Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι influencers - Mόλις ένας στους πέντε αποκαλύπτει τις διαφημιστικές του δραστηριότητες

Στο στόχαστρο της Κομισιόν οι influencers - Mόλις ένας στους πέντε αποκαλύπτει τις διαφημιστικές του δραστηριότητες

Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 97% των influencers δημοσίευσε αναρτήσεις με εμπορικό περιεχόμενο, αλλά μόνο το 20% το αποκάλυψε συστηματικά ως διαφήμιση

influencer23
Εκτεταμένη έρευνα για τους influencers στα μεγαλύτερα social media, πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών 22 κρατών μελών, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, που αποκάλυψε ότι μόλις ένας στους πέντε αποκαλύπτει τις διαφημιστικές τους δραστηριότητες όπως απαιτείται από τη νομοθεσία της ΕΕ.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 97% των influencers δημοσίευσε αναρτήσεις με εμπορικό περιεχόμενο, αλλά μόνο το 20% το αποκάλυψε συστηματικά ως διαφήμιση. Ποσοστό 78% ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο, μόνο το 36% ήταν εγγεγραμμένοι ως έμποροι σε εθνικό επίπεδο.Το 30% των influencers που ελέχθησαν δεν παρείχε στοιχεία της εταιρείας στις αναρτήσεις του, όπως διεύθυνση e-mail, όνομα εταιρείας, ταχυδρομική διεύθυνση ή αριθμό εγγραφής· Το 38% από αυτούς δεν χρησιμοποίησαν τις ετικέτες πλατφόρμας που χρησιμεύουν για την αποκάλυψη εμπορικού περιεχομένου , όπως η εναλλαγή "συνεργασία επί πληρωμή" στο Instagram, αντίθετα, επέλεξαν διαφορετική διατύπωση, όπως "συνεργασία" (16%), " εταιρική σχέση» (15%) ή γενική χάρη στην επωνυμία συνεργάτη (11%). Το 40% των influencers έκανε την αποκάλυψη ορατή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εμπορικής επικοινωνίας . Το 34% έκανε την αποκάλυψη αμέσως ορατή χωρίς να χρειαστούν πρόσθετα βήματα, όπως κάνοντας κλικ στο «διαβάστε περισσότερα» ή κάνοντας scrolling Το 40% των influencers ενέκριναν τα δικά τους προϊόντα, υπηρεσίες ή επωνυμίες. Το 60% αυτών δεν αποκάλυψαν με συνέπεια, ή απέκρυψαν τις διαφημίσεις, ενώ το 44% των influencers είχαν δικές τους ιστοσελίδες, μέσω των οποίων η πλειοψηφία ήταν σε θέση να πουλήσει απευθείας προϊόντα.

Ως αποτέλεσμα της επιχείρησης «σκούπα», 358 influencers θα γίνουν αντικείμενο περαιτέρω έρευνας. Οι εθνικές αρχές θα επικοινωνήσουν μαζί τους για να τους ζητήσουν να ακολουθήσουν τους ισχύοντες κανόνες. Περαιτέρω μέτρα επιβολής μπορούν να ληφθούν εάν είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες.

Η Επιτροπή θα αναλύσει τα αποτελέσματα της έρευνας και υπό το πρίσμα των νομικών υποχρεώσεων των πλατφορμών θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, ανάλογα με την περίπτωση.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια; της επιχειρήσεις ελέγχονται 82 influencers που είχαν περισσότερους από 1 εκατομμύριο followers, 301 ,με περισσότερους πάνω από 100.000 και 73 μεταξύ 5.000 και 100.000.

Αρκετοί influencers ήταν ενεργοί σε διαφορετικές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων: 572 είχαν δημοσιεύσεις στο Instagram, 334 στο TikTok, 224 στο YouTube, 202 στο Facebook, 82 στο X (πρώην Twitter), 52 στο Snapchat και 28 στο Twitch.

Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας που τους αφορούν είναι, κατά φθίνουσα σειρά, η μόδα, ο τρόπος ζωής, η ομορφιά, το φαγητό, τα ταξίδια και η φυσική κατάσταση/αθλητισμός. 119 influesers θεωρήθηκε ότι προωθούν ανθυγιεινές ή επικίνδυνες δραστηριότητες, όπως πρόχειρο φαγητό, αλκοολούχα ποτά, ιατρικές ή αισθητικές θεραπείες, τζόγο ή χρηματοοικονομικές υπηρεσίες όπως κρυπτονομίσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Τα πρώτα ραβασάκια για φορολογούμενους με έσοδα κάτω από €10.000 και έξοδα έως €300.000 - Πώς τους έπιασαν

Έκρυθμη η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα 4 άγνωστα περιστατικά που έφεραν την «έκρηξη» Κασσελάκη

Η Ιαπωνία δεν είναι πλέον η 3η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο - Ποια χώρα πήρε τη θέση της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης