Τσίπρας: Με έναν νόμο και ένα άρθρο, θα καταργήσουμε τον νέο πτωχευτικό κώδικα

Τσίπρας: Με έναν νόμο και ένα άρθρο, θα καταργήσουμε τον νέο πτωχευτικό κώδικα

Να λάβετε σοβαρά την πρότασή μας για τα 12 μίλια στο Αιγαίο, δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή - Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά

5175397
Την ρητορική της κατάργησης «των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο» επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόμενος αυτή τη φορά ότι θα καταργήσει το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο.

«Δεσμευόμαστε στον ελληνικό λαό:

Ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου, θα είναι αυτός (σ.σ. πτωχευτικό).

Το πρώτο που θα κάνουμε τη δεύτερη φορά, θα είναι να πάρουμε τα κλειδιά της οικονομίας από το παρασιτικό κεφάλαιο.

Με Συστημική τράπεζα υπό Δημόσιο μανατζμεντ. Με αξιοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Με παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και όχι στην ελιτ. Με προστασία της λαϊκής κατοικίας αλλά και με μια στεγαστική πολιτική που βάζει ως προτεραιότητα το δικαίωμα κάθε πολίτη στη στέγη, ως ανθρώπινο δικαίωμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε μάλιστα ότι «η δεύτερη φορά θα έρθει, όσο και να σας στηρίζει η ελιτ που ευνοείτε με τη παντοδυναμία του χρήματος και των μέσων. Και η δεύτερη φορά να το ξέρετε, θα είναι αλλιώς. Όχι για εμάς, ούτε για εσάς. Για τον ελληνικό λαό»

Κλείσιμο
«Το μόνο που δεν μας είπατε είναι ότι θα το κάνετε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Ας αφήσουμε τις αυταπάτες» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρας.

Ακολουθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: 

«Η πρόταση δυσπιστίας λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο πρωταφανούς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τους πολίτες. Μας κατηγόρησε η κυβέρνηση πως είναι δυνατόν σε μια τέτοια περίοδο με ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κορύφωση της πανδημίας εμείς να καταθέτουμε πρόταση μομφής.

Αντιστρέφω τον συλλογισμό και το ερώτημα.

Φρονούμε όσοι καταθέσαμε την πρόταση δυσπιστίας πως ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη του νομοσχεδίου. Δεν ξέρω αν η απόφασή σας να μην μετατρέψετε την πρόταση σε ψήφο εμπιστοσυνης σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε και πολύ για τον υπουργό σας. Δεν ξέρω αν σας χαλώ τα σχέδια γιατί έχετε αποφασίσει να τον ανασχηματίσει. Σήμερα θα καταψηφίσετε την πρόταση. Όμως το ερώτημα αντιστρέφεται.

Πως είναι δυνατόν την στιγμή που η πανδημία κορυφώνεται. Τα λουκέτα είναι κατά χιλιάδες στην αγορά. Βιώνουμε την χειρότερη φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η κυβέρνηση να μην έχει άλλη έγνοια από το να φέρει νομοσχέδιο για να πτωχεύουν τγα ελληνικά νοικοκυριά και οι τράπεζες να τους παίρνουν την πρώτη κατοικία. Είναι αδιανότητο να είναι αυτό η πρώτη σας προτεραιότητα την στιγμή που σε όλη την ευρώπη λαμβάνονται πολιτικές προσταας΄σιας πρώτης κατοικίας.

Και θέλω να ξεκινήσω τη παρέμβασή μου από τις εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα.

Και θέλω να σας ρωτήσω ευθέως κύριε Μητσοτάκη:

Αισθάνεστε τόσο άνετα με όλα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες ;

Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική ;

Επί 40 και πλέον μέρες το Όρουτς Ρέις παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός.

Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. ΤΗν άλλη ότι δεν έχει απλώσει καλώδια.

Την επόμενη αναγκαστήκατε να απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Ότι δηλαδή γίνονται έρευνες

Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX.

Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά.

Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει.

Αισθάνεστε άνετα;

Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε τις εξελίξεις.

Αποτύχατε να διασφαλίσετε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας σε απανωτά Συμβουλια Κορυφής. Δεν δηλώνετε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές και προσπαθείτε αντιμετωπίζετε την τουρκική προκλητικότητα – φρονώ με μόνη σας έγνοια την επικοινωνία στο εσωτερικό».

Μας είπε ο κ. Γεραπετρίτης ότι κόκκινη γραμμή είναι η Εθνική κυριαρχία των 6 μιλίων. Αλίμονο. Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Ta 12 μίλια με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι απόλυτο δικαίωμά μας. Τα 6 μίλια είναι ο σκληρός πυρήνας. Είναι σαν να είναι έδαφος.

Σήμερα ήρθε και ο υπουργός Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος να πει ότι στην σφαίρα προστασίας δεν είναι τα δυνητικά αλλά τα απόλυτα και άρα μας λέει ότι η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 μίλια.

Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης;

Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά.

Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο;

Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση πρόσφατα κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Δεν απαντάτε. Και όσο δεν απαντάτε στέλνετε ένα μήνυμα στους απέναντι. Διότι και η σιωπή πολλές φορές, πόσο μάλλον οι άστοχες δηλώσεις υπουργών σας, είναι ηχηρό μήνυμα.

Όπως αυτό που εκπέμφθηκε χθες στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Ενώ οι παραβιάσεις και η τουρκική προκλητικότητα εντός των 12 μιλίων συνεχίζεται, χθες πήρε το λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο κ. Χρυσοχοϊδης φαντάζομαι σε συνεννόηση μαζί σας - και θέλησε προφανώς να δικαιολογήσει την ανεπάρκειά του σε ένα κρίσιμο ζήτημα να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης. Όμως το πρόβλημα δεν είναι αυτό. Το εθνικό πρόβλημα είναι πως μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό – ακούστε κύριοι συνάδελφοι - εθνικισμό, το πάγιο και κατοχυρωμένο από το Διεθνές Δίκαιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.

Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει;

Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας, μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα έξι μίλια.

Και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας, μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12.

Ακούστε κύριοι βουλευτές. Είναι βαριά η λέξη. Και ιδίως όταν απευθύνετε σε ένα κόμμα της αριστεράς από έναν υπουργό κόμματος της Δεξιάς.

Για να μη μπερδεύεστε οι εθνικιστές και ο εθνικισμός διαχρονικά σε αυτό το τόπο κατοικοεδρεύει, ανθίζει και αναπτύσσεται στη δικιά σας παράταξη. Στα δικά σας έδρανα.

Εχει πολύ μεγάλη διαφορά η έννοια του πατριωτισμού από την έννοια του εθνικισμού. Πατριωτισμός είναι να αγαπάς και να υπερασπίζεσαι τη πατρίδα σου. Εθνικισμός είναι να μισείς τις πατρίδες των άλλων. Εθνικιστές είναι οι ναζί της Χρυσής Αυγής. Εθνικιστές ήταν πολλοί από αυτούς με τους οποίους πορευτήκατε χέρι-χέρι στις διαδηλώσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, που τώρα τιμάτε και εφαρμόζετε.

Και είμαστε περήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί παρά τις κραυγές των εθνικιστών, ήταν μια πατριωτική συμφωνία.

Και φαίνεται σήμερα αυτό. Που ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας.

Εθνικιστές και εθνικόφρονες επίσης, ήταν και αυτοί που δυστυχώς μας οδήγησαν στην εθνική τραγωδία της Κύπρου.

Για αυτό άλλη φορά κ. Χρυσοχοϊδη να προσέχετε τα λόγια σας. Γιατί αυτή εδώ η παράταξη που εκπροσωπούμε. Η παράταξη της Αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, έχει δώσει φόρο αίματος για τη πατρίδα.

Στα χρόνια της εθνικής αντίστασης, στα χρόνια του ΕΑΜ. Όταν οι εθνικιστές και οι δήθεν εθνικόφρονες, ειδικά στη περίοδο της κατοχής ήταν συνεργάτες των καταχτητών. Να προσέχετε λοιπόν τι λέτε και σε ποιους τα λέτε, σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Οφείλετε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη σήμερα μια ξεκάθαρη απάντηση επ’ αυτού. Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης; Δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση. Εγώ και εμείς σας καλούμε όχι απλά να πείτε το τετριμμένο αλλά να τοποθετηθείτε επι της ουσίας. Να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δεν σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της ενεργητικής διπλωματίας – της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς.

Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας. Της παθητικότητας. Σας ζητώ να λάβετε σοβαρά την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος για 12 μίλια στη Κρήτη.

Και ανάλογα με τις εξελίξεις Νότια της Κάσου, της Καρπάθου, της Ρόδου και του Καστελόριζου. Διότι ο μόνος τρόπος να προασπίσεις ένα κυριαρχικό σου δικαίωμα που ντε φάκτο αμφισβητείται, είναι να το ασκήσεις και να το υπερασπιστείς.

Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε και πιο θεσμικά. Δεν το θέλετε. Ακουσα την κυρία Γεννηματά να λέει ότι θα είναι ευθύνη πρωθυπουργού για ότι συμβεί. Προσυπογράφω.

Έρχομαι στο κύριο θέμα μας. Όποιος παρακολούθησε τη συζήτηση τις τρεις αυτές μέρες θα πρέπει να έχει μείνει έκπληκτος με τον τρόπο που οι βουλευτές της συμπολίτευσης και οι υπουργοί προσπάθησαν να αμυνθούν της πρότασης δυσπιστίας.

Ανέβαιναν στο βήμα ο ένας μετά τον άλλον και επαναλάμβαναν την ίδια κασέτα. Χωρίς καμία επικοινωνία με τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, χωρίς καμία διάθεση να έχουν αντίλογο, μόνο παπαγαλία της προπαγάνδας.

Αλλά την ίδια στιγμή αυτή η ψευδής προπαγάνδα, δεν υπερασπίζεται την ουσία του νομοσχεδίου.

Το για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι επαρκής απάντηση σε ένα δικό σας νομοσχέδιο και όχι του ΣΥΡΙΖΑ, με το οποίο βρίσκονται σε ριζική αντίθεση όλοι οι φορείς που τοποθετήθηκαν στη Βουλή.

Όλοι, με εξαίρεση τις Ένωση Τραπεζών. Έμποροι, βιοτέχνες, ενώσεις καταναλωτών, οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι απαντάτε σε όλους αυτούς; Ότι δε φταίτε εσείς, αλλά φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Πάμε να δούμε όμως ποια είναι η αλήθεια και ποια τα διαρκώς επαναλαμβανόμενα ψεύδη σας.
Ένα προς ένα.

Σημείο πρώτο: Προστασία πρώτης κατοικίας.

Τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια; Υπήρχε ο νόμος Κατσέλη που παρείχε προστασία, τροποποιήθηκε από το νόμο Σταθάκη που συμπεριέλαβε τα χρέη προς το δημόσιο και επίσης παρείχε προστασία. Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 19, δεν έληξε η προστασία αλλά η δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και Νόμο Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία.

Ο νόμος αυτός καθιέρωνε μία δεσμευτική για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία, με στόχο να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά το δυνατόν χωρίς δικαστήρια.

Ακόμη κι αν η τράπεζα αρνούνταν τη ρύθμιση, το Δικαστήριο (Ειρηνοδικείο) ήταν υποχρεωμένο να επικυρώσει τη συγκεκριμένη λύση που υποδείκνυε ο νόμος. Ο οφειλέτης δεν είχε καμία ανασφάλεια ή αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσής του. Μας ασκείτε κριτική ότι νόμος τελικά δε λειτούργησε. Πως να λειτουργήσει αφού εκλεγήκατε εντωμεταξύ εσείς και ήσασταν υπεύθυνοι να παρακολουθείτε την εφαρμογή του και την προσαρμογή των κριτηρίων ;

Για να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι:

Ο ΣΎΡΙΖΑ δεν κατάργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη. Η αλήθεια είναι ότι τον αναπλήρωσε για μία ορισμένη περίοδο, ενόψει και του φόρτου που είχε προκληθεί στα δικαστήρια, με τις διατάξεις του ν. Φλαμπουράρη, προκειμένου να επιταχυνθεί η αντιμετώπιση του προβλήματος και να εξασφαλισθεί, όχι να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες, χωρίς προστασία της κύριας κατοικίας. Και είχαμε δημόσια δεσμευθεί και στους θεσμούς και στον ελληνικό λαό να φέρουμε ένα ολιστικό πλαίσιο προστασίας της κατοικίας στο τέλος του 2019.

Και έρχεστε εσείς το καλοκαίρι του 2019. Και κοιτάξτε τώρα, σε τι βαθμό φτάνει ο εξευτελισμός της λογικής. Μας λέτε, παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Και παράλληλα μας λέτε ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για την μελλοντική κατάργηση της. Θα μας τρελάνετε; Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τί να δεσμευτούμε; Να καταργήσουμε τα καταργημένα; Ή θα λέτε ότι δεν την είχαμε καταργήσει και τάχα δεσμευόμασταν για κάτι στο μέλλον. Και τα δυο μαζί δε γίνεται.

Δε χρειάζεται όμως να ψάξει πολύ κάποιος για να δει τι πραγματικά ισχύει. Για να εξακριβώσει το ψέμα σας. Αρκεί να μπει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Διαβάζω:

«Μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, οι πολίτες μπορούσαν να προστατεύσουν την 1η κατοικία τους, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά αίτηση για την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών που την απειλούν. Αυτό επιτυγχάνεται με το Ν. 4605/2019.».

Ποιανού νόμου δηλαδή; Του Νόμου Φλαμπουράρη. Εσείς τα λέτε μόνοι σας. Το καταθέτω στα πρακτικά. [Έγγραφο 1]

Για να θυμηθούμε όμως τι δεσμευόσασταν εσείς στους θεσμούς το Νοέμβριο του 2019, λίγους μήνες αφότου αναλάβατε.

Διαβάζω:

«Θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.»

Πάρτε, να το θυμηθείτε τι λέγατε. [Έγγραφο 2]

Και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 στη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να δούμε τι δεσμευθήκαν οι Μητσοτάκης και Σταικούρας :

«Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020».

Δε ντρέπεστε να λέτε τόσο χοντροκομμένα ψέματα. Ότι όταν παραλάβατε είχαμε εμείς ήδη άρει τη προστασία; Όταν το Φλεβάρη του 20 εσείς δεσμευόσασταν ρητά στους θεσμούς να την καταργήσετε τον Απρίλη; Ντροπή σας !

Το καταθέτω και αυτό στα πρακτικά. [Έγγραφο 3]

Πάμε παρακάτω. Σημείο δεύτερο, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που διόγκωσε το ιδιωτικό χρέος. Ήμαρτον και έλεος. Και ντροπή ταυτόχρονα. Κυβερνήσατε βρε αθεόφοβοι, 40 χρόνια και για το χρέος φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Αφήσατε το 2009 έλλειμα 15% και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα. Φέρατε το psi και κουρέψατε ασφαλιστικά ταμεία και ομολογιούχους. Πιο πριν φτιάξατε τη φούσκα των δομημένων ομολόγων. Τη φούσκα των στεγαστικών δανείων. Των καταναλωτικών δανείων. Και σας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Δε ντρέπεστε λιγάκι να τα λέτε αυτά ; Σε ποιους τα λέτε ; Που μας αφήσατε άδεια ταμεία και μια χώρα χρεοκοπημένη στα μνημόνια και σας αφήσαμε 37 δις, ρυθμισμένο το δημόσιο χρέος και 11 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη ; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για το ιδιωτικό χρέος ; Που επί των ημερών μας, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 22 δισ. Που για χρόνια φουσκώνατε το ιδιωτικό χρέος και μέσα σε 4 χρόνια εμείς το μειώσαμε 22 δις. Δε ντρέπεστε να τα λέτε αυτά ;

Καταθέτω στα πρακτικά τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος. [Έγγραφο 4]

Και έρχομαι στο τρίτο σημείο της εξαπάτησης, πλειστηριασμοί.

Ενώ ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.

Δηλαδή ενώ εμείς είχαμε προστατευμένα τα ευάλωτα, τα λαϊκά νοικοκυριά, τη πρώτη κατοικία, μας λέτε γιατί έγιναν πλειστηριασμοί.

Λέτε μάλιστα ότι έγιναν 20.000.

Μα φυσικά έγιναν πλειστηριασμοί, αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη.

Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό.

Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.

Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη.

Αν γινόταν άλλωστε, πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, κάποιου λαϊκού νοικοκυριού , τι πιστεύετε, θα μας είχατε αφήσει έτσι ;

Δε θα σπεύδανε τα τσακάλια οι ρεπόρτερς των καναλιών και των εντύπων του να το προβάλουνε;

Φέρτε μου στοιχεία για πλειστηριασμού πρώτης λαικής κατοικίας.

Πρώτη είδηση θα το είχανε.

Θα ήταν με τις κάμερες έξω από τα σπίτια και θα έπαιρναν συνεντεύξεις.

Θα μαθαίναμε ονόματα διευθύνσεις, big brother και survivor μαζί θα έστηναν.

Ακούσατε εσείς τίποτα ;

Μάθατε τίποτα.

Όχι.

Γιατί ;

Γιατί δεν έγινε.

Και μας λέτε έγιναν 22.000 πλειστηριασμοί.

Μάλιστα. Πηγαίνετε να ανατρέξτε, στη σελίδα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σήμερα.

79.000 είναι ήδη αναρτημένοι, 345 μόνο για την επόμενη εβδομάδα.

Μας δουλεύετε ;

Και το μόνο φύλλο συκής που σας έχει απομείνει μέχρι το τέλος της χρονιάς είναι μια απόφαση των ίδιων των Τραπεζών, να κρίνουν αν θέλουν να προστατεύσουν τους ευάλωτους.

Και εσείς δε νομοθετείτε παρά το ότι το εξαγγείλατε στη ΔΕΘ για μέχρι τέλος του χρόνου και παρά ότι σας φέραμε τροπολογία για να επεκτείνετε τη προστασία, εσείς την απορρίψατε.

Και έχετε το θράσος να μιλάτε.

Τα ψέματα σας, όμως έχουν κοντά ποδάρια.

Και σήμερα θα πάρουν όλα απάντηση.

Πάμε όμως τώρα στην ουσία του ζητήματος.

Θα ξεκινήσω από το πλέον προφανές.

Καθιερώνεται για πρώτη φορά στο νομικό μας σύστημα η πτώχευση και των ιδιωτών.

Όχι μόνο οι επιχειρήσεις και οι έμποροι.

Πλέον πτωχεύουν όλοι. Ένα νοικοκυριό πτωχεύει όπως μια επιχείρηση, κι ένας μισθωτός όπως ένας έμπορος.

Και τι θα χάσει όποιος πτωχεύει; Όλα θα τα χάσει. Ο,τι έχει στο όνομα του.

Και δε στοχεύετε μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και σε μισθούς, επιδόματα, στα πάντα.

Ποια θα είναι η δεύτερη ευκαιρία του πτωχευμένου που θα τα έχει χάσει όλα ;

Ακόμη και αν καταφέρει να πατήσει στα πόδια του, να έχει ένα εισόδημα να ζει την οικογένειά του, εσείς θα το κατάσχετε.

Ό,τι υπερβαίνει τα 611 ευρώ, από το πιθανό εισόδημα μετά την κήρυξη της πτώχευσης, θα υποχρεώνετε τους πολίτες να το δίνουν.

Και φυσικά, το γεγονός ότι θα πτωχεύουν πλέον και φυσικά πρόσωπα συνεπάγεται ότι θα έχουν και ποινικές ευθύνες που συνδέονται με τη «χρεοκοπία».

Δηλαδή φυλακή.

Εμείς το 2015, στο πιο βαθύ σκοτάδι ψηφίσαμε την αποποινικοποίηση της μη καταβολής Χρεών προς το Δημόσιο για ποσό μέχρι 100.000. Kαι εσείς τώρα που βγήκαμε από το τούνελ ετοιμάζεστε να φέρετε ξανά τους πολίτες αντιμέτωπους με ποινές φυλάκισης.

Με δυο λόγια ποινικοποιείτε τη φτώχεια.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης