Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι κυβερνητικές «πινελιές» για τα τεκμήρια - Δεν αλλάζει η φιλοσοφία της ρύθμισης

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι κυβερνητικές «πινελιές» για τα τεκμήρια - Δεν αλλάζει η φιλοσοφία της ρύθμισης

Ειδική σύσκεψη χθες το πρωί στο Μαξίμου - Στόχος να μην αισθάνονται αδικία όσοι έχουν φορολογημένο εισόδημα από άλλες πηγές, το οποίο υπερκαλύπτει το ποσό που δηλώνουν από ελεύθερο επάγγελμα

eforia_eurokinissi
Διατεθειμένη να κάνει αλλαγές που θα διορθώνουν τις αδικίες ενός οριζόντιου φόρου, όπως είναι ένα γενικό τεκμήριο, αλλά δεν θα θίγουν την κεντρική φιλοσοφία της ρύθμισης είναι η κυβέρνηση, την ώρα που οι αντιδράσεις στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών πυκνώνουν. Προς τούτο, μάλιστα, έγινε σύσκεψη στο πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν την αναχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Βερολίνο, με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου και του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που έχει την εποπτεία του νομοθετικού έργου.

Όπως εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, η στόχευση των όποιων διορθωτικών παρεμβάσεων θα γίνουν θα είναι να μην αισθάνονται αδικία όσοι έχουν φορολογημένο εισόδημα από άλλες πηγές, το οποίο υπερκαλύπτει το ποσό που δηλώνουν από ελεύθερο επάγγελμα. Αυτό αφορά, βεβαίως, τους μισθωτούς που έχουν και μισθωτή σχέση εργασίας, αλλά και μια εταιρία στο όνομα τους ασκώντας συμπληρωματική δραστηριότητα, ενώ αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες φορολογουμένων π.χ. σε όσους έχουν εισοδήματα από μισθώματα ή από αγροτικές εργασίες. Με άλλα λόγια, ο στόχος της παρέμβασης θα είναι να μην πληρώνουν δεύτερο φόρο, ενώ έχουν ήδη πληρώσει μια φορά για το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους.

Η σχετική δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες και ήδη οι επαφές του υπουργείου Οικονομικών με επαγγελματικούς κλάδους είναι πυκνές. Οι όποιες διορθώσεις γίνουν θα ενσωματωθούν στο τελικό σχέδιο νόμου που θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί πριν το τέλος του έτους, αν και αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν θα ανατραπεί η φιλοσοφία της ρύθμισης.

Επίσης, παρά τις κατά τόπους «γκρίνιες» βουλευτών της ΝΔ, πηγή του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρει στο protothema.gr ότι δεν θα υπάρξει «γεωγραφική» διάκριση των ελευθέρων επαγγελματιών, ούτε θα εξαιρεθούν κλάδοι από τη ρύθμιση.

Οι αντιδράσεις

Η σπουδή της κυβέρνησης για κάποιες παρεμβάσεις, πάντως, προκύπτει από την προοπτική αναβίωσης του «κινήματος της γραβάτας», μιας και οι δικηγόροι έχουν ήδη βγει «στο αντάρτικο», έχοντας εξαγγείλει κινητοποιήσεις. Μάλιστα, στις χορεία των αντιδράσεων προστίθενται και δικηγόροι που προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά αυτό δεν «αγγίζει» ιδιαίτερα τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος επιμένει στο ορθόν της ρύθμισης επί της αρχής. Μέχρι ώρας κινητοποιήσεις έχουν αναγγείλει και οι ιδιοκτήτες ταξί, οι μηχανικοί προβληματίζονται, ενώ οι γιατροί κρατούν χαμηλούς τόνους. Κανείς δεν παραγνωρίζει, βεβαίως, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν ένα προνομιακό εκλογικό κοινό της ΝΔ, από την άλλη, όμως, και οι μισθωτοί αισθάνονται την αδικία ότι αίρουν μόνοι τους τα φορολογικά βάρη όλα τα τελευταία χρόνια.

Κλείσιμο
Υπό αυτή την έννοια, το Μέγαρο Μαξίμου θα κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές, καλώντας τους ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώσουν ποσά πάνω από το τεκμήριο με το «τυράκι» του μειωμένου τέλους επιτηδεύματος, από την άλλη όμως δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από τη ρύθμιση, λέγοντας ότι έτσι θα δοθεί «συγχωροχάρτι» σε πολλούς φοροφυγάδες. Και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει ως ορόσημο της δεύτερης τετραετίας του την ανάγκη δραστικής περιστολής της φοροδιαφυγής.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα

Δραγασάκης κατά Κασσελάκη για τα €37 δισ.: Διάβασε, μην υπονομεύεις τον συλλογικό άθλο του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα

Βοιωτία: Τι κατέθεσαν ο αδερφός του 17χρονου Ρομά και ένας συνάδελφος του κατηγορούμενου αστυνομικού
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης