Φίλης: Αποστολή Κασσελάκη η διάλυση, πάει κεντροδεξιά - Τσίπρας: Καταστρέφουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξουν νέο κόμμα

Φίλης: Αποστολή Κασσελάκη η διάλυση, πάει κεντροδεξιά - Τσίπρας: Καταστρέφουν τον ΣΥΡΙΖΑ για να φτιάξουν νέο κόμμα

Παραπάνω από εμφανής ο διχασμός των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ - Ολοταχώς για την επισημοποίηση της διάσπασης με ορίζοντα το συνέδριο του Φεβρουαρίου - Εκκλήσεις για ανακωχή και παρέμβαση Τσίπρα από προεδρικούς

tsipras-filhs-arthrou
Ξεκάθαρος είναι πλέον ο διχασμός που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη και όσους διαφωνούν με τη στροφή που, όπως λενε, κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον νέο πρόεδρο, με πρώτο «χτύπημα» την απόφαση διαγραφής στελεχών όπως οι Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης και Δημήτρης Βίτσας.

Σε δηλώσεις, μάλιστα, που γίνονται σχεδόν με ρυθμό «πολυβόλου» τις τελευταίες ώρες και από τα δύο στρατόπεδα, διαφαίνεται ξεκάθαρα η τάση διάσπασης του κόμματος, η οποία, όπως λένε οι γνωρίζοντες των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνεται ολοένα και πιο εμφανής όσο πλησιάζουμε προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Δηλώσεις, άλλωστε, όπως του Νίκου Φίλη από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης και του Γιώργου Τσίπρα από την πλευρά των «νεοπροεδρικών» δείχνουν ότι το χάσμα είναι μεγάλο και δεν μπορεί να επουλωθεί καθώς για τους πρώτους «η ιστορία των διαγραφών δεν μαζεύεται και δημιουργεί μεγάλα ρήγματα» και για τους δεύτερους «υπάρχει ένα αίσθημα ιδιοκτησίας του κόμματος και πλέον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συντροφικής συζήτησης».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, αρχίζει και ιχνογραφείται η ρητορική με την οποία οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευτούν τους επόμενους μήνες, με πρώτη στάση την Κεντρική Επιτροπή και τελικό πεδίο σύγκρουσης το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Νίκο Φίλη ο Στέφανος Κασσελάκης έχει αναλάβει τον ρόλο και την αποστολή από «εξωπολιτικά κέντρα» να διαλύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, να τον «στρίψει» κεντροδεξιά και να τον κάνει ένα μικρό κόμμα που θα αποτελεί «τσόντα» σε μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα. Στον αντίποδα ο Γιώργος Τσίπρας κατηγόρησε τους διαφωνούντες ότι θέλουν να καταστρέψουν και να προκαλέσουν «τη μεγαλύτερη ζημιά» στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Κασσελάκη επειδή θέλουν να φτιάξουν νέο κόμμα.

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα οι παλαιοί «προεδρικοί» απευθύνουν έκκληση για ανακωχή ενώ παράλληλα «φουντώνει» η προτροπή προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει ως νησίδα ασφάλειας και πρωτίστως ισχυρός πόλος εξουσίας στο εσωκομματικό πεδίο. Πέραν των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών της «Ομπρέλας» και της νέας ηγετικής ομάδας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, οι εκκλήσεις προς τον Αλέξη Τσίπρα διατυπώνονται ανοιχτά πλέον από ουδέτερους βουλευτές και στελέχη που βιώνουν στιγμές απογοήτευσης και αγωνίας εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της εικόνας του κόμματος προς την κοινωνία.

Χαρακτηριστική η σημερινή δημόσια έκκληση από την πρώην υπουργό και αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, να σταματήσει ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ. «Θα ήθελα να κάνω μια έκκληση να σταματήσει αυτός ο διάλογος με τον τρόπο που γίνεται και αυτά τα αποτελέσματα τα οποία παράγονται, με τον τρόπο που παράγονται» είπε στο ΟΡΕΝ. Άλλωστε, «στα κόμματα δεν είμαστε εδώ, γιατί είμαστε μια παρέα. Στα κόμματα υπάρχουν συγκλίσεις, αποκλίσεις», σημείωσε, για να προσθέσει πως «θέλω, λοιπόν, και από εδώ να πω από σήμερα «σταματήστε!». «Σταματήστε!». Υπάρχει κόσμος, υπάρχει χώρα, υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν σύντροφοί μας» συμπληρώνοντας ότι «έγινε ό,τι έγινε μέχρι εδώ. Ας πάμε παρακάτω»

Παρέμβαση στην εκπομπή "Ώρα Ελλάδος" της τηλεόρασης του OPEN


Φίλης: Ο Κασσελάκης είναι σε αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωπολιτικούς παράγοντες

Μύδρους κατά του Στέφανου Κασσελάκη μετά την απόφασή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να τον διαγράψει από το κόμμα εξαπέλυσε το πρωί της Τρίτης ο Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «εκφυλισμό και γελοιοποίηση» σε σχέση με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που γνωρίζω είναι ότι ένα κόμμα που μπορεί ακόμα να προσφέρει στην κοινωνία ένα κόμμα της αριστεράς οδηγείται σε εκφυλίσμό και διάλυση» είπε ο κ. Φίλης.

«Είναι λυπηρό ότι τον ρόλο αυτό τον έχει αναλάβει ο κ. Κασσελάκης ένα πρόσωπο άγνωστο στο κοινό που έγινε μέλος πριν από έναν μήνα» συμπλήρωσε ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξής του στο ΟΡΕΝ είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι «έχει αποστολή διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ» από «εξωπολιτικούς παράγοντες».

Τον κάλεσε, μάλιστα, «να σέβεται το καταστατικό. Δεν βγήκε εν λευκώ πρόεδρος, βγήκε με ένα καταστατικό που ορίζει πως λειτουργεί το κόμμα». «Το να «απολύει» σαν να είμαστε εταιρεία και αυτός CEO με Twitter δεν είναι λειτουργία του κόμματος» συνέχισε ο κ. Φίλης

«Είναι προφανές ότι η επιλογή του κ. Κασσελάκη είναι επιλογή μετακόμισης του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους. Ο κόσμος δεν αποφάσισε αυτό αλλά ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία του κόμματος. Ο Κασσελάκης δεν πήρε εντολή να διαλύσει το κόμμα. Το κάνει επειδή αυτές είναι οι απόψεις του και εδώ υπάρχει ένα στοιχείο εξαπατάσης γιατί ο κόσμος δεν γνώριζε τις θέσεις του». «Πάει να γίνει μπαλαντέρ κόμμα σαν τον Γκένσερ της Γερμανίας και το περιγράφω με βάση τις απόψεις του ότι θέλει ένα κόμμα του κεφαλαίου» είπε για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwgfqm2m8m2h)


Ειδικά για τη διαδικασία μέσα από την οποία ανακοινώθηκε η διαγραφή του ιδίου, του Πάνου Σκουρλέτη και του Δημήτρη Βίτσα, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι «υπαρχει παλαιά εμπειρία στο κόμμα να διαγράφονται πρόσωπα με απλή εκφώνηση ονόματος» ενώ στην παρατήρηση ότι το έκανε ο Ανδρέας Παπανδρέου ο πρώην υπουργός είπε «ο Ανδρέας είχε φτιάξει προσωπικό κόμμα, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει κάνει το ίδιο».

«Δεν λύνονται οι πολιτικές διαφωνιές σε ένα κόμμα με διαγραφές και προγραφές. Ο Κασσελάκης ψηφίστηκε από 70.000 ανθρώπους. Ψηφίστηκε για να διαγράφει; Σε 2-3 μήνες θα είχαμε συνέδριο και αρχίζει με διαγραφές στελεχών που διαφωνούν;» αναρωτήθηκε ο Νίκος Φίλης

Οι διαγραφές επιταχύνουν τις εξελίξεις

Ερωτηθείς για το κείμενο της «Ομπρέλας» υποστήριξε ότι «είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επικαιροποιημένες. Άλλος λέει άλλα πράγματα στον ΣΕΒ». Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε για τον ΣΥΡΙΖΑ υπό την προεδρία Κασσελάκη ότι «αυτό που θα γίνει είναι ένας μικρό κόμμα χωρίς κύρος, μια σκια του κόμματος που προσέφερε στην χώρα».

«Όταν δημιουργείται μια ρωγμή στη φέρουσα ικανότητα του κόμματος όλοι σκέφτονται τι θα κάνουν. Δεν εξαγγέλουμε ίδρυση κόμματος, το τι θα κάνουμε είναι θέμα συλλογικής απόφασης» συμπλήρωσε ο Νίκος Φίλης ο οποίος, όμως, παρατήρησε ότι «αυτές (σ.σ. οι διαγραφές) είναι νέες εξελίξεις, επιταχύνουν τα πράγματα, κόβουν την πιθανότητα δεύτερων σκέψεων και δείχνουν ότι η αναστολή του συνεδρίου δεν ήταν για λόγους τεχνικούς αλλά για λόγους εκκαθάρισης του κόμματος και αυτο διώχνει τον κόσμο».

«Το κείμενο της "Ομπρέλας" δεν προαναγγέλλει αλλά οι εξελίξεις σπρώχνουν. Ήταν ένα κείμενο αγωνίας για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Οι διαγραφές επιταχύνουν, τι κάνουν; Αν το κλίμα είναι ασφυκτικό ενός αρρωστημένου αρχηγισμού που διαμορφώνει στο τέλος ένα μικρό κόμμα κεντροδεξιού προσανατολισμού;» επέμεινε στους προβληματισμούς του ο πρών υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κασσελάκης ψήφισε Μητσοτάκη το 2015, όχι εγώ

«Δεν ψήφισα Μητσοτάκη για πρόεδρο της ΝΔ, ο Κασσελάκης τον ψήφισε κατά δήλωσή του το 2015 και έχει αρθογραφήσει γι αυτό. Εγώ έδωσα μια συλλογική μαχη για να γίνει κυβέρνηση η αριστερά και με πονάει αυτό το κατάντημα. Πιστεύω ότι αυτή η ιστορία των διαγραφών δεν μαζεύεται και δημιουργεί μεγάλα ρήγματα και μια εικόνα έλλειψης σοβαρότητας» πρόσθεσε ο κ. Φίλης στο ίδιο πλαίσιο

«Στο κόμμα μας δεν διαγράφουμε τις διαφορετικές απόψεις. Γι αυτό είχαμε ένα συνέδριο μπροστά που συνεχώς το αναβάλλει ο κ. Κασσελάκης που θα γίνει χωρίς τους ανθρώπους που έχουν διαφορετικές απόψεις αφού τους διαγράφει και τους διασύρει. Πού ακούστηκε να τους διαγράφει μέσω Twitter από τις ΗΠΑ;» είπε ακόμα ο Νίκος Φίλης.

«Να δεχθώ ότι είναι ένα λαμπερό πρόσωπο και εμείς έχουμε ολοκληρώσει τον κύκλο μας. Αλλά δεν βγήκε εν λευκώ και τώρα εμφανίζεται να θέλει να φτιάξει ένα κόμμα Κασσελάκη» πρόσθεσε ενώ για όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για την υπερέκθεση σχολίασε «αν έχει βαρεθεί την υερπέκθεση το κόβεις και μιλάς για άλλα πράγματα».

«Βλέπω το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 12,7% λίγο πάνω από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Βλέπω ότι ότι ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και γι' αυτό δεν φταίει ο Φίλης ο Σκουρλέτης ο Τζουμάκας. Η επιλογή δεν είναι να διαγράφει τον κόσμο και μάλιστα αυτούς που δημιούργησαν την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Τσίπρας: Είναι προφανές ότι θέλουν νέο κόμμα

Για «πόλεμο καταστροφής» του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιώργος Τσίπρας απαντώντας στις δηλώσεις που έχουν κάνει στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης κ.α. υποστηρίζοντας ότι «είναι προφανές ότι πάνε για άλλο κόμμα».

«Το λένε καθαρά ότι πάμε για διάλυση. Δεν είναι θέμα διαφωνίας ή αντιπολίτευσης, υπάρχει μια μη αποδοχή της εκλογής Κασσελάκη από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ» είπε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «προσχηματικά» όσα λέγονται για τον νέο πρόεδρο του κόμματος.

«Ακόμα και αν ήθελε ο Κασσελάκης να το μεταλλάξουμε δεν έχουμε προλάβει να το κάνουμε σε έναν μήνα. Περίμεναν τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδοικητικών εκλογών για να ξεκινήσει ένας πόλεμος καταστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι προφανές» συνέχισε ο Γιώργος Τσίπρας.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwgisiyq7fe1)


Κατά την εκτίμησή του το άλλο κόμμα θα φτιάξουν τα στελέχη που κάνουν τις δηλώσεις αυτές λέγοντας χαρακτηριστικά «ε, δεν ανήκουν οι Φίλης Σκουρλέτης σε αυτούς που κάνουν απαράδεκτες δηλώσεις;».

Όπως είπε «οι κριτικές είναι ευπρόσδεκτες ειδικά αν γίνονται ιδιωτικά. Οι καθημερινές δηλώσεις είναι πόλεμςο στον ΣΥΡΙΖΑ».

Στο ερώτημα αν πρέπει τα στελέχη αυτά να διαγραφούν, ο Γιώργος Τσίπρας απάντησε «οι ίδιοι θέλουν να φύγουν. Υπάρχει ένα αίσθημα ιδιοκτησίας του κόμματος και πλέον δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συντροφικής συζήτησης».

Στο πλαίσιο αυτό έκανε λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση πολέμου καθώς θέλουν να φτιάξουν νέο κόμμα και γι' αυτό θέλουν τη μεγαλύτερη ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Κασσελάκη«

«Είναι καταθλιπτική κατάσταση που πρέπει να την ξεπεράσουμε. Υπήρχε όλος ο δημοκρατικός χώρος να μπουν οι διαφορετικές απόψεις. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ειλημμένη απόφαση να γίνεται ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ» επέμεινε ο Γιώργος Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο αν δεν περάσει η εισήγηση του Κασσελάκη για διαγραφή των τεσσάρων στελεχών «είναι δευτερεύον. Το βασικό είναι η Κεντρική Επιτροπή να επικυρώσει το πολιτικό σχέδιο να βγούμε στην κοινωνία».

Όπως σημείωσε «εάν υπάρχει 4ψηφιος αριθμός συντρόφων που θέλουν να αποχωρήσουν η διαγραφή δεν είναι λύση, να φύγουν. Όποιος θέλει να φτιάξει κόμμμα να φύγει τώρα, τι να έρθει στο συνέδριο και να μας ανακοινώσει το όνομα; Σεβαστό το να θες ένα νέο κόμμα, είναι, όμως, απαράδεκτο να θέλεις να καταστρέψεις το κόμμα που είσαι».

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cwgituix3x4x)


Θέλοντας να αποδομήσει, τέλος, τη ρητορική των διαφωνούντων ο διευθυντής της Κοινοβολευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «το μόνο που βρίσκουν είναι η ομιλία στον ΣΕΒ» συμπληρώνοντας: «αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ή αντιπολίτευση κατά καιρού μπορεί να δημιουργησαν μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν μπορείς να παίρνεις μια ομιλία στο ΣΕΒ και να λες ότι "ωπ υπάρχει στροφή". Το μεγάλο πρόβλημα, δηλαδή, είναι τα stock options;».

Ειδήσεις σήμερα:

Ματούλα: Μια ζωή στα άκρα και η dolce vita που είχε πικρό τέλος

«Πανηγυρίζει» ο Καρανίκας για τις διαγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ: «Επιτέλους τέλος!»

Στο φως αποσπάσματα από ανακρίσεις τρομοκρατών της Χαμάς: Μας υποσχέθηκαν $10.000 κι ένα διαμέρισμα για κάθε όμηρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης