Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Φλωράκη για το 1989

Το ΚΚΕ αποκηρύσσει τον Φλωράκη για το 1989

Ο Περισσός αναζητά τις ευθύνες της τότε ηγεσίας του κόμματος με σκοπό την πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού του χαρακτήρα

Στο μικροσκόπιο των σοφών του Περισσού μπαίνει η στρατηγική του μεταπολιτευτικού ΚΚΕ, κάτι που ερμηνεύεται ως η απαρχή της πολιτικής αμφισβήτησης του Χαρίλαου Φλωράκη. Μετά την αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη και του Νίκου Ζαχαριάδη, ο Περισσός - στο πλαίσιο των επεξεργασιών για την ολοκλήρωση της ιστορικής μελέτης της δράσης του για την περίοδο από τη διάσπαση του 1968 ως την κρίση του 1991, η οποία οδήγησε στη δεύτερη διάσπαση του ΚΚΕ (13ο Συνέδριο) - “αποκαθηλώνει” μια ακόμα μεγάλη ηγετική προσωπικότητα του κόμματος.

Στόχος, όπως αυτός διατυπώνεται στον Β' Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο 1949-1968, αποτελεί: “η επανεκτίμηση θέσεων και πολιτικών επιλογών που προκύπτει από την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας” επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη πρακτική “ δεν συνιστά λαθολογία, δεν ανοίγει δρόμο στον αναθεωρητισμό και οπορτουνισμό, αλλά, οδηγεί σε επαναστατικού χαρακτήρα διόρθωση λαθών».

Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ, με «σημείωμά» του που δημοσιεύεται στο θεωρητικό περιοδικό «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», προβαίνει σε σειρά πολιτικών και ιδεολογικών «εκτιμήσεων» για την περίοδο που ηγείτο του κόμματος ο Χαρίλαος Φλωράκης, διαπιστώνοντας «σοβαρά προβλήματα στρατηγικής» τα οποία οδήγησαν σε «παρεκκλίσεις», όπως η συγκρότηση του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου.

Το “σημείωμα” έχει τίτλο έχει: “Η πορεία αποκατάστασης του επαναστατικού χαρακτήρα του ΚΚΕ” και υπότιτλο “Αντιφάσεις και επιβιώσεις από την πορεία πάλης με τον οπορτουνισμό” ενώ στους κομματικούς διαδρόμους αναφέρεται ότι στην διαμόρφωσή του έχει συμβάλει προσωπικά η κυρία Αλέκα Παπαρήγα.

Αποτιμώντας λοιπόν εκείνη την περίοδο το κόμμα υποστηρίζει ότι η διαπάλη με τον οπορτουνισμό αφήνει τα “αποτυπώματα μέσα στο κόμμα - ως ένα είδος διαβρωτικής υγρασίας - όταν η αποκατάσταση της φυσιογνωμίας του δεν είναι πλήρης ή πλήρως επεξεργασμένη, όταν διατηρούνται ή αναπαράγονται λαθεμένες προσεγγίσεις και επιλογές σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας”. Εξαπολύει επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε εσωτερικούς παράγοντες που διαφωνούν με με τη στρατηγική του ΚΚΕ», τους οποίους εγκαλεί ότι «άδραξαν την ευκαιρία του εκλογικού αποτελέσματος (του 2012) για να ξεμπερδέψουν με το κόμμα».

Σημειώνει ότι “Εδώ και ενάμιση χρόνο αναπτύσσεται μια επίθεση η οποία, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, έχει ως στόχο να πετύχει ό,τι δεν κατάφερε ο οπορτουνισμός το 1968  και το 1991: να μετατραπεί το ΚΚΕ σε συνιστώσα της οπορτουνιστικής και ρεφορμιστικής Αριστεράς. Να είναι το κόμμα εγκλωβισμένο σε περίπτωση που ξεσπάσει κάποια μορφή κοινωνικής εξέγερσης»  και επιτίθεται σε όσους «τροφοδότησαν και τροφοδοτούν την αυταπάτη του αριστερού "αρώματος", ότι μέσω της αντιμνημονιακής πολιτικής και αστικών εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων θα ανακοπεί η επιδείνωση της θέσης του λαού, θα πραγματοποιηθεί παραγωγική ανάπτυξη προς όφελος του λαού, ακόμα και ότι μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος για τον σοσιαλισμό, σιγά-σιγά, εξελικτικά, "με το μαλακό"». 

Κυβερνήσεις Τζαννετάκη και Ζολώτα

Το “σημείωμα” επισημαίνει πως στο Συνέδριο του 1973 υπήρχαν σοβαρά προβλήματα που κορυφώθηκαν το 1987 (12ο Συνέδριο) με αφορμή την δημιουργία μετώπου αριστερών δυνάμεων. Ασκείται αιχμηρή κριτική για το πόρισμα ΚΚΕ- ΕΑΡ του 1988 που τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς οδήγησε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, στην συνέχεια την οικουμενική του Ζολώτα ενώ υποστηρίζεται ότι έθεσε τα θεμέλια για την δημιουργία του ΣΥΝ.

Είναι δε ενδεικτική, η αναφορά πως “Η συμμετοχή του κόμματος σε τέτοιες κυβερνήσεις φούντωσε μέσα στο κόμμα τον οπορτουνισμό, που σήκωσε ανοιχτά κεφάλι με επικεφαλής μέλη της ΚΕ και τον τότε ΓΓ της ΚΕ Γρηγόρη Φαράκο”.

ΣΧΟΛΙΑ (108)

βασιλης

οσο υπαρχουν χουλιγκανοι σχολιαστες η" μη στο ιντερνετ και στην κοινωνια οπως η πλειοψηφια της αφεντια σας εδω , τοσο πιο βαθεια στο βουρκο η κοινωνια μας θα βουλιαζει.μονο ρυπους εκπεμπουν οι μ@@@@@@ς σας.ελεοςςςςςς!!!!!!!!!!!!

Απόστολος

Βρε εσείς εκείνος ο Μπογιόπουλος που έχει μεταμφιεστεί σε ΛΕΝΙΝ (μουσάκι , γουλί μαλί κλπ) που βρίσκεται;

Kafrila

Διαφωνώ για να διαφωνησω λατρεύω και αφορίζω πλένω σκουπίζω φτιάχνω στην κνε μου ηγέτες μεγάλους και όλοι μαζί έχουμε στα μυαλά καλους

Απο Βαρκιζα

Να δω ποτε θα βγαλουν τα συμπερασματα για το ΑΙΩΝΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ....ΤΗΝ ΒΑΡΚΙΖΑ. Θελω να το δω γραμμενο δια χειρος... Κανελη.

Απόστολος

Αν η Κανέλη είναι κομμουνίστρια , εμείς είμαστε ο Μάο Τσε Τούνγκ. Γέμισε ο τόπος νούμερα....

Άγγελος

Βρε συ Lennin,αφού ο κομμουνισμός είναι τόσο καλός και δίκαιος για Εσένα, αφού η Ελληνική Δημοκρατία είναι τόσο κακή και βασανιστική για Εσένα, δεν θα σε ρωτήσω το αυτονόητο! "Γιατί δεν πας σε μια από αυτές τις χώρες που εφαρμόζουν το πολίτευμα που σε μαγεύει?" Αντίθετα θα Σε παρακαλέσω ή να μας ξεβρωμίσεις τη γωνιά σου άμεςα ή να βγάλεις το σκασμό, να παρατήσεις τη συνδικαλιστική λούφα και να... "τραβήξεις λίγο κουπί", για να βγούμε από αυτό το βούρκο που μας έριξαν όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι αντιπολιτεύσεις της τελευταίας σαρανταετίας. Επί πλέον, σε διαβεβαιώνω ότι οι εποχές της παραπληροφόρησης της Ελληνικής κοινωνίας, που σκοπό είχε να εξωραίσει το απάνθρωπο και εγκληματικό "πρόσωπο" του κομμουνισμού, παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Στο μέλλον θα συζητήσουμε, σε ΕΞΑΝΤΛΗΤΙΚΟ βαθμό, τα "κατορθώματα" του ΚΚΕ πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του Β´ π.π.

LENNIN

χα! επειδη σαν ιεραποστολος θελω να σωσω τους συνανθρωπους μου! εδω γεμισαμε σωτηρες, θελουν να μας σωσει ...ο Σαμαρας , ο βενιζελος , ο τσιπρας , ο μιχαλολιακος...ο μπαρμπαφωτης, ολοι αυτοι αγωνιζονται για τον λαο της ελλαδας για να σωθει....να γινουμε πιο πειθαρχικοι ,πιο εργατικοι, (οσοι εργαζονται βεβαια) να πληρωνουμε φορους να μα ς παιρνουν τα σπιτια μας ..να ξεπεφτουν οι ηθικες και υλικες αξιες....εγω γιατι ν α μην θελω να αγωνιστω για τα πιστευω μου, δεν εχω ζησει στον κομμουνιμσο, αλλα αυτο το κολοσυστημα..με τους κεφαλαιοκρατες και τους φασιστες..δεν το παω με τιποτε..με σκοτωνουν και εμενα και τους φιλους μου και τους συγγενεις μου και τους πατριωτες μου ελληνες και ολο τον κοσμο οπου εφαρμοζεται , καταστρεφουν ολο το περιβαλλον στο κυνηγι του κερδους...δεν ταιριαζει σε ανθρωπους νοημονες ο καποιταλισμος! καλυτερα κομμουνισμος...σε τι κανω λαθος;

LΕΝΝΙΝ

τι δουλεια κανεις ; πώς περνας; εισαι ευχαριστημενος με την ζωη σου στο συστημα που υποστηριζεις; ..σου φταινε και σενα οι δημοσιοι υπαλληλοι; περιμενε , να ερθουν οι επενδυσεις να φτηνυνουν τα μεροκαματα , να εχουν κερδη οι επιχειρησεις και οι πολυεθνικες , να πληρωνουν τους φορους τους , μετα απο αυτα τα εσοδα το κρατος να κανει κοινωνικη πολιτικη για να περναμε καλα.......περιμενε.. .να ερθει η αναπτυξη! δεν μα ς λες ποσες εταιριες κερδοφορες πρεπει να εχει η ελλαδα για να βγει απο την κρισι και να εχει αναπτυξη; ,,γιατι σημερα υπαρχουν αρκετες που εχουν κερδη και υπερκερδη..ποσες αλλες; ....; μου φαινεσαι να ε ι σ α ι λιγακι α ν ο η τ ο ς !

LΕΝΝΙΝ

σωστα το εθεσες, μας κατεστρεψαν ολες οι κυβερνησεις μετα τον εμφυλιο, ειδες ποιοι νικησαν; με τη βοηθεια των αμερικανων και των εγγλεζων , οι νικητες τι καταστροφη εφεραν για την χωρα.....ομως εαν ειχε νικησει ο τιμημενος δημοκρατικος στρατος; δεν αναφερομαι για τη γραφικη δικτατορια του μεταξα που υπηρξε πριν τον πολεμο...........

Καράντη Μαρία

Προτείνω στην ίδια τελετή αποπομπής του Χαρίλαου Φλωράκη, να συνδυάσουν την αγιοποίηση του Στάλιν.

ΓΙΩΡΓΟΣ

ΤΟ 1989 ΗΜΟΥΝ 19 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΨΗΦΙΖΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ.ΑΠΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΜΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΚΚΕ ΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ ,Η ΦΤΩΧΙΑ ΜΕ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΤΑΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΦΤΩΧΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΚΕ.ΤΟΤΕ ΟΜΩΣ ΞΕΚΙΝΟΥΣΕ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ,,ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΓΚΟΡΜΠΑΤΣΟΦ ΑΥΤΕΣ ΟΙ.. ΠΕΡΕΣΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΓΚΛΑΣΤΝΟΣΤ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΝ ΚΑΠΩΣ , ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΚΝΤΟΝΑΛΝΤΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΑΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΚΑΝΕ ΟΥΡΕΣ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙ ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ.ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΛΑ ΚΑΙ Ο ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕ ΑΚΡΙΤΑ. ΜΕΤΑ ΗΡΘΕ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΜΕ ΑΤΟΜΑ ΑΜΦΙΒΟΛΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΚΙΡΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΔΑΜΑΝΑΚΗ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΣΑ.ΤΟ ΚΚΕ ΤΟ 1989/1990 ΕΚΑΝΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΛΑΘΗ. ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ,ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΤΥΦΛΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΜΟΝΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ . ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ΔΕΝ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑ ΠΟΤΕ . ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΝΕΟ ΠΑΣΟΚ. ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ 80% ΤΟΥ ΛΑΟΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΣΕΠΗΣ ΜΟΝΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ.

ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ

καμμια απορια γιατι ξεσηκωθηκε ο κοσμος σε ολη την ανατολικη ευρωπη και κυνηγαγανε τους κομμουνιστες δεν εχεις συντροφε? τι του κανανε του τσαουσεσκου ειδες? οι ουρες στα μακντοναλτς σου λενε κατι? οι μεταναστες της ανατολικης ευρωπης προς τις χωρες του πιο σκληρου καπιταλισμου - ΗΠΑ και Αγγλια - δεν σου λενε κατι? με κανεναν που ζουσε στην ΕΣΣΔ εχεις μιλησει να σου πει την πραγματικοτητα?

MICHAELVENET

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΠΑΡΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΚΥΡΗΞΟΥΝ ΤΟΝ ΠΙΟ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ. ΣΩΣΤΑ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ ΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΚΕ. ΖΗΤΩ Ο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΣ....

Λαικος

Ουτε να πεθανεις δεν μπορεις στο ΚΕΕ. Θα σε κυνηγανε αιωνια... και εκει που θα εισα δεν μπορεις να απαντησεις κιολας....ιδανικες συνθηκες για ιστορικο λυντζαρισμα απο τους ιδεολογους θεωρητικους.. σαλτιμπαγκους....αειμνηστε Φλωρακη, κρατα γερα εκει που εισαι στ' Αγραφα...μπορα ειναι, θα περασει...

Μετοικος

Συμφωνω φιλε μου

Kondoras

Ειναι καταπληκτικο οταν το ΚΚΕ λεει οτι τα ¨αστικα" κομματα ειναι αποκομενα απο τον λαο...ενταξει...μας πεισατε...τι να πει κανει για αυτη την ειδηση...ειναι αλλη μια αποδειξη οτι την "ΑΡΙΣΤΕΡΑ" δεν την ενδιαφερει ο κοσμακης, αλλα, μονο τα περι του εαυτου της....ενας ατερμονος διαλογος με τον εαυτον τους, για τον εαυτον τους....το διαλειμα εινα μονο για καμια πορεια στην Ομονοια.....μια ζωη πεζοδρομιο...μια ζωη ετη φωτος μακρια απο ΤΟΝ ΛΑΟ...ειναι απιστευτοι!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Anastasiades

Τα δημοσιεύματα αυτά προκαλούν απογοήτευση, και ο καθένας μπορεί να σκεφτεί το γιατί κάποιοι αναμασούν ένα τέτοιο ζήτημα, ανέφερε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος

4738007

«Η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποστηρίζει σθεναρά την ανεξαρτησία των Εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού» τόνισε ο Μαργκρέτε Βεστάγκερ για το θέμα της Βασιλικής  Θάνου– Αναλυτικά η επιστολή της στον Δημήτρη Παπαδημούλη

12
kiriakos-mitsotakis

Κρίσιμες για την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία θεωρούνται οι επικείμενες συναντήσεις του πρωθυπουργού με Μακρόν - Μέρκελ - Η προετοιμασία του Μαξίμου ενόψει της ΔΕΘ

20