Σαμαράς: Ελαφρύνσεις για πετρέλαιο, χρέη, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

Σαμαράς: Ελαφρύνσεις για πετρέλαιο, χρέη, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ

Οι βασικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Μέγαρο - Τι εξήγγειλε για τους ενστόλους - Αποκάλυψε πως σε λίγους μήνες θα υπάρξει επίσημη διαβεβαίωση για τη βιωσιμότητα του χρέους

Σαμαράς: Ελαφρύνσεις για πετρέλαιο, χρέη, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ
Τον οδικό χάρτη της επόμενης ημέρας παρουσίασε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης διατηρώντας την ισορροπία ανάμεσα σε λελογισμένες παροχές και την απαραίτητη διατήρηση της χώρας εντός του δημοσιονομικού της προγράμματος.

Ο κ. Σαμαράς ξεκινώντας την ομιλία του ξεκαθάρισε ότι δεν θα διακινδυνεύσει τα όσα πέτυχε μέχρι τώρα η ελληνική κοινωνία με τις θυσίες της ενώ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο καταλόγισε ότι παίζει τα ρέστα του για να μην βγει η χώρα από την κρίση.

Κλείσιμο
“Τελειώνει η εποχή των μνημονίων, η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά στο αύριο στη νέα Ελλάδα” ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “ Περνάμε από την κατρακύλα στην διαρκή άνοδο με ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας. Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια η οικονομία στο τρίτο τρίμηνο θα έχει θετικό πρόσημο. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της. Βάζουμε τα θεμέλια της νέας Ελλάδας τον οδικό χάρτη από εδώ και μπρος. Επιλέξαμε να διορθώσουμε σε ελάχιστο χρόνο τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όταν πριν ένα χρόνο κάτι φάνηκε να αλλάζει κάποιοι ενοχλήθηκαν για να ειρωνευτούν την ελληνική επιτυχία για την οποία μιλά όλος ο κόσμος. Όσοι πόνταραν σε σενάρια καταστροφής διαψεύστηκαν”.

Ακολούθως μίλησε “για τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν και αυτές που έρχονται, με πρώτη την υπερφορολόγηση που πρέπει να τελειώσει”.
Τα πρώτα βήματα ελάφρυνσης είναι:

-θα υπάρξει μείωση στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30% και θα διατηρηθούν τα επιδόματα θέρμανσης

-περισσότερες δόσεις για τα χρέη πρός το δημόσιο και μείωση της εισφοράς αλληλεγύης που θα παρουσιαστούν στο προσχέδιο του προυπολογισμού

-στον ΕΝΦΙΑ “έγιναν λάθη που προκάλεσαν δικαιολογημένο θόρυβο. Τα διορθώσαμε και αυτοί που το έκαναν θα δώσουν λόγο. Θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ και στα μη ηλεκτροδοτούμενα. Τώρα υπάρχει ενιαία βάση δεδομένων για τα ακίνητα. Η επιβάρυνση θα μειωθεί σταδιακά και σε μερικά χρόνια ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει ανταποδοτικό τέλος για έσοδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Για τους ένστολους ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας θα εφαρμοστεί χωρίς να ανατρέψει τα μεγέθη του προυπολογισμού και όσο το επιτρέπουν τα δημόσια οικονομικά. “Θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποκατάστασή τους. Δεν μπορούμε μεμιας να αποκαταστήσουμε τους μισθούς του 2012. Οι αυξήσεις όμως θα δοθούν άμεσα”. Είπε ακόμη:-”Προχωρούμε σε παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εφαρμόζουμε το δικό μας ταμείο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

-”Νομοθετήσαμε έμμεσους τρόπους όπως ο συμψηφισμός του ΦΠΑ”

-”Προχωρούμε σε μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ για τις ενεργοβόρες επειχειρήσεις”.

-”Διερευνούμε την δυνατότητα δημιουργίας ειδικών οικονομικών ζωνών”Βιωσιμότητα του χρέους

Ο κ. Σαμαράς μίλησε για τα επόμενα βήματα ξεκινώντας από το δημόσιο χρέος:

-Η Ελλάδα θα λάβει επίσημη πιστοποίηση ότι το χρέος της είναι βιώσιμο μέσα στους επόμενους μήνες. Για πρώτη φορά έστω και οριακά το χρέος μειώνεται σε απόλυτο αριθμό και σύντομα που θα φανεί η άνοδος του ΑΕΠ θα μειωθεί και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Τα επιτόκια δανεισμού είναι τα πιο χαμηλά που υπάρχουν. Υπήρξε επ αυτού όργιο μαύρης προπαγάνδας και παραπληροφόρησης. Σήμερα πληρώνουμε για τόκους πολύ λιγότερα από ότι προ κρίσης. Η καλύτερη απόδειξη είναι ότι βγήκαμε στις αγορές ενάμισι χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο ενώ τα επιτόκια έχουν μειωθεί περαιτέρω.-Ολοκληρώνεται οριστικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και έτσι θα αποκατασταθεί η ρευστότητα η έλλειψη της οποίας επιδείνωσε την ύφεση

-Σύντομα θα ανακοινωθεί ο οδικός χάρτης για την μείωση της φορολογίας που αφορούν τα φυσικά πρόσωπα στο 32% και τις επιχειρήσεις στο 15%. Χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο τα πλεονάσματα. Όποια χώρα περιφρουρεί την ανεξαρτησία της δεν αφήνει τα ελλειμματα να διογκώνονται.

-Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα προωθηθούν μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις για την γραφειοκρατία, προσέλκυση καταθέσεων, μεγάλες επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς για την αξιοποίηση των στρατηγικής σημασίας υποδομών. Αυτά θα αποτελούν το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που δεν θα επιβάλλεται απ έξω. 

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Πρωθυπουργού


 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης