Ελληνοτουρκικά: «Θωρακισμένη» η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα - Πυρετός προετοιμασιών σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο

Ελληνοτουρκικά: «Θωρακισμένη» η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα - Πυρετός προετοιμασιών σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο

Μητσοτάκης και Ερντογάν σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου- Πυρετός προετοιμασιών σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο

mitsotakis-erdogan
Με δεδομένο το θετικό momentum στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ενώ οι τόνοι έχουν επί μακρόν μείνει σε χαμηλά ντεσιμπέλ, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θέλουν να «χτίσουν» σε αυτό το καλό κλίμα και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου στους τρεις άξονες που έχουν διαμορφωθεί, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Και αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα οι συζητήσεις μπορούν να μπουν πιο βαθιά, προς τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις και τις επαφές των δύο χωρών με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο», υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Υπό αυτό το πρίσμα, οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών αύριο στη 13:00 θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ επιφορτισμένοι με τον σχεδιασμό του πολιτικού διαλόγου είναι η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Τούρκος ομόλογός της Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Ενδεικτική προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, είναι και η σχετική αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Σημαντικό είναι οι διαφωνίες αυτές να μην παράγουν κρίσεις και κάθε επιμέρους επεισόδιο του διαλόγου, όπως είναι μια πολύ σημαντική ημέρα η μεθαυριανή, η 7η Δεκεμβρίου, να μας οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά», υπογράμμισε ο κ. Μαρινάκης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας, ο οποίος υπογράμμισε στον ΑΝΤ1 ότι «πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα».

Οι συμφωνίες στο τραπέζι

Σήμερα θα κλειδώσουν και οι διμερείς συμφωνίες που θα ανακοινωθούν μετά το ελληνοτουρκικό ραντεβού. Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, δεν θα υπάρξουν υπογραφές, ούτε τελετουργικά μπροστά στις κάμερες στα ραντεβού των υπουργών που θα γίνουν, πέραν του Μαξίμου, σε χώρους του υπουργείου Εξωτερικών και στη Λέσχη Αξιωματικών επί της Ρηγίλλης.

Με βάση τον προγραμματισμό, αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης. Ο συνολικός αριθμός των συμφωνιών και των μνημονίων θα είναι πάνω από 10, αλλά όχι πάνω από 20 και ενδιαφέρον είναι ότι περιλαμβάνονται αρκετά από τα «ώριμα» projects της θετικής ατζέντας που χειρίστηκαν οι υφυπουργοί Κώστας Φραγκογιάννης και Μπουράκ Ακτσαπάρ το τελευταίο διάστημα.

«Θωρακισμένη» επίσκεψη

Για να πάει ο διάλογος παρακάτω, πάντως, Αθήνα και Άγκυρα εργάζονται εντατικά στο παρασκήνιο για να μην υπάρχουν «φάλτσα». Ο κ. Ερντογάν θα έρθει για λίγες ώρες, με πιο περιορισμένη συνοδεία έναντι του αρχικού προγραμματισμού, και δεν θα επισκεφθεί ιδιωτικώς τη Θράκη, αναχωρώντας το απόγευμα της Πέμπτης για την Άγκυρα. Κοινές δηλώσεις δεν θα γίνουν, όπως έχει γράψει εδώ και μέρες το protothema.gr, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν θα βρίσκονται καν στην αίθουσα των δηλώσεων. Εκεί παρόντες θα είναι οι υπουργοί που θα έχουν τελειώσει τις συναντήσεις τους και θα έχουν συγκεντρωθεί για το γεύμα που θα λειτουργήσει ως Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, αλλά και οι φωτορεπόρτερ.

Σε κάθε περίπτωση, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να περιορίσει το όποιο περιθώριο η επίσκεψη να μην πάει βάσει προγραμματισμού, αν και τα μηνύματα που έρχονται από την Τουρκία συντείνουν στο ότι και ο κ. Ερντογάν έρχεται με διάθεση το καλό κλίμα και το μορατόριουμ σε Αιγαίο και εναέριο χώρο να συνεχιστούν για ικανό διάστημα, ιδίως εφόσον και ο διπλωματικός διάλογος «τροχοδρομεί». Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το ραντεβού της Αθήνας θα συζητηθεί και σήμερα κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της γείτονος υπό τον κ. Ερντογάν.

Ειδήσεις σήμερα:

Μπακς - Νικς 146-122: Με 35άρα του Γιάννη τα «Ελάφια» έκλεισαν θέση για τον ημιτελικό του Final 4 στο Λας Βέγκας - Δείτε βίντεο

Συνελήφθη στην Τουρκία ηγέτης ακροδεξιού κόμματος της Βορειας Μακεδονίας - Κατηγορείται για τη δολοφονία 14χρονης

Η ηθοποιός Μακένζι Φίλιπς μιλάει για την 10ετη αιμομεικτική σχέση με τον πατέρα της - Είχε μείνει έγκυος στο μωρό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης