Πόσα θα παίρνουν οι βουλευτές και τι προνόμια θα έχουν

Πόσα θα παίρνουν οι βουλευτές και τι προνόμια θα έχουν

Αποζημίωση 7.000 ευρώ τον μήνα, που αν συνδυαστεί με τις άλλες παροχές αγγίζει μέχρι και τις 20.000 ευρώ - Αφορολόγητο έως και το 45% των εσόδων - Δείτε αναλυτικά τα προνόμια  

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
vouli_pronomia_xr
Το «κρυφό» εγχειρίδιο με τα «προνόμια» που θα τους ακολουθούν για τα επόμενα 4 χρόνια παρέλαβαν οι 100 βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά. Πρόκειται για αναλυτικό ενημερωτικό οδηγό 47 σελίδων που καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις δεκατρείς παροχές σε χρήμα και είδος που δικαιούνται τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας, τις κρατήσεις που θα υποστούν και τα επαγγελματικά, οικονομικά ασυμβίβαστα που τους επιβαρύνουν.

Μεταξύ άλλων, καταγράφεται το ύψος της βουλευτικής αποζημίωσης, το είδος των επιδομάτων, τα χαρακτηριστικά των βουλευτικών αυτοκινήτων και ο αριθμός των συνεργατών που δικαιούνται. Παράλληλα, τους ενημερώνει για τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να κάνουν ώστε η βουλευτική αποζημίωση να τους καταβληθεί χωρίς καθυστερήσεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ορκωμοσία οι νέοι βουλευτές των Σπαρτιατών και της Νίκης που πολιτεύτηκαν καταγγέλλοντας το πολιτικό σύστημα και τα κοινοβουλευτικά προνόμια έκαναν ουρές έξω από το τραπεζικό κατάστημα που λειτουργεί εντός του Μεγάρου της Βουλής για να ανοίξουν νέο λογαριασμό μισθοδοσίας.

Βουλευτική αποζημίωση

Σύμφωνα με τον οδηγό που παρουσιάζει το «Πρώτο Θέμα», η βασική πηγή εισοδήματος για τα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας είναι η βουλευτική αποζημίωση, το ύψος της οποίας έχει διαμορφωθεί στις 5.135,04 ευρώ. Από το συγκεκριμένο ποσό αφαιρούνται μεν οι ασφαλιστικές εισφορές και οι κρατήσεις για την ενίσχυση των κομματικών ταμείων, αλλά προστίθεται μια σειρά από άλλα προνόμια που καταβάλλονται σε χρήμα ή σε είδος. Στο τέλος του μήνα το ποσό που αθροιστικά καταλήγει στην τσέπη μπορεί να αγγίξει τις 7.000 ευρώ, ενώ αν συνυπολογιστεί και η αξία των παροχών σε είδος, το τελικό ποσό διαμορφώνεται περίπου σε 20.000 ευρώ τον μήνα. Οπως προκύπτει μάλιστα από τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, ποσοστό έως και 45% των συνολικών βουλευτικών εισοδημάτων παραμένει αφορολόγητο.

Οι παροχές και οι ατέλειες σε χρήμα

Το σύνολο των πολιτικών αρχηγών και των κοινοβουλευτικών ομάδων δικαιούνται γραφεία στο κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου, ενώ οι βουλευτές επαρχίας παίρνουν προσωπικά γραφεία πλήρως εξοπλισμένα σε ένα από τα τρία ακίνητα που μισθώνει η Βουλή πέριξ του κεντρικού Μεγάρου, καταβάλλοντας περίπου 3,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πέραν αυτών, η Βουλή καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των λειτουργικών δαπανών (αναλώσιμα, ενοίκιο, λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.ά.) των πολιτικών γραφείων που διατηρούν οι βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες. Συγκεκριμένα, οι βουλευτές Επικρατείας, Α’ Αθήνας, Βόρειου, Δυτικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, καθώς και εκείνοι της Α’ και Β’ Πειραιά επιδοτούνται με 664,99 ευρώ μηνιαίως, ενώ οι βουλευτές επαρχίας με 831,36 ευρώ.
voyli_foto_2

Η απόσταση των εκλογικών περιφερειών με την πρωτεύουσα καθορίζει και το ύψος των εξόδων κίνησης που παρέχει το Κοινοβούλιο στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπείας. Ειδικότερα, οι Επικρατείας και Λεκανοπεδίου λαμβάνουν 291 ευρώ τον μήνα αποκλειστικά για τα καύσιμα του βουλευτικού τους Ι.Χ. που παρέχεται δωρεάν.

Το ίδιο χρηματικό ποσό συν ένα δωρεάν αεροπορικό εισιτήριο μετ’ επιστροφής κάθε εβδομάδα παίρνουν και οι βουλευτές περιφερειών που διαθέτουν αεροδρόμια (Εβρου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Α’ Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κοζάνης, Λέσβου, Σάμου, Χανίων, Χίου).

Για τους βουλευτές των οποίων οι περιφέρειες είναι κοντά στην πρωτεύουσα καταβάλλεται ποσό 389 ευρώ (Αργολίδας, Ανατολικής & Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας, Ημαθίας, Κιλκίς, Κορινθίας, Λασιθίου, Ξάνθης, Ροδόπης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Σερρών, Χαλκιδικής, Δράμας, Β’ Θεσσαλονίκης). Οσοι εκλέγονται σε πιο απομακρυσμένες περιοχές λαμβάνουν 486 ευρώ (Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Αρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ευρυτανίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Καστοριάς, Λακωνίας, Λαρίσης, Μαγνησίας, Πρεβέζης, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Λευκάδας, Μεσσηνίας). Τέλος, οι βουλευτές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου εισπράττουν 648 ευρώ.

Κλείσιμο
Επιπροσθέτως, το σύνολο των βουλευτών, ανεξάρτητα από την εκλογική τους περιφέρεια, βλέπουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό να καταβάλλονται μηνιαίως μαζί με την αποζημίωση και τα λοιπά επιδόματα, άλλα 909,31 ευρώ για την κάλυψη ταχυδρομικών τελών. Επίσης, βασική πηγή ενίσχυσης του μηνιαίου εισοδήματος αποτελούν οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, καθώς κάθε συμμετοχή αποζημιώνεται με 75 ευρώ. Για παράδειγμα, βουλευτής που συμμετέχει σε δύο συνεδριάσεις επιτροπών ανά εβδομάδα λαμβάνει έξτρα 600 ευρώ τον μήνα.
vouli_pronomia

Οι παροχές σε είδος

Αναφορικά με τις παροχές σε είδος, η Βουλή, πέραν των χρημάτων που δίνει για την ενοικίαση γραφείων, καταβάλλει άλλα 2,7 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τη μίσθωση του στόλου των βουλευτικών Ι.Χ. Οι βουλευτές Επικρατείας και του Λεκανοπεδίου, πλην εκείνων της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, δικαιούνται Ι.Χ. έως 1.600 κ.ε. με μηνιαίο μίσθωμα έως του ποσού των 450 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι μπορούν να επιλέξουν Ι.Χ. έως 1.800 κ.ε. και έως του ποσού των 765 ευρώ τον μήνα. Τα τελευταία χρόνια παρέχεται και η επιλογή των ηλεκτροκίνητων Ι.Χ. προς όλους τους βουλευτές, με το μηνιαίο μίσθωμα να πηγαίνει στα 765 ευρώ.Για τον λόγο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο γκαράζ του Κοινοβουλίου ώστε να δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης.

Στους βουλευτές των οποίων οι εκλογικές περιφέρειες διαθέτουν αεροδρόμιο παρέχονται δωρεάν 52 αεροπορικά εισιτήρια μετ’ επιστροφής για να πηγαινοέρχονται μία φορά την εβδομάδα στην εκλογική τους βάση, ενώ στους υπόλοιπους καλύπτονται πλήρως τα έξοδα διοδίων.

Ολοι οι βουλευτές δικαιούνται ατελώς μέχρι 8 σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις ή δωρεάν πάγιο έως 4.960 ευρώ τον χρόνο.

Δικαιούνται, επίσης, βουλευτικό κινητό τηλέφωνο με δωρεάν πάγιο έως 117 ευρώ τον μήνα. Η Βουλή καλύπτει και τα έξοδα διαμονής για όλους τους βουλευτές που δεν έχουν δική τους κατοικία στην πρωτεύουσα ή στις εκλογικές τους περιφέρειες. Το ποσό ανέρχεται μέχρι 1.000 ευρώ τον μήνα, στην περίπτωση που ο βουλευτής επιλέξει να μισθώσει διαμέρισμα ή έως 1.200 ευρώ τον μήνα στην περίπτωση που επιλέξει να μείνει σε ξενοδοχείο.

Επιπλέον, όλοι οι βουλευτές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τους στενούς τους συνεργάτες, τον μισθό των οποίων καλύπτει η Βουλή. Ειδικότερα, μπορούν να επιλέξουν μέχρι δύο επιστημονικούς συνεργάτες - μετακλητούς, οι οποίοι θα είναι τουλάχιστον κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών και άριστοι γνώστες ξένης γλώσσας και μέχρι 3 αποσπασμένους από το Δημόσιο.

Δικαιούνται επίσης τουλάχιστον έναν αστυνομικό που επιλέγουν οι ίδιοι. Εάν δε οι βουλευτές έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν υπουργοί ή έχουν γίνει στόχοι επιθέσεων, οι ίδιοι ή τα πολιτικά τους γραφεία, ο αριθμός της προσωπικής τους φρουράς αυξάνει σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι κρατήσεις στις αποδοχές από τα κόμματα
IMG_20230705_173952

Η βουλευτική αποζημίωση υπόκειται μηνιαίως σε μια σειρά κρατήσεων. Οι κρατήσεις υπέρ κόμματος διαφέρουν ανάλογα με τις κεντρικές αποφάσεις των ηγεσιών και μπορούν να φτάσουν έως το 20% της αποζημίωσης. Για τους βουλευτές της Ν.Δ. η κράτηση ανέρχεται σε 770 ευρώ τον μήνα (15%), του ΣΥΡΙΖΑ σε 1.027 ευρώ (20%), του ΠΑΣΟΚ 867,56 ευρώ (17%) και της Ελληνικής Λύσης σε 1.000 ευρώ (19,5%). Για την ενίσχυση του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας βουλευτών και ευρωβουλευτών καταβάλλονται μηνιαίως 50 ευρώ, ενώ νεοεκλεγμένοι δίνουν άλλα 200 ευρώ άπαξ τον πρώτο μήνα.

Δάνεια

Στην πορεία, βέβαια, έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν και να λάβουν άτοκα δάνεια έως και 15.000 ευρώ. Παράλληλα, οι βουλευτές καταβάλλουν εισφορά αλληλεγγύης, ενώ όσοι έχουν εκλεγεί πριν από τις 12/11/2012 δικαιούνται βουλευτική σύνταξη και καταβάλλουν μηνιαίως για κλάδο σύνταξης Δημοσίου 6,67% επί της βουλευτικής αποζημίωσης και 2,55% για υγειονομική περίθαλψη. Οσοι εξελέγησαν μετά τις 12/11/2012 ασφαλίζονται υποχρεωτικά στους φορείς που άνηκαν προτού αποκτήσουν τη βουλευτική ιδιότητα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης