Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ) για τα F-16: Καμία οπισθοχώρηση από τις ιδεολογικές κατευθύνσεις μας

Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ) για τα F-16: Καμία οπισθοχώρηση από τις ιδεολογικές κατευθύνσεις μας

Αλλά κάνουμε πάντα μια ρεαλιστική ανάγνωση της γεωπολιτικής συγκυρίας και της περιφερειακής ισορροπίας δύναμης, συμπλήρωσε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Βάκη (ΣΥΡΙΖΑ) για τα F-16: Καμία οπισθοχώρηση από τις ιδεολογικές κατευθύνσεις μας
«Δεν υπάρχει καμία οπισθοχώρηση σε σχέση με ιδεολογικές κατευθύνσεις μας» διαπιστώνει η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σε σχέση με την συμφωνία της κυβέρνησης για τα F-16. «Ωστόσο», συμπλήρωσε η ίδια σε δηλώσεις της, «πρέπει να κάνουμε πάντα και μία ρεαλιστική ανάγνωση της γεωπολιτικής συγκυρίας και της περιφερειακής ισορροπίας δύναμης, η οποία επιτάσσει να ληφθούν αποφάσεις οι οποίες αφενός συμβαδίζουν με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και θα διατηρούν και μία ισορροπία δυνάμεων, με δεδομένη αυτή την κούρσα εξοπλισμών στην οποία επιδίδεται η Τουρκία (...)».

«Ο πρωθυπουργός πάντα έρχεται στη Βουλή να απαντήσει, σε αντίθεση με πρωθυπουργούς προηγούμενων εποχών και είναι καλό να μην υπάρχει καμία απολύτως σκιά και να δώσουμε ένα τελείως διαφορετικό παράδειγμα διαχείρισης τέτοιων ζητημάτων, όπως είναι οι αμυντικές δαπάνες εν γένει», υπογράμμισε ίδια, μιλώντας στο «Πρακτορείο fm».

Για το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας απαντά, σήμερα, στην Ώρα του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας ύστερα από επίκαιρη ερώτηση του Σταύρου Θεοδωράκη και, όπως ανέφερε η κ. Βάκη, «είναι πάρα πολύ καλό κατά τη γνώμη μου να γίνει η συζήτηση στη Βουλή για να μην υπάρχουν ούτε ερωτήματα, ούτε σκιές, ούτε στρεβλώσεις».

Και συνέχισε: «Έχουμε παραδείγματα (του παρελθόντος), 'πάρτι' στα εξοπλιστικά και δαπάνες οι οποίες δεν χρειάζονταν. Όσον αφορά το σημερινό, και για το αν χρειάζονται οι εξοπλισμοί (...) η Αριστερά ιστορικά έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αίματος από τον ιμπεριαλισμό του ξένου παράγοντα. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κομμουνιστικό Κόμμα και άλλα κόμματα του προοδευτικού τόξου διαχρονικά έχουν εναντιωθεί στην "κούρσα" των εξοπλισμών στο Αιγαίο την οποία έχουν επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό συμφέροντα τα οποία δεν ταυτίζονταν ούτε με εκείνα του ελληνικού λαού, ούτε με εκείνα του τουρκικού λαού. Και εμείς ως κυβέρνηση έχουμε δουλέψει πάρα πολύ στην κατεύθυνση της οικοδόμησης γέφυρας εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και έχουμε προσκαλέσει όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της Τουρκίας να συνταχθούν μ’ αυτή την προσπάθεια. Και αντίστοιχα βήματα έχουν κάνει και άλλα κόμματα στην Ελλάδα. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να επιλύονται ειρηνικά οι διαφορές με αιχμή τον διάλογο και την ανάπτυξη προς όφελος των λαών».
Κλείσιμο

Σε σχέση με τη γ' αξιολόγηση, η κ. Βάκη τόνισε ότι «τα πράγματα βαίνουν θετικά» και συμπλήρωσε ότι «εκπεφρασμένη βούληση όλων των πλευρών να μην εγκλωβιστούμε σε ατέρμονες συζητήσεις και εικασίες σε σχέση με μελλοντικούς δείκτες ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους και μέχρι τις αρχές του επόμενου να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, αν θέλετε θα χρησιμεύσει και ως δημοσιονομικό 'μαξιλάρι' για την έξοδο της χώρας στις αγορές. Το θέμα είναι να βγούμε από την επιτροπεία και τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 (...)».

Ερωτηθείς σχετικά για την κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ στην κυβέρνηση με αφορμή και το τελευταίο περιστατικό στο Α.Τ.Πεύκης, η κ. Βάκη σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως, «η αντιπολίτευση παίρνει κάποια περιστατικά ατυχέστατα για να κάνει μια μικροπολιτική εκμετάλλευση και να μας πείσει ότι έχει διασαλευτεί η τάξη, διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός είμαστε μια χώρα σε κίνδυνο κλπ. (...) Το πρόβλημα ούτως ή άλλως της ασφάλειας και της τάξης δεν λύνεται με δόγματα του νόμου και της τάξης, λύνεται με συναινέσεις με διάλογο και με άλλες πολιτικές».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης