Βουλή: Κόντρα Βορίδη με Φάμελλο για τα Τέμπη - «Γιατί δεν καταθέτετε πρόταση προανακριτικής;»

Βουλή: Κόντρα Βορίδη με Φάμελλο για τα Τέμπη - «Γιατί δεν καταθέτετε πρόταση προανακριτικής;»

«Στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σας λέω ότι δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζετε τους νόμους της» απάντησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

boridis-boukh
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Μάκη Βορίδη και Σωκράτη Φάμελλου υπήρξε στην Ολομέλεια της Βουλής για το δυστύχημα των Τεμπών με τον Υπουργό Επικρατείας να κατηγορεί τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πολιτική υποκρισία σε ένα τραγικό γεγονός.

Αιτία για κόντρα αποτέλεσε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζει ποινικές ευθύνες σε υπουργούς για το σιδηροδρομικό δυστύχημα, να μιλά για απόπειρα συγκάλυψης αλλά την ίδια ώρα να αποφεύγει την κατάθεση πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

«Από την μια λέτε ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες και από την άλλη δεν προτίθεστε να καταθέσετε πρόταση προανακριτικής» ανέφερε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος στον κ. Φάμελλο για να προσθέσει «Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί πρέπει να πείτε αδικήματα, να τα περιγράψετε και να κάνετε εξειδικευμένη ποινική συζήτηση και εσείς δεν αναλαμβάνετε καν την ευθύνη αυτή».

Ο υπουργός Επικρατείας σχολιάζοντας την τοποθέτηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «Κατάλαβα την εδραία πεποίθηση σας ότι έχουν τελεστεί ποινικά αδικήματα. Εκείνο που δεν κατάλαβα είναι γιατί δεν καταθέσατε πρόταση προανακριτικής. Από την μια είστε διαπρύσιους κήρυκας εναντίον μας γιατί δεν καταλογίζουμε ποινικά αδικήματα και από την άλλη δεν καταθέτετε πρόταση».

6159736


Απαντώντας ο κ. Φάμελλος είπε πως δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στον κ. Βορίδη να εκπροσωπεί την κυβέρνηση καθώς δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων. «Στην μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν σας λέω ότι δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα να εκπροσωπείτε μια κυβέρνηση που δεν αναγνωρίζετε τους νόμους της».

Παράλληλα ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι υπάρχει προειλημμένη κυβερνητική απόφαση αμνήστευσης των υπευθύνων του δυστυχήματος προτείνει την άμεση διαβίβαση όλου του φακέλου στην δικαιοσύνη προκειμένου να αναζητήσει τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες υπουργών. «Κάνουμε την υπέρβαση και λέμε να αποφασίσει ομόφωνα η Βουλή την παραπομπή του φακέλου στην Δικαιοσύνη. Το αντέχετε; Η απουσία του πρωθυπουργού από την σημερινή συζήτηση αποδεικνύει ότι δεν σέβεται την μνήμη των θυμάτων. Δεν σέβεστε την Δικαιοσύνη. Εμείς λέμε όλα στην Δικαιοσύνη. Εσείς υπηρετείτε σχέδιο συγκάλυψης» είπε.

«Σόου» χαρακτήρισε την κόντρα Βορίδη-Φάμελλου ο Κουτσούμπας

Με σχόλιο για την προηγούμενη αντιπαράθεση του Μάκη Βορίδη και του Σωκράτη Φάμελλου αποκαλώντας την «σόου» και προκαλώντας τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνούσε τα αίτια του δυστυχήματος των Τεμπών.

Κλείσιμο
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ έβαλε στο στόχαστο την κυβέρνηση αλλά και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας είναι «απολύτως υπόλογη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στα θύματα» και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «αναγκάστηκε να ψηφίσει τη σύσταση της Εξεταστικής, όχι επειδή την βόλευε – όπως λέει συχνά το ΠΑΣΟΚ – αλλά επειδή δεν μπορούσε να την αποτρέψει καθώς αρκούσαν οι ψήφοι της αντιπολίτευσης».

Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ υπερψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική, παρά τις διαφωνίες μας ως προς το περιεχόμενο που άφηνε απ έξω το έγκλημα και διερευνούσε τη ζημιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρωταρχική ευθύνη για το δυστύχημα φέρει ο πρωθυπουργός. « Ευθύνεται γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ παραλαμβάνοντας την αντιλαϊκή σκυτάλη από προηγούμενες πρωτοστάτησε στις ιδιωτικοποιήσεις, στη μη ολοκλήρωση των έργων σε βάθος 20ετίας, επειδή τα έργα θα χρηματοδοτούνται με γνώμονα την κερδοφορία», σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας και τόνισε πως «είναι προκλητική η εμμονή από κυβερνητική πλειοψηφία για το ανθρώπινο λάθος όταν στην εποχή μας οι τεχνολογικές εξελίξεις θα μπορούσαν να διασφαλίσουν την πλήρη ασφάλεια προλαμβάνοντας τα ατυχήματα».

Και κατέληξε λέγοντας ότι το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί αν ήταν σε λειτουργία τα ψηφιακά συστήματα ασφαλείας όπως είναι το ETCS και το GMSR.

Ειδήσεις σήμερα:

Η στιγμή που αστυνομικοί ξυπνούν ζευγάρι μεθυσμένων Αμερικανών στην παραλία και τα παιδιά τους είναι... άφαντα

Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για νεκρό βρέφος στην Πάτρα

Ομοσπονδιακό εφετείο πάγωσε την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου μεταναστευτικού νόμου του Τέξας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης