Νέες ποινικές διώξεις για αγορά γερμανικών όπλων από τον Άκη

Νέες ποινικές διώξεις για αγορά γερμανικών όπλων από τον Άκη

Κακουργηματική δίωξη κατά παντός υπευθύνου - Η έρευνα αφορά στα αυτοκινούμενα πυροβόλα ΡΖΗ2000 και το σύστημα Asrad - Ο 83χρονος Π. Ευσταθίου και ο συλληφθείς Δ. Παπαχρήστος οι αντιπρόσωποι των γερμανικών εταιρειών που δωροδοκούσαν

Νέες ποινικές διώξεις για αγορά γερμανικών όπλων από τον Άκη
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των εξοπλιστικών, την οποία ερευνούν ανακριτές και εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, καθώς σήμερα ασκήθηκαν από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, Ελένη Ράικου, νέες βαρύτατες ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου, σε βαθμό κακουργήματος.

Οι νέες διώξεις αφορούν σε δύο δικογραφίες που εκκρεμούσαν στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και βρίσκονταν στα χέρια των επίκουρων εισαγγελέων κατά της διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου και Αντώνη Ελευθεριάνου.

Ειδικότερα, οι διώξεις που ασκήθηκαν και οι οποίες είναι για ενεργητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου, παθητική δωροδοκία κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αφορούν στις εξής δύο δικογραφίες:

Κλείσιμο
α) η πρώτη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων όπλων ΡΖΗ2000, για την οποία είχε υπογραφεί, τον Ιούλιο του 2001, επί θητείας δηλαδή του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Wegmann. Το τίμημα της σύμβασης αυτής ανέρχονταν στα 195.709.774 ευρώ.

β) η δεύτερη δικογραφία αφορά στην προμήθεια 54 συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων Stinger και του αναγκαίου εξοπλισμού τους. Για την προμήθεια αυτή είχε υπογραφεί το 2000 -και πάλι δηλαδή επί θητείας Τσοχατζόπουλου- σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Άτλας, έναντι τιμήματος 142.731.079 ευρώ.

Γι' αυτές τις δύο δικογραφίες υποβλήθηκαν πορισματικές αναφορές στην κυρία Ράικου από τους δύο εισαγγελείς που τις χειρίστηκαν και, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της, ασκήθηκαν οι κακουργηματικές διώξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικογραφία για το Αsrad (Stinger) χρεώθηκε στον ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή, ενώ η δικογραφία που αφορά στην προμήθεια του προγράμματος PZH2000 χρεώθηκε στον ανακριτή κ. Σπύρο Γεωργουλεά.

Μάλιστα, για την τελευταία αυτή υπόθεση (PZH2000) υπήρχε έρευνα της Δικαιοσύνης από το 2012, ενώ είχαν υποβληθεί και αιτήματα δικαστικής συνδρομής, τα οποία επιβεβαίωσαν τη διακίνηση «μαύρου» χρήματος, στο οποίο άλλωστε αναφέρεται στην απολογία του ο Α. Κάντας.

Οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς έχουν ήδη στα χέρια τους αντίγραφα της απολογίας Κάντα, στην οποία ο κατηγορούμενος αναφέρει σειρά εξοπλιστικών για την υπογραφή των οποίων, όπως λέει, διακινήθηκε «μαύρο» χρήμα.

Οι περισσότερες από τις συμβάσεις αυτές διερευνώνται ήδη από τους εισαγγελείς διαφθοράς, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή και συνεργασία με τους ομολόγους τους στη Γερμανία.

Τις διώξεις καλούνται τώρα να προσωποποιήσουν οι ανακριτές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης