Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ την ερχόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα θα υποδεχτώ στην Κύπρο τον Έλληνα και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, επισημαίνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

xristodoulidis
Το ζήτημα της πιο ενεργής συμμετοχής της ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού τέθηκε στο περιθώριο των συναντήσεων που έλαβαν χώρα στη Σύνοδο ΕΕ-CELAC, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης. Σημείωσε, επίσης, ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να βρεθούν στην Κύπρο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Έχω ενημερωθεί διεξοδικά από τον καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φυσικά τον Έλληνα πρωθυπουργό για τα όσα συζητήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία. Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για αυτά που έχω ακούσει. Καταγράφω το ενδιαφέρον της Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων, είναι κάτι το οποίο στηρίζουμε, είναι κάτι το οποίο υποστηρίζουμε. Είναι κάτι που εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της δικής μας πρότασης, της δικής μας προσέγγισης. Με ικανοποίηση άκουσα ότι αυτή η ενίσχυση των σχέσεων περνά μέσα και από ουσιαστικές εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί κατά πόσον αυτές οι δηλώσεις, η έκφραση ενδιαφέροντος, θα συνοδευτεί και από συγκεκριμένες κινήσεις που, επαναλαμβάνω, σχετίζονται άμεσα με το Κυπριακό. Εγώ, θέλω να το πω, έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία για τις εξελίξεις», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος επεσήμανε ότι, «συνεχίζονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θεωρώ ότι θα κορυφωθούν στην Νέα Υόρκη και αναλόγως του αποτελέσματος στη Νέα Υόρκη θα δούμε και ενδεχομένως και μακάρι να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και τον Οκτώβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όλα θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες και όχι απλά τις προθέσεις. Είμαι εδώ να εργαστώ πλέον επί συγκεκριμένων εξελίξεων που αφορούν την επανέναρξη των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, με έναν ενισχυμένο ρόλο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και το ενδιαφέρον της Τουρκίας για να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχω τη χαρά να υποδεχτώ στην Κύπρο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα υποδεχτώ και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις αλλά και τριμερής συνάντηση. Ειδικότερα με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα καθορίσουμε και τη στρατηγική για τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Σε ερώτηση εάν υπάρχει κάποια ένδειξη για τις θέσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το Κυπριακό πέρα από ευρωτουρκικές σχέσεις, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε πως είναι «σημαντικό ότι αντιλαμβάνεται ο Τούρκος Πρόεδρος, πάντα στη βάση της ενημέρωσης που έχω λάβει από τα διαμειφθέντα, την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος και στο Κυπριακό, την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Όλα αυτά θα τα δούμε στην πράξη και ειλικρινά πιστεύω, ελπίζω, ευελπιστώ να υπάρξουν τέτοιες συγκεκριμένες εξελίξεις».




Ειδήσεις σήμερα:

Πνιγμοί, η νούμερο ένα αιτία θανάτου μικρών παιδιών - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Απόβαση εφοριακών σε νησιά - «Σύννεφο» το «κάρφωμα» για καφετέριες, φαρμακεία και μίνι - μάρκετ

«Του έβαλα λαδάκι στα εκζέματα» λέει ο ιερέας στη Ρόδο για τον τουρίστα που άλειψε γυμνό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης