση ενός νεοφιλελεύθερου πειράματος που θα κρατούσε για δεκαετίες.

- Δεν θα ξεχάσουμε όμως και αυτούς που στάθηκαν στο πλευρό των Ελλήνων και της Ελλάδας στα δύσκολα. Πρόσωπα και πολιτικές δυνάμεις από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Που αντιστάθηκαν σθεναρά στα σχέδια για έξοδο και τιμωρία της Ελλάδας. Διότι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα για την Ευρώπη σημαίνει πολλά περισσότερα από δημοσιονομικά μεγέθη, .

Δε θα ξεχάσουμε τίποτα από όσα ζήσαμε γιατί δεν είναι απλά η ύλη για τους ιστορικούς του μέλλοντος. Αλλά είναι τα εφόδια μιας χώρας που γράφει τη νέα σελίδα της ιστορίας της, σε χρόνο ενεστώτα.

Φτάσαμε στον προορισμό μας, βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά έχουμε πλήρη επίγνωση ότι δεν τελειώσαμε εδώ. Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις off shore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Αυτοί που θεωρούν εαυτούς υπεράνω κάθε νόμου και κανόνα ενός κράτους δικαίου. Και που τρέμουν στην ιδέα μιας ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους. Τώρα που φτάσαμε στον πολυπόθητο προορισμό μας, έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει. Οι πολυμήχανοι Έλληνες, γράψαμε με αγώνα και θυσίες το τέλος των μνημονίων. Από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας. Με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε ποτέ πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας. Αλλά και με τόλμη για την αναγέννηση της Ελλάδας Για μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Γιατί η Ιθάκη είναι μόνο η αρχή».

Δείτε βίντεο: Το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη: Φτάσαμε στον προορισμό μας

ΣΧΟΛΙΑ (630)

joy

Ο αγαπητός Πινόκιο είπε την αληθεια΄;...Αυτός έβγαλε το κόμμα του από τα μνημόνια αλλά οι υπόλοιποι αφελείς που τον ακούν δεν γνωρίζουν οτι τα μέτρα ''υπέρ-μνημόνιο'' θα ισχύουν μέχρι το 2060; Τι τον νοιάζει τον ενεργά εργαζόμενο πολίτη αν όταν φτάσει 70 -90 χρονών μπορεί το χρέος στην πιο απίστευτα αισιόδοξη εκδοχή να μειωθεί ενώ αυτός θα πληρώνει τρελούς φόρους κάθε μήνα μέχρι τότε; η ακόμα καλύτερα να είναι ευτυχής με 300 ευρώ σύνταξης αν δεν έχει φτάσει το όριο συνταξιοδοτησης στα 100 για να τα παίρνουν αιώνια....Ποια θα είναι η ποιότητα ζωής μας τελικά μετά τις διαπραγματευσεις Τσιπρα;Το αφήνω στην ζωηρή φαντασία σας.

σακις

Στο φαρμακείο, στο σούπερ μάρκετ, στο φούρνο, στο περίπτερο στο γραφείο, παντού θέμα συζήτησης το "διάγγελμα". Και παντού το ίδιο συμπέρασμα και τα ίδια ειρωνικά σχόλια για τον αποτυχημένο showman. Το τέλος των μνημονίων θα είχε νόημα αν δεν είχε διακοπεί η πορεία της κυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου. Σήμερα θα είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5%, ίσως και 10%. Τότε θα είχε νόημα να μιλάμε για έξοδο. Τώρα είναι απλώς άλλη μια παρωδία. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ πήρε απίστευτα μέτρα λιτότητας. Ο λόγος απλός. Κανένας λογικός άνθρωπος δεν εμπιστεύεται τα χρήματα του σε τσαρλατάνους κομουνιστές. Προδιαγεγραμμένη ημερολογιακά έξοδος με ημερομηνία λήξεως. Σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα εκλιπαρεί και πάλι για μνημόνιο. Μόνο που θα το κάνει από ασύγκριτα χειρότερη θέση από το πρώτο. Η πρώτη φορά αριστερά στοιχίζει πολύ ακριβά.

Πραγματική δημοσκόπηση !

600 σχόλια και μόνο τα 20 στηρίζουν το καθεστώς ! Μήπως έχουν χάσει τη μπάλα και δεν το ξέρουν ότι είναι στο 3% ??? Κοντός ψαλμός ροζαλίες και όλα θα πάνε στη θέση τους !

Ωχ το μάτι μου !

''Εσπασε'' το εμπάργκο του σκάι ο ...πολυμήχανος και όταν τον ρώτησε ο δημοσιογράφος "πώς αισθάνεσθε που είσαστε ανάμεσα στον κόσμο" , εκείνος απάντησε με ....αττική σύνταξη : "είναι..... οι πρώτες μεταμνημονιακές ..... .περίπατΟΙ" !!! Ωραίος ο νέος !!!!!!!!!

@

Αν ρωτησεις τον λεγαμενο τι ειναι αττικη συνταξη , σιγουρα θα σου απαντηση κατι σχετικα με την αττικη οδο ! Γιατι βαζεις δυσκολα, δε βλεπεις την καταντια μας ?

Thr

Πόσο γελοίοι είστε εκεί στην αριστερά ρε;Μόνο για τα πανηγύρια είστε...

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ

Σε γίδια μιλαει ή σε νοημονες ανθρωπους... δεν εχει αντιληψη οτι εκτος του 10 % των βολεμενων ψηφοφορων του, το υπολοιπο 90% δεν τρωει κουτοχορτο...σε ενα κρατος δικαίου, που δεν ισχυει η θανατική πλέον ποινή, θα πρεπει το λιγοτερο να δικαστεί και να καταδικαστεί ισόβια...

Μα...

Και τα ισοβια προκαμε αυτος να τα ξεφτιλισει, οπως και οτιδηποτε αλλο !!!

CALLIOPE

αυτά!λυπάμαι και πάλι για την ερώτηση! τι άλλο ....Στο θέατρο εξάλλου το γκροτέσκο χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κωμικούς τρόπους που εμπεριέχουν το χονδροκομμένο και το τερατώδες, το γελοίο και το ανησυχαστικό, το ατελές και το αλλοιωμένο ή φθαρμένο. Με άλλα λόγια, φόρμες που προκαλούν αμηχανία ενώ υπηρετούν μιαν αισθητική της ασχήμιας και του διφορούμενου. ....Γκροτέσκο είναι το στυλ του γερμανού σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ όταν στη Φολσκμπύνε του Βερολίνου οδηγεί τους ηθοποιούς του σε βίαια νεοεξπρεσιονιστικά σχήματα, καρικατούρες και ακραίες εκφράσεις, με σκοπό να υπονομεύσει τους χαρακτήρες και τις δραματουργίες, να ασκήσει κοινωνική κριτική, να προκαλέσει το κοινό. Το γκροτέσκο κυριαρχεί τόσο στο σωματικό θέατρο του Ιταλού Ρομέο Καστελούτσι καθώς οι αλλόκοτες φυσιογνωμίες και τα παραμορφωμένα σώματα υπηρετούν το εξωπραγματικό, τον τρόμο, το βλάσφημο, όσο και στα θεάματα του Γιαν Φαμπρ με χορευτές και περφόρμερ που εκθέτουν τον εαυτό τους σε σκληρές δοκιμασίες επικαλούμενοι το οργιαστικό και το χαοτικό, το ζωώδες και την αγριότητα. αρθρο της Ελένης Βεροπούλου στο Βημα γνώμες

Ασύγκριτος !

Μπροστά του ο Πινόκιο είναι .... άγιος !

Σταράτα λόγια !!!!!!!!!

Πριν από λίγο καιρό είχε ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ στο Καστελλόριζο ότι θα είναι εκεί την ημέρα εξόδου από τα μνημόνια για να το γιορτάσουν !! Πάλι τους δούλεψε τους νησιώτες !!!!!

CALLIOPE

ΠΟΣΟ ΓΚΡΟΤΕΣΚΟ! ΑΛΟΙΜΟΝΟ! ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ...!!!???ΛΥΠΑΜΑΙ.

@

Κυρα Καλλιοπη κανε μου λιανα το γκροτεσκο (με δικα σου λογια), δεν κατεχω απο ξενα.............

Οδυσσέας ο νεώτερος !

Πιο πολλά τα ΜΑΤ από τους κατοίκους του νησιού ! Γιατί αποσιωπείτε το κράξιμο που έφαγε ο ....πολυμήχανος ???

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

amyras-giwrgos-708

Η διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού συνεπάγεται πως ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της και επομένως δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής