Γάμος ομοφύλων: Καρδούλες, αγκαλιές αλλά και επεισόδια για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή - Δείτε φωτογραφίες

Γάμος ομοφύλων: Καρδούλες, αγκαλιές αλλά και επεισόδια για την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή - Δείτε φωτογραφίες

Κλίμα συγκίνησης εντός και εκτός της αίθουσας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από 176 βουλευτές - Τα δάκρυα χαράς των μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και ο διαπληκτισμός στα θεωρεία

vouli-kar-mak
Δέκα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αθανάσιος Μπούρας ανακοινώνει από το βήμα της Ολομέλειας ότι το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια έχει λάβει τη θετική ψήφο από 176 βουλευτές και από συνολικά 5 κοινοβουλευτικά κόμματα. Βουλευτές στέκονται όρθιοι και χειροκροτούν τα αποτελέσματα μιας ομολογουμένως ιστορικής απόφασης. Πρωτοστατούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ ξεχωρίζει η φιγούρα της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία εξ αρχής στήριξε ανοιχτά το νομοσχέδιο.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cz5yzo34rlzl)


Το κλίμα είναι συγκινητικό όχι μόνο εντός της αίθουσας αλλά και εκτός. Στο καφενείο της Βουλής, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που παρακολουθούν την διαδικασία που διήρκησε δύο 24ώρα ξεσπούν σε κλάματα. Τα δάκρυα είναι χαράς και συγκίνησης, καθώς όπως λένε, δικαιώνονται αγώνες ετών και νιώθουν, επιτέλους, όπως λένε, ισότιμοι πολίτες.

xeirokrotima


vouli_klima

vouli_1
Κλείσιμο

xeirokrotima_3


Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γ.Β. ο οποίος δεν κρύβει τη συγκίνηση αγκαλιάζοντας τους δικούς τους ανθρώπους και πολιτικούς συντρόφους. Είναι μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, πολιτικοποιημένος και ανήκει στον προοδευτικό χώρο. Πολιτικός αρχηγός που στήριξε το νομοσχέδιο, τον πλησιάζει και προσφέρεται να τον παντρέψει με τον σύντροφό του στο δημαρχείο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, από την άλλη, νεαρή δικηγόρος, επίσης μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που μάλιστα είχε εκφράσει στην αρμόδια επιτροπή τις προτάσεις της εκπροσωπώντας τον φορέα της, δακρύζει συγκινημένη και όπως λέει νιώθει επιτέλους δικαιωμένη.

xeirokrotima_2


vouli_4


Και τις δύο μέρες, οι διάδρομοι της Βουλής είχαν γεμίσει από κόσμο, κυρίως μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το ενδιαφέρον ήταν ιδιαίτερα αυξημένο, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ακόμη και οι εργαζόμενοι στο καφενείο της Βουλής, επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο ώστε να εξυπηρετήσουν τις εκατοντάδες παραγγελίες, ενώ δεν ήταν λίγα τα πηγαδάκια που σχηματίζονταν και στο εντευκτήριο. Μια σπάνια εμφάνιση στη Βουλή έκανε και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

vouli_5
vouli_2


Το απόγευμα της Πέμπτης, για λίγη ώρα ήρθε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή και παρακολούθησε ζωντανά την συζήτηση. Εισήλθε στην ολομέλεια την ώρα που βρισκόταν στο βήμα της Βουλής η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο κ. Κασσελάκης κάθισε για λίγη ώρα στις θέσεις των αξιωματούχων και αποχώρησε.

kasselakis_psifos


Από την άλλη, στα θεωρεία, ίσως για πρώτη φορά δεκάδες άνθρωποι παρακολούθησαν τις ομιλίες των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών. Ξεχωρίζουν ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος. Δεν ήταν όλες οι ομιλίες εύπεπτες για τους ίδιους. Κάποιες τοποθετήσεις βουλευτών, ειδικότερα της ακροδεξιάς πτέρυγας, έφεραν σε δύσκολη θέση όχι μόνο τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αλλά και τους βουλευτές. Δεν ήταν λίγες και οι φορές, μάλιστα, που χρειάστηκε να παρέμβει το προεδρείο ώστε να επαναφέρει στην τάξη τους βουλευτές που ξέφυγαν από τα κοινοβουλευτικά όρια.

sergoulopoulos_kapoytzidis_2


Πάντως δεν έλειψαν και οι παραφωνίες. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αντέδρασε έντονα στα όσα άκουγε. Δίπλα της καθόταν μια άλλη κυρία, η οποία παρακολουθούσε με αμείωτο ενδιαφέρον την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στο νομοσχέδιο. Οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν να λογομαχούν, ενώ χρειάστηκε να καθίσει ανάμεσα τους αστυνομικός της φρουράς ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση. Όμως, τελικά, χρειάστηκε η επέμβαση άλλων 3 αστυνομικών για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Το κλίμα, πάντως, στα υπουργικά και βουλευτικά έδρανα μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν εορταστικό.

vouli_3
vouli_in__12_
Άκης Σκέρτσος και Αλέξης Πατέλης μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου
vouli_in__9_
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράφει φωτογραφίες του
vouli_in__13_
Βουλευτές της ΝΔ σε ρόλο φωτογράφου
vouli_in__1_
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου χειροκροτά και ο Διαμαντής Καραναστάσης απαθανατίζει την ιστορική στιγμή της υπερψήφισης του γάμου των ομοφύλων
vouli_in__8_
Selfie από τον Αλέξη Πατέλη μετά τα 176 ναι για τον γάμο των ομοφύλων
vouli_in__7_
Αγκαλιές και χαρά στα υπουργικά έδρανα μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων
vouli_in__2_
Ο Αλέξης Τσίπρας στους διαδρόμους της ολομέλειας με τον Μιχάλη Κατρίνη από το ΠΑΣΟΚ
vouli_in__5_
Ο Νίκος Παππάς χαμογελάει ενώ ο Ευάγγελος Αποστολάκης χαιρετάει δια χειραψίας τον Αλέξη Τσίπρα
vouli_in__3_
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου
vouli_in__6_
Ο Αντώνης Σαμαράς προσέρχεται στο βήμα της Βουλής για την ομιλία του


Σκηνές χαράς και συγκίνησης στο Σύνταγμα 

Μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και υποστηρικτές του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων πανηγύρισαν εχθές στο Σύνταγμα την ψήφιση του. 

Σκηνές χαράς και συγκίνησης εκτυλίχθηκαν έξω από τη βουλή όπου είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς πολίτες για να παρακολουθήσουν από την πλατεία Συντάγματος, σε οθόνη, σε ζωντανή σύνδεση από τη Βουλή, την ψηφοφορία.

loatki-12
loatki-11
loatki-10
loatki-9
loatki-8
loatki-7
loatki-6

loatki-5
loatki-4
loatki-3
loatki-2
loatki-1


Δύο διαφορετικοί κόσμοι

«Δύο κόσμοι» έδωσαν το παρών στο Σύνταγμα, ενώ στη βουλή κορυφωνόταν εχθές η συζήτηση για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στο γάμο και την οικογένεια. 

Από τη μία πλευρά συγκεντρώθηκαν, από νωρίτερα το μεσημέρι της Πέμπτης, οι διαμαρτυρόμενοι ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και από την άλλη, λίγο αργότερα, διαδήλωσαν όσοι τάσσονται υπέρ της θεσμοθέτησης του γάμου.

Από τη μια πλευρά οι πολέμιοι του νομοσχεδίου που αίρει ανισότητες και βάζει όλους τους πολίτες στην ίδια «κατηγορία» και ταχύτητα, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη με θυμιατά, την Αγία Γραφή, πλακάτ με εικόνες στα χέρια τους δηλώνοντας για πολλοστή φορά την άρνησή τους. Από την άλλη πλευρά, λίγο αργότερα στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, που μιλούσαν για μια ιστορική μέρα, αφού γονείς θα πάψουν να είναι «αόρατοι» νομικά για τα παιδιά τους και θα έχουν τα δικαιώματα που αυτονόητα έχουν όλες οι οικογένειες. 

«Ούτε βήμα πίσω από την πλήρη ισότητα», «Παλεύουμε για την πραγματική απελευθέρωση», «Love is love», ήταν ορισμένα μόνο από τα συνθήματα που πρωτοστάτησαν νωρίτερα στα πανό μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Συγκέντρωση ΛΟΑΤΚΙ στο Σύνταγμα


6115954
6115972
6115989
6115974
Tις εργασίες στη Βουλή, λίγο πριν από την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο, επέλεξαν να παρακολουθήσουν από την πλατεία Συντάγματος, σε οθόνη, σε ζωντανή σύνδεση από τη Βουλή, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. 

Συγκέντρωση ΛΟΑΤΚΙ στο Σύνταγμα: Παρακολούθηση της συνεδρίασης της Βουλής


Νωρίτερα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα με Αγία Γραφή και θυμιατά κατά του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πολίτες, που εναντιώνονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος κρατώντας στα χέρια σταυρούς, εικόνες αλλά και πλακάτ με σύνθημα πατρίδα - θρησκεία - οικογένεια, διαβάζοντας Αγία Γραφή και θυμιατίζοντας. 

Δείτε φωτογραφίες:

syntagma-omofyla__1_
syntagma-omofyla__4_
syntagma-omofyla__2_
syntagma-omofyla__6_
syntagma-omofyla__5_
syntagma-omofyla__7_
syntagma-omofyla__8_
syntagma-omofyla__9_
syntagma-omofyla__11_
syntagma-omofyla__10_


sintagma6
sintagma7

sintagma4
sintagma3
sintagma_1
sintagma2







Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασε με 176 ψήφους ο γάμος των ομοφύλων: Δείτε πώς ψήφισαν οι βουλευτές - Τα ναι, τα όχι και οι αποχές

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι influencers - Mόλις ένας στους πέντε αποκαλύπτει τις διαφημιστικές του δραστηριότητες

Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παραμείνει πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ έως το 2025, εκτιμά η Κομισιόν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

Δείτε Επίσης