Νέα Δημοκρατία: Ο υπουργός συνελήφθη ψευδόμενος - Παππάς: Έχουν καημό να μην γίνει διαγωνισμός

Νέα Δημοκρατία: Ο υπουργός συνελήφθη ψευδόμενος - Παππάς: Έχουν καημό να μην γίνει διαγωνισμός

Την ίδια ώρα ο Σπίρτζης προαναγγέλλει ανάλογες ενέργειες και για το ραδιόφωνο - Ο κύριος Παππάς είναι εκτεθειμένος γιατί ψεύδεται, τονίζει η Νέα Δημοκρατία, με τον υπουργό Επικρατείας να απαντά πως η αντιπολίτευση «ξύνεται στην γκλίτσα του Τσοπάνη»

Νέα Δημοκρατία: Ο υπουργός συνελήφθη ψευδόμενος - Παππάς: Έχουν καημό να μην γίνει διαγωνισμός
Δεν έχει τέλος η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τον επικείμενο διαγωνισμό για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες. Την ίδια ώρα νέα «ταραχή» στο ραδιοτηλεοπτικό σκηνικό έφεραν οι δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη,
ο οποίος με χθεσινή του παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ανέφερε πως μετά τα κανάλια θα ανοίξει και το κεφάλαιο των ραδιοφωνικών σταθμών.

Κλείσιμο
Αναλυτικά, το τι συμβαίνει στην Ευρώπη
, και ειδικά στη Γερμανία, ήταν το χθεσινό επεισόδιο στο σίριαλ που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε και ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία η σχετική τροπολογία, που ουσιαστικά δίνει το σύνθημα για την αντίστροφη μέτρηση εν όψει της προκήρυξης του διαγωνισμού. Χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς επέμεινε ότι στη Γερμανία λειτουργούν έξι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ η Νέα Δημοκρατία
τον κατηγόρησε ότι αυτοί είναι 57. 

Ο κ. Παππάς αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας για αποσπασματικά στοιχεία. Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας εγκάλεσε την Νέα Δημοκρατία πως «χωρίς καμία αμηχανία και παρά τον διασυρμό της στη Βουλή, ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη». Μάλιστα προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας: «Ο καημός τους να μη γίνει διαγωνισμός είναι μεγάλος. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι μεγαλύτερος από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε: «Ο διαγωνισμός που θα διεξαχθεί αφορά στα ιδιωτικά και όχι κρατικά κανάλια, ελεύθερης λήψης και όχι συνδρομητικά, ψηφιακής και όχι αναλογικής εκπομπής, γενικού και όχι θεματικού περιεχομένου, εθνικής και όχι περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας».

Η φαρέτρα της Νέας Δημοκρατίας προς τον κ. Παππά αυτή τη φορά οπλίστηκε από δημοσίευμα της ιστοσελίδας liberal.gr. Το εν λόγω δημοσίευμα, επικαλούμενο το γραφείο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, υποστήριζε πως η κυβέρνηση έχει ενημερωθεί ότι υφίστανται συνολικά πενήντα επτά (57) τηλεοπτικοί σταθμοί σε λειτουργία στην γερμανική επικράτεια που εκπέμπουν με ψηφιακή, επίγεια ευρυεκπομπή (DVB.t) ενώ οι ιδιωτικοί σταθμοί που λειτουργούν υπό τις «προϋποθέσεις Παππά» είναι 32.

Από την πλευρά του ο κ. Παππάς στην ανακοίνωση του αναφέρει ότι «από το ίδιο το έγγραφο το οποίο αποσπασματικά αξιοποιούν τα δημοσιεύματα που επικαλείται η ΝΔ προκύπτει ότι στη Γερμανία εκπέμπουν πέντε (5) τέτοιου τύπου κανάλια». Ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει, δε: «Τα υπόλοιπα κανάλια είτε είναι δημόσια, είτε περιφερειακά, είτε συνδρομητικά, είτε ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι τηλεπωλήσεις. Μάλιστα, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία της βάσης δεδομένων MAVISE (http://mavise.obs.coe.int/) -που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανήκει στην Ε.Ε.- η οποία αναφέρει ότι στη Γερμανία λειτουργούν 6 τέτοιου είδους κανάλια».

Στην δική της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία αναφέρει: «Συνελήφθη ψευδόμενος ο κ. Παππάς». Έτσι, του ζητά «να ξεκαθαρίσει τη θέση του και να πει ανοιχτά αν πράγματι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στη Βουλή είναι αναληθή». Επίσης, σημειώνει πως «αν δεν απαντήσει άμεσα και συγκεκριμένα θα είναι εκτεθειμένος απέναντι στους πολίτες».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΝΔ:
«Ο υπουργός Επικρατείας κ. Παππάς συνελήφθη για ακόμη φορά ψευδόμενος. Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις οφείλει να πάρει ξεκάθαρη θέση. Αντί να απαντάει με διαρροές και ενημερωτικά σημειώματα, καλό θα είναι να μας πει αν πράγματι τα στοιχεία που χρησιμοποίησε στη Βουλή των Ελλήνων είναι αναληθή, όπως αναφέρεται σε σημερινά δημοσιεύματα. Αν δεν απαντήσει άμεσα και συγκεκριμένα, όπως έχει υποχρέωση, τότε θα είναι εκτεθειμένος πρωτίστως στους πολίτες».

Σε άλλη ανακοίνωση η κυβέρνηση επισημαίνει:
«Στην Ελλάδα το αντίστοιχο άθροισμα είναι μερικές δεκάδες. Όμως, στην Γερμανία ΜΟΝΟ ΕΞΙ (6) κανάλια συγκεντρώνουν όλα τα παρακάτω χαρακτηριστικά και είναι
· Επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής
· Γενικού περιεχομένου
· Εθνικής εμβέλειας
· Ελεύθερης λήψης
· Ιδιωτικά

Η επικείμενη αδειοδότηση στην Ελλάδα αφορά ΜΟΝΟ τους τηλεοπτικούς σταθμούς που έχουν ΌΛΑ τα παραπάνω και που στις Ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται από 2 έως 6. Στην Ελλάδα οι σταθμοί αυτού του τύπου, οι οποίοι έως την 31/12/2015 βρίσκονταν σε καθεστώς "νόμιμης λειτουργίας" είναι οχτώ
».

Παράλληλα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης σε συνέντευξή του ανακοίνωσε ότι σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, σημειώνοντας μάλιστα ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξει συνάντησή του με την ΕΙΙΡΑ για τον χάρτη ραδιοφωνικών συχνοτήτων.

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ασυδοσία των καναλαρχών, είναι θέμα αστικής νομιμότητας. Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες», τόνισε. Στην ίδια συνέντευξη επισήμανε επίσης: «Μέσα στην εβδομάδα θα καλέσουμε την ΕΙΙΡΑ για να καταθέσει τις προτάσεις της για τον χάρτη συχνοτήτων των ραδιοφώνων».

Περιγράφοντας το πλαίσιο που θα κινηθεί από τούδε και στο εξής η κυβέρνηση, είπε: «Η Ελλάδα δεσμεύεται μέχρι το 2020 να έχει συγκεκριμένο εύρος συχνοτήτων. Τέσσερις οι άδειες , προφανώς δεν θα είναι τέσσερα τα κανάλια, αυτά είναι τα πανελλαδικής εμβέλειας και γενικού περιεχομένου, αλλά υπάρχουν τα θεματικά, τα περιφερειακά και τα κρατικά κανάλια, για τα οποία θα ακολουθήσει τροπολογία με επιπλέον άδειες. Τεκμηριώθηκε και στη Βουλή γιατί η χώρα αντέχει τέσσερις, για να μην έχουμε τις στρεβλώσεις του παρελθόντος. Τα κανάλια δεν είναι σούπερ μάρκετ, ούτε κομμωτήρια. Αν έχουν άλλες σχέσεις και δραστηριότητες, αυτό έχει να κάνει με το πολιτικό σύστημα και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης