Εκλογές 2023: Δημήτρης Νατσιός, ο θεολόγος που έβαλε τη «Νίκη» στον εκλογικό χάρτη

Εκλογές 2023: Δημήτρης Νατσιός, ο θεολόγος που έβαλε τη «Νίκη» στον εκλογικό χάρτη

Ο πρώην τηλεαστέρας και ιδρυτικός πρόεδρος της ΝΙΚΗ απορρίπτει κάθε συσχέτιση με το κόμμα Κασιδιάρη  - Επισημαίνει πως η πλειοψηφία των υποστηρικτών του είναι πολίτες που μέχρι σήμερα απείχαν συνειδητά από τις εκλογές

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
niki-mak
Σε αρκετές δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστά από 1% ως 1,5%: Το άγνωστο μέχρι πρότινος στους περισσότερους Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα - Νίκη,  με ηγέτη τον δάσκαλο και θεολόγο Δημήτρη Νατσιό, ιδρυτικό πρόεδρο από το 2019,  καταγράφεται ως όγδοο σε δύναμη κόμμα στη χώρα, πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Ο κ. Νατσιός είναι ιδιαίτερα γνωστός στον λεγόμενο πατριωτικό και εκκλησιαστικό χώρο λόγω της «μάχιμης» αρθρογραφίας του για εθνικά και θρησκευτικά θέματα. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε αναδείξει με άρθρο του το 2006, τον περιβόητο «συνωστισμό» της Μαρίας Ρεπούση, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ’ Δημοτικού. Είναι συγγραφέας πολλών σχετικών βιβλίων, ενώ επί σχεδόν 12 χρόνια παρουσιάζει την εκπομπή «Γράμματα Σπουδάματα» στον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε, τον μεγαλύτερο εκκλησιαστικό σταθμό στη Βόρεια Ελλάδα, και στο περιφερειακό δίκτυο DΙΟΝ ΤV.

H τηλεοπτική του παρουσία έχει βοηθήσει σημαντικά την αναγνωρισιμότητά του στη Μακεδονία και στη Θράκη, αν και ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν αισθάνομαι τηλεαστέρας» και ότι μοναδικός στόχος της τηλεοπτικής του... καριέρας είναι η αποκάλυψη των «βαθιών τραυμάτων» της Παιδείας. «Δεν με ενδιαφέρουν αναγνωρισιμότητες και λοιπές “τενεκεδοκρόταλες” δόξες και λόξες», λέει με νόημα συμπληρώνοντας πως ναι μεν η αναγνωρισιμότητα λόγω εκπομπής έχει βοηθήσει τη Νίκη, «αλλά αυτό δεν αρκεί για να φέρει αποτέλεσμα».
1652176362NATSIOS_NIKH2
Κλείσιμο

Η Νίκη ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2019, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σχεδόν έναν μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Αν και αρχικά στόχος ήταν η κάθοδος στις βουλευτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς, αυτό δεν έγινε κατορθωτό γιατί υπήρξαν οργανωτικές δυσκολίες και διαφορές που οδήγησαν αρχικά και σε αποχώρηση σημαντικών στελεχών. Ωστόσο γρήγορα ο κάβος αυτός ξεπεράστηκε και ο κ. Νατσιός ανέλαβε πρόεδρος της πολιτικής κίνησης. «Αποδέχθηκα την εισήγηση, από προσωπικότητες με αγάπη για την ορθόδοξη πατρίδα μας, να διακονήσω, από τη θέση του ιδρυτικού προέδρου της Νίκης, ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο: Να εμπνεύσουμε, συνενώσουμε και συστρατεύσουμε κάθε ζωντανή, σοβαρή, έντιμη και ανιδιοτελή συνείδηση, σε έναν ιερό αγώνα να ξαναχτίσουμε από τα πολιτικά θεμέλια την πατρίδα μας», τονίζει.

Οι «Πρέσπες» έφεραν τη... Νίκη

Η Συμφωνία των Πρεσπών το 2018 ήταν η αφορμή για τη δημιουργία της Νίκης, από πρόσωπα που συμμετείχαν ενεργά όλο το προηγούμενο διάστημα στις κινητοποιήσεις και στα μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας. Την περίοδο εκείνη ο κ. Νατσιός ήταν από τους κορυφαίους εκφραστές της απορριπτικής γραμμής, καταγγέλλοντας για «εθνική μειοδοσία» την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και τους βουλευτές που τελικά την ενέκριναν και την έθεσαν σε ισχύ. «Η κατάπτυστη αυτή συμφωνία στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί το κίνημα, αφού αποτέλεσε για πολλούς από εμάς την τελευταία σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι - και το ποτήρι λέγεται έλλειμμα δημοκρατίας.

Για σειρά ετών, πολλά απ’ όσα αποφασίζονται στο όνομα του ελληνικού λαού, από τους υποτιθέμενους εντολοδόχους του, αποδεικνύονται άκρως επιζήμια αλλά και περιφρονητικά της ταυτότητας και των αξιών του λαού μας», τονίζει, επαναλαμβάνοντας: «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική - εθνικά και γεωγραφικά». Οσον αφορά την ίδια τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο ίδιος θέτει ευθέως ζήτημα κατάργησής της και αλλαγής της νέας συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας. «Ζητούμενο, κατά την άποψή μας, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών να οδεύσει με νόμιμο τρόπο στα αζήτητα, ώστε τελικώς να καταλήξουμε σε όνομα που να είναι σαφές και δίκαιο: Παιονία, Κεντρική Βαλκανική, Δημοκρατία Σκοπίων» λέει, θέτοντας παράλληλα και θέμα γηγενή ελληνικού πληθυσμού στα Σκόπια, στον οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει διπλή υπηκοότητα, όπως συνέβη με τους Βορειοηπειρώτες.

Τα ποσοστά

Αν και η Νίκη ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, στην επιφάνεια ήρθε λόγω του... αποκλεισμού του κόμματος Κασιδιάρη και της καταγραφής στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 1%-1,5% καταλαμβάνοντας την 8η θέση πίσω από την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
natsios

Ο κ. Νατσιός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συσχέτιση με το κόμμα Ελληνες, του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος άλλωστε με το tweet που  ανάρτησε από τις φυλακές του Δομοκού συμπεριέλαβε τη Νίκη στα κόμματα με τα οποία οι ψηφοφόροι «του» πρέπει να είναι «ιδιαιτέρως καχύποπτοι».

Επισημαίνει  ότι «η αυξανόμενη αποδοχή της Νίκης ήταν προϊόν συστηματικών κόπων εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια - και μάλιστα εν μέσω εγκλεισμών και περιορισμών», ενώ τονίζει ότι η πλειοψηφία των υποστηρικτών της κίνησής του είναι πολίτες που μέχρι σήμερα απέχουν συνειδητά από την κάλπη: «Πρόσωπα με άποψη, πολιτικοποιημένα, που όμως έχουν πλήρως απογοητευτεί με όλο το πολιτικό φάσμα εντός και εκτός Βουλής. Αναζητούν κάτι εντελώς διαφορετικό. Γι’ αυτό το πολύ απαιτητικό κοινό η Νίκη αποτελεί πηγή βάσιμης ελπίδας, αφού δεν δέχεται στις τάξεις της κανέναν πολιτικό που να έχει ήδη θητεύσει σε Βουλή ή κυβέρνηση, ανεξαρτήτως προέλευσης».

Ολο το προηγούμενο διάστημα η Νίκη επέλεξε να μην εμπλακεί στις συζητήσεις για σύμπραξη κινήσεων που ανήκουν στον λεγόμενο «πατριωτικό χώρο» και κινούνται άκρα δεξιά στον πολιτικό χάρτη. Οπως λέει, οι «συνιστώσες» του χώρου δεν μπορούν να ενωθούν σε έναν «πατριωτικό ΣΥΡΙΖΑ», επειδή απουσιάζουν βασικά κοινά χαρακτηριστικά.

«Διαπιστώνουμε ότι στην αναζήτηση συνεργασιών, ο καθένας έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του, άλλη βάση αξιών και άλλες “κόκκινες γραμμές”. Το σχήμα συνεργασίας είναι συχνά απροσδιόριστο και γεμάτο ευκαιρίες για ρήγματα, ενώ όλα σταματούν μέχρι “να μπούμε στη Βουλή”. Συνεπώς δεν πιστεύουμε ότι είναι ουσιαστικά βιώσιμη η συμπόρευση από “συνιστώσες”. Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν βλέπουμε ότι κανένας “πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ” δεν μπόρεσε να προχωρήσει μακριά. Χρειάζεται κοινό όραμα, κοινές αξίες και συμπαγής, πειθαρχημένη πανστρατιά. Κλείνοντας συμφωνούμε σε συνένωση προσώπων και όχι “συνιστωσών”. Η Νίκη σχεδιάστηκε ακριβώς για να είναι η ίδια, η ‘‘ένωση των καλοπροαίρετων’’», επισημαίνει.
niki-2

Οι δίαυλοι με το Αγιον Oρος

Ηπιων τόνων, αλλά με ξεκάθαρες απόψεις και θέσεις διαχρονικά, τις οποίες υπερασπίζεται με πάθος, ο κ. Νατσιός είναι ένα από τα πλέον δημοφιλή πρόσωπα στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος ουδέποτε απέκρυψε τους ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με εκκλησιαστικές οργανώσεις αλλά και μοναστήρια του Αγίου Ορους που φέρονται να χρηματοδοτούν την πολιτική κίνηση, κάτι που ο πρόεδρος της Νίκης απορρίπτει. «Εχουμε ως πολιτική μας το‘‘λίγα από πολλούς’’ και σε αυτούς στηριζόμαστε. Η Νίκη διαθέτει επίσημο τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά της, δημοσιευμένο και, όπως γνωρίζετε, υπάρχει νομοθεσία που ελέγχει εξονυχιστικά τα οικονομικά των κομμάτων», τονίζει απαντώντας σε όσους θέτουν ευθέως θέμα χρηματοδότησης του κόμματος.

Σχολιάζοντας το viral τρίπτυχο του χώρου «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια», που είχε γίνει σημαία την περίοδο της δικτατορίας, ο πρόεδρος της Νίκης κάνει λόγο για «τρεις ιερότατες αξίες» που «δαιμονοποιήθηκαν» λόγω των συνταγματαρχών. «Εχει περάσει μισός αιώνας από τότε που “δαιμονοποιήθηκε” αυτό το σπουδαίο τρίπτυχο και δεν είδαμε ούτε ως πρόσωπα ούτε ως κοινωνία την παραμικρή ωφέλεια από την απομάκρυνση αυτή. Είναι τρεις ιερότατες αξίες που καυχόμαστε να υπηρετούμε. Η καλή οικογένεια πλάθει ισορροπημένους και χαρούμενους ανθρώπους, η ευνομούμενη πατρίδα διαμορφώνει υπεύθυνους και έντιμους πολίτες και η κορυφαία αξία όλων, η μαχόμενη Εκκλησία, μας ανοίγει τον δρόμο να αξιωθούμε να γίνουμε κατά χάριν θεοί», λέει χωρίς καμία προσπάθεια εξωραϊσμού των απόψεών του.

Ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα

Η Νίκη θα κατεβάσει πλήρες ψηφοδέλτιο σε όλη τη χώρα, με εκπροσώπους της σε όλες τις περιφέρειες, με επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας έναν υπερπολύτεκνο, με εννέα παιδιά, 72 εγγόνια και οκτώ δισέγγονα. Πρόκειται για τον συνταξιούχο οικοδόμο Γεώργιο Μπαϊραμίδη, παιδί προσφύγων από τη Σαμψούντα του Πόντου, που γεννήθηκε το 1938 στην Πρέβεζα. «Είναι άνθρωπος ολιγομίλητος και πολύ εργατικός, που πάλευε νυχθημερόν για τη συντήρηση της μεγάλης οικογένειάς του ως οικοδόμος με την ιδιότητα του καλουπατζή-μπετατζή για περισσότερα από 50 χρόνια», λέει ο κ. Νατσιός, τονίζοντας ότι στόχος της επιλογής του κ. Μπαϊραμίδη για την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν και η ανάδειξη των θέσεων της Νίκης για το Δημογραφικό και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Στα ψηφοδέλτια της Νίκης συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ανιψιά και ο βιογράφος του Αγίου Παϊσίου, Μαρία Εζνεπίδου και Αθανάσιος Ρακοβαλής αντίστοιχα. Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η κυρία Εζνεπίδου συχνά ανοίγει σε προσκυνητές την πόρτα της πατρικής οικίας του Αγίου Παϊσίου στην Κόνιτσα, στην οποία φυλάσσονται ξυλόγλυπτα που είχε κατασκευάσει ο όσιος, χειρόγραφα και βιβλία του, καθώς και πολλά άλλα οικογενειακά κειμήλια. Οσον αφορά τον κ. Ρακοβαλή, πρώην γκουρού που, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Αγιος Παΐσιος τον επανέφερε στην Ορθοδοξία, είναι γνωστός για τα βιβλία και τις ομιλίες του που αφορούν τον Καππαδόκη άγιο.
dimitris-natsios

«Είναι δύο από τους 260 υποψηφίους της Νίκης που συνθέτουν τα ψηφοδέλτιά μας. Αν δείτε και τους υπολοίπους, καθένας τους ξεχωριστός και όλοι μαζί συνθέτουν ένα όμορφο ψηφιδωτό το οποίο, όταν ολοκληρωθεί, θα δούμε την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Πρόσωπα με τα οποία ενστερνιζόμαστε το ίδιο όραμα για την πατρίδα και το μέλλον της. Πρόσωπα αγνά, ικανά και ανιδιοτελή, τα οποία αποφάσισαν να αφήσουν τη βολή τους και να εμπλακούν σε μια διαδικασία που τόσα χρόνια μόνο δυσάρεστες σκέψεις μας προκαλεί», τονίζει ο κ. Νατσιός.

Γεννημένος στο Μοσχοχώρι Πιερίας και μέλος πολύτεκνης οικογένειας, ο κ. Νατσιός έως τα 18 του χρόνια βοηθούσε στις γεωργικές εργασίες της οικογένειάς του. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ εγκατέλειψε τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όταν απέκτησε οικογένεια και ο χρόνος δεν περίσσευε, λόγω και των τριών παιδιών. Εκπαιδευτικός -δάσκαλος και θεολόγος- για 35 χρόνια στις Κυκλάδες και στο Κιλκίς, δηλώνει απογοητευμένος για την παιδεία που παρέχεται στις μέρες μας που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποσκοπεί αποκλειστικά να γεμίσει ο εγκέφαλος των παιδιών, αλλά όχι η ψυχή του.

«Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έθνους μας, η Ορθοδοξία, η γλώσσα, η Ιστορία, η παράδοση, πλήττονται εδώ και πολλά χρόνια συστηματικά και συνειδητά από φανερούς και αόρατους εχθρούς. Και με ένα υπουργείο πρώην Εθνικής Παιδείας περίπου συνένοχο», λέει συνεχίζοντας: «Την πατρίδα το ’21, τη Μακεδονία, την Κρήτη, τα νησιά μας, τη Θράκη, δεν τα ελευθέρωσε η Ευρώπη ούτε τα εθνοκτόνα μνημόνια. Την ανέστησαν η μαγιά, τα πνευματικοπαίδια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Δασκαλογιάννη και του Παύλου Μελά. Ας το καταλάβουμε».

Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται με «τα βιολογικά και τα πνευματικά μου παιδιά», όπως αποκαλεί τους μαθητές του και αφιερώνει πολλές ώρες στην ανάγνωση βιβλίων. Ενημερώνεται από το Διαδίκτυο, αλλά δεν ασχολείται με τα κοινωνικά δίκτυα. «Δεν με ενδιαφέρει να δημοσιοποιώ την προσωπική μου ζωή», σχολιάζει. Σε αυτά που τον ηρεμούν συμπεριλαμβάνονται το σχολείο, η οικογένεια, η εξομολόγηση στον πνευματικό του και, κυρίως, «η πίστη μου στον Σωτήρα μας Χριστό και η Αγία μας Εκκλησία, η μόνη ελπίδα και παραμυθία του κόσμου», όπως λέει. Οσο για τη μουσική που ακούει, παραδοσιακή και βυζαντινή. «‘‘Τα τραγούδια του Θεού’’ που θα έλεγε και ο Παπαδιαμάντης».

Είπε για...

ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΙΣΤΩΣΕΣ

Η Νίκη επέλεξε να μην εμπλακεί στις συζητήσεις για σύμπραξη κινήσεων που ανήκουν στον λεγόμενο «πατριωτικό χώρο» και κινούνται άκρα δεξιά. «Διαπιστώνουμε ότι στην αναζήτηση συνεργασιών, καθένας έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του, άλλη βάση αξιών και άλλες “κόκκινες γραμμές”. Συνεπώς δεν πιστεύουμε ότι είναι ουσιαστικά βιώσιμη η συμπόρευση από “συνιστώσες”. Ανατρέχοντας στο πρόσφατο παρελθόν βλέπουμε ότι κανένας “πατριωτικός ΣΥΡΙΖΑ” δεν μπόρεσε να προχωρήσει μακριά. Χρειάζεται κοινό όραμα, κοινές αξίες και συμπαγής, πειθαρχημένη πανστρατιά»

ΠΑΤΡΙΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ - ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Εχει περάσει μισός αιώνας από τότε που δαιμονοποιήθηκε το σπουδαίο τρίπτυχο Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια και δεν είδαμε ούτε ως πρόσωπα ούτε ως κοινωνία την παραμικρή ωφέλεια από την απομάκρυνση αυτή. Είναι τρεις ιερότατες αξίες που καυχόμαστε να υπηρετούμε. Η καλή οικογένεια πλάθει ισορροπημένους και χαρούμενους ανθρώπους, η ευνομούμενη πατρίδα διαμορφώνει υπεύθυνους και έντιμους πολίτες και η κορυφαία αξία όλων, η μαχόμενη Εκκλησία, μας ανοίγει τον δρόμο να αξιωθούμε να γίνουμε κατά χάριν θεοί»

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

«Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του έθνους μας, η Ορθοδοξία, η γλώσσα, η Ιστορία, η παράδοση, πλήττονται εδώ και πολλά χρόνια συστηματικά και συνειδητά από φανερούς και αόρατους εχθρούς. Και με ένα υπουργείο πρώην Εθνικής Παιδείας περίπου συνένοχο. Την πατρίδα το ’21, τη Μακεδονία, την Κρήτη, τα νησιά μας, τη Θράκη δεν τα ελευθέρωσαν η Ευρώπη ούτε τα εθνοκτόνα μνημόνια. Την ανέστησαν η μαγιά, τα πνευματικοπαίδια του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, του Δασκαλογιάννη και του Παύλου Μελά. Ας το καταλάβουμε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης