Υπόθεση Σαουδική Αραβία: Μεθοδεύσεις Χριστοδουλοπούλου για να μην εξεταστεί η υπόθεση - Κόντρα με Βενιζέλο και ΝΔ

Υπόθεση Σαουδική Αραβία: Μεθοδεύσεις Χριστοδουλοπούλου για να μην εξεταστεί η υπόθεση - Κόντρα με Βενιζέλο και ΝΔ

Αποχώρησαν οι βουλευτές της ΝΔ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγγέλλοντας την διαδικασία ως «κωμική», ενώ προανήγγειλαν ότι θα επαναφέρουν το αίτημά τους με νέο κείμενο 

Υπόθεση Σαουδική Αραβία: Μεθοδεύσεις Χριστοδουλοπούλου για να μην εξεταστεί η υπόθεση - Κόντρα με Βενιζέλο και ΝΔ
Με μεθοδεύσεις, νομικισμούς και ειρωνικά σχόλια ακύρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Τασία Χριστοδουλοπούλου, το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εξέταση της προβληματικής υπόθεσης με την πώληση πυρομαχικών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας
.

Από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης, η κυρία Χριστοδουλοπούλου επιδόθηκε σε έναν ακόμα αγώνα να προστατέψει την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλοιώνοντας το «πνεύμα» των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, που προβλέπουν ότι η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να εξετάζει αιτήματα, ακόμα και αν δεν έχουν την στήριξη της πλειοψηφίας. 

Κλείσιμο
Με πρακτικές που κινούνται στη «μεθόριο» της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας -αν δεν την ξεπερνούν- το προεδρείο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αποφάσισε να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα της ΝΔ για ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων στην πώληση βλημάτων με το άρθρο 43 του Κανονισμού της Βουλής, που απαιτεί την στήριξη της πλειοψηφίας και όχι με το άρθρο 41, που προβλέπει πως αρκεί η θετική γνώμη των 2/5 της Επιτροπής για την έγκριση αιτημάτων.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, που κατήγγειλαν την διαδικασία ως «κωμική», ενώ προανήγγειλαν ότι θα επαναφέρουν το αίτημά τους με νέο κείμενο. 

Οι διάλογοι είναι χαρακτηριστικοί: 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τον κανονισμό τον κρίνουμε εμείς πρωτοτύπως. Θα καλέσω τον υπουργό να έρθει εδώ να μας πει αν είναι μυστικό;

ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν σοβαρολογείτε. Εμείς καλούμε και αν θέλει αρνείται. Τα έγγραφα είναι στη διάθεση του συνόλου της Βουλής. Έχετε πρόσβαση ως βουλευτές.

ΓΚΙΟΛΑΣ (ΣΥΡΙΖΑ): Όλο αυτό είναι κακοπαιγμένο σίριαλ. 

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Υπάρχει σκοπιμότητα να μένει ανοικτό αυτό το ζήτημα

ΔΡΙΤΣΑΣ: Για την Ελλάδα ο κ. Παπαδόπουλος ήταν εκπρόσωπος του άλλου κράτους. Και όλα τα έγγραφα αυτό λένε. Και όλες οι αποφάσεις για διακρατική συμφωνία μιλάνε. Και όλα τα έγγραφα διαβιβάζονται στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι εν κρυπτώ διαδικασία με κάποιον μεσάζοντα; Θέμα θα υπήρχε αν η Ελλάδα έβαζε μεσάζοντα.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Η συνεχιζόμενη καταχρηστική χρήση του 41Α δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα καλούμενα πρόσωπα πρέπει να είναι τα ίδια. Απαξιώνεται σκοπίμως η Επιτροπή για να διατηρηθεί ανοικτό ένα θέμα το οποίο πουλάει. Αν επιμένετε ξαναφτιάξτε το έγγραφο.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Έχετε την αίσθηση ότι η αντιπολίτευση πρέπει να απαγορευθεί. Ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, αλλά η αντιπολίτευση δεν πρέπει να μιλάει. Η αντίληψη είναι αντισυνταγματική, αυταρχική, και δείχνει παντελή έλλειψη κατανόησης του τι σημαίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Τα ξέρουμε γι' αυτό υποστήκατε ήττα στην Ολομέλεια

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Δεν ξέρετε τι είναι δικαίωμα μειοψηφίας.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σοβαρά; Δεν το ξέρω εγώ που είμαι μια ζωή στη μειοψηφία;

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Είστε καθεστωτικοί και ανιστόρητοι.

ΒΟΡΙΔΗΣ: Το νόημα είναι να μην ορίσουμε τη συνεδρίαση από τώρα, να εισαχθεί στην επόμενη συνεδρίαση μετά τις γιορτές.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εγώ δεν μετέχω σε ψηφοφορία, τη θεωρώ παράνομη.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ: Σας δίνω τη δυνατότητα να την επαναφέρετε την πρόταση .

ΤΡΑΓΑΚΗΣ: Θα αποχωρήσουμε γιατί βλέπουμε μια αγωνία συγκάλυψης. Εσείς πηγαίνετε το θέμα σε βάθος χρόνου.

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Με δολιχοδρομίες και νομικισμούς παραβιάζετε βάναυσα τον κανονισμό. Πρέπει να γίνει πρόταση μομφής κατά της προέδρου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης