Βενιζέλος: Tο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τα δέοντα

Βενιζέλος: Tο υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τα δέοντα

Όπως είπε «εγκλωβίζεται συχνά σε κινήσεις αποτροπής του πολιτικού κόστους, ακόμη και σε στιγμές που προτεραιότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το κόμμα»

venizelos_kyklos
Τις προϋποθέσεις για την πρόοδο της χώρας με ορίζοντα το 2050 επιχείρησαν να περιγράψουν οι ομιλητές στο διήμερο Συνέδριο του Κύκλου Ιδεών με θέμα «εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση».

Τόσο ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και οι συμμετέχοντες στα πάνελ του διημέρου αναφέρθηκαν στις «ασφαλείς διαδρομές» για την υπέρβαση των κινδύνων και την αξιοποίηση των κατάλληλων «κλειδιών» για το άνοιγμα των δυνατοτήτων της χώρας, ενώ σημείωσαν ότι το βάρος της προσπάθειας πρέπει να δοθεί στην στήριξη των νεότερων γενιών. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγησε στο φινάλε ότι το βασικό κίνητρο για την διεξαγωγή του έκτου Συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών με τους περίπου 100 ομιλητές από διάφορους χώρους (της επιστήμης, του επιχειρείν, της πολιτικής) ήταν ο αναστοχασμός και η καταγραφή ιδεών και προτάσεων για την συγκρότηση εθνικής στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια- «αν αυτή η πέτρα στη λίμνη λειτουργήσει θα είμαστε όλοι ευτυχείς», είπε με νόημα ο κ. Βενιζέλος κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου.

3.10.2022 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VΙ: Εθνική στρατηγική και διεθνής περιδίνηση | Κύκλος Ιδεών | Πρώτη μέρα

Στην ερώτηση για το αν το κίνητρο οργάνωσης του Συνεδρίου συνδέεται με μια κίνηση πολιτικής υστεροβουλίας, ο κ. Βενιζέλος απάντησε ορθά κοφτά: «Δεν υποδύομαι κάτι. Ούτε αποδέχομαι τη λογική «τραβάτε με κι ας κλαίω. Αν θελήσει η χώρα να μας ψάξει θα μας βρει. Αν μας ζητήσει η χώρα να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε φυσικά, όπως μπορούμε, Δεν σημαίνει αυτό ότι έχεις πολιτική υστεροβουλία». Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αποδώσει τα δέοντα, καθώς υποτάσσεται στους εκλογικούς κύκλους. Δηλαδή εγκλωβίζεται συχνά σε κινήσεις αποτροπής του πολιτικού κόστους, ακόμη και σε στιγμές που προτεραιότητα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το κόμμα, αλλά η χώρα και μόνο. «Το πολιτικό μας σύστημα είναι στενό, υποτάσσει και μαραζώνει τις δυνάμεις του έθνους», υποστήριξε μεταξύ άλλων προτείνοντας λύσεις για τη «γενιά με τα σπασμένα φτερά» που νιώθουν ότι δεν ξεκινούν με τις δυνατότητες που είχαν οι γονείς τους.

Το 2050 -όπως είπε- πρέπει να έχουμε μια Ελλάδα εθνικά ακέραιη, με εδαφική ακεραιότητα, αξιοπρέπεια και κοινωνική συνοχή. «Να έχουμε μια κοινωνία που να σέβεται τη Φιλελεύθερη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου, να είμαστε στην Ευρώπη που πρέπει να υπάρχει και να είναι ισχυρή, μια κοινωνία με ενεργειακή επάρκεια και προοπτική», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταρρέουν τα σύνορα του Πούτιν: B' γύρος για την ουκρανική αντεπίθεση, βοήθεια-μαμούθ από τις ΗΠΑ

«Έκανε το σταυρό της και αυτοκτόνησε», λένε μάρτυρες για τη 47χρονη στην Ακρόπολη

Καιρός: Υποχωρεί κι άλλο η θερμοκρασία - Πού θα βρέξει σήμερα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης