Ιερώνυμος: Αποκαλύψεις για τη συνάντηση με Τσίπρα, Καμμένο, Φίλη

Ιερώνυμος: Αποκαλύψεις για τη συνάντηση με Τσίπρα, Καμμένο, Φίλη

Το παρασκήνιο του ραντεβού, που στάθηκε μοιραίο για την πολιτική καριέρα του Νίκου Φίλη - Για πρακτικά «συγγραφής και εμπνεύσεως του κ. Ιερώνυμου» κάνει λόγο ο τέως υπουργός και απαντά στον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ηταν μία συνάντηση που συζητήθηκε πολύ. Μία συνάντηση που έδωσε τέλος στη διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά και που δρομολόγησε τις μετέπειτα εξελίξεις για το πολιτικό μέλλον του Νίκου Φίλη
.

Ηταν 5 Οκτωβρίου του 2016 όταν συναντήθηκαν ο Αλέξης Τσίπρας και μέλη της κυβέρνησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο εν μέσω της κρίσης που είχε ξεσπάσει για το βιβλίο των θρησκευτικών. Σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, 
ο κ. Ιερώνυμος αποκάλυψε λεπτομέρειες και το παρασκήνιο για εκείνο το ραντεβού. Αναλυτικότερα, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέφερε ότι «Πολλή σύγχυση δημιούργησε στον χώρο της Παιδείας το θέμα της διδασκαλίας στα σχολεία του μαθήματος των Θρησκευτικών. Κομβικό σημείο στην επίλυση του προβλήματος έδωσε και δίνει η συνάντηση παραγόντων που προκάλεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο κ. Αλέξης Τσίπρας
, στο Μέγαρο Μαξίμου στις 5 Οκτωβρίου 2016».


 
Όπως αναφέρει, της συναντήσεως μετείχαν από πλευράς Πολιτείας, εκτός του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εταίρος και υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, ο τότε υπουργός Παιδείας Νικόλαος Φίλης και η Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητικός εκπρόσωπος, και από πλευράς Εκκλησίας τρεις μητροπολίτες, ήτοι οι Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ο αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου επίσκοπος Μεθώνης Κλήμης, ο νομικός σύμβουλος της ΔΙΣ Θεόδωρος Παπαγεωργίου «και η μετριότης μου». Σε αυτό το σημείο, κάνει αναφορά στα πρακτικά, σύμφωνα με τα οποία στη συνάντηση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνομιλητές για όσα διημείφθησαν στις συνεδρίες της Ιεραρχίας ως προς τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, τονίζοντας ιδιαιτέρως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έχει δώσει το θάρρος της συνεργασίας στον Μακαριώτατο, λέγοντας ότι σε συνεργασία μας θα γίνει ό,τι καλό είναι να γίνει για τον λαό μας και τις καλές σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.
 
Μετά πολλή συζήτηση, όπως επισημαίνει, ο κ. Πρωθυπουργός έκανε την πρότασή του, που έχει ως εξής: «Ο διάλογος αρχίζει εκ του μηδενός, από μηδενική βάση μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας με θέμα τον εμπλουτισμό του βιβλίου και από πλευράς Πολιτείας και από πλευράς Εκκλησίας αυτά τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν στο τέλος του διαλόγου, έως το τέλος του παρόντος χρόνου, θα ληφθούν υπ' όψιν οι θέσεις της Εκκλησίας και θα βγει το καινούριο βιβλίο. Ως τότε θα δοθεί η εντολή να χρησιμοποιείται το υπάρχον βιβλίο για να βοηθηθούν οι καθηγητές».
 
Μάλιστα, όπως έχει καταγραφεί στα πρακτικά, όταν τελείωσε η συνάντηση, πήρε ο Αρχιεπίσκοπος τον πρωθυπουργό κατά μέρος και του είπε: «Κύριε πρόεδρε, το αδύνατο σημείο μας είναι μήπως φεύγοντας αύριο δούμε να γίνεται το αντίθετο». Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!». Όταν ρωτήθηκε ο κ. Φίλης πώς βλέπει τα πράγματα και ποια είναι η θέση του, η απάντησή του ήταν «Τι με ρωτάτε; Εγώ είμαι υπουργός, εργάζομαι κάτω από τον πρωθυπουργό, η εντολή, η άποψη και η θέληση του πρωθυπουργού είναι για μένα γραμμή και υποχρέωση».
 
Όπως ανέφερε στον λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος, εξαιτίας των διαφορετικών δημοσίων δηλώσεων του υπουργού, μετά τη λήξη της συναντήσεως, το βράδυ της Τετάρτης 5.10.2016, ο Μακαριότατος ανέφερε στο σεπτό σώμα της Ιεραρχίας ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 6.10.2016 το Γραφείο Τύπου της Ι. Συνόδου με την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, εδόθη η διαβεβαίωση ότι για το μάθημα των Θρησκευτικών ισχύουν όσα ειπώθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και γι' αυτό κάθε άλλη ενέργεια είναι προσωπικές ερμηνείες του καθενός.
 
Συγκροτήθηκαν, προσθέτει ο Αρχιεπίσκοπος, ως συνεφωνήθη, οι δύο επιτροπές και άρχισαν τις εργασίες τους. Πρόεδρος της επιτροπής από πλευράς Εκκλησίας ήταν και είναι ο μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης Εφραίμ, ο οποίος, σήμερα, με την εισήγησή του θα μας ενημερώσει λεπτομερώς και θα πάρει οδηγίες από το σώμα της Ιεραρχίας για την πορεία του διαλόγου που θα αρχίσει τις επόμενες ημέρες.
 
Σε αυτό το σημείο του λόγου του, εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει όσους εργάστηκαν τόσο από πλευράς Εκκλησίας όσο και από πλευράς Πολιτείας για το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών. Ιδιαίτερα, μάλιστα, τόνισε ότι «Θα ήταν, όμως, παράλειψις αν δεν απηύθυνα και ένα ευχαριστώ προς τον υπουργόν Παιδείας, Ερεύνης και Θρησκευμάτων Κωνσταντίνον Γαβρόγλου, ο οποίος με τη σύνεση, τη φρόνηση και το πνεύμα συναινέσεως που τον διακρίνει, συνετέλεσε τα μέγιστα στην πρόοδο της απαραίτητης αυτής συνεργασίας».

Φίλης: Ο κ. Ιερώνυμος βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν

Με δήλωση που κοινοποίησε το απόγευμα της Τετάρτης, ο Νίκος Φίλης, απάντησε στον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ο βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του κ. Ιερωνύμου στην Ιερά Σύνοδο υποστήριξε ότι ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος επικαλέστηκε «κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως» και έβαλε στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων «λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016».

«Η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο  μάθημα των Θρησκευτικών,  οι οποίες  , παρά τη δική μου απομάκρυνση,  υλοποιούνται κανονικά   στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου,  με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι,  ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε,  ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε  συνδιαχείριση» τονίζει ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Διαβάστε την απάντηση του Νίκου Φίλη στον κ. Ιερώνυμο:

«Για το ιστορικό της σύγκρουσης του Αρχιεπισκόπου με το Υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών  και τις αιτίες που την προκάλεσαν, έχω αναφερθεί αναλυτικά στην ομιλία μου κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου  στις 7 Νοεμβρίου 2016 και δεν προτίθεμαι να επανέλθω. Τα γεγονότα είναι γνωστά και καμιά εκ των υστέρων παραποίησή τους δεν μπορεί να τα αναιρέσει ή να τα διαστρεβλώσει. Όμως, επειδή, ο κύριος  Ιερώνυμος,  επικαλούμενος κατά τη σημερινή του ομιλία στα μέλη της Ιεραρχίας, κάποια πρακτικά δικής του συγγραφής και εμπνεύσεως, βάζει στο στόμα του πρωθυπουργού και άλλων,   λόγια τα οποία ουδέποτε ειπώθηκαν κατά την συνάντηση τής 5ης Οκτωβρίου 2016,  παραθέτω από τα επίσημα πρακτικά της Βουλής το σχετικό με το μάθημα των Θρησκευτικών απόσπασμα από την ομιλία του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία στις 28 Σεπτεμβρίου 2016:
Αλέξης Τσίπρας: «…Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι φέτος τα προγράμματα, στα οποία έχει καταλήξει το Ινστιτούτο, στο οποίο συμμετείχαν διακεκριμένοι θεολόγοι – και έγινε πολύ σοβαρή, κατά την άποψή μου, δουλειά – θα πάνε στα σχολεία. Είναι δοκιμαστική η φετινή χρονιά. Εάν δεν αρκούσε η μία συνεδρία με την παρουσία της Επιτροπής της Εκκλησίας, θα υπάρξουν και άλλες. Θα ακούσουμε τις απόψεις. Ούτως ή άλλως, στο τέλος της χρονιάς θα αξιολογηθεί το μάθημα. Και πιστεύω ότι θα έχουν τη δυνατότητα οι επιστήμονες του Ινστιτούτου, του ΙΕΠ, να καταγράψουν και να ενσωματώσουν τις παρατηρήσεις – γόνιμες παρατηρήσεις, ουσιαστικές παρατηρήσεις – και από την πλευρά της Εκκλησίας. Και σύγγραμμα θα έρθει την επόμενη χρονιά...»
Στο απόσπασμα αυτό,  αποτυπώνεται η επίσημη κυβερνητική θέση για τις αλλαγές στο  μάθημα των Θρησκευτικών,  οι οποίες  , παρά τη δική μου απομάκρυνση,  υλοποιούνται κανονικά   στα σχολεία όλης της χώρας από τη σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου,  με βάση τα νέα αναλυτικά προγράμματα του ΙΕΠ. Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές, ότι,  ουδέποτε η κυβέρνηση υποσχέθηκε στην Ιεραρχία λύση από μηδενική βάση, ούτε, βέβαια, δέχτηκε,  ο αναγκαίος διάλογος να έχει ως προϋπόθεση τη ματαίωση των αλλαγών ή να οδηγεί σε  συνδιαχείριση. Συζήτηση ναι, με σεβασμό στους διακριτούς ρόλους Πολιτείας-Εκκλησίας, αλλά,  για τα μαθήματα  η τελική απόφαση είναι της Πολιτείας.  Αυτή την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης, διατύπωσα προς τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε.,  ως υπουργός Παιδείας, κατ` εντολήν του Πρωθυπουργού,  έξω από το Μέγαρο Μαξίμου,   αμέσως μετά τη λήξη της προαναφερθείσας συνάντησής μας με τον κύριο Ιερώνυμο και τους άλλους τρεις εκπροσώπους της Εκκλησίας».

ΣΧΟΛΙΑ (19)

παραμενων ελληνας

ο χριστιανισμος και η ορθοδοξια για οσους γνωριζουν εχει αλλοιωθει αλλα η πιστη στον θεο παραμενει μεσα μας και ποιο ειναι το συμφερον μας οταν ενας πλανητης χωριζεται σε θρησκειες

Νίκος Φίλης,Αντώνης Τρίτσης,Μιχάλης Σταθόπουλος.

Φωτισμένοι Υπουργοί που τίμησαν το λαό μας και πολεμήθηκαν από τους κρατικοδίαιτους ρασοφόρους.Ο αγώνας για να γίνει η Ελλάδα μας ένα κανονικό,κοσμικό,Ευρωπαϊκό Κράτος,συνεχίζεται.Μέχρι την τελική νίκη.

Η Ιερά Σύνοδος αποτελείται από Ορθοδόξους;

Απλό το ερώτημα,βλέποντας τα πολιτικά παιχνίδια και τα παραγοντιλίκια των μελών της Ιεραρχίας.Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος,αποτελείται από Χριστιανούς Ορθοδόξους;

Kostasan

Όχι βέβαια. Αυτοί είναι στελέχη της μεγαλύτερης εταιρείας της Ελλάδας. Της Εκκλησίας Α.Ε.

Ροβήρος ο Κατακτητής

Ο πατριάρχης Φώτιος ήταν Ορθόδοξος για εσένα; Μόρφωσε τον Λέων Γ' τον Σόφο, αν θες να ξέρεις. Σε αντίθεση με τον αγράμματο πατέρα του, ήταν άριστος Βασιλεύς. Τσούζει βέβαια τους θιασώτες της πολιτικά ορθής θρησκείας η Ιστορία. Για τον Ιππόδρομο είστε.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Πως θα αντιμετωπισθουν οι αθεοι και οι παραδομενοι στο χρημα Συριζανελ σε μια ζωη χωρις ηθικη και ιδανικα, η Ορθοδοξη Εκκλησια μας το γνωριζει και ο Θεος θα φωτισει και θα βοηθησει!

πόσο ανόητοι είστε;

Εγώ προσωπικά είμαι άθεος αλλά θέλω η ορθόδοξη εκκλησία η οποία είναι μία καθαρά ελληνική θρησκεία βασισμένη σε ήθη και έθιμα της αρχαίας Ελλάδας, να έχει καί χρήμα και δύναμη. Πώς νομίζεις ανοητε ότι διατηρείται η παρουσία μας στα Ιεροσόλυμα, και σε όλο τον κόσμο με τα δέκα λεπτά που δίνεις κάθε Πάσχα για να πάρεις ένα κερί; Ανόητοι αριστεροί κουλτουριαριδες

@@@

Σίγουρα πάντως όχι όσο εσύ. Και φιλική συμβουλή, άθεος και δεξιός δεν γίνεται. Επειδή επομένως δεν είσαι και έξυπνος και καταλήγεις να γράφεις βλακείες, μην ξαναγράφεις καλύτερα τίποτα, εκτίθεσαι. Βλάκα.

Γιατί δεν γίνεται άθεος και δεξιός;Ανοησίες!

Ο Δεξιός υπερασπίζεται την κοινωνική αδικία ,ο Αθεος δεν παραδέχεται την ύπαρξη Θεού . Εντελώς άσχετα τα δυο ζητήματα.Γιατί μπερδεύεις τις κοινωνικές αντιλήψεις με τις θρησκευτικές;

Καθαρά

ελληνική θρησκεία ήταν πριν 2500 χρόνια το δωδεκάθεο του Ολύμπου, βλαξ. Ο Χρηστός ήταν Ισραηλίτης, και ο χριστιανισμός έχει τις ρίζες του στο Ισραήλ, είναι δηλαδή εισαγόμενη στη Ελλάδα θρησκεία. Επαναλαμβάνω, Βλαξ. Τι σας ποτίζουν στα κατηχητικά???

@ πόσο ανόητοι είστε

@Εγώ προσωπικά είμαι άθεος....@. Παπά, άσε τα ψέματα και τις υποκρισίες. Ποιόν νομίζεις ότι μπορείς να κοροϊδέψεις, μόνο καμιά γριούλα. Ακούς εκεί, άθεος που του φταίνε οι ανόητοι αριστεροί κουλτουριάρηδες. Και αυτά περί χριστιανισμός και καθαρά ελληνική θρησκεία βασισμένη σε ήθη και έθιμα της αρχαίας Ελλάδας, ποιος σου τα πασάρισε? Κανένας αρχιμανδρίτης μάλλον σε πέταξε άγριο δούλεμα. Το γαρ πολύ της ψαλμωδίας κουρκουταίνει το μυαλό. Εσύ είχες και λίγο, αρα τώρα έχεις πια μόνο κουρκούτα στο κεφάλι.

Μμμ...

...βρίζουν τον Τσίπρα που έκανε αποδεκτές τις θέσεις της Εκκλησίας? αν δεν τις έκανε μάλλον πάλι θα έβριζαν... Μμμ, σαν τις δημοσκοπήσεις μου φαίνονται τα σχόλια!!!

χα χα χα

Τσίπρας: Ή έχουμε λόγο και τον τηρούμε ή δεν αξίζει η συζήτηση που κάνουμε!!!!!!! Κάνει χιούμορ η είναι παρανοϊκός;

m

ο "αριστερός" Τσίπρας, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρίς, είχε προδώσει τους πάντες και τα πάντα. άχ καημένη Ελλάδα πάντα στις χειρότερες στιγμές επιλέγεις Εφιάλτες...

Αριστερός, μπέσα!?

Αριστερός και μπέσα δε πανε μαζί.Διάβασε τη πρόσφατη ιστορία και θα δείς ότι τα πισωμαχαιρώματα και οι προδοσίες είναι ψωμοτύρι για τους αριστερούς.Ουτε η μανα τους δε τους πιστευει. Χοντρόπετσοι που κοιτάζουν μόνο το συμφέρον τους και ευκολα μπορούν να σε ''ρίξουν '' ή να σε αφήσουν απροστατευτο.Και μη πας μακρυά , δεν τη μάυρη περίοδο του εμφυλιου ..

Ποινικο μητρωο

Το μονο που εχει η Αριστερα......

Συνταξιουχος

Γιατι πηγες ρε Αθεε σε Παππα και δεν πηγες σε Ιμαμη? Αφου δεν πιστευεις σε Εκκλησια και Παππαδες.

Μα κυριε

Το προβλημα "τους" ειναι ο Χριστιανισμος,με το Ισλαμ ειναι φιλαρακια.Μεχρι και μπουργκα θα φοραγανε για να τους ευχαριστησουνε.

John Doe

Φορέσανε! Δεν φορέσανε με την επίσκεψη σε Ιραν και δεν θυμάμαι που αλλου; ΗΑΕ;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kate-burns-ena

Πολύ θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που εγκαινίασαν χθες Τσίπρας - Μπορίσοφ, είπε η επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα Κέιτ Μπερνς

mitso-tan1

Θέλω το βράδυ της 26ης Μαΐου να γίνει ξεκάθαρο ότι το πρώτο βήμα για την μεγαλη πολιτική αλλαγή έχει γίνει - Η ακροδεξιά χρησιμοποιεί το διχαστικό δίλημμα «οι πολλοί και η ελίτ» - Δεν θα γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο

60
evroekloges

Οδηγίες στους τροχονόμους να αφήσουν τα μπλοκ των κλήσεων στα γραφεία - Κάνουν τα πάντα για να κερδίσουν ψήφους και να συγκρατήσουν την πτώση από τα ποσοστά του 2015 σε πολιτικά διαχειρίσιμα επίπεδα

12