Λύση για την Ελλάδα μόνο μετά την παράταση, λέει συνεργάτης της Μέρκελ

Λύση για την Ελλάδα μόνο μετά την παράταση, λέει συνεργάτης της Μέρκελ

«Η Αθήνα μάς λέει "φέρτε χρήματα να τα πετάξουμε από το παράθυρο"», λέει ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών - Να μην υπάρξει υποχώρηση έναντι των ελληνικών αιτημάτων, ζητά ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του CDU 


Λύση για την Ελλάδα μόνο μετά την παράταση, λέει συνεργάτης της Μέρκελ
Αυστηρά μηνύματα προς την Ελλάδα έστειλαν σήμερα Γερμανοί πολιτικοί, εξαπολύοντας επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης και ζητώντας από την χώρα μας να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της.

Σε δηλώσεις τους πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, ο στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ Μίχαελ Φουχς και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, κάλεσαν την Αθήνα να τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, δείχνοντας την σκληρή θεση της Γερμανίας απέναντι στο ελληνικό ζήτημα.

Κλείσιμο
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Αγορά», ο κ. Φουχς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, είπε πως μόνο μετά την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος, θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα.

Ο κ. Φουχς επανέλαβε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεχθεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, υπογραμμίζοντας πως προσαρμογές μπορούν να συζητηθούν μόνο μετά από μια τέτοια δέσμευση.

Επίσης, δήώσε πως για μια βραχυπρόθεσμη λύση, «η Ελλάδα, ως δέσμευση πρέπει να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος». Όμως, αν και απέρριψε την πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή ομολόγων, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας.

Ειδικότερα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ΄εαυτό ο όρος «τρόικα», καθώς οι «"πιστωτές" της Ελλάδας είναι η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ».

Όπως είπε, «και οι τρεις δεν συνιστούν πρόβλημα, αλλά αναγκαίο μέρος της λύσης για την Ελλάδα, αποτελώντας πραγματικά χείρα βοηθείας για τη χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι και τα τρία θεσμικά όργανα επιθυμούν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.

Όσον αφορά στην πρόταση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ανέφερε πως η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια ανταλλαγή ομολόγων για νομικούς λόγους, ότι το ΔΝΤ δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να συμφωνήσει σε ανταλλαγή ομολόγων και πως  δεν θα συμφωνήσουν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. 

«Έχουμε δώσει στην Ελλάδα όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης του χρέους, όπως η αναβολή της απόσβεσης και σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Περαιτέρω ελάφρυνση σε ότι αφορά την ήδη εξαιρετικά μειωμένη εξυπηρέτηση του χρέους της δεν αποτελεί λύση. Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικές επενδύσεις, τόνωση της απασχόλησης και ανάπτυξη», υπογράμμισε.

«Η Αθήνα μάς λέει "φέρτε χρήματα να τα πετάξουμε από το παράθυρο"»

Πιο σκληρός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος, μιλώντας ενώπιον της γερμανικής Βουλής εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ότι από την πλευρά της Αθήνας δεν υπάρχει καμία εποικοδομητική πρόταση, μόνον απαιτήσεις.

«Η Αθήνα μας λέει "φέρτε χρήματα για να τα πετάξουμε από το παράθυρο"», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Αθήνα δεν πρέπει να υπερεκτιμά τη βούληση της Γερμανίας για διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, τόνισε πως τυχόν συμβιβασμός με την Ελλάδα «δεν πρέπει να φέρει στα άκρα την οικονομική λογική», σημειώνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν πρέπει να καταχράται της υπομονής των εταίρων.

«Υπάρχουν προγράμματα που φέρουν και την ελληνική υπογραφή, και η νέα κυβέρνηση είναι δεσμευμένη. Οι διεθνείς συμφωνίες δεν μπορούν να καταργηθούν από επιλογή», είεπ και πρόσθεσε: «Η Αθήνα δεν πρέπει να καταχράται της υπομονής των εταίρων» πρόσθεσε, επικρίνοντας παράλληλα τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση χρήματα».

Σύμφωνα με τον Μίχελμπαχ, η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, και αυτό αφορά και το αποκαλούμενο πρόγραμμα γέφυρα θα πρέπει να διαθέτει εγγυήσεις. Μάλιστα, ζήτησε να μην γίνουν υποχωρήσεις έναντι των «ακροαριστερών και ακροδεξιών της Αθήνας που θα διασπάσουν την Ευρώπη» θέτοντας θέμα κύρους των συμφωνιών και δικαιοσύνης έναντι των άλλων κρατών που μπήκαν σε πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος (CDU), Κουρτ Λάουκ, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξει υποχώρηση έναντι των ελληνικών αιτημάτων καθώς έτσι θα ενισχυθούν ο Πέπε Γκρίλο στην Ιταλία, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία και οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης