Το παρασκήνιο της ελληνικής απάντησης στο παραλήρημα Ερντογάν - Γιατί η Αθήνα δεν σήκωσε το γάντι

Το παρασκήνιο της ελληνικής απάντησης στο παραλήρημα Ερντογάν - Γιατί η Αθήνα δεν σήκωσε το γάντι

Στην Αθήνα είναι σαφές ότι η Άγκυρα έχει ενοχληθεί από την επίσκεψη στις ΗΠΑ, την προμήθεια F-35 και την ομιλία στο Κογκρέσο - Παρελθόν το κλίμα της Κωνσταντινούπολης, η Ελλάδα προετοιμάζεται για θερμό καλοκαίρι, η Τουρκία δίνει ήδη δείγματα γραφής με πίεση στο μεταναστευτικό - Τουρκικά ΜΜΕ: «Μητσοτάκης... γιοκ για τον Ερντογάν»

mitsotakis_erdogan_sinantisi_art
Το χθεσινό ξέσπασμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προσωπικούς τόνους εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έδειξε μόνο την ενόχληση του Τούρκου προέδρου από το περιεχόμενο του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά και την πλήρη διασάλευση του πνεύματος που είχε διαμορφωθεί μετά το τετ-α-τετ των δύο ανδρών στο Μέγαρο Βαχντετίν της Κωνσταντινούπολης τον Μάρτιο.

Και μπορεί για τον κ. Ερντογάν να μην είναι ασυνήθιστο να εξαπολύει μύδρους επί προσωπικού για τον κ. Μητσοτάκη, καθώς το έχει κάνει και την περίοδο των αλλεπάλληλων κρίσεων του 2020, η ελληνική κυβέρνηση, όμως, έχει αποφασίσει να μην εκπέμψει στο ίδιο τέμπο.

Μόλις η «ομοβροντία» Ερντογάν έγινε αισθητή στην Αθήνα, αμέσως το κυβερνητικό επιτελείο μπήκε σε κατάσταση συναγερμού, μιας και ο πρωθυπουργός απουσίαζε στη Βοστώνη. Ο δε, κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είχε μόλις προσγειωθεί στις Βρυξέλλες, καθώς αύριο έχει ραντεβού με την Ευρωπαία Επίτροπο, Βέρα Γιούροβα. Αφού αξιολογήθηκε το περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Ερντογάν και υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να δοθεί μια άμεση απάντηση, η οποία, όμως, δεν έφερνε την Ελλάδα «εν αδίκω».

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», υπογράμμισε χθες ο κ. Οικονόμου, επιμένοντας στις πάγιες θέσεις της Αθήνας, με «καρφιά», βεβαίως, και για το ύφος του κ. Ερντογάν.

Στην Αθήνα, άλλωστε, είναι σαφές ότι η Άγκυρα έχει ενοχληθεί από μια σειρά γεγονότα, από την προμήθεια των F-35 και την επίσκεψη Μητσοτάκη αυτή καθ’ αυτή στην Ουάσιγκτον και μάλιστα σε πανηγυρικό κλίμα, έως τα ζόρια στο Κογκρέσο ακόμα και για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Και μπορεί η Αθήνα να μην θέλησε χθες να εκπέμψει στην ίδια συχνότητα με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θα κληθεί να απαντήσει, με πιθανότερη ημερομηνία την Τετάρτη, όταν και προγραμματίζεται να μιλήσει στο Παγκόσμιο Φόρουμ του Νταβός με τον πρόεδρο του Φόρουμ Μπόργκε Μπρέντε, ενώ την ίδια μέρα είναι προγραμματισμένο να δώσει συνέντευξη στην απεσταλμένη του CNN στο ελβετικό θέρετρο Τζούλια Τσάτερλι.

Παράλληλα, είναι σαφές σε κυβερνητικούς κύκλους ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ένα «θερμό» καλοκαίρι, καθώς το καλό κλίμα της Κωνσταντινούπολης προ διμήνου είναι παρελθόν. Ήδη, η Τουρκία δίνει δείγματα γραφής στο μεταναστευτικό, επιτρέποντας τη διέλευση αυξημένων ροών μεταναστών. Με τα σημερινά δεδομένα, παράλληλα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει κάποια επαφή του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε «ταφόπλακα» στα σχέδια για Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας το φθινόπωρο στην Αθήνα. Η στάση του Τούρκου προέδρου, πάντως, δεν προκαλεί…άγχος στην Αθήνα.

Κλείσιμο
Τουναντίον, η εκτίμηση είναι ότι με αυτές τις κινήσεις, αλλά και με το παζάρι στο ΝΑΤΟ, ο κ. Ερντογάν δίνει πάλι εσφαλμένα δείγματα γραφής στη Δύση, σε μια περίοδο που θα ήθελε να αναζητήσει μια στρατηγική επαναπροσέγγιση με «όπλο» το Ουκρανικό.

Ειδήσεις σήμερα:

Ευλογιά των πιθήκων: Για ποιους πολίτες εξετάζει εμβολιασμό η Εθνική Επιτροπή

Ουκρανία: Η Ρωσία εξετάζει το σχέδιο Ντράγκι - O Ζελένσκι καλεί Πούτιν να συμφωνήσουν τερματισμό του πολέμου

Πάτρα: Νέα στοιχεία για την υπόθεση - Η μελανιά στην Τζωρτζίνα και τα μηνύματα της Πισπιρίγκου στους γιατρούς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης