Βουλή: Κόντρα ΝΔ-αντιπολίτευσης στην ολομέλεια για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη - Δείτε live

Βουλή: Κόντρα ΝΔ-αντιπολίτευσης στην ολομέλεια για το πόρισμα της εξεταστικής για τα Τέμπη - Δείτε live

Στις ευθύνες  του σταθμάρχη Λάρισας και των δύο μηχανοδηγών επικεντρώθηκε ο εισηγητής της ΝΔ - Για συγκάλυψη επιμένουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

vouli-tempi
Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κοινοβουλευτικών ομάδων άνοιξε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
Από την Νέα Δημοκρατία ο κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης επικεντρώθηκε στις ευθύνες του σταθμάρχη Λάρισας και των δύο μηχανοδηγών σημειώνοντας ότι το μοιραίο βράδυ του δυστυχήματος καταγράφηκαν τουλάχιστον επτά παραβιάσεις του Γενικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Κλείσιμο
«Δεν έχουν καμία βάση οι συζητήσεις που καλλιεργούνται σκόπιμα για δήθεν άρνηση σύστασης προανακριτικής επιτροπής καθώς ουδέποτε κατατέθηκε τέτοια πρόταση με συγκεκριμένο κατηγορητήριο από την αντιπολίτευση. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν δεν έχουν καμία σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών. Αφορούσαν την οικονομική διαχείριση της σύμβασης 717. Όσοι εξέθρεψαν και επένδυσαν σε αυτές τις παραφιλολογίες σκοπίμως παραπλανούν» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας σε άλλο σημείο.

Για συστηματική εκμετάλλευση της τραγωδίας των Τεμπών κατηγόρησε την αντιπολίτευση ο Μάκης Βορίδης αναφέροντας μεταξύ άλλων πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ποινικές ευθύνες σε υπουργούς χωρίς πραγματικά στοιχεία.

Ο υπουργός Επικρατείας παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια ανέφερε αρχικά πως «για να κάνεις συγκάληψη πρέπει να αποκρύψεις την αλήθεια» για να προσθέσει στη συνέχεια: «αμέσως μετά το δυστύχημα η κυβέρνηση παίρνει την πρωτοβουλία και συγκροτεί επιτροπή διερεύνησης. Αμέσως η αντιπολίτευση βγήκε και κατήγγειλε συγκάληψη. Όμως σήμερα επικαλείστε το πόρισμα εκείνης της επιτροπής η οποία υποτίθεται συγκροτήθηκε από εμάς για να συγκαλύψουμε».

Ο κ. Βορίδης σε άλλο σημείο είπε απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ «στηρίξαμε την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ και συγκροτήθηκε η εξεταστική. Κλήθηκαν μάρτυρες ήρθαν έγγραφα και στο πόρισμα μας καταγράφονται όλα σε 720 σελίδες. Αν αυτό που κάναμε εμείς είναι συγκάληψη τι είναι αυτό που κάνατε εσείς που δεν καταθέσατε πόρισμα; Μήπως δεν καταθέσατε γιατί δεν έχετε στοιχεία;».

«Οποίος διαφωνεί μαζί σας συγκαλύπτει. Γιατί να μην ισχυριστώ και εγώ ότι όποιος διαφωνεί με εμάς κάνει πολιτική εκμετάλλευση» είπε σε άλλο σημείο.

Παράλληλα, σχολίασε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας παραπομπή των αρμόδιων υπουργών στην Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι η τέλεση αδικημάτων «δια παραλείψεως» δεν εντάσσεται στα καθήκοντα υπουργού λέγοντας «μα αν δεν ήταν υπουργός θα μπορούσε έστω και δια παραλείψεως να έχει κάνει όσα υποστηρίζεται ότι έκανε. Τι είναι αυτά που λέτε; Λέτε ψέματα για να βγει το λαϊκιστικό μεροκάματο».

«Κάνετε πολιτική εκμετάλλευση μιας τραγωδίας αντί να σταθείτε στα πραγματικά γεγονότα. Η διάκριση δεν είναι «ποιος είναι με τα θύματα και ποιος δεν είναι» αλλά ποιος θέλει να φανεί η αλήθεια και ποιος όχι» ανέφερε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις καταγγελίες περί ύποπτου μπαζώματος: «Ακούω όμως ότι η συγκάληψη είναι και για το μπάζωμα που έγινε για να χαθούν τα στοιχεία. Ποια στοιχεία; Ο αριθμός των νεκρών λέει ο Βελόπουλος. Γιατί υπήρχαν βαγόνια που εξαφανίστηκαν γιατί μετέφεραν παράνομο υλικό λέει κάποιος άλλος. Ήταν οι πρώτες ημέρες που ακούγονταν διάφοροι αριθμοί γι τους νεκρούς. Μα θα μπορούσε να συγκαλυφθεί ο αριθμός των νεκρών; Δεν θα τους αναζητούσαν οι συγγενείς; Άλλοι λένε ότι το μπάζωμα έγινε γιατί ένα βαγόνι μετέφερε παράνομη, ο υλικό. Μετά από μια τέτοια σύγκρουση το υλικό αυτό έπεσε μόνο στο σημείο που μπαζώθηκε; Δεν πήγε στο δίπλα σημείο ή στην άλλη πλευρά της γραμμής που δεν μπαζώθηκε;».

«Έχουμε ακούσει αδιανόητα πράγματα. Θέλουμε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Μιλάτε για συγκάληψη και όταν σας λέμε τι είναι αυτό που αποκρύφτηκε δεν λέτε τίποτα αν και την ίδια ώρα μοιράζετε ποινές. Στη συστηματική προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης που κάνετε εμείς έχουμε σταθεί εξαιρετικά ανεκτικοί» είπε στο τέλος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βασίλης Κόκκαλης μίλησε για «εξεταστική παρωδία» ενώ χαρακτήρισε «προσβλητικό και ντροπιαστικό» το πόρισμα της πλειοψηφίας. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέμεινε στις καταγγελίες περί συγκάλυψης ευθυνών υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση «αρνείται να δεχθεί ότι η γνώση για την ανυπαρξία έργων ασφαλείας ήταν διάχυτη και στον Υπουργό. Γι' αυτό συγκαλύπτετε».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης με παρέμβασή του στην Ολομέλεια.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «εξεταστική παρωδία» και για προσπάθεια «συγκάλυψης» από την κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε «αγέλη εξουσίας».

«Μαγαρίζετε τον αγώνα παραμονής της χώρας στην ΕΕ, είστε τα ίδια με τους προηγούμενους. Σκάνδαλα τοξικότητα και αλαζονεία. Μνημείο αλαζονείας η εποχή Μητσοτάκη» είπε ο κ. Ανδρουλάκης για να προσθέσει «όλοι μείναμε άφωνοι με το δυστύχημα των Τεμπών και με την αμφισβήτηση του στοιχειώδους δικαιώματος της ασφάλειας. Θλίψη, οργή και αγανάκτηση. Το πιο ασφαλές, πράσινο και φθηνό Μέσο Μεταφοράς το μετατρέψατε στο πιο επικίνδυνο και έχετε στάση προσβολής προς τα θύματα και τους συγγενείς τους. Διαφθορά, συγκάληψη ατιμωρησία. Το πάγιο μοτίβο της κυβέρνησης. Αγέλη εξουσίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε το κόμμα του για την μη υλοποίηση της σύμβασης 717 και υποστήριξε ότι «η πλειοψηφία την απέρριψε για να συγκαλύψει τις ευθύνες του Καραμανλή».

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για εξέταση όλων των πεπραγμένων γύρω από τους σιδηροδρόμους από το 1997 ήταν ιδιοτελής. «Κλήθηκαν πολλοί μάρτυρες αλλά όχι οι σημαντικοί. Η έρευνα από το 1997 εξυπηρετεί ιδιοτέλεια. Ιδιοτέλεια για να μην πέσει το φως του προβολέα της αλήθειας στην τηλεδιοίκησης που είναι το μεγάλο σκάνδαλο».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «καθεστωτική νοοτροπία καθώς θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να την ακουμπήσει και θα επιβάλλει ότι θέλει. Εδώ όμως μιλάμε για πλήγμα στην καρδιά του ελληνικού λαού» ενώ σε άλλο σημείο είπε: «Είστε αλλεργικοί σε κάθε είδους κριτική. Δεν έχετε ηθικό πλεονέκτημα. Μια είναι η προτεραιότητα σας. Να στήνετε παραμάγαζα πελατειακά. Ρουσφετομαγαζα. Αυτή η νοοτροπία να στήνετε στον κρατικό μηχανισμό παραμάγαζα ήταν που δεν επέτρεψε να γίνει τηλεδιοίκηση. Βλέπετε το κράτος ως λάφυρο».

Η αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, είπε, μεταξύ άλλων, πως «η οργανωμένη συγκάλυψη της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής τραγωδίας στη χώρα μας έχει ονοματεπώνυμο. Αποτελεί συνειδητή πολιτική απόφαση και στάθμιση του Πρωθυπουργού που επιλέγει να προστατέψει τους Υπουργούς του».

Από το ΚΚΕ η κυρία Μαρία Κομνηνάκα είπε πως «ο λαϊκός παράγοντας θα αποτελέσει θρυαλλίδα ώστε οι προσπάθειες συγκάλυψης να μην περάσουν».

Ειδήσεις σήμερα:

Λευτέρης Τσουκαλάς στον Δανίκα: Ο Οπενχάιμερ και όσοι συνεργάστηκαν για την ατομική βόμβα ήταν αριστεροί

Η διαλειμματική νηστεία φαίνεται να συνδέεται με 91% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

Αυτές είναι οι πιο ευτυχισμένες και οι πιο δυστυχισμένες χώρες: Στην κορυφή για 7η φορά η Φινλανδία - Η θέση της Ελλάδας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης