ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου μετά τη δεινή ήττα

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου μετά τη δεινή ήττα

Η σημερινή συνεδρίαση είναι ο πρώτος σταθμός στην απολογιστική πορεία που περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου

tsipras
Απτόητα παρά το ναυάγιο της απλής αναλογικής, το οποίο συνετέλεσε καθοριστικά κατά την Κουμουνδούρου στη δεινή εκλογική ήττα της, εμφανίζονται ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει νέο πεδίο σύμπλευσης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, με ορίζοντα τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την αρχή του… φλερτ ενόψει φθινοπώρου έκανε ο Συντονιστής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Διονύσης Τεμπονέρας, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα της συνεργασίας των δύο προοδευτικών κομμάτων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Κατά τον κ. Τεμπονέρα, «η Αριστερά και η Κεντροαριστερά με πρώτο σημείο καμπής τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να συναινέσουν προκειμένου να μην επιτρέψουμε η ΝΔ να βάλει ακόμα πιο γερά θεμέλια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα», ζητώντας να δημιουργηθεί «ένα πλατύ δημοκρατικό μέτωπο απέναντι σε μια Δεξιά η οποία έρχεται με διαθέσεις τις οποίες ήδη έχει δείξει».

Όπως εξήγησε ο κ. Τεμπονέρας, «το μέτωπο θα προκύψει με όλους εκείνους τους δημοκρατικούς πολίτες οι οποίοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται τον πολιτικό συσχετισμό που έχει σχηματιστεί και είναι εξαιρετικά αρνητικός για όλη την κοινωνία, για να υπογραμμίσει με νόημα πως «όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή».

Στον αντίποδα, της αυτόνομης καθόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις αυτοδιοικητικές εκλογές υπεραμύνθηκε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης, λέγοντας πως «ο στόχος μας -και με δεδομένη την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστούμε- είναι να έχουμε ισχυρή καταγραφή στις Περιφέρειες και τους μεγάλους Δήμους, να μη βαφτεί και πάλι ο χάρτης μπλε και να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Αυτοδιοίκηση». Στην κατεύθυνση αυτή, «ο επόμενος σταθμός, που θα είναι και ένα crash test για μας, θα είναι οι ευρωεκλογές. Ο στόχος είναι μια ισχυρή ανάκαμψη, που θα μας επιτρέψει, σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής – καθώς χάθηκε πια, για δεκαετίες ενδεχομένως, η ιδέα των κυβερνήσεων συνεργασίας, να διεκδικήσουμε να είμαστε πολύ καλύτεροι, πιο πειστικοί, πιο οργανωμένοι και αποτελεσματικοί, μιλώντας τη γλώσσα του παρόντος και του μέλλοντος, η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», κατέληξε ο κ. Παπαδημούλης.

Επιφυλακτική η «Ομπρέλα»

Στο… τεχνικό επίπεδο παραπέμπουν, την ίδια ώρα, στελέχη της «Ομπρέλας» αναφορικά με την πιθανότητα κοινής καθόδου ΣΥΡΙΖΑ -ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Στελέχη της παρατηρούν ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές βρίσκεται κανείς αντιμέτωπος με συνδυασμούς που δηλώνουν «στη συντριπτική πλειοψηφία τους θεωρητικά ανεξάρτητοι», αλλά στην πράξη συνυπάρχουν, ωστόσο, πολιτικές προτιμήσεις διαφόρων κατευθύνσεων, θολώντας για λόγους εκλογικού ανταγωνισμού το πολιτικό μήνυμα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε συζήτηση περί αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρείται πολυτέλεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πριν ολοκληρωθεί η εσωκομματική συζήτηση για τον οδικό χάρτη ανασυγκρότησης του κόμματος, ο οποίος θα αρχίσει να ξεδιπλώνεται μέχρι τα τέλη της εβδομάδας, αρχής γενομένης από σήμερα στις 11 το πρωί, οπότε συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά την ήττα και με διευρυμένη σύνθεση, το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό στην απολογιστική πορεία που περιέγραψε ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας το βράδυ των εκλογών της 25ης Ιουνίου. Ο ίδιος, μάλιστα, επέλεξε για την δρομολόγηση των εσωκομματικών αλλαγών να απέχει – για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια- από την Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στην οποία μετέχει ως παρατηρητής. Αντιθέτως, παρών στις διαδικασίες της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αναμένεται να προσέλθει στις εργασίες της αναπτερωμένος από την αύξηση των δυνάμεων του κόμματός του στις τελευταίες εκλογές.

Αποστάσεις από το χρίσμα της Αθήνας

Κλείσιμο
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ ετοιμάζεται να διαδραματίσει ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης στην νέα Βουλή, επενδύοντας στην ακόμη μεγαλύτερη άνοδο των ποσοστών και της απήχησής του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στελέχη του σχολίαζαν ως εκτός πλαισίου κάθε συζήτηση περί κοινής καθόδου με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στους δήμους και τις περιφέρειες, όταν η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να διατηρεί διαχρονικά και επιδραστικά ερείσματα, όπως και σημαντική εκπροσώπηση σε επίπεδο προσώπων και συνδυασμών που ηγούνται των τοπικών κοινωνιών ανά την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, όταν αντιδράσεις συναντά η Κουμουνδούρου ακόμη και σε εκείνες τις περιπτώσεις που έσπευσε η ίδια να δώσει χρίσμα, όπως στην περίπτωση της υποψηφιότητας του μπασκετμπολίστα, Νίκου Παππά για το δήμο Αθηναίων. Ο τελευταίος έσπευσε χθες να αποστασιοποιηθεί δημόσια από την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο Απρίλιο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει την προσπάθεια του, προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο Αθηναίων. Μιλώντας, ωστόσο, ο κ. Παππάς στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δήμο, αλλά και στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να τον στηρίξει. «Ο κύριος Αλέξης Τσίπρας με στήριξε δημόσια. Από εκεί και πέρα, είναι ένα κόμμα που ουδέποτε είχα καμία αλληλεπίδραση στο παρελθόν. Μάλιστα διάφορες κινήσεις του δεν με εξέφραζαν απόλυτα. Παρόλα αυτά εκτιμώ ότι είδαν σε εμένα ένα πρόσωπό που μπορεί να κάνει καλύτερη αυτή την πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς, καθιστώντας δημόσια σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι ένα κόμμα που δεν τον εκφράζει απόλυτα.

Ειδήσεις σήμερα:

Επιχείρηση «κάθαρσης» σε στρατό και σώματα ασφαλείας ξεκίνησε ο Πούτιν μετά την ανταρσία

Πρώτη ματιά μέσα στον «υγρό τάφο» του Titan


Μεσημεριανές μπόρες με... 35άρια - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης