Economist: Εκκλησία και Κράτος στην Ελλάδα, μια ευγενής απόσταση

Economist: Εκκλησία και Κράτος στην Ελλάδα, μια ευγενής απόσταση

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος της ρήξης μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους μετά από την κίνηση του Τσίπρα», αναφέρει το περιοδικό

Economist: Εκκλησία και Κράτος στην Ελλάδα, μια ευγενής απόσταση
Δεν θα μπορούσε να μείνει απαρατήρητη από τα ξένα ΜΜΕ η απόφαση του νέου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην ακολουθήσει το τελετουργικό και να ορκιστεί σε θρησκευτικό όρκο. 

Ο
Economist παρατήρησε ότι ο Τσίπρας είναι απόλυτα πιστός σε αυτά που πρεσβεύει: Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας έγραψε ιστορία με τη νίκη του αλλά έγραψε ιστορία και με την κίνησή του να ενημερώσει τον Αρχιεπίσκοπο πολύ ευγενικά ότι δεν θα ορκιστεί με θρησκευτικό όρκο. 

Ο Τσίπρας, αναφέρει το περιοδικό, είναι ορκισμένος άθεος που έχει σχέσεις αβρότητας με ανώτερους κληρικούς. Διευκρίνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα ορκιστεί από έναν κατώτερο κληρικό και όχι από τον αρχιεπίσκοπο – αλλά όσοι θα θελήσουν μπορούν να λάβουν θρησκευτικό όρκο.

Κλείσιμο


Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κάποιος το μέγεθος της ρήξης μεταξύ Εκκλησίας και Κράτους μετά από την κίνηση του Τσίπρα καθώς όλοι οι πρωθυπουργοί -από σοσιαλιστές έως συντηρητικοί- μέχρι τώρα αποδέχονταν το θρησκευτικό όρκο. Αυτό που έγινε είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Το περιοδικό σημειώνει ότι οι σχέσεις του κράτους με την επίσημη Εκκλησία υφίστανται από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του ελληνικού ανεξάρτητου κράτους, ενώ πολλοί ήταν οι κληρικοί που πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Στις προγραμματικές του δηλώσεις συνεχίζει ο Economist o ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την απεμπλοκή των δύο αρχών: του κράτους και της εκκλησίας. Το γεγονός ότι μετά τη νίκη του ο Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο δείχνει κάτι. 

Ο Τσίπρας έχει ακολουθήσει στο βίο του την κοσμική εκδοχή, όμως η κηδεία του πατέρα του έγινε με τρόπο θρησκευτικό και ο Αρχιεπίσκοπος ήταν εκεί. Τέλος το περιοδικό σημειώνει πως ο Αρχιεπίσκοπος σε αντίθεση με τον προκάτοχό του έχει καταδικάσει τη δράση της Χρυσής Αυγής και τονίζει πως η Εκκλησία είναι στην υπηρεσία των πάντων, ανεξάρτητα από τη φυλή στην οποία ανήκουν. Αυτό είναι σίγουρα κάτι που θα βοηθήσει πολύ στις σχέσεις που θα έχει με τη νέα κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης