Τσίπρας: Προανακριτική για τον πρωθυπουργό, «φλερτ» με τους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

Τσίπρας: Προανακριτική για τον πρωθυπουργό, «φλερτ» με τους ψηφοφόρους Κασιδιάρη

«Μητσοτάκης ή σταθερότητα» το δίλημμα των εκλογών για την Κουμουνδούρου

tsipras_alexandroupoli_arthro
Μακριά από τους χαμηλούς, κατά γενική ομολογία, τόνους της προεκλογικής αντιπαράθεσης κινήθηκε χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και υπουργών της κυβέρνησης, με φόντο την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας «φωτογράφισε» τον κ. Μητσοτάκη ως ένα από τα πρόσωπα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα μέλη μιας Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, σε περίπτωση επανόδου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην εξουσία, ενώ επιχείρησε δημόσια άνοιγμα προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής.

«Ακόμα κι αν δεν έχει κάνει βήμα η Δικαιοσύνη, νομίζω ότι είναι σαφές και ότι πρέπει να λάβουμε την πολιτική ευθύνη μια προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία να συγκροτήσει Προανακριτική, με τους βασικούς υπεύθυνους του σκανδάλου αυτού, που είναι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που διαχειρίστηκαν την υπόθεση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας ακόμη πως περιλαμβάνονται «μια σειρά από υπουργοί». «Σε πρώτη φάση είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, που έβαλαν την υπογραφή τους προκειμένου να μην έχει τη δυνατότητα η αρμόδια Επιτροπή, η ΑΔΑΕ, να προσφύγει κάποιος για να μάθει αν παρακολουθείτο ή όχι» παρατήρησε ο κ. Τσίπρας για τους κ. Τσιάρα και Πικραμμένο.

Στόχος, κατά τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, είναι «αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, που θεωρώ είναι από τα μεγαλύτερα που έχουμε ζήσει από τη Μεταπολίτευση και μετά, να μη συγκαλυφθεί», όπως είπε, παρατηρώντας με νόημα πως «τούτη την ώρα που μιλάμε, υπάρχουν χιλιάδες gigabytes, που είναι τα αποτελέσματα των παρακολουθήσεων αυτών», ανοίγοντας εμμέσως ένα παράθυρο περί εκβιασμών πολιτικών προσώπων. Ερωτηθείς, ωστόσο, αν εκτιμά ότι υπάρχει ενεργός εκβιασμός για κάποιο από αυτά, «δείχνοντας» προς την πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, «δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ενεργός εκβιασμός σήμερα. Αυτό όμως που μπορώ να ξέρω είναι ότι καμία σοβαρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία, ένα τέτοιο σκάνδαλο θα το άφηνε χωρίς να διαλευκανθεί, χωρίς φως, χωρίς αλήθεια και χωρίς λογοδοσία» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κατήγγειλε δημόσια τη Δικαιοσύνη πως «δεν έχει καλέσει ούτε έναν ύποπτο μέχρι τη στιγμή που μιλάμε», επισημαίνοντας πως «θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιχείρηση συγκάλυψης, το λέω και ανοιχτά». Ως υπαίτιο της επιχείρησης συγκάλυψης ο κ. Τσίπρας επέδειξε τον κ. Ντογιάκο λέγοντας πως «έχει την ευθύνη».

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να αποσαφηνίσει το μετεκλογικό τοπίο, με φόντο και τους οπαδούς των υπόλοιπων προοδευτικών κομμάτων, καθώς επέμεινε στην ανάγκη να συγκροτηθεί μια προοδευτική «κυβέρνηση συνεργασίας σε προγραμματική βάση», τονίζοντας πως «εάν λοιπόν αυτοί οι συσχετισμοί δίνουν τη δυνατότητα να σχηματιστεί κυβέρνηση προοδευτική ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ», τότε αυτή είναι ευπρόσδεκτη. Εκτίμησε, μάλιστα, πως «ο πρώτος ο οποίος θα έχει κάθε λόγο να επιθυμεί να προχωρήσει αυτή η κυβέρνηση είναι ο ίδιος ο κ. Ανδρουλάκης», με δεδομένο ότι οι δεύτερες εκλογές συμπιέζουν κάθε φορά τα μικρότερα κόμματα, «ενώ δεν θα λύσω εγώ τα εσωκομματικά προβλήματα του κ. Ανδρουλάκη» απάντησε αναφορικά με τη συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου σε μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας.

Επιλέγοντας ως κυβερνητικό του συνεταίρο μόνο το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής πλέον, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε από πλευράς του πως «ο κ. Βαρουφάκης είναι αυτός που αυτοεξαιρέθηκε» από το προοδευτικό προσκλητήριο, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, «βγαίνοντας ο ίδιος και θέτοντας ζητήματα που έχουν λήξει από το 2015, για το νόμισμα εννοώ, που εν πάση περιπτώσει δεν έχουν καμία βάση προοδευτικής συνεργασίας και προγραμματικής προοδευτικής συνεργασίας», όπως είπε. Ειδικά, για το ΚΚΕ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σχολίασε πως «σε μια διαδικασία απλής αναλογικής, οφείλει ίσως για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, μετά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, οφείλει να τοποθετηθεί, εάν έρθουν τα πράγματα έτσι και είναι κρίσιμη η στάση του, οφείλει να τοποθετηθεί στο ποιος θέλουμε να μας κυβερνήσει την επόμενη μέρα», χαρακτηρίζοντας ως «ανιστόρητο» το δίλημμα «τι Πλαστήρας, τι Παπάγος».

Κλείσιμο
Ανοίγοντας τα χαρτιά του για την επομένη των εκλογών, εστίασε σε «μια κυβέρνηση η οποία με 46% θα έχει 151-152 βουλευτές», δηλαδή αποτελούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, περιγράφοντας πως «εάν δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, το έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές, θα έχει τον πρώτο λόγο αυτός που θα είναι πρώτο κόμμα. Και επειδή τα πράγματα είναι απλά, ή ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, προβλέποντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Θεωρώ ότι αν για λίγο είναι μπροστά ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα διακινδυνεύσει μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Δεν θα διακινδυνεύσει, διότι έχει κόψει τις γέφυρες με όλους τους χώρους ο κ. Μητσοτάκης» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας για τον πολιτικό του αντίπαλο πως «έχει εξαντλήσει όλες του τις δεξαμενές». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας προέβλεψε για τον Πρωθυπουργό πως «θα επιχειρήσει να βρει τη δυνατότητα να φτιάξει κυβέρνηση με τον κ. Βελόπουλο, που έχει ιδεολογική συγγένεια», επαναλαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση πως «ο πρώτος έχει τον πρώτο λόγο να σχηματίσει κυβέρνηση», καθώς διαθέτει την «ηθική νομιμοποίηση να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης».

Κλείνοντας κάθε σχετική συζήτηση περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», ο κ. Τσίπρας απάντησε αναφορικά με την πρωτιά του κόμματός του, λέγοντας πως αυτή είναι πιθανή, «αν το 12%, που περίπου είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις το κομμάτι των αναποφασίστων, πάει στην κάλπη. Και κυρίως εάν οι νέοι άνθρωποι, που είναι 450.000 ψηφοφόροι, πάνε στην κάλπη».

Ταυτόχρονα, ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα για πρώτη φορά προς τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, δηλαδή τους απλούς πολίτες που ψήφιζαν το νεοναζιστικό μόρφωμα. «Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη» περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως «και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή». «Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά», κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιος είναι ο επιχειρηματίας Νίκος Μπογονικολός που συνελήφθη για κατασκοπεία από το FBI


Διατηρείται η αστάθεια στα ηπειρωτικά - Καταιγίδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Κιλιντσντάρογλου το γυρνάει στον εθνικισμό, ο Ερντογάν... «διαφημίζει» φιλία με την Ελλάδα

-------------

Εκλογές 2023

Πού ψηφίζω: Μάθετε πού ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης