Μπέρμποκ σε Τσαβούσογλου: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης

Μπέρμποκ σε Τσαβούσογλου: Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης

Ηχηρή απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό της όταν της είπε ότι «είστε θύμα της ελληνικής προπαγάνδας»

burbock-cavucoglu-m2
Σε χαμηλό βαρομετρικό έπεσαν οι σχέσεις Γερμανίας Τουρκίας μετά την επίσκεψη της Αναλένας Μπέρμποκ στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια οι οποίοι την ενημέρωσαν αναλυτικά για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας.

Η προσπάθεια Τσαβούσογλου να αξιώσει από τη Γερμανία πολιτική ίσων αποστάσεων στα ελληνοτουρκικά, είχε αρνητικά αποτελέσματα για τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών καθώς η Γερμανίδα ομόλογός του του διαμήνυσε ότι το Βερολίνο δεν είναι θύμα της ελληνικής προπαγάνδας και ότι ενδιαφέρεται για τα γερμανικά σύνορα και τα σύνορα της ΕΕ!

Το μήνυμα αυτό εστάλη στην Αγκυρα με φόντο την επικείμενη επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού στην Τουρκία, όπου είναι προγραμματισμένο να έχει συναντήσεις όχι μόνο με τον ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και με στελέχη της τουρκικής αντιπολίτευσης καθώς και με μέλη της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών.

Τα... «παράπονα» Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έσπευσε, έπειτα από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ από την Αθήνα για την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών, να κατηγορήσει το Βερολίνο πως «γίνεται εργαλείο της προβοκάτσιας των Ελλήνων».

«Aπο τη Γερμανία ζητάμε να διατηρήσει ισορροπημένη στάση στα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό το θεωρούμε σημαντικό. Οι τρίτες χώρες και η Γερμανία δεν πρέπει να γίνουν εργαλεία της προπαγάνδας και τις προβοκάτσιας, κυρίως της προπαγάνδας, της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, προφανώς ενοχλημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα από την Αθήνα η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατά τις συναντήσεις που είχε με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Δένδια.

«Στο παρελθόν η Γερμανία είχε αναλάβει εναν έντιμο διαμεσολαβητικό ρόλο. Είχε τηρήσει μια ισορροπημένη στάση. Δυστυχώς, βλέπουμε πως το τελευταίο διάστημα έχει χαθει αυτή η ισορροπία. Πρέπει να ακούν και τις δύο πλευρές, να παίρνουν πληροφορίες και απο τις δύο πλευρές, δίχως προκαταλήψεις. Επειδή κάποια χώρα είναι μέλος της ΕΕ, δεν πρέπει να θεωρείται πως λέει οπωσδήποτε την αλήθεια. Δεν είναι έντιμο να θεωρείται κάτι λάθος επειδή το λέει η Τουρκία», υποστήριξε επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ενδιαφερόμαστε για τα ευρωπαϊκά σύνορα

Κλείσιμο
Άμεση ήταν όμως και η απάντηση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών. «Δεν ξέρω αν η μετάφραση ήταν λάθος, όμως η Γερμανία δεν είναι θύμα προπαγάνδας. Ως μέλος τς ΕΕ και ως η μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης, ενδιαφερόμαστε για τα σύνορά μας και τα σύνορα της ΕΕ, και στην Ελλάδα μίλησα ξεκάθαρα για το θέμα αυτό», δήλωσε από την πλευρά της κα. Μπέρμποκ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης