Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Δεν ζητάμε δεύτερη, αλλά την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Δεν ζητάμε δεύτερη, αλλά την πρώτη ευκαιρία για να κυβερνήσουμε χωρίς μνημόνια

«Δεν θα προσλαμβάνουμε αστυνομικούς αλλά καθηγητές στα πανεπιστήμια» - Δείτε βίντεο

tsipras-syntagma-1
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα πριν από τηις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Δείτε βίντεο:

Ομιλία στο Σύνταγμα


Περιγράφοντας τη συγκέντρωση ως την “μεγαλύτερη απόδειξη ότι η ελπίδα έχει γίνει πια απόφαση” ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ελληνικός λαός “δεν αντέχει άλλα 4 χρόνια αδιαφορίας και εξαπάτησης. Άλλα 4 πέτρινα χρόνια”, κάνοντας ακόμη λόγο για “αδικία, διαφθορά και έπαρση της εξουσίας”.

“Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν”

Εξαπολύοντας μετωπική επίθεση στον Πρωθυπουργό, “συμβουλεύω τον κο Μητσοτάκη, να αρχίσει να πακετάρει στο Μαξίμου. Να αρχίσει να ξηλώνει τα καλώδια του πρέταντορ.Και τα πειστήρια του εγκλήματος” τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε λέγοντας πως “από Δευτέρα μια προοδευτική κυβέρνηση θα αναλάβει το δύσκολο έργο να αποκαταστήσει τις πληγές που αφήνουν πίσω τους 4 χρόνια Μητσοτάκη”. Στην ίδια κατεύθυνση, “τον προειδοποιούμε λοιπόν. Το φως της αλήθειας θα σκεπάσει το σκοτάδι. Και υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν” παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, για να συμπληρώσει πως “η προοδευτική κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να χυθεί φως στο έγκλημα” και “δε χρειάζεται κανένας ειδικός σκοπός για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη και η λογοδοσία των υπαιτίων του παρακράτους δεν είναι ειδικός σκοπός”, όπως είπε.

Παράλληλα, “αν ένα είναι το βασικό χαρακτηριστικό του κ. Μητσοτάκη αυτά τα 4 χρόνια, αυτό είναι ότι δε νοιάζεται” σχολίασε ο κ. Τσίπρας και υποστήριξε πως “ αυτό που έγινε με τη τραγωδία των Τεμπών, ομολογώ ότι ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Τέτοια συναισθηματική αδιαφορία, τέτοιο κυνισμό, τέτοια αναισθησία δε μπορούσαμε να φανταστούμε”, δήλωσε. Ο ίδιος έκανε λόγο για “προσβολή του κυρίου Μητσοτάκη στους συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν. Στην περιφρόνηση του πένθους”, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για “μέγιστη και ασυγχώρητη ασέβεια στις παραδόσεις του λαού μας”.

Απευθυνόμενος, όχι μόνο στους προοδευτικούς πολίτες, αλλά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, “διαφωνούμε, αλλά τους σεβόμαστε” υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, περιγράφοντας για τον Πρωθυπουργό πως “σας ζητάει σήμερα να του δώσετε ψήφο – συγχωροχάρτι. Για να ξεπλυθεί και να πράξει πολύ χειρότερα, τα επόμενα 4 χρόνια, αναβαπτισμένος με τη δική σας συνενοχή”.

tsipras-omilia__1_
tsipras-omilia__5_

“Εδώ λοιπόν δε χωράνε ίσες αποστάσεις”

Για τους δημοκρατικούς πολίτες, “τους καλώ να κρίνουν με βάση τη λογική. Μπορεί να έχουν τις επιφυλάξεις τους, ακόμη και τις διαφωνίες τους με τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ” ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας πως “άλλα δε μπορεί να μη καταλαβαίνουν ότι μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την Κυριακή,μπορεί να διασφαλίσει ότι θα λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι του παρακράτους. Και ότι θα αφεθεί η δικαιοσύνη απερίσπαστη, να δώσει δικαίωση για το έγκλημα των Τεμπών”.

“Εδώ λοιπόν δε χωράνε ίσες αποστάσεις”ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας γιατί “δύο αποτελέσματα είναι δυνατά. Είτε πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ που σημαίνει δικαιοσύνη. Είτε πρώτη η ΝΔ που σημαίνει συγκάλυψη” σχολίασε.

Με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, “ζητάμε σήμερα την ευκαιρία να κυβερνήσουμε για πρώτη φορά χωρίς Σόιμπλε και τρόικες. Με το πρόγραμμά μας. Και να κριθούμε αυστηρά γι’ αυτό” παρατήρησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, χωρίς να παραγνωρίζει πως “κάναμε λάθη”.


Κλείσιμο
tsipras-omilia

“Καμία παρέκκλιση” για τον Κατρούγκαλο

Με φόντο την σημερινή αποπομπή από τα ψηφοδέλτια του πρώην Υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου, χωρίς να τον κατονομάσει, “θέλω να καταστήσω απολύτως σαφές :Το Συμβόλαιο της αλλαγής, που ζητάμε από τον λαό να επικυρώσει, μας δεσμεύει όλους κατά γράμμα. Δεν θα επιτρέψω και δε θα επιτρέψουμε σε κανένα και σε καμία, να παρεκκλίνει ούτε γραμμή από αυτό το Συμβόλαιο. Είτε συνειδητά είτε ασυνείδητα” ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Στο ίδιο πλαίσιο, “ το Συμβόλαιο αυτό είναι ταυτόχρονα και συμβόλαιο ανάσας. Όχι μόνο για τους αδύναμους αλλά και για τη μεσαία τάξη” τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως “έχουμε ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε και να δώσουμε ανάσες, ειδικά στη μεσαία τάξη, που φορτώθηκε υπέρμετρα και άδικα όλα τα βάρη των μνημονίων. Και εξαπατήθηκε βάναυσα από τον κο Μητσοτάκη. Της έταξε σαλόνια και την κατάντησε να ζει με τα κουπόνια. Αυτό είναι το όραμά μας, η δέσμευσή μας και η ηθική μας υποχρέωση συνάμα”.

“Θέλω να σας διαβεβαιώσω” δήλωσε για δεύτερη φορά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καταλήγοντας πως “είμαι και είμαστε αποφασισμένοι όσο ποτέ, να τον διαβούμε το δρόμο της δικαιοσύνης. Και δε θα κάνουμε πίσω όσα εμπόδια και αν βρεθούν στο δρόμο μας”.

Αναφορικά με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως “μπορούμε να αυξήσουμε άμεσα τον κατώτατο μισθό στα 880 ευρώ και να θεσπίσουμε ετήσια τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Να αυξήσουμε 10% τους μισθούς στο δημόσιο τομέα. Να επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη και να αποδώσουμε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά”. Ως προς τις εργασιακές σχέσεις, δεσμεύτηκε πως “μπορούμε να καταργήσουμε την εργασιακή ζούγκλα. Να αποκαταστήσουμε το οχτάωρο, τις πληρωμένες υπερωρίες, το ΣΕΠΕ, τις συλλογικές συμβάσεις”, αλλά και “να αυξήσουμε στο 7% τις δαπάνες για την Υγεία. “Υγεία, Παιδεία και Δικαιοσύνη” αυτό ζητάει ο ελληνικός λαός τόνισε ο κ. Τσίπρας και επισήμανε πως μπορούμε να “ ανοίξουμε τις πόρτες των ΑΕΙ σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά που αφήνει έξω η ΕΒΕ της Κεραμέως”.

Ως προς την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ εξήγγειλε άμεση μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, αυστηρούς ελέγχους στην αγορά”, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, λέγοντας πως “μπορούμε να προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη”. Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι η ΔΕΗ θα “ξαναγίνει δημόσια” και πως το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Ακόμη, περιέγραψε μέτρα για τη δημογραφική γήρανση, τον πολιτισμό, τα άτομα με αναπηρία.

Επιπρόσθετα, “μπορούμε να προστατεύσουμε αποφασιστικά το περιβάλλον, να επενδύσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Στις ενεργειακές κοινότητες για όλους. Στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στις ψηφιακές υποδομές για όλους” εξήγησε ο κ. Τσίπρας και εστίασε στην ανάγκη “να αλλάξουμε το κράτος”. “Εμείς δεν γεννηθήκαμε πρίγκιπες στα μεγάλα σαλόνια, εμείς γεννηθήκαμε με την πεποίθηση ότι το κράτος ανήκει στον λαό και αυτόν μόνο πρέπει να υπηρετεί”.

Με ορίζοντα τις μετεκλογικές συνεργασίες, “εμείς μηρυκάζουμε τα συνθήματα του χθες αλλά απαντάμε στα συναισθήματα και στις ανάγκες του σήμερα και στις προκλήσεις του αύριο” σημείωσε ο κ. Τσίπρας και εκτίμησε ότι τα κάνει επίκαιρα “η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά”. Λέγοντας πως η αλλαγή δεν είναι ένα σύνθημα παντός καιρού, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε εκτενή αναφορά στους νέους.

Οι νέοι “να κάνουν έξωση στον κύριο Μητσοτάκη”

“Η αλλαγή βρίσκεται στα δικά τους τα χέρια” τόνισε και απευθυνόμενος στις 450.000 που θα ψηφίσουν πρώτη φορά την Κυριακή, “θέλετε να τιμωρήσετε το καθεστώς Μητσοτάκη;” διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως “η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιο σκληρή, η πιο βαθιά αντισυστημική ψήφος. Γιατί τελειώνει το καθεστώς Μητσοτάκη” την ερχόμενη Κυριακή. “Να στείλετε κουβά τις δημοσκοπήσεις που τρομοκρατούν την ελπίδα, την αλλαγή” δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, καλώντας τους νέους να κάνουν “έξωση στον Κύριο Μητσοτάκη από το Μέγαρο Μαξίμου”.

Επαναλαμβάνοντας το προσκλητήριό του στις προοδευτικές δυνάμεις, “η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ” θα είναι “εντολή του λαού για προοδευτική κυβέρνηση τώρα, χωρίς άλλες αλλαγές και “θα είναι εντολή προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις”, υποστήριξε ο κ. Τσίπρας. “Λένε κάποιοι εντελώς ανιστόρητα, δεν υπάρχει διαφορά” στο ποιος θα μας κυβερνήσει, περιέγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, υπαινισσόμενος τη στάση του ΚΚΕ, λέγοντας: “Πείτε τους τότε, να ακούσουν τα αφεντικά που τους μαζεύουν και τους απειλούνε, δίπλα στον περιχαρή υπουργό Ανάπτυξης, ότι αν ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα τους απολύσουνε, ότι δεν υπάρχει διαφορά”.

“Ελάτε από Δευτέρα να κάτσουμε σε ένα τραπέζι”

Κοιτώντας προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, “εσείς που θεωρείτε εαυτούς αποκλειστικούς και μοναδικούς κληρονόμους της παρακαταθήκης της δημοκρατικής παράταξης, Πείτε τους ότι το μέτωπό σας είναι διπλό. Δεν είναι μόνο εναντίον της Δεξιάς. Της χειρότερης δεξιάς από τη μεταπολίτευση και μετά. Και πείτε τους ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση που επιθυμείτε θα γίνει με τον Βορίδη, το Γεωργιάδη, το Πλεύρη και τον Αρχιερέα των υποκλοπών που σας παρακολουθούσε” περιέγραψε ο κ. Τσίπρας. “Αφήστε τους ανιστόρητους διμέτωπους. Και ελάτε από Δευτέρα να κάτσουμε σε ένα τραπέζι, ελάτε να παραμερίσουμε τις διαφορές μας, σας απευθύνουμε χείρα συνεννόησης”.

Τέλος, “καλώ τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί αύριο στην Αθήνα σε κάποιο μικρό δρομάκι στο θησείο αυτός που έχει την παράσταση νίκης, να μην κρυφθεί”, σχολίασε ο κ. Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους πολίτες “με φόρα την Κυριακή, να αλλάξουμε τη χώρα” και έκλεισε τη συγκέντρωση, διερωτώμενος: “Αλήθεια πόσες δημοσκοπήσεις χρειάζονται για να απαντήσουν σε αυτήν την συγκέντρωση. Πόσες;”.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές 2023: Μετά τον σάλο, ο Κατρούγκαλος αποσύρεται από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές 2023: Δημήτρης Νατσιός, ο θεολόγος που έβαλε τη «Νίκη» στον εκλογικό χάρτη

ΗΠΑ: Βυθίζεται η Νέα Υόρκη από το βάρος των τεράστιων κτιρίων

-------------

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης