Κασσελάκης στον ΣΕΒ: Στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ το «κεφάλαιο» θα είναι «χρήσιμο εργαλείο για ευημερία»

Κασσελάκης στον ΣΕΒ: Στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ το «κεφάλαιο» θα είναι «χρήσιμο εργαλείο για ευημερία»

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως Πρωθυπουργό να λέει σε πολίτη: «Pass δεν πήρες;» δήλωσε από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο Στέφανος Κασσελάκης

kasselakis_sev
Ένα πρώτο στίγμα για το οικονομικό του πρόγραμμα έδωσε από την Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, εξαπολύοντας παράλληλα δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιέγραψε το «επόμενο στάδιο» του κόμματός του ως αυτό που το «κεφάλαιο» περνά από την δαιμονοποίηση στην ανάδειξή του σε εργαλείο ευημερίας, περιέγραψε το τρίπτυχο του σχεδίου του για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική συνοχή, ενώ υπεραμύνθηκε της προστασίας των εργασιακών σχέσεων, προαναγγέλλοντας την επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης.

Ο κ. Κασσελάκης αποτίμησε ως το «μεγαλύτερο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου», αλλά και το στοίχημα της επιχειρηματικής κοινότητας την προσέλκυση «των μυαλών του έθνους» στους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους, λέγοντας προς τους εκπροσώπους τους πως ζητούμενο είναι «πώς θα τα ανταμείψετε για να τα κρατήσετε. Και πώς θα καλλιεργήσετε νέες, σύγχρονες, νοοτροπίες από κοινού με τους εργαζόμενους». «Διότι σε μια Ελλάδα που δεν αποκηρύσσει τα χαστούκια και τον ρατσιστικό λόγο, εσείς είστε εκείνοι που μπορείτε να κάνετε τη διαφορά στην καθημερινότητα» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με φόντο την ομοφοβική επίθεση εναντίον του από τον Αχιλλέα Μπέο, παραθέτοντας παράλληλα την τρέχουσα οικονομική εικόνα της χώρας, κατά την ανάγνωσή του.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cw4pbar413ox)


Όπως υποστήριξε, «είμαστε πρωταθλητές και στο κόστος του ηλεκτρισμού, και για νοικοκυριά αλλά και για εσάς....το ξέρετε καλά αυτό. Απλά τυχαίνει και είμαστε 13οι στους 27 χάρη στα Pass…. Τα οποία πληρώνονται από ποιον; Πληρώνονται από τα νέα παιδιά αυτού του τόπου που προσπαθεί να μην λέγεται Ψωροκώσταινα...», περιέγραψε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «πρακτικές που ξεκάθαρα ευνοούν τα ολιγοπώλια».

Στον αντίποδα, «στα στοιχεία της Eurostat για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είμαστε 26 στους 27, μόνο πάνω από τη Βουλγαρία», όπως ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, προσθέτοντας παράλληλα πως «είμαστε μια χώρα που κατατάσσεται χαμηλά στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Καινοτομίας (80,2% του μέσου όρου της Ε.Ε.) και που οι ελληνικές επιχειρήσεις δαπανούν το 0,59% του ΑΕΠ για Έρευνα και Ανάπτυξη έναντι 1,42% των ευρωπαϊκών».

Κλείσιμο
Την ίδια ώρα, εγκάλεσε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική απέναντι σε πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, λέγοντας πως «δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου ως Πρωθυπουργό να λέει σε πολίτη: «Pass δεν πήρες;». Είναι άκρως εξευτελιστικό». Με μελανά χρώματα περιέγραψε και τη διαδικασία απονομής Δικαιοσύνης, την οποία χαρακτήρισε ως «τον παγκόσμιο ασθενή της χώρας», προσδιορίζοντας τον μέσο χρόνο επίλυσης των δικαστικών διαφορών στην Ελλάδα σε 1,711 μέρες! «Είναι ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία να μην μπορεί ο απλός πολίτης να νιώθει ότι το τελευταίο αποκούμπι του είναι η Δικαιοσύνη», όπως σημείωσε, για συμπληρώσει πως «είναι και ντροπή το να «ξεδοντιάζεις» τη Δικαιοσύνη με τις πράξεις σου ως κυβέρνηση», κάνοντας λόγο για «απόπειρα επηρεασμού του κου. Τζενερίκου. Προσωπικές επιθέσεις στον κ. Ράμμο. Αλλαγή του Δ.Σ της ΑΔΑΕ χωρίς διαβούλευση με 2 ψήφους της ακροδεξιάς» και αναφορές στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

«Μην αναρωτιέστε λοιπόν για ποιον λόγο δεν τα παιδιά μας από το εξωτερικό. Αυτά βλέπουν. Και τα βλέπουν να γίνονται από τους Αμερικανοσπουδαγμένους αιρετούς της 41% παντοδυναμίας, και φοβούνται» παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συνέχισε, λέγοντας πως «εάν οι πολίτες με τιμήσουν και μου αναθέσουν τη διακυβέρνηση της χώρας, ποτέ - μα ΠΟΤΕ- δε θα ασκήσω την παραμικρή επιρροή στη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». «Όπως επίσης ΠΟΤΕ δε θα συνδιαλλαγείτε μαζί μου για άδειες που θα διευκολύνουν αθέμιτα την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων σας. Μην με προσεγγίσει κανείς – θα το βγάλω δημόσια στον κόσμο που με εμπιστεύεται κάθε μερα», δεσμεύτηκε.

Εστιάζοντας, ακόμη, στην ανάγκη σεβασμού της προστασίας του περιβάλλοντος από την επιχειρηματική κοινότητα, «έχουμε τεράστιο πρόβλημα με την Κλιματική Αλλαγή. Είναι το μεγάλο στοίχημα της ανθρωπότητας για τον 21ο αιώνα» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, φέροντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλία. «Έχω πάει τρεις φορές στην Θεσσαλία τις τελευταίες εβδομάδες. 3 στους 4, δεν έχουν λάβει αποζημίωση. Αλλά και αποζημίωση να πάρουν, πώς θα αρχίσουν να ξελασπώνουν τα σπίτια τους; Το μέλλον τους;» διερωτήθηκε και επισήμανε προς τα μέλη του ΣΕΒ πως «ξέρετε πολύ καλά ότι η βελτίωση στην αναλογία χρέους / ΑΕΠ έχει προκύψει λόγω πληθωρισμού».

Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά, «πιστεύω ότι το δημόσιο χρέος είναι σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα τακτοποιημένο (με όρους εξυπηρέτησης) και το ιδιωτικό χρέος θα το αντιμετωπίσει με πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος η ολοκληρωμένη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατατέθηκε προεκλογικά στην ελληνική κοινωνία και την οποία θα φροντίσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα να την παρουσιάσουμε εκ νέου αναλυτικά» προανήγγειλε ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «έξυπνη μηχανική που θα τεθεί με άλλους όρους στον δημόσιο διάλογο» και «θα επιφέρει ένα τριπλό win: για τους δανειολήπτες, για τις τράπεζες/επενδυτές, για την οικονομία», επισήμανε.

Με ζητούμενο την κοινωνική συνοχή, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έκανε εκτενή αναφορά στις σχέσεις εργοδότη – εργαζόμενου είναι καθοριστικές, εξηγώντας πως «η Σύγχρονη Αριστερά αναγνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η λέξη «κεφάλαιο» δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση». «Και η λέξη «εργασία» πρέπει να είναι προτροπή για «ΣΥΝ-εργασία»....για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης», όπως περιέγραψε.

Αναφερόμενος στην προσωπική οπτική του απέναντι στις εργασιακές σχέσεις, «μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης» ανέφερε ο κ. Κασσελάκης, όπως και τις προτάσεις του για την «θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης». «Έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας. Αυτό σημαίνει έμπρακτη ΣΥΝ-εργασία» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, αναφέροντας παράλληλα πως «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Φυσικά διευκολύνοντας το νομικό πλαίσιο. Αλλά και στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώρηση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας».

«Δεν είναι δυνατόν να καταργούμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης»

Την ίδια ώρα, «το νέο κοινωνικό συμβόλαιο όμως αρχίζει με την οικοδόμηση ενός σταθερού πλαισίου εργασιακών σχέσεων. Δεν είναι δυνατόν να καταργούμε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ειδικά σε μία χώρα με αδύναμη δικαιοσύνη και βαθιές προκαταλήψεις». «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλουμε δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, αλλά με δήθεν πληρωμή σε ρεπό, να διπλασιάζουμε τις φθηνές υπερωρίες, να καταργούμε το ΣΕΠΕ με την μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένες αρμοδιότητες, να αποδυναμώνουμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε μια χώρα της Ευρωζώνης με πολύ χαμηλές απολαβές», όπως υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης.

«Αυτά δεν είναι συνταγή για βιώσιμο κοινωνικό συμβόλαιο και για εύρωστη κοινωνία με διάχυση της ανάπτυξης. Απλά – δεν – είναι» σχολίασε, ενώ χαρακτήρισε ως «κερασάκι στην τούρτα» τον πρόσφατο νόμο Γεωργιάδη, ο οποίος «συνεχίζει και επιτείνει την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την επιβολή επισφαλών ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Κατάργηση της εικονικής εργολαβίας

Στο πλαίσιο αυτό, «πρέπει να θεσπίσουμε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας» προανήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, εξαγγέλλοντας:

· ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο - στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης.

· Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

· Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.

· Κατοχύρωση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Σε προσωπικούς τόνους, «να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα: της ΣΥΝ-εργασίας» υποστήριξε ο κ. Κασσελάκης, παρατηρώντας ότι «δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε για την τύχη των μεσαίων, των μικρών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων». «Το «κεφάλαιο» είναι απλά ένα εργαλείο - το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε επ’ ωφελεία όλων» σημείωσε, παρουσιάζοντας τις προτάσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται ως ολοκληρωμένες πολιτικές:

1.- Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2- Η αξιοποίηση και κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ως προς την ένταξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο διεθνές περιβάλλον, «στην ουσία υποστηρίζουμε ένα μοντέλο καταδικασμένο με όρους παγκόσμιου ανταγωνισμού, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις που δεν οφείλονται σε κυβερνητικές παρεμβάσεις» δήλωσε ο κ. Κασσελάκης, παρουσιάζοντας το τρίπτυχο του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το οποίο περιλαμβάνει:

· Σχέδιο οριστικής διαχείρισης και ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων και των καταναλωτών ώστε να βελτιωθεί η ταχύτητα και ο όγκος της κυκλικότητας της οικονομίας.

· Η στροφή μεγάλου μέρους του ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην ανάπτυξη πρότυπης καθετοποιημένης παραγωγής, και

Στην επένδυση του κράτους, των Ελλήνων βιομηχάνων νέων και παλιών, και μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που ηγούνται σε κάθε κλάδο προκειμένου στην Ελλάδα να παράγονται κρίσιμα τμήματα των προϊόντων που διακινούνται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και απαιτούν υψηλή ποιότητα τεχνογνωσίας, εξειδίκευση και μικρή απόσταση από τις αναπτυγμένες βιομηχανικά ευρωπαϊκές χώρες.

«Όραμά μας είναι μια Ελλάδα παραγωγός και όχι καταναλωτής» αντέτεινε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση πως «δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους». «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δραστική μείωση της σπατάλης, πάταξη της χρόνιας διαπλοκής, και γενναίες τομές στην ποιότητα των θεσμών μας», δήλωσε.

«Έχετε απέναντί σας τον Πρόεδρο μιας Αριστερής παράταξης. Συγχρόνως, έχετε απέναντι σας έναν αριστερό επιχειρηματία ο οποίος έζησε το δικό του αναπτυξιακό όνειρο – δυστυχώς εκτός Ελλάδας – και καταλαβαίνει την αξία του ρίσκου που παίρνετε κάθε μέρα» είπε, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, λέγοντας πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία».

Επιπλέον, «σε αυτό το νέο στάδιο της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, θα στελεχώσω την ομάδα μου με ικανούς ανθρώπους, που προέρχονται από την εργασία και την οικονομία, που έχουν ενσυναίσθηση και καθαρά χέρια, και που θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια στον τόπο τους» εξήγγειλε ο κ. Κασσελάκης, δεσμευόμενος ότι «εμείς θα είμαστε η παράταξη της αποκεντρωμένης ανάπτυξης για όλους».
Ειδήσεις σήμερα

Μητσοτάκης: Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται, η τρομοκρατική δράση δεν μπορεί να μένει χωρίς απάντηση

Επαναπατρίστηκαν οι τελευταίοι 90 Έλληνες επισκέπτες από το Ισραήλ


Πρώτη αποτίμηση: Κερδισμένοι και χαμένοι από την έκρηξη της βίας στη Μέση Ανατολή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης