Τσίπρας: Ο Σαμαράς σέρνει τον χορό των ζόμπι

Τσίπρας: Ο Σαμαράς σέρνει τον χορό των ζόμπι

Στις 25 του Γενάρη δεν ψηφίζει ο κος Σόιμπλε, ψηφίζουν οι Έλληνες, δυστυχώς για τον κύριο Σαμαρά - Με δέκα υπουργεία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - Αίρονται οι ασυλίες των μελών του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ -  Τι είπε για το χρέος, τη διαγραφή του και το moratorium στην εξυπηρέτησή του

Τσίπρας: Ο Σαμαράς σέρνει τον χορό των ζόμπι
Τις θέσεις και προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών στην περίπτωση που τις κερδίσει, παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά την έναρξη του Διαρκούς Συνεδρίου, το Σάββατο το βράδυ. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την οικονομική πολιτική που θα ασκήσει το κόμμα του, τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση. Επίσης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι «χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει το χορό των ζόμπι, με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κατά την προεκλογική περίοδο «δεν θα παρασυρθούμε λοιπόν από τον άνεμο των δημοσκοπήσεων, ούτε από τις ανοίκειες και ανήθικες επιθέσεις των αντιπάλων μας, ούτε από τις κάθε λογής προβοκάτσιες εις βάρος μας, ούτε από τις απειλές των άσπονδων φίλων της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά εργαστήρια της λιτότητας».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η εκλογική μάχη ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες, όπως ακριβώς τελείωσε αυτή του 2012. Και συνέχισε: «Ο κος Σαμαράς κρύβεται από το φως και ανασύρει φαντάσματα.  Νεκρανασταίνει το φόβο. Νεκρανασταίνει το  Grexit. Νεκρανασταίνει τη χρεοκοπία. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, χωρίς κανένα σεβασμό στο αξίωμά του, σέρνει αυτό το χορό των ζόμπι. Με μουσική υπόκρουση το ψέμα σε όλες τις εκδοχές του».

Συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό είπε ότι έχει φτάσει στο σημείο «να χρησιμοποιεί τη λέξη ΑΛΗΘΕΙΑ σε μια εκστρατεία ψέματος».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διερρωτήθη: «Πότε όμως έλεγε αλήθεια και πότε ψέματα ο κος Σαμαράς; Αλήθεια έλεγε όταν καταδίκαζε το μνημόνιο; Ή όταν το διαφήμιζε και το εφάρμοζε; Αλήθεια όταν αναλάμβανε τις 18 προεκλογικές δεσμεύσεις διαπραγμάτευσης; Ή όταν ως πρωθυπουργός υλοποιούσε τα ακριβώς τα αντίθετα. Αλήθεια όταν προπαγάνδιζε ότι η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης; Ή τώρα που θρηνεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού;».
Κλείσιμο

Ο κ. Τσίπρας έδωσε την απάντηση υπογραμμίζοντας: «Η απάντηση είναι ότι ο κος Σαμαράς αλήθεια λέει πάντα. Γιατί η μόνη αλήθεια του  είναι η εξουσία.
Μια εξουσία μάλιστα στην υπηρεσία των συμφερόντων που θέλουν την Ελλάδα οικόπεδο και αποικία. Μια εξουσία που αναπαράγει κάθε τι παλιό, φθαρμένο, εκμεταλλευτικό. Μια εξουσία που καταστρέφει την κοινωνία και κάνει τους γνωστούς πλούσιους πλουσιότερους».

Επιπλέον προχώρησε σε άνοιγμα σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο όσοι είναι μέλη σε αυτόν, αλλά όλοι οι Έλληνες και συμπλήρωσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώνει το χέρι σε όλους όσοι θέλουν να απαλλαγεί η χώρα από το σημερινό εφιάλτη. Ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφιζαν μέχρι χτες. Ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά και τις αμφιβολίες που μπορεί να έχουν. Και που έχουν δικαίωμα να έχουν. Δεν θέλουμε, όμως, κανέναν πίσω μας. Το λαό δε τον θέλουμε να μας ακολουθεί, τον θέλουμε ενεργό στο πλάι μας».

Είπε, επίσης, επανερχόμενος στην επίθεση στον πρωθυπουργό ότι «μόνο ο κος Σαμαράς, η εγχώρια διαπλοκή και τα επικοινωνιακά και πολιτικά φερέφωνά της κόπτονται ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απειλή για την Ευρώπη».

Τόνισε ότι «στις 25 του Γενάρη δεν ψηφίζει ο κος Σόιμπλε.. ψηφίζουν οι Έλληνες, δυστυχώς για τον κύριο Σαμαρά».

Κάνοντας λεπτομερή αναφορά στην κυβέρνηση είπε:

- Φεύγουν, έχοντας παραδώσει τα κλειδιά της χώρας στους δανειστές και στην τρόικα. Γιατί δεν διαπραγματεύτηκαν ποτέ!
-  Φεύγουν, αφήνοντας πίσω τους, περίπου, το μισό πληθυσμό της χώρας, δηλαδή 6,3 εκατομμύρια συνανθρώπους μας, σε καθεστώς φτώχειας.
- Φεύγουν, έχοντας εγκαταλείψει σχεδόν το ⅓ του εργατικού δυναμικού στην ανεργία και το 71% των ανέργων στη μακροχρόνια ανεργία.
- Φεύγουν, έχοντας δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα, με το περίφημο e-mail του κ. Σαμαρά, για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για αυξήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα, στα τρόφιμα, στους λογαριασμούς του νερού και του ρεύματος, για κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 σε, περίπου, 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Είπε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει σε νέα μέτρα υπογραμμίζοντας:

«Δεν μπορούν να κρύψουν ότι έχουν συμφωνήσει σε νέα σκληρά μέτρα λιτότητας.
Και ακόμη χειρότερα ότι έχουν συμφωνήσει και αποδεχτεί να ξεκινήσει αμέσως μετά τις εκλογές αν επανεκλεγούν, ένα πογκρόμ πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ήδη μεγάλα πακέτα στεγαστικών δανείων μεταπωλούνται από συστημικές τράπεζες σε λεγόμενα distress funds. Στα λεγόμενα κοράκια των αγορών, που ετοιμάζονται να εφορμήσουν στη πρώτη κατοικία του μεροκαματιάρη, του νοικοκύρη, του βιοπαλαιστή που έχει υποθηκεύσει το σπίτι του σε τραπεζικά δάνεια. Και αυτό γιατί η κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισε ήδη δυο φορές αντίστοιχες τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή που απαγόρευαν τη μεταβίβαση των δανείων του κόσμου στα κοράκια».

Το οικονομικό πρόγραμμα

Το αναλυτικό οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως το παρουσίασε ο κ. Τσίπρας έχει ως εξής:

Πρώτον:
Απορρίπτουμε τη λογική των εξωπραγματικών πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι το άλλο όνομα της λιτότητας. Που είναι η ίδια η λιτότητα. Και παραμένουμε σταθεροί στην επιδίωξη πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καθώς και στην ανάγκη εξαίρεσης από τον υπολογισμό του ελλείμματος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Δεύτερον:
Επιδιώκουμε την συμφωνία για αναπτυξιακά εργαλεία, που θα συμβάλλουν στην συνολική ανάπτυξη που αφορά όλους τους πολίτες

Τρίτον:
Προστατεύουμε το Τραπεζικό σύστημα στα πλαίσια της ΕΚΤ και εγγυόμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών

Τέταρτον:
Διαπραγματευόμαστε εντός των πλαισίων της ευρωπαϊκής ένωσης και των ευρωπαϊκών θεσμών στα πλαίσια μιας νέας ρεαλιστικής συμφωνίας εξυπηρέτησης του χρέους και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας για αμοιβαία ωφέλεια, ώστε να επιτύχουμε τελικώς τους ακόλουθους στόχους :

- Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο με τεχνική που δεν θα ζημιώνει τους λαούς της Ευρώπης, αλλά μέσω των συλλογικών ευρωπαϊκών μηχανισμών. Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η Γεμρανία να στερεί από την Ελλάδα ότι όλη η Ευρώπη της έδωςε το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2015.
- «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
- Περίοδος χάριτος, δηλαδή «moratorium» στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας
- Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για ορισμένη χρονική περίοδο.
- Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη.
- Ποσοτική χαλάρωση με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.  Ελπίζουμε ότι θα γίνει πραγματικότητα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου.

Η λειτουργία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας περιέγραψε, επίσης, το πώς θα κυβερνήσει:

- Αλλάζουμε την δομή της Κυβέρνησης (με συγχώνευση υπουργείων, κατάργηση κυβερνητικών οργάνων) για τον καλύτερο συντονισμό και τον σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονται δέκα μόνο υπουργεία.

Δε θα έχουμε υπουργικό συμβούλιο διακοσμητικό αλλά ισχυρό συλλογικό όργανο πολιτικού σχεδιασμού και συντονισμού.
-  Καταργούμε τα πολυάριθμα κυβερνητικά όργανα που λειτουργούν ως φυτώρια διαφθοράς και διάχυσης της πολιτικής ευθύνης.
- Αποσυμφορούμε το δημόσιο τομέα από τις στρατιές των Συμβούλων και των μετακλητών υπαλλήλων και προωθούμε τη στελέχωση των Γραφείων Υπουργών, Γενικών Γραμματέων και Διοικητών από τις τάξεις των δημοσίων Υπαλλήλων
- Καταργούμε τη μνημονιακή νομοθεσία για το πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων
- Καταργούμε το θεσμό της διαθεσιμότητας στα πλαίσια της κινητικότητας για τον εξορθολογισμό της κατανομής προσωπικού μεταξύ των υπηρεσιών και των υπουργείων.
- Αποκαθιστούμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους.
- Καταργούμε τον αντισυνταγματικό νόμο για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Η αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών θα γίνεται στη βάση αντικειμενικών δεικτών.

Οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση:

- Περιορίζουμε τη φυσική επαφή διοίκησης και διοικουμένου για την καταπολέμηση της μικρής διαφθοράς.
- Αναβαθμίζουμε τα ΚΕΠ μετατρέποντας τα σε Πολυδύναμα κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων και δημιουργούμε τμήματα εξυπηρέτησης πολιτών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.
- Εισάγουμε την ηλεκτρονική Κάρτα για κάθε πολίτη με όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για την συναλλαγή με τη δημόσια διοίκηση
- Καταργούμε το πλήθος δικαιολογητικών που απαιτούνται για την έκδοση οικοδομικών αδειών και αδειών λειτουργίας καταστημάτων.
- Στη θέση του προληπτικού ελέγχου εισάγουμε τον κατασταλτικό έλεγχο.
- Συγκροτούμε ειδικό γραφείο κωδικοποίησης της νομοθεσίας υπό την ευθύνη της Βουλής των Ελλήνων.

- Σπάμε το τρίγωνο της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών κομμάτων – οικονομικής ολιγαρχίας, τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και στις τράπεζες και τους τραπεζίτες.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ:

- Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:
(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και
(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

- Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Αλλαγές στις δημόσιες συμβάσεις

Αναφερόμενος στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων είπε:

- Ενισχύουμε τους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια,
- Αυστηροποιούμε τους όρους σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων
- Διαμορφώνουμε αντικειμενικό και διαφανές θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών,
- Βάζουμε τέλος στις Φωτογραφικές προκηρύξεις!

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ  αποδίδει δικαιοσύνη:

- Συστηματοποιούμε τη συγκέντρωση στοιχείων και πληροφοριών που αφορούν προβληματικούς διαγωνισμούς οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη ή διενεργήθηκαν την τελευταία πενταετία
- Διασφαλίζουμε την άμεση επανόρθωση της ενδεχόμενης περιουσιακής ή άλλης  βλάβης του δημοσίου, στις περιπτώσεις «αμαρτωλών» συμβάσεων.
- Καταργούμε τις αντισυνταγματικές και προσβλητικές για τη δημοκρατία διατάξεις που παρέχουν ασυλίες στα ΔΣ του ΤΧΣ και του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο κ. Τσίπρας σε αυτό το σημείο τόνισε: « Οι ασυλίες αυτές είναι η ομολογία ενοχής του Μνημονιακού κατεστημένου και των λειτουργών του, που εν γνώσει τους ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο.  Δεν το ξεχνάμε. Δεν θα το ξεχάσουμε! Στην Ελλάδα διεπράχθη έγκλημα, θα επέλθει δικαιοσύνη».

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα προχωρήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, των ελεγκτικών μηχανισμών:

1. Την ενίσχυση και στήριξη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα στην ιδιωτική οικονομία και την δημόσια διοίκηση αλλά και να εκκαθαριστεί η αγορά εργασίας από πρακτικές άγριας εκμετάλλευσης και ανασφάλιστης εργασίας,
2. Τη στήριξη της επιτυχημένης αρχής για την Καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες.
3. Την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες.

Κατέληξε σε αυτό το θέμα λέγοντας: «Με τη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και ξέρουν αυτοί σε ποιους αναφέρομαι, όλοι θα δώσουν λόγο για το που βρήκαν τα λεφτά».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης