Σκοπιανό: «Προχωράμε καλά» το ΥΠΕΞ - Θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» τα σκοπιανά ΜΜΕ

Σκοπιανό: «Προχωράμε καλά» το ΥΠΕΞ - Θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» τα σκοπιανά ΜΜΕ

Κοτζιάς-Ντιμιτρόφ ανανέωσαν το ραντεβού τους στη Σόφια στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ - Αντιδρούν οι Αλβανοί των Σκοπίων στο «Gorna Makedonija»

Το υπουργείο Εξωτερικών περιορίστηκε σε μία λιτή ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας «εποικοδομητική» τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Νίκου Κοτζιά, του Νικολά Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΗΕ στη Βιέννη για το
Σκοπιανό. Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό για το περιεχόμενο της μαραθώνιας αυτής επαφής, που κράτησε εφτά ώρες και ολοκληρώθηκε με ένα γεύμα εργασίας. Την ίδια στάση τηρεί το ΥΠΕΞ και για το αιφνίδιο τετ α τετ που είχε ο Έλληνας υπουργός με τον ομόλογό του μία ημέρα νωρίτερα, αυτή τη φορά δίχως τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών. Αρχικά, λέγεται ότι υπήρχαν σκέψεις να μην γίνει καμία αναφορά στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, κρατώντας τη στο σκοτάδι. Κάτι που τελικά απορρίφθηκε, υπό τον φόβο διαρροής και υπό το ρίσκο να κατηγορηθεί ο Νίκος Κοτζιάς για «μυστική διπλωματία». Πάντως κύκλοι του ΥΠΕΞ, υιοθετώντας τη μυστικοπάθειά του Νίκου Κοτζιά, αποφεύγουν να δώσουν πληροφορίες, διαβεβαιώνοντας απλώς ότι «προχωράμε καλά».

Στη γείτονα χώρα, το κλίμα που φαίνεται να βγαίνει μέσω των τοπικών ΜΜΕ είναι πως «υπάρχει ομόφωνη συμφωνία να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση το συντομότερο δυνατό». Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα. Θα υπάρχει ο όρος "Μακεδονία" και  στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκεται το ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης. Αυτό είναι που θα συζητηθεί και στην τρίτη συνάντηση της εβδομάδας, αυτή τη φορά στη Σόφια την Πέμπτη και Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις για πρόοδο στις συνομιλίες, έντονη ενόχληση προκάλεσε στην Αθήνα η επίσκεψη του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στην Άγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια και διπλωματική στήριξη από την Τουρκία. Η κίνηση αυτή, αν και αναμενόμενη, ανοίγει την πόρτα για πιο ενεργή ανάμειξη της Τουρκίας στα Βαλκάνια, ειδικά σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο κόκκινο.

Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται τελειωμένη υπόθεση, αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija»  είναι τα αλβανικά κόμματα τη γείτονας χώρας. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους τους, το όνομα που έχει προταθεί με σκοπό να χρησιμοποιείται αμετάφραστο, δεν είναι αποδεκτό από τους Αλβανούς, οι οποίοι απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα. «Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην "Μακεδονική" γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της "Gorna Makedonija". Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα, που στα τέλη του 2017 είχε ανακοινώσει την αποχώρησή των στελεχών του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό.  Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».

Ούτε εν μέσω όλων αυτών των διαβουλεύσεων και εξελίξεων, δεν κατάφερε να περάσει στα ψιλά η επίμαχη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για το αεροδρόμιο της πόλης. Σε περίοπτη θέση και μάλιστα με εκτενή αναφορά σε αυτή,  συσχέτιζαν την πρότασή του για αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου  Μακεδονία με τις διαβουλεύσεις γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ.  Το πρακτορείο ειδήσεων meta.mk, μάλιστα, το είχε ως πρώτο θέμα με τίτλο: «Μπουτάρης: Οι τουρίστες περιμένουν ότι θα προσγειωθούν στα Σκόπια αντί στη Θεσσαλονίκη». 

ΣΧΟΛΙΑ (53)

Μας δουλεύουν και οι σκοπιανοι

Ποσό ποιο ξεφτίλα ...

Χαρά

Πριν το καλοκαίρι του 2017 στα τούνελ της Κατερίνης κατέβασαν της ταμπέλες που υπήρχαν με τις ονομασίες "ΦΊΛΙΠΠΟΣ"& "ΑΛΈΞΑΝΔΡΟΣ"πολύ θα ήθελα να μου πει κάποιος γιατί????????

stp

Και αφού πάρουν το όνομα , μετά από χρόνια θα ζητάνε να αλλάξει το δικό μας όνομα στην Μακεδονία και να ονομαστεί Μπουταρης για να μην μπερδεύονται οι τουρίστες. Ήδη ζητάνε από τώρα διά στόματος Μπουτάρη, να μην υπάρχει η χρήση του ονόματος πουθενά. Τέρμα ο χαλβάς, τέρμα το αεροδρόμιο, τα ταξί, τα ΚΤΕΛ, τέρμα οι ονομασίες δρόμων, Φιλίππου, Αλέξανδρου, Κάσανδρου. Βλέπω οι Σκοπιανοί να μην κάνουν πίσω, να υπερασπίζονται το όνομα μέχρι τέλους αντίθετα με τους δικούς μας που τα δίνουν όλα. Ρε μπας και τελικά δεν είμαστε οι Μακεδόνες Έλληνες , μήπως ζούμε τόσα χρόνια σε πλάνη. Αν γίνει αυτό τελικά, αν τους δώσουν το όνομα, εγώ κάτοικος της Δ. Μακεδονίας στο σπίτι μου θα υψώσω την σημαία των Σκοπίων δίπλα στην Σημαία του Φιλίππου, και δεξιά και αριστερά την Ελληνική με της ΕΕ. Θα πιάσω όλες τις τάσεις , μια που μας έμπλεξαν και δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε .Ευρωπαίοι , Ελληνες , Σκοπιανοί , Μακεδόνες.

stp

@To ζήτημα του Συντάγματος και συγκεκριμένα πώς θα ξεπεραστεί ο σκόπελος των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.@ Στάχτη στα μάτια θα έλεγα εγώ. Κια ποιός θα τους υποχρεώσει να το κάνουν όταν λένε θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Αφού πάρουν το όνομα που τους καίει πάρα πολύ τα υπόλοιπα θα κωλυσιεργούν και δεν θα το κάνουν ποτέ. Αυτά και ένα παιδάκι νηπιαγωγείου το καταλαβαίνει εκτός από τον Κοτζιά και τον Αλέξη.

Α300

ΡΕ [...] ΔΕΣΤΕΤΟΥΣ ΓΕΛΙΑΑΑΑΑ ΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΑΤΕ ΔΕΣΤΕ ΕΙΡΩΝΕΙΕΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑ! ΣΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΓΡΑΜΕΝΟΥΣ ΑΥΤΟ ΣΑΣ ΛΕΝΕ ΔΕΝ ΠΑΝΑ ΧΤΥΠΗΕΣΤΕ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ!!!ΕΝΑ ΜΕΝΕΙ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ. ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ;;; ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΕΝΑ ΝΤΟΥΟΥΥΥΥΥΥ

Νίκος Ευαγγέλου

Τον κακό σας τον καιρό κοπρίτες κομμουνιστές, έχυσαν οι πρόγονοι μας το αίμα τους για να έλθει ο Τσίπρας να μοιράσει την Ελλάδα. Να είστε σίγουροι ο,τι θα πληρώσετε, δεν πρόκειται να ξεχάσουμε την προδοσία σας.

Petros

Άλλη μια εθνική προδοσία είναι έτοιμη

Μαρία

Σόι πάει το βασίλειο. Ο παππούς του Κοτζιά δεν λέγεται ότι συνεργάστηκε με τους Γερμανούς στην κατοχή;

Τωρα που βρηκαν πουλημενους αριστερους να κυβερνο

θα βαλουν μιναρεδες και στην Ακροπολη. Αυτη η κυβερνηση μετραει μερες, αλλα βεβαια μετα θα ερθει το μπλε ΠΑΣΟΚ και θα συνεχισει την επιθεση φιλιας στους Τουρκους (ΝΑΙ ετσι ειπε ο Κουλης!) και τους Σκοπιανους.

ΦΡΙΚ

ΔΩΣ'ΤΑ ΟΛ ΠΡΟΔΟΤΗ!!!!

Σωτήρης_Κατερίνη

Κάτω τα ξερά σας από την Μακεδονία μας, νεκροθάφτες της Ελληνικής Ιστορίας...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

004465144

«Το εμβληματικό έργο της Αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου και η Έκθεση Προηγμένης Τεχνολογίας που αναδεικνύει, ουσιαστικά παγκοσμίως, το έργο} είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας 

0000kot21

«Είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές σειρά και σειρά από Αμερικανούς πολίτες», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών

2
0000ndr21

«Δεν έχει πια σημασία αν τα μέλη του δρουν με την ανοχή του Μαξίμου ή με τον εσκεμμένο αφοπλισμό της αστυνομίας», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης για την επίθεση από ομάδα ατόμων στο ΣτΕ

3
syriza-grafeia

Απάντηση του κυβερνώνοντος κόμματος στην ανακοίνωση της ΝΔ για τις αιτιάσεις Τσίπρα ότι υπεύθυνο για την επίθεση κατά Μπουτάρη είναι «ένα συμπαγές, σκοτεινό τμήμα  της ΝΔ»

4
0000lae21

Το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη χαιρέτισε την επιτυχία του προέδρου της Βενεζουέλας, «παρά τον απερίγραπτο και αδίστακτο πόλεμο που είχε εξαπολύσει η ιμπεριαλιστική Δύση στην Μπολιβαριανή Επανάσταση»

6
zoran_zaev_arthro

«Η Ελλάδα παίρνει ένα νέο όνομα, χρονικό σημείο αναφοράς και συνταγματικές αλλαγές» επιχειρηματολογεί ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - Η νέα πρόταση περιλαμβάνει την αναγνώριση του «μακεδονικού έθνους και της γλώσσας», τονίζει ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ

11
0000the21

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να βγάλουμε τη βία από την ελληνική κοινωνία και σ' αυτή την πράξη πρέπει με σοβαρότητα να 'σκύψουν' όλες οι πολιτικές δυνάμεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης

1