«Όχι» Τασούλα σε Τσίπρα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα

«Όχι» Τασούλα σε Τσίπρα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα

Τα διαλαμβανόμενα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι απόρρητα, καθώς αφορούν σε σοβαρότατα εθνικά θέματα, για αυτό και τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται στους μετέχοντες του Συμβουλίου, υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Όχι» Τασούλα σε Τσίπρα για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών μετά το δημοψήφισμα
Αρνητική είναι η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα στο αίτημα του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015. 

Το αίτημα είχε διατυπώσει με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Τσίπρας στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές των γεγονότων εκείνης της περιόδου.

Στην απάντησή του προς τον κ. Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημειώνει ρητά ότι «τα διαλαμβανόμενα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι απόρρητα, καθώς αφορούν σε σοβαρότατα εθνικά θέματα, για αυτό και τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται στους μετέχοντες του Συμβουλίου».

Αναλυτικά ο κ. Τασούλας αναφέρει στην απάντησή του: 

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Με τη σημερινή σας επιστολή μου ζητάτε να δώσω στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών της 6/7/2015, που συγκλήθηκε την επομένη του δημοψηφίσματος.
Όπως ξέρετε, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα. Είναι συνεπώς άτυπο όργανο του οποίου οι συνεδριάσεις γίνονται κεκλεισμένων των θυρών παρουσία μόνο ελαχίστων απαραιτήτων τρίτων (πρακτικογράφοι).
Τα διαλαμβανόμενα σε αυτό είναι απόρρητα, καθώς αφορούν σε σοβαρότατα εθνικά θέματα, για αυτό και τα πρακτικά δεν κοινοποιούνται στους μετέχοντες του Συμβουλίου, αλλά παραμένουν στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η μόνη δημοσιότητα που ακολουθεί ένα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών είναι το κοινό ανακοινωθέν που εκδίδεται. Το ίδιο ακριβώς ίσχυε και με το καταργηθέν ήδη από το 1986 παρεμφερές Συμβούλιο της Δημοκρατίας του οποίου επίσης τα πρακτικά ήταν απόρρητα.
Το ίδιο αίτημα με το δικό σας είχε σχετικά πρόσφατα υποβληθεί από την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας στις 28/8/2024 και η απάντηση που εδόθη στις 30/9/2024 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν αρνητική για τους ίδιους λόγους που αναφέρω παραπάνω.
Κατόπιν αυτού θεωρώ πως δεν είναι δυνατή η δημοσιοποίηση των πρακτικών αυτών».

Ειδήσεις σήμερα:

Παραιτήθηκαν Βορίδης, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτης, Μπουκώρος για την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ – Δεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις

Αναστάτωση σε πτήση για Αίγυπτο: Γυναίκα απαιτούσε να πάει στη business class γιατί «πόναγαν τα στήθη της»

Το θεόστενο φόρεμα της Κιμ Καρντάσιαν, η «ρομαντική» Κένταλ Τζένερ και η υπερπαραγωγή Ιβάνκα - Οι εμφανίσεις που γοήτευσαν στη Βενετία




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δείτε Επίσης