Ολα για όλα στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα - Θα προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup

Ολα για όλα στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα - Θα προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup

Καθοριστικό το επόμενο τριήμερο - Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση του Grexit - Μοσκοβισί: Να δεσμευθεί σοβαρά η Αθήνα πριν την καταστροφή - Σαπέν: Νέο Eurogroup τη Δευτέρα πριν τη Σύνοδο

Ολα για όλα στη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα - Θα προηγηθεί συνεδρίαση του Eurogroup
Την ώρα που στο Λουξεμβούργο συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ με αντικείμενο την κατάσταση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε μία κίνηση με πολιτική και συμβολική σημασία βρισκόταν στην Πετρούπολη ως τιμώμενο πρόσωπο στο φόρουμ που διοργανώνει ο πρόεδρος Πούτιν και συζητούσε για τον αγωγό αερίου και την ένταξη της Ελλάδας στην υπό ίδρυση αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS. 

Καθώς ένα ακόμη Eurogoup ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και ενώ ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα - «το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει σε 14 ημέρες, 12 ώρες και 15 λεπτά» έλεγε χθες το μεσημέρι ανώτερος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες- η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής την Δευτέρα εκ των πραγμάτων συνιστά δραματική κορύφωση για το ελληνικό ζήτημα. 

Τη λύση που δεν κατάφεραν να δώσουν οι Θεσμοί και οι υπουργοί Οικονομικών που κινούνται στο πλαίσιο που βάζουν οι τεχνοκράτες, θα την αναζητήσουν πλέον σε πολιτικό επίπεδο οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.

Κλείσιμο
Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να αναζητηθεί πολιτική λύση χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα για τον κ. Τσίπρα την Δευτέρα στις Βρυξέλλες. 

Μάλιστα, πριν την Σύνοδο των ηγετών, θα συγκληθεί και πάλι το Eurogroup, όπως δήλωσε το πρωί της Παρασκευής ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί για την Ελλάδα είναι η ομοβροντία των δηλώσεων των υπουργών Οικονομικών και των ξένων ηγετών.

«Διαπιστώσαμε μετά λύπης πως έχει σημειωθεί πολύ μικρή πρόοδος», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και υποστήριξε ότι πολύ λίγα από τα ελληνικά μέτρα κρίθηκαν αξιόπιστα και σοβαρά ενώ προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ μικρά εάν λάβει κανείς υπόψιν τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που απαιτούνται για να σφραγιστεί η συμφωνία.

Ο Επίτροπος για τα Οικονομικά Μοσκοβισί δήλωσε: «Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Φτάνουμε στο τέλος του παιχνιδιού».

Η κυρία Λαγκάρντ αφού επανέλαβε κι εκείνη ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», εξέφρασε την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες οι ελληνικές αρχές θα έρθουν με απτές προτάσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αν δεν πληρώσει η χώρα το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου θα είναι χρεοκοπία.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας  Ρέγκλινγκ, δήλωσε ότι τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός θα διατεθούν στην Ελλάδα μόνο αν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 30 Ιουνίου. Στο Βερολίνο ενώ η κυρία Μέρκελ δηλώνει ότι εργάζεται για να υπάρξει λύση αλλά παραπέμπει πάντα στους Θεσμούς, ο κ. Σόιμπλε δήλωνε στην γερμανική βουλή ότι προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο του Grexit. 

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για την ελληνική πλευρά και ενώ οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο, το επόμενο τριήμερο θα είναι καθοριστικό.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει επικοινωνίες με τον πρόεδρο της ΕΕ Γιούνκερ και εφόσον χρειαστεί και με ομολόγους της ΕΕ. Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι επικοινωνίες της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να υπάρξει προσέγγιση με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει έκτακτο Euroworking Group ή Eurogroup πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας. 

Παρά τις δηλώσεις πίεσης προς την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει, η ανησυχία στην Ευρώπη δεν λείπει καθώς εκλαμβάνουν την Ελλάδα ως ασύμμετρη απειλή. Η αρνητική κίνηση των μετοχών στα χρηματιστήρια και η ελαφρά άνοδο των spreads για ορισμένες χώρες της Ευρώπης ως αποτέλεσμα της νευρικότητας των αγορών είναι ενδείξεις ότι παρά τις δηλώσεις και τις προετοιμασίες ισχύει η δήλωση Ντράγκι ότι σε ενδεχόμενο χρεοκοπίας η Ευρώπη θα μπει σε αχαρτογράφητα νερά. Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στοιχίζονται πίσω από τον Σόιμπλε και επαναλαμβάνουν την φράση του ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας» ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες προετοιμάζουν δήλωση για την ρύθμιση του χρέους που θα μπορεί να είναι ο αντιστάθμισμα για τις υποχωρήσεις που περιμένουν από την ελληνική πλευρά στο δημοσιονομικό πακέτο προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία. 

Εάν την Δευτέρα βρεθεί λύση τότε απαιτείται μία εβδομάδα για να εγκριθεί η συμφωνία από τις χώρες μέλη -για ορισμένες πρέπει να περάσει και από τα κοινοβούλιά τους- και να συνεδριάσουν και τα αρμόδια κοινοτικά όργανα. Υπ' αυτή την έννοια η Σύνοδος Κορυφής είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη προκειμένου να μην συμβεί η χρεοκοπία για την οποία μίλησε η κυρία Λαγκάρντ. 

Εσωτερικές επιπτώσεις 

Οι εξελίξεις περί τις διαπραγματεύσεις έχουν επιπτώσεις στο εσωτερικό της χώρας όπου το πολιτικό και κοινωνικό θερμόμετρο ανεβαίνει. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιέζουν την κυβέρνηση να υποχωρήσει προκειμένου να μην διακινδυνεύσει την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Κινητικότητα όμως υπάρχει και περί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ότι θα εξαντλήσει τα όρια του θεσμικού του ρόλου. 

Η κοινωνία δεν μένει απαθής. Οι δύο συγκεντρώσεις την Τετάρτη από τους υποστηρικτές της σκληρής διαπραγμάτευσης και την Πέμπτη από τους υποστηρικτές της πάση θυσία παραμονής στο ευρώ δείχνουν ότι τείνει να υπάρξει ρήγμα στο κοινωνικό επίπεδο. Και ενώ οι βουλευτές της συμπολίτευσης οι οποίοι θα σηκώσουν το κύριο βάρος παρακολουθούν με αγωνία η Αριστερή Πλατφόρμα παραμένει στην σκληρή γραμμή. Το Iskra μετά το χθεσινό Eurogoup έδωσε το στίγμα με ανάρτηση με τίτλο «Νέα τελεσίγραφα και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρα. Οι θεσμοί δεν διαπραγματεύονται, ζητούν υποταγή για συμφωνία στα μέτρα τους. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έξω από τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς λιτότητας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης