Ανησυχία για την ενότητα της ΝΔ: Το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας

Ανησυχία για την ενότητα της ΝΔ: Το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας

Προβληματισμός στις τάξεις των βουλευτών - Ο Μεϊμαράκης σχεδιάζει να προτείνει τον Πλακιωτάκη ως αντικαταστάτη του - Στις 19:00 η κρίσιμη συνεδρίαση

Ανησυχία για την ενότητα της ΝΔ: Το απόγευμα η κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας
Με εντεινόμενη ανησυχία παρακολουθούν οι βουλευτές της ΝΔ τις εξελίξεις περί την εκλογή αρχηγού, ενώ η αποτυχία της εκλογικής διαδικασίας της Κυριακής εκλαμβάνεται από πολλούς ως ένας ακόμη σταθμός στην προϊούσα αποσύνθεση του κόμματος. 

Μετά την πρωτοβουλία των 16 βουλευτών συγκαλείται σήμερα στις 7.00 το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ με πρωτοβουλία του γραμματέα Γιάννη Πλακιωτάκη ο οποίος πήρε σχετική εντολή από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Εν τω μεταξύ όλα είναι στον αέρα. Η ΚΕΦΕ παρά τις επικρίσεις που δέχθηκε απέσπασε την ανανέωση της εμπιστοσύνης των τεσσάρων υποψηφίων για να συνεχίσει την διαδικασία αν και στην χθεσινή της συνεδρίαση δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει ημερομηνία εκλογής. Παράλληλα εκκρεμεί άν θα παραμείνει στην θέση του ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ από διάφορες πλευρές τίθεται εν είδη ερωτήματος αν πρέπει να τεθεί σε νέα βάση η εν γένει διαδικασία. 

Στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναμένεται να τεθεί με ποιόν μεταβατικό πρόεδρο θα πάει το κόμμα στην εκλογή αρχηγού. Συμφωνα με πληροφορίες ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σκέπτεται να ορίσει αντιπρόεδρο τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γιάννη Πλακιωτάκη, ακριβώς για να οδηγήσει το κόμμα στις εκλογές. Εξακολουθεί πάντως να είναι στο τραπέζι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει η Μαριέττα Γιαννάκου -η οποία αποδέχθηκε υπό την προυπόθεση ότι θα συμφωνήσουν οι τέσσερις υποψήφιοι-, ενώ και ο κ. Μεϊμαράκης έχει δηλώσει ότι μπορεί να είναι η κυρία Γιαννάκου ή ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Αννά Ψαρούδα Μπενάκη ή Δημήτρης Σιούφας. Το ότι όμως αναζητά μεταβατικό πρόεδρο εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας και με αμφιλεγόμενες διαδικασίες, άσχετα από την αξιοπιστία του προσώπου,  δείχνει το κενό εσωτερικής νομιμοποίησης και την έλλειψη στοιχειώδους συνεννόησης που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Κλείσιμο
Ενώ η αντιπαράθεση πλέον μεταξύ των υποψηφίων μένεται, οι βουλευτές σταθμίζουν την θέση που θα πάρουν. Ο Νικήτας Κακλαμάνης είπε για τον κ. Μεϊμαράκη ότι «ήταν ο μοναδικός που δεν είχε λόγο να ματαιωθούν οι εκλογές» και επισήμανε πως «είναι αστείο να φύγει ο Β. Μεϊμαράκης». Αναφέρθηκε σε σχέσεις που έχει η εταιρεία που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών με τον Α. Σαμαρά και εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία του κόμματος λέγοντας πως «εύχομαι και ελπίζω να μη χρειαστεί η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή».

Οι δεκαέξι που υπέγραψαν την σχετική πρόταση-έκκληση θεωρούν ότι πρέπει να αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε χθεσινές του δηλώσεις θέτει θέμα να ανοίξει ξανά η διαδικασία των υποψηφιοτήτων. Με μία σκληρή ανακοίνωση ο Βασίλης Κικίλιας υποστηρίζει ότι: “ η διαδικασία εκλογής προέδρου επιβάλλεται να τεθεί σε άλλη βάση εκ νέου” και προσθέτει ότι “Οι όποιες αποφάσεις ληφθούν σχετικά με την διαδικασία εκλογής Προέδρου, το Συνέδριο και την ηγεσία του κόμματος μέχρι την εκλογή νέου Προέδρου δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από κανέναν, εάν είναι αποτέλεσμα κονκλαβίων και καμαρίλας μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων, των πατριαρχών του κόμματος και της κομματικής νομενκλατούρας, όσων δηλαδή οδήγησαν την Νέα Δημοκρατία στη χθεσινή γελοιοποίηση και εξακολουθούν να σφάζονται για προσωπικά οφέλη πάνω στην ενότητα του κόμματος”. O Κικίλιας εκφράζει ανησυχία για την ενότητα της ΝΔ και ζητά ανοικτές διαδικασίες ενώ υπενθυμίσει ότι “είχα επισημάνει επανειλημμένα ότι προέχει η ανακατασκευή του κόμματος προτού τεθούν άλλοι στόχοι”.  Ο κ. Κικίλιας εξέφρασε εμμέσως την άποψη που υπάρχει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι θα πρέπει να αναβληθεί η εκλογή και να γίνει πρώτα συνέδριο για την ανακατασκευή του κόμματος. 

Πάντως οι βουλευτές μεταφέρουν κλίμα αγανάκτησης από τους ψηφοφόρους του κόμματος που στρέφεται εναντίον των υπευθύνων αλλά και των πρώην προέδρων που με πράξεις ή παραλείψεις άφησαν να οδηγηθούν τα πράγματα σε αυτό το σημείο. Δείχνει αυτό ότι εάν τα πράγματα εκτραπούν δεν υπάρχει πρόσωπο με αυξημένη αποδοχή και αξιοπιστία που να μπορέσει να παρέμβει. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης