Υπόθεση Novartis: Να συντηρήσει πολιτικά τον θόρυβο επιχειρεί η κυβέρνηση

Υπόθεση Novartis: Να συντηρήσει πολιτικά τον θόρυβο επιχειρεί η κυβέρνηση

Αγωνιώδη προσπάθεια από τον Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει «ζωντανό» το θέμα και να το αξιοποιήσει στην πολιτική σύγκρουση - Η απάντηση για την παραγραφή και ο δρόμος της επιστροφής του φακέλου στη δικαιοσύνη

Αποφασισμένος να συντηρήσει την υπόθεση Novartis
ως βασικό άξονα του πολιτικού του αφηγήματος και να το αναδείξει ως κύριο μέτωπο της πολιτικής σύγκρουσης με την αντιπολίτευση, κυρίως την αξιωματική, έδειξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας
, αναλύοντας στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το αίτημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Εμμέσως πλην σαφώς τόσο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, όσο και οι συγγραφείς του αιτήματος, παραδέχονται ότι αρμόδια να ερευνήσει τους δέκα φερόμενους ως εμπλεκόμενους είναι η δικαιοσύνη για τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας – για την απιστία είναι παραδεκτό ότι έχει παραγραφεί το αδίκημα, που περιγράφεται στη δικογραφία.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, στα δύο πρώτα αδικήματα δεν υπάρχει παραγραφή, όπως και για το τυχόν αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ουσιαστικά δηλαδή η προανακριτική επιτροπή (προκαταρκτική, όπως λέγεται πλέον), θα περιοριστεί στις διαδικασίες επιστροφής του φακέλου στη δικαιοσύνη, ώστε ο αρμόδιος εισαγγελέας να συνεχίσει την έρευνα αναζητώντας την πορεία του «μαύρου χρήματος».

Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα αξιοποιήσει στο έπακρο την υπόθεση για την πολιτική σύγκρουση. Το αντίθετο. Η διάθεση του πρωθυπουργού φαίνεται να είναι η διαρκής κορύφωση της αντιπαράθεσης, η διατήρηση του σχετικού θορύβου στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής και η ουσιαστικά η συντήρησή του για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι δυνατόν.

Από την κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς διαχέεται η εντύπωση ότι ειδικά η έρευνα του FBI θα φέρει στο φως συντριπτικά στοιχεία για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis. Παράλληλα η κυβέρνηση ελπίζει ότι η υπόθεση θα συνεχίσει να προκαλεί αναταράξεις στη ΝΔ και είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά χθες στο διχασμό της συντηρητικής παράταξης και τη μετεξέλιξή της, με την μετατόπιση από την καραμανλική παράδοση προς τα ακροδεξιά!

Ενδεικτικό της κυβερνητικής διάθεσης για συντήρηση του θέματος στην κορυφής της πολιτικής ατζέντας είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού ότι όποιος μιλάει για παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που έχουν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι σαν να παραδέχεται την ενοχή τους.

Η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης