«Στα κάγκελα» η αντιπολίτευση με την τροπολογία της κυβέρνησης για το ΕΣΡ

«Στα κάγκελα» η αντιπολίτευση με την τροπολογία της κυβέρνησης για το ΕΣΡ

Τα πάντα θα κριθούν στην σημερινή κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής - Αντιδρά η αντιπολίτευση στην μεθόδευση της κυβέρνησης για αύξηση των μελών του ΕΣΡ σε 9 από 7 με τροπολογία της τελευταίας στιγμής

«Στα κάγκελα» η αντιπολίτευση με την τροπολογία της κυβέρνησης για το ΕΣΡ
Προάγγελος αδιεξόδου ή εκατέρωθεν πολιτικά παιχνίδια με στόχο την μεγαλύτερη επιρροή στο ΕΣΡ και κατ επέκταση στην διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες;  Η χθεσινή συζήτηση στην Βουλή επί της υπουργικής τροπολογίας που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς για την αύξηση των μελών της ανεξάρτητης αρχής σε εννιά από επτά κάθε άλλο παρά μηνύματα συναίνεσης εξέπεμψε.

Ωστόσο, τα πάντα θα κριθούν στην σημερινή κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. Εάν τελικά βρεθεί συναινετική φόρμουλα τότε θα στελεχωθεί άμεσα το ΕΣΡ και θα ξεκινήσει επίσης άμεσα η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέα τροπολογία που θα αφαιρεί την διαγωνιστική αρμοδιότητα από το ΕΣΡ και θα την δίνει στον υπουργό Επικρατείας ώστε να «τρέξει» αυτός την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων.
 
Κλείσιμο
Πάντως, η χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα και την καχυποψία που επικρατεί τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας έχει αποφασίσει να τορπιλίσει το συναινετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο διάστημα και να επαναφέρει το βασικό αίτημα για περιορισμό των υπερεξουσιών του αρμόδιου υπουργού.

Από την άλλη πλευρά, στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η ρύθμιση που κατέθεσε αιφνιδιαστικά ο κ. Παππάς προκειμένου να αυξηθούν τα μέλη του ΕΣΡ επιχειρεί να αντιμετωπίσει «τον κίνδυνο της συναίνεσης» και να «νοθεύσει το πνεύμα ευρύτερων συνθέσεων για την στελέχωση των Ανεξάρτητων Αρχών». Λένε δηλαδή πως υπήρχε ο κίνδυνος για την κυβέρνηση να στελεχώσει ένα ΕΣΡ στο οποίο δεν θα έχει την πλειοψηφία καθώς τουλάχιστον τέσσερα από τα επτά μέλη θα προτείνονταν από την αντιπολίτευση (2 από ΝΔ και ένας από ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι). 
 
Η ρύθμιση εξόργισε το σύνολο σχεδόν της αντιπολίτευσης με ΝΔ, ΚΚΕ  και Ποτάμι να καταγγέλλουν τον υπουργό πως επιχειρεί να «εξαγοράσει» την συναίνεση των κομμάτων δίνοντάς τους την δυνατότητα να προτείνουν τον δικό τους «εκλεκτό» για το ΔΣ του ΕΣΡ. Είναι δε ενδεικτικό ότι ο κ. Νίκος Δένδιας μίλησε για «γύφτικο παζάρι του αισχίστου είδους».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επιχείρησε να δικαιολογήσει την ρύθμιση υποστηρίζοντας ότι «Δεν μιλάμε για παζάρι αλλά για διευκόλυνση της συναίνεσης για το ΕΣΡ».
 
Νίκος Παππάς «η ρύθμιση ενισχύει τις συνθέσεις»

Πάντως, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς επισήμανε ότι η υπουργική τροπολογία «διευκολύνει την επίτευξη συναίνεσης των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής» εξηγώντας ότι η οκτακομματική βουλή απαιτεί και διεύρυνση της σύνθεσης του ΕΣΡ.  «Η τροπολογία επιχειρεί να ενισχύσει τις συνθέσεις» είπε ο κ. Παππάς για να προσθέσει «Εύχομαι να γίνει αποδεκτή και από την ΝΔ. Όταν συζητάγαμε το νομοσχέδιο οι διατάξεις που αφορούσαν τον διαγωνισμό υπερψηφίστηκαν και από την Ενωση Κεντρώων το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Αυτό είναι θετικό σημείο εκκίνησης που πρέπει να το διαφυλάξουμε».

Υπερασπιστικά της τροπολογίας τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος μιλώντας από τα βουλευτικά έδρανα είπε πως «οι εκπρόσωποι των κομμάτων ήταν ενήμεροι για την κατάθεση της τροπολογίας και άρα δεν υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού». Επισήμανε ότι η πρόταση που ήδη έχει κατατεθεί δεν περιλαμβάνει «πρόσωπα του κομματικού σωλήνα» και πρόσθεσε με νόημα πως «η επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης πως πρέπει να απεκδυθεί ο υπουργός από τις αρμοδιότητες που του δίνει ο νόμςο προσβάλει την διαδικασία που ακολουθήσαμε δυο μήνες τώρα». Σημείωσε τέλος πως «αύριο το πρωί από την πλευρά μου θα κατατεθεί η νέα πρόταση» και συμπλήρωσε ότι τα κόμματα θα κληθούν να απαντήσουν «αν επιθυμούν να ξεμπλοκαριστεί το θολό και ως ένα βαθμό διαπλεκόμενο τηλεοπτικό τοπίο».
 
Ν. Δένδιας: «Κάνετε γύφτικο παζάρι»

Πάντως, η τροπολογία κάθε άλλο παρά την συναίνεση ενίσχυσε. Ο κ. Νίκος Δένδιας εξέφρασε την οργισμένη αντίδραση της ΝΔ τόσο για την διαδικασία όσο και για την ουσία της νέας ρύθμισης. Μίλησε για πλήρη αιφνιδιασμό της Βουλής και πρόσθεσε «αυτό που κάνετε αποτελεί γύφτικο παζάρι του αίσχιστου είδους. Βάζετε δύο θέσεις παραπάνω, ώστε δύο κόμματα να διορίσουν τους δικούς τους και να επιτευχθεί η συναίνεση. Αυτή ήταν η πρόβλεψη του νομοθέτη; Να επεκτείνουμε την σύνθεση ; Να επιτυγχάνεται η συναίνεση δια της τοποθετήσεως ημετέρων; Η διατάξη αυτή μας εκθέτει ενώπιον του λαού. Μας λέει η διάταξη ότι είμαστε έτοιμοι μέσα από παζάρι για να βάλουμε τους δικούς μας να δεχθούμε οτιδήποτε. Εμείς στην ΝΔ την λογική αυτή την αποκρούουμε κάθετα». «Αλλα οραματίζεται η ελληνική κοινωνία. Είναι έκθετη η διάταξη. Δεν αποτελεί θεμέλιο οποιασδήποτε συναίνεσης» ξεκαθάρισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε «Η ΝΔ σε διατάξεις ντροπής δεν έχει διάθεση να συναινέσει». Σε εκείνο το σημείο η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου επιχείρησε να απαντήσει επικαλούμενη ανάλογες πρακτικές του παρελθόντος. « Δεν υπάρχουν αναμάρτητοι στην Ελληνική Βουλή» της εξήγησε ο κ. Δένδιας για να συμπληρώσει «Η Βουλή έχει παραβεί τον κανονισμό της. Το ότι επικαλείσθε μια σειρά παραβάσεων δεν δικαιολογεί  την σημερινή.. Η νέα κυβέρνηση εκλέγχθηκε υποσχόμενη την μη επανάληψή τους. Πως είναι δυνατόν η κυβέρνηση προτάσσοντας το ηθικό πλεονέκτημα να επικαλείται το παρελθόν;  Η διάταξη έχει σκοπό να εξαγοράσει την στάση των άλλων κομμάτων. Τους λέει «μην ανησυχείτε έχει και για εσάς». Στην κεντροδεξιά  δεν μας λένε τίποτα αυτές οι πρακτικές. Σε εσάς ίσως κάτι να λενε».
Από το Ποτάμι ο κ. Γιώργος Αμυράς είπε ότι η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε «κομπάρσο» το ΕΣΡ για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών αδειών και με την τροπολογία «Επιχειρεί να καλλωπίσει το «σκιάχτρο». Ο υπουργός είναι αυτός που αποφασίζει τον αριθμό των αδειών. Για ποιο λόγο είπατε ότι θα δοθούν άδειες σε λιγότερα από 5 κανάλια; Γιατί δεν περιμένατε μια ημέρα; Μεγαλώνετε την ρύθμιση για να μοιράσετε την πίτα και να πετύχετε την συναίνεση. Με ποια κόμματα συνεννοηθήκατε για να τους δώσετε ένα ακόμα μέλος;».

Από την πλευρά της Δημοκρατική Συμπαράταξης ο κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε «πότε ανακαλύψατε ότι χρειάζεται ενίσχυση το ΕΣΡ για να ανταποκριθεί στην νέα ψηφιακή εποχή. Σήμερα ή προ δύο μηνών που συζητάγαμε το νομοσχέδιο… Είναι άκομψος και παιδαριώδες ο τρόπος που δικαιολογείτε την τροπολογία» ενώ ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας για να μην τορπιλιστεί η διαδικασία.

Από το ΚΚΕ ο κ. Μανώλης Συντιχάκης εκτίμησε ότι «υπάρχει συνωστισμός ενδιαφερομένων για το ΕΣΡ και προφανώς ο προβλεπόμενος αριθμός δεν επαρκεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Καυτηριάζουμε την τροπολογία και ψηφίζουμε «παρών».

Το μόνο κόμμα που στήριξε την τροπολογία είναι η Ενωση Κεντρώων με τον κ. Δημήτρη Καβαδέλα να λέει ότι «είναι θετική η θέση μας για τη διεύρυνση των μελών του ΕΣΡ . Χαιρετίζουμε την διεύρυνση αρκεί να γίνεται με καλό σκοπό».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης