Μπορεί ο Τράγκας να γίνει ο νέος Καμμένος;

Μπορεί ο Τράγκας να γίνει ο νέος Καμμένος;

«Θα είμαι το τρίτο κόμμα στη Βουλή, πίσω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ», «δεν θέλω απλώς να μπω στη Βουλή, θέλω να γίνω ρυθμιστής», δηλώνει ο γνωστός δημοσιογράφος που εγκατέλειψε τις διαφημίσεις για φάρμακα και χαλιά και βγαίνει στο κουρμπέτι της πολιτικής ιδρύοντας δικό του κόμμα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tragkas-arthro
Και εγένετο νέο κόμμα. Το όνομα αυτού: Ελεύθεροι Ανθρωποι ή αλλιώς Κίνημα Ελευθέρων Ανθρώπων. Ιδρυτής, εμπνευστής και αρχηγός, ο very-very famous δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας. Η επίσημη ανακοίνωση; Πού αλλού, στο ραδιόφωνο, την Πέμπτη το πρωί.

Ο Γιώργος Τράγκας, αφού απαλλάχτηκε από το αγαπημένο του σκυλάκι που κράταγε αγκαλιά, αφού «τελάλησε» ένα φάρμακο για τον προστάτη με τσουκνίδα και… κολοκυθόσπορους, ένα διαφημιστικό για τα χαλιά Fessa και κάνα δυο αναφορές στα «κεμπάπ του “Προέδρου”» και τα «προφιτερόλ του “Ανδριά”», σοβάρεψε, κοίταξε στα μάτια κάμερες και μικρόφωνα, έβαλε χαλί μουσικό επικό και πέταξε τη βόμβα: «Μετά από 55 χρόνια στη δημοσιογραφία, κατεβαίνω στον πολιτικό στίβο για να έχουν φωνή οι Ελεύθεροι Ανθρωποι» κ.λπ., κ.λπ.

Τι είναι αυτό το καινούριο πολιτικό φρούτο, ποιοι είναι οι υπόλοιποι που περιβάλλουν τον Τράγκα στη νέα του «δουλειά», τι πρεσβεύει, ποια είναι η οργάνωσή του και πολλά άλλα στοιχεία παραμένουν προς το παρόν άγνωστα και ανεξερεύνητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το κόμμα θα είναι το κόμμα του Τράγκα. Με όλα τα στοιχεία, τα καλά και τα κακά, που χαρακτηρίζουν τον πασίγνωστο δημοσιογράφο στην πάνω από μισό αιώνα δημόσια διαδρομή του.

Πάντως στην προαναγγελία του, που κράτησε περίπου ένα δεκαπενθήμερο μέσα από τις καθημερινές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές του, ορισμένα πράγματα έχουν γίνει σαφή. Λόγος βαριά καταγγελτικός για το «σύστημα» που «κρατάει σκλαβωμένους τους Ελληνες». Αμφισβήτηση της πανδημίας, του κορωνοϊού και των εμβολίων. Συνωμοσιολογικές θεωρίες για τον ιό. Επιθέσεις χωρίς έλεος στον Μητσοτάκη, τον μητσοτακισμό και την «Αγία Οικογένεια». Μύδροι στη Γερμανία, στο Βερολίνο και την Καγκελαρία, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε «προτεκτοράτο». Ενοράσεις ότι ήδη η Κύπρος διχοτομήθηκε και όπου να ’ναι πλησιάζει και η ώρα της διχοτόμησης στο Αιγαίο. Βαριές επιθέσεις στον Αλέξη Τσίπρα ότι ξεπούλησε τη Μακεδονία μας. Προφητείες για την οικονομική καταστροφή της χώρας. Με λίγα λόγια, ένα πλήρες ρεπερτόριο για τους επερχόμενους λοιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το εθνεγερτήριο κάλεσμα: Ξυπνήστε, οργανωθείτε στους Ελεύθερους Ανθρώπους του Γ. Τράγκα.

F2_3


Αρχηγός από το... Μονακό;

Στα πρακτικά θέματα τώρα. Ποιοι περιβάλλουν τον αρχηγό; Προς το παρόν, οι μόνοι σίγουροι είναι η σύζυγός του Μαρία Καρρά, οι συντελεστές της εκπομπής του και ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και των ΑΝ.ΕΛ. Νίκος Νικολόπουλος. Ο οποίος έσπευσε δημοσίως να δηλώσει, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση του αρχηγού, ότι είναι μαζί του στο εγχείρημα. Την επόμενη εβδομάδα ο αρχηγός αναμένεται να πάρει τον δρόμο για τον Αρειο Πάγο προκειμένου να ζητήσει νομότυπα με το καταστατικό και πάνω από 200 υπογραφές την έγκριση του νέου κόμματος.

Εδώ φαίνεται ότι υπάρχει ένα πρώτο πρόβλημα. Οπως είναι γνωστό, ο Τράγκας, μετά από μια πολυετή αντιδικία με την Εφορία προκειμένου να δικαιολογήσει τον τρόπο που απόκτησε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, πήρε κι αυτός τον δρόμο της ξενιτιάς. Κάτι σαν ένα brain drain, αλλά με υπόβαθρο οικονομικό και «περιουσιολογικό». Η ξενιτιά τον έφερε στο Μονακό, γνωστή έδρα για rich και very rich ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που θέλουν να μένουν μακριά από τις αδιακρισίες και την ταλαιπωρία των φορολογικών αρχών της χώρας τους. Ετσι λοιπόν και ο Τράγκας έγινε φορολογικός κάτοικος Μονακό. Δίπλα, στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας, απέκτησε και μια εντυπωσιακή βίλα, ψηλά για να διαθέτει πανοραμική θέα, ενώ για να είναι απολύτως εντάξει με τη νομοθεσία του Μονακό έπιασε επιπλέον και ένα γραφείο εκεί.

Είναι άγνωστο τι επιπλοκές μπορεί να έχει η ιδιότητά του ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού με την εμπλοκή του με τα εγχώρια πολιτικά πράγματα και αν υπάρχουν αντιφάσεις με την ελληνική εκλογική νομοθεσία. Αυτά θα τα βρουν οι δικηγόροι και ο Αρειος Πάγος. Eκεί που δεν είναι καθόλου φειδωλές οι πληροφορίες είναι στον τρόπο που βλέπει ο Τράγκας τα επόμενα βήματά του. Το κόμμα θα είναι κυρίως ραδιοτηλεοπτικό. Ο αρχηγός ήδη ψάχνει κανάλια και ραδιόφωνα σε όλη την Ελλάδα. Με προφανή στόχο να αναμεταδίδονται παντού, σε πανελλαδική δικτύωση, οι εκπομπές του. Τον τελευταίο μήνα κάνει διαρκώς επαφές με ιδιοκτήτες περιφερειακών ραδιοφώνων και τηλεοράσεων συζητώντας τρόπους συνεργασίας.

Τα κόμματα-αστραπή

«Μέχρι τώρα γνωρίσαμε τα κόμματα του μνημονίου. Από τον ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη έως την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου», σχολίαζε γνωστός δημοσκόπος. «Με τον Τράγκα έχουμε το πρώτο κόμμα του κορωνοϊού».

Κλείσιμο
Η άποψή του έχει ενδιαφέρον όχι μόνο γιατί είναι δεδομένο ότι ο Τράγκας θα παίξει με τις διάφορες θεωρίες των συνωμοσιολόγων και των αρνητών του κορωνοϊού (σύμφωνα μάλιστα με το περιβάλλον του, συζητά συχνά με τον καθηγητή του Στάνφορντ, Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος θεωρείται κάτι σαν το επίσημο τοτέμ των αρνητών), αλλά για έναν επιπρόσθετο λόγο. Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει μόδα στη χώρα μας τα κόμματα-αστραπή. Κόμματα δηλαδή που αναδύθηκαν γρήγορα σε μια πολιτική συγκυρία και επίσης γρήγορα εξαφανίστηκαν από το πολιτικό προσκήνιο. Κόμματα δηλαδή «μιας χρήσης».

Πρωτοπόρο το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Στη συνέχεια οι ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και τελευταίο στη σχετική συνομοταξία η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ιδιο και ταυτόχρονα διαφορετικό το απαίσιο μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Ολα αυτά τα κόμματα-αστραπή είχαν κοινά χαρακτηριστικά. Δημιουργήθηκαν σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκάλεσε ένα τεκτονικό και κοινωνικό ρήγμα. Ολα και όλοι περιστρέφονταν γύρω από τον αρχηγό. Στο όνομα του αρχηγού μαζεύονταν οι ψηφοφόροι και στη συνέχεια όταν έφτανε η στιγμή της αποκαθήλωσης του αρχηγού (και η επιστροφή σε κάποια κανονικότητα) εξαφανίζονταν και οι ψηφοφόροι και τα εφήμερα κόμματα.

Μπορεί το δημιούργημα του Τράγκα να αποδειχθεί ομόσταβλο με τα υπόλοιπα κόμματα-αστραπή; Αυτό μόνο η... νεκροψία θα το δείξει.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το νέο δημιούργημα από το ληξιαρχείο ανήκει στα κόμματα του λαϊκισμού. «Ο Τράγκας ανακάλυψε τον λαϊκισμό πολύ προτού αρχίσουν σε όλο τον κόσμο να ασχολούνται με το φαινόμενο του λαϊκισμού», μας λέει έμπειρος δημοσιολόγος. «Ο Γιώργος ήταν η επιτομή του λαϊκισμού όταν οι άλλοι, από τους δικούς μας, τον Καμμένο και τον Βελόπουλο, μέχρι τους ξένους, τον Σαλβίνι και τους υπόλοιπους, έτρωγαν ακόμη βελανίδια».

Η διαπίστωση μοιάζει ακριβής. Το πρώτο άλμα του Τράγκα στη δημοσιογραφία έγινε στα χρόνια του Ανδρέα και του Χέρφιλντ, όταν ως αντίπαλο δέος στον λαϊκισμό της «Αυριανής» αναδείχθηκε ο δεξιός λαϊκισμός του «Ελεύθερου Τύπου» και της «Βραδυνής». Από τους πρώτους που καβάλησαν τον τίγρη ήταν ο Τράγκας.

Για να ακολουθήσει η πρώτη μεταγραφή. Από τον πόλεμο κατά του Ανδρέα και της Μιμής, ο Τράγκας πέρασε στην απέναντι όχθη, στον τότε ΣΚΑΪ, ως πρωτοπαλίκαρο του Αριστείδη Αλαφούζου στη «μητέρα των μαχών» εναντίον του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Εφυγε από τον ΣΚΑΪ, συνοδευόμενος από φήμες ότι ο Αλαφούζος τον εκπαραθύρωσε όταν φίλος του, κορυφαίος επιχειρηματίας, τον ενημέρωσε ότι τον είχε πλησιάσει ο Τράγκας με «ανάρμοστες προθέσεις». Εκτοτε γύρισε όλα τα κανάλια και τα περισσότερα ραδιόφωνα, ανοιγόκλεινε εφημερίδες και περιοδικά, άλλαζε με τη συγκυρία στόχους και πολιτικές απόψεις.

Ενα στοιχείο κράτησε αναλλοίωτο. Το «ποστίς» του λαϊκισμού. Ο Γιώργος με όλες τις εκδοχές ήταν πάντοτε η «φωνή του λαού» και απέναντι βρίσκονταν το «σύστημα», οι «ξένοι δυνάστες», τα «κατεστημένα», οι «μαφίες» και άλλα πολλά παρεμφερή. Ακόμη όμως και αυτοί που δεν ήθελαν ούτε να τον βλέπουν ούτε να τον ακούνε δεν τόλμησαν ποτέ να αμφισβητήσουν ότι πρόκειται για ένα σπάνιο και αυθεντικό ραδιοφωνικό ταλέντο, ένας πραγματικός καλλιτέχνης του ραδιοφώνου. Γι’ αυτό διέθετε από την πρώτη στιγμή ένα ιδιαίτερα μαζικό ραδιοφωνικό ακροατήριο που συνήθως το μετέφερε στον σταθμό όπου δούλευε.

Είναι πολύ πιθανό ότι τα τελευταία χρόνια, κάτι τα συνεχή προβλήματα με την Εφορία, κάτι η «εξορία» στη Νίκαια και στο Μονακό, η ραδιοτηλεοπτική του καριέρα πηγαίνει προς τα κάτω. Λέγεται ότι στον τελευταίο σταθμό όπου δούλευε, τα Παραπολιτικά FM, οι μισές εκπομπές έβγαιναν από τη Νότια Γαλλία επειδή ο Τράγκας έπρεπε να διαμένει εκεί προκειμένου να κατοχυρώσει την καινούρια φορολογική έδρα του.

Κάπως έτσι η δημοσιογραφική μετοχή του άρχισε να υποβαθμίζεται και ίσως αυτός να είναι ένας σημαντικός λόγος για την τελευταία μεταγραφή του στον χώρο της πολιτικής.

f3
Με τη σύζυγό του Μαρία Καρρά και το σκυλάκι τους, που τους ακολουθεί παντού


Πού το πάει

«Θα είμαι το τρίτο κόμμα στη Βουλή, πίσω από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ», διαμηνύει στους συνομιλητές του. «Δεν θέλω απλώς να μπω στη Βουλή, θέλω να γίνω ρυθμιστής», συνεχίζει το «όνειρό» του.

Πάντως, σοβαροί κύκλοι της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα αντιμετωπίζουν με αδιαφορία και μειδιάματα. «Αν ο Γιώργος το έκανε δέκα χρόνια πριν, τότε ίσως το εγχείρημα είχε δυναμική. Τώρα παραπέμπει στο γκροτέσκ», σχολιάζει κυβερνητικός παράγοντας. Για την Κουμουνδούρου, το ζήτημα μπορεί να αποδειχθεί σοβαρό, αλλά εκτιμούν ότι αφορά αποκλειστικά την «απέναντι όχθη», τη Ν.Δ. και τη δεξιά πτέρυγά της.

Ανεξάρτητα από αυτά τα σχόλια, ο Τράγκας στις πρώτες συζητήσεις με φίλους και συνεργάτες δηλώνει βέβαιος ότι έχει μπροστά του αρκετές δεξαμενές ψήφων. Η πρώτη, σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος εκτιμά, θα είναι η δεξαμενή των ψηφοφόρων δεξιότερα της Ν.Δ. Από τα «ορφανά» της Χρυσής Αυγής, του ΛΑΟΣ και των ΑΝ.ΕΛ. μέχρι το κόμμα του Βελόπουλου, το οποίο θέλει κυριολεκτικά να λεηλατήσει θεωρώντας ότι είναι ένας εύκολος στόχος.

Λαϊκοδεξιοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. οι οποίοι νιώθουν άβολα με τη στροφή στο Κέντρο και το σημιτικό ΠΑΣΟΚ του σημερινού πρωθυπουργού αποτελούν τη δεύτερη δεξαμενή. Αλλά και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από το «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ είναι η τρίτη δεξαμενή στα «όνειρα» και τους «οραματισμούς» του αρχηγού. Στους προηγούμενους να προσθέσουμε το «οριζόντιο κόμμα των ψεκασμένων», μια νέα πολιτική παράμετρο που εμφανίστηκε ξαφνικά στα χρόνια της πανδημίας και δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή η πολιτική συμπεριφορά της.

«Για κάθε έναν ψηφοφόρο που θα παίρνω από τον Μητσοτάκη, θα παίρνω δύο από τον Τσίπρα», λέει ο αρχηγός στους υπαρχηγούς του.

Μπορεί οι προβλέψεις του αρχηγού σύντομα να αποδειχθούν απλές ονειρώξεις, αλλά ο χώρος που φαίνεται να επλήγη άμεσα, αμέσως μετά την εμφάνιση του Τράγκα, είναι η «δεξιά πολυκατοικία», όσοι δηλαδή βρίσκονται δεξιότερα της σημερινής Ν.Δ.

Διάφοροι επίδοξοι αρχηγίσκοι, κομματάρχες και παράγοντες που έραβαν κοστούμια για τον εαυτό τους φαίνεται ότι ήδη αποσταθεροποιήθηκαν από το κόμμα Τράγκα.

Εκεί υπήρχε το τελευταίο διάστημα μια κινητικότητα, με έντονο άρωμα βέβαια γραφικότητας. Κάνα δυο, όπως ο Θάνος Τζήμερος και ο Φαήλος Κρανιδιώτης, είχαν προαναγγείλει τη δημιουργία κόμματος. Κάποια άλλα «ορφανά» του Κώστα Καραμανλή υποτίθεται ότι συζητούσαν τη δημιουργία πολιτικής κίνησης με αρχηγό τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο. Κάποιοι άλλοι πρώην υπουργοί του Καραμανλή, όπως ο ακτιβιστής του Facebook Βαγγέλης Αντώναρος, είναι κοντά στα πρόθυρα ακραίας μορφής αλληθωρισμού. Τις μισές μέρες στρέφουν το βλέμμα τους στον «μαρμαρωμένο βασιλιά» της Ραφήνας αναμένοντας κάποια κίνηση και τις υπόλοιπες γοητεύονται από τον Αλέξη Τσίπρα. Στο ενδιάμεσο επικοινωνούν με τον «λαό» τους γράφοντας καμιά σοφία στα social media.

Αλλοι προσβλέπουν στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά ο πρώην πρωθυπουργός τούς έχει διαμηνύσει με κάθε τρόπο ότι όλα αυτά τα θεωρεί λίαν επιεικώς καραγκιοζιλίκια.

Αλλοι που προσέβλεπαν στον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Φραγκούλη Φράγκο μάλλον βαρέθηκαν να περιμένουν τον στρατηγό να αποφασίσει. Σε όλους αυτούς να μην ξεχάσουμε ορισμένους παλιούς «λοχαγούς» του Καραμανλή, όπως ο Σάββας Τσιτουρίδης, άλλους χωρίς ρόλο οι οποίοι αναζητούν συνεχώς ρόλο, όπως ο Χρήστος Ζώης και ο Αρης Σπηλιωτόπουλος και τα απομεινάρια του Πάνου Καμμένου. Τι θα κάνουν όλες αυτές οι «εθνικές εφεδρείες» τώρα που ο Τράγκας πάει να τους πάρει όλο το χαρτί;

«Οταν μυρίσουν βουλευτική έδρα, θα τρέχουν πίσω από τον Γιώργο», μας λέει συνομιλητής του Τράγκα. «Ακόμη κι αυτοί που το παίζουν ντίβες και κάνουν πλακίτσα αλλάζοντας το “Τ” με το “Φ” στο επώνυμό του».

Είναι όμως βέβαιο ότι τους θέλει ο Τράγκας; «Μόνο όσοι περάσουν την οντισιόν», διαμηνύει στενός συνεργάτης του. «Και η οντισιόν δεν θα είναι εύκολη. Τι είναι όλοι αυτοί; Κάποιοι λίγοι αξίζουν, οι περισσότεροι είναι ψώνια και κυρίως απωθητικοί στην κοινωνία».

Πάντως, ο Τράγκας μόνο βλάκας δεν είναι, όπως έχει δείξει στην επιτυχημένη δημοσιογραφική διαδρομή του. Αντί να μπλέξει με διάφορα «ρετάλια», είναι βέβαιο ότι θέλει να ξεκινήσει με νέους, άφθαρτους ανθρώπους, ακόμη και με το μειονέκτημα ότι όλοι αυτοί δεν είναι ιδιαίτερα αναγνωρίσιμοι. Πώς θα τους μαζέψει γιατί, ως γνωστόν, ένα κόμμα, εκτός από τον αρχηγό, χρειάζεται πανελλαδικό δίκτυο, τοπικές και περιφερειακές οργανώσεις, μηχανισμούς και υλικές υποδομές; Στη δημοσιογραφία μπορεί να νομιμοποιείται, ακόμη και να γίνεται επιτυχία το one man show, αλλά στην πολιτική δεν συνηθίζεται. Το σύνθημα που ρίχνει κάθε πρωί από το ραδιοτηλεοπτικό μπαλκόνι του είναι «αυτοοργάνωση». Προς το παρόν, δίκτυο στελεχών και μάλιστα με πανελλαδική κάλυψη δεν υπάρχει. Ούτε «επιμελητεία». Ούτε «ταμείο». Ολα αυτά μένει να αποδειχθεί αν θα προκύψουν και πώς στο μέλλον.

Εκτιμήσεις για την εμβέλεια του εγχειρήματος είναι πολύ πρόωρο να γίνουν. Εγκριτος εκλογικός αναλυτής υποστηρίζει ότι «το νέο κόμμα μπορεί να εισέλθει στην επόμενη Βουλή, γιατί ο Τράγκας αποτελεί ένα ισχυρό και κοινωνικά αναγνωρίσιμο asset». «Aλλωστε», συνεχίζει, «σε κάθε νέα Βουλή βλέπουμε την παρουσία ενός κόμματος-τσίρκο. Το πιο πιθανό είναι ο Βελόπουλος να πάρει την άγουσα για τα αποδυτήρια στις επόμενες κάλπες και στο γήπεδο να εμφανιστεί το κόμμα του Τράγκα. Πάντα θα υπάρχει χώρος στην Ελλάδα για την έκφραση του λαϊκισμού».


Ειδήσεις σήμερα:

Ποια σχολεία θα μείνουν κλειστά την Τρίτη λόγω κακοκαιρίας

«Έφυγε» από τη ζωή ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης

Αντώνης Συκάρης: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μου έδωσε δύναμη και κουράγιο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης